Titlu

Pubertatea la baieti

Dezvoltarea baietilor incepe cu modificarea vizibila a organelor genitale. Mai intai are loc cresterea penisului si a testiculelor, iar apoi isi face aparitia parul pubian. Acestea sunt urmate de cresterea brusca a corpului. Baietii cresc cel mai rapid in jurul varstei de 14 ani. Inaltimea lor o depaseste pe cea a fetelor de aceeasi varsta.

Fazele dezvoltarii sexuale la baieti

10-11 ani

 • Incepe dezvoltarea musculara

11-12 ani

 • Cresc testiculele
 • Scrotul si penisul incep sa creasca in dimensiuni
 • Mameloanele se bombeaza usor

12-13 ani

 • Parul pubian incepe sa creasca

13-14 ani

 • Apar primele polutii nocturne
 • Crestere intensa (10 cm/an)
 • Acnee faciala
 • Apare pilozitatea axilara (mirosul corpului se intensifica)
 • Vocea incepe sa castige in profunzime
 • Penisul creste si se ingroasa
 • Testiculele cresc in continuare iar pigmentatia scrotului se intensifica

15-17- ani

 • Se contureaza aspectul fizic final
 • Finalizarea distributiei parului (se intinde pe abdomen, piept si coapse)
 • Parul de pe fata creste mai intens atingand si barbia
 • Vocea ajunge la maturitate

Durata si viteza maturizarii difera de la o persoana la alta. Pubertatea incepe cu cresterea in dimensiune a testiculelor, intre 10-14 ani, dar este normal sa ne asteptam la o perioada variind intre 2 si 5 ani pentru definitivarea tuturor modificarilor fizice survenite.

Organele genitale masculine

Si baietii se nasc cu organe reproducatoare, care le vor permite mai tarziu sa fecundeze un ovul.

Organele genitale externe

Penisul : Penisul este alcatuit din 2 corpi erectili . In timpul excitatiei sexuale acesti corpi erectili acumuleaza sange, iar penisul creste in dimensiune si intra in erectie. Intre cei 2 corpi erectili se afla uretra , care transporta urina. Uretra transporta si lichidul seminal in timpul ejacularii.

Organele genitale interne

Testiculele : Organe pereche de forma si dimensiunile unor prune, localizate in scrot, in spatele penisului. Este locul unde se produc si se maturizeaza spermatozoizii.

Epididimul: Aceste organe sunt localizate la polul superior al testiculelor si reprezinta locul unde este depozitata sperma matura. In timpul ejacularii, prin intermediul ductului spermatic, sperma este transportata din epididim in prostata.

Prostata : Este o glanda care produce lichidul seminal, bogat in substante nutritive(fructoza). In timpul ejacularii spermatozoizii "inoata" in lichidul seminal. Veziculele seminale sunt situate in spatele vezicii urinare si contribuie si ele la formarea lichidului seminal. Prostata este situata la baza penisului, in interiorul corpului. Uretra strabate prostata, iar ductul spermatic se deschide intr-o ampula, chiar deasupra locului unde uretra intra in prostata.

Spermatozoizii sunt gametii sexuali masculini. Sunt alcatuiti dintr-o singura celula care inoata in lichidul seminal. Energia necesara miscarii este furnizata de lichidul seminal, bogat in "combustibil": fructoza (un dizaharid).

Comentarii

Daca sunt o problema se poate apela la o corectie chirurgicala. Pentru un raspuns sigur ar trebui sa apelati la sfatul unui chirurg plastician. Acesta isi poate da seama daca este vorba doar de o proeminenta a mameloanelor (sfarcuri) sau este dezvoltata intreaga glanda mamara (intregul san). Daca este toata glanda mamara atunci exista o probabilitate mare ca dupa operatie aceasta sa se refaca,daca e vorba doar de sfarcuri atunci lucrurile sunt simple. Se mai pot folosi corsete speciale,dar binenteles nu pot fi folosite la mare. Multa sanatate!

as avea o intrebare...aici scrie ca Mameloanele se bombeaza usor...adik tatele nu?...pai eu am aproape 19 ani..si tot asa au ramas..si tot aici scrie ca asta se intampla intre 11 si 12 ani:((...c ma fac??...cum pot sa scap d ele?:|...mi rusine sa ma dezbrac..nu pot sa ma duc la mare..la strand..nu pot sa umblu dezbracat...ca si cum as fi un emo care nu vrea sa fie prins d soare:((...ajutatima va rog:(

Desigur nu e o problema si eu am trecut prin asta si mam speriat totusi ma ajutat fratele meu mai ,mare sa inteleg mameloanele se bombeaza deoarece isi iau forma finala nuti vor mai creste in viata dar tu da de aceea acum ti se par exagerat de mari dar vei trece peste asta cand vei creste in inaltime si vei lua in greutate;)trust me man

Am 12 ani si as vrea sa ma ajutati. Mie nu mi s-au intamplat aceste dezvoltari? Ce sa fac?

Fazele dezvoltarii sexuale la baieti
10-11 ani- Incepe dezvoltarea musculara
11-12 ani
• Cresc testiculele
• Scrotul si penisul incep sa creasca in dimensiuni 
• Mameloanele se bombeaza usor

NICI PENISUL NICI MUSCHI.

CE SA VORBESC DE PARUL PEBURIAN CE FAC? AJUTORRRRRRRRRRRRRRRRR

Cred ca ar trebui sa mai asteptati (macar pana la 15 ani) , deoarece exista variatii foarte mari in ceea ce priveste dezvoltarea in timpul pubertatii (exista unele carti care considera ca pubertatea la baieti incepe la varsta de 14 ani). Multa sanatate! 

vreau si eu sa stiu car este marimea penisului normala la varsta de 17 ani?

La varsta de 17-18 ani penisul ar trebui teoretic sa ajunga la dimensiunile definitive ( lungimea medie a penisului in stare neerectila este de 9,5 cm , iar in stare erectila este de 15 cm; circumferinta medie este 12 cm =/- 2,5 cm). Multa sanatate!

Am 12 ani si toate maturizarile pina la 15 ani se intimpla la mine. Ce sa fac? E normal sa ma maturizez asa de repede?

Da, pot exista variatii de la un individ la altul; dezvoltarea fizica la pubertate este foarte variabila, iar varstele care sunt trecute in articol sunt orientative. Multa sanatate!

Am 11 ani si mi s-a dezvoltat deja penisuL si parul pubian si facial, dar colegii mei isi bat joc de mine pentru ca am ajuns la pubertate. Ce sa fac?

La ei nu se vede nici un semn. E normal?

Pagini

Adaugă comentariu nou