Titlu

Cat cresc copiii?


Autor: i-MEDIC.ro

Oamenii sunt tot mai inalti

S-a constatat ca, in secolul nostru, barbatii sunt mai inalti cu 11cm, iar femeile cu 10 decat oamenii din secolul al XIX-lea. Azi, barbatii masoara, in medie, 1,76 metri, iar femeile, 1,64 metri.

Inaltimea copilului este un factor genetic

Talia tatalui si a mamei, deci factorii genetici, joaca un rol egal in stabilirea taliei copilului. Parintii cu talie mica au, in general, copiii mici. Totusi, adesea se intampla ca fiul sa creasca mai mare decat tatal sau, iar fiica mai mare decat mama.

Medicii ne avertizeaza ca micutii cresc mai mult primavara si vara, iar cand sunt bolnavi, se observa o stagnare in crestere.
In alta ordine de idei, diferentele lega te de originea etnica, discrepantele de talie care apar intre oamenii ce provin din tari diferite corespund unei diferente a nivelului de viata, a conditiilor sanitare si de alimentatie.

In sfarsit, talia unui copil depinde si de functionarea hormonului de crestere, responsabil de dezvoltarea oaselor si, in egala masura, de hormonii tiroidieni si sexuali.

Dezvoltarea spectaculoasa a fatului
Cresterea incepe in acelasi timp cu conceperea fetusului, care este o perioada decisiva pentru evolutia lui. De aceea, fatul este supravegheat in permanenta.

De la o greutate de 0,0175 mg si un diametru al oului de 0,1 mm la inceputul cresterii, fatul va atinge la nastere o greutate de aproximativ 3500 g si o inaltime de 50 de cm.

Cea mai mare parte a cresterii are loc intre a treia si a sasea luna de sarcina.

La sase luni, fatul atinge deja 70% din talia lui, in timp ce, de fapt, nu cantareste decat 25% din greutatea sa de la nastere.

In momentul nasterii, copilul va avea 5,7% din greutatea sa ca adult si va masura aproximativ 30% din inaltimea de la maturitate.
Inca din a noua saptamana de sarcina, fatul produce singur hormonul de crestere. Secretia acestui hormon atinge maximumul in jurul celei de a 20-a saptamani de viata fetala si ramane la acelasi nivel pana la nastere. Acest hormon actioneaza mai ales asupra dezvoltarii in lungime a scheletului. In acest stadiu, hormonii tiroidieni sunt secretati nu de tiroida fatului, ci de placenta si acest lucru joaca un rol foarte important pentru maturarea osoasa.

O supraveghere vigilenta

Daca se constata o intarziere de crestere intrauterina, supravegherea trebuie sa fie foarte stricta si, mai ales, trebuie descoperite motivele acestei intarzieri.

S-ar putea sa fie vorba de o hipertensiune arteriala a viitoarei mame, care va urma, in acest caz, un tratament pe tot parcursul sarcinii. Dar exista si alti factori care influenteaza cresterea, cum ar fi tabagismul si consumul de alcool, care ingreuneaza aportul de substante nutritive prin placenta la fat.

Care este parerea medicilor?

Medicii sunt de parere ca 90% din bebelusii cu greutate scazuta la nastere vor recupera aceasta intarziere in 24 de luni.
Numai 10% din ei risca sa nu mai atinga valorile normale.

Datorita controalelor obligatorii, dezvoltarea copilului este bine supravegheata pana la varsta de 2 ani. Dupa aceasta varsta, parintii ar trebui sa-si duca, in mod regulat, copiii la medic.

Talia trebuie masurata o data pe an si raportata la curbele prevazute. Un copil poate avea o talie normala sau chiar superioara pentru varsta sa, dar daca n-a crescut macar un centimetru intr-un an, acest lucru trebuie sa-i ingrijoreze pe parinti, care trebuie sa-l duca la medic.

Ritmul de crestere al copilului

Un copil creste, in primul an de viata, aproximativ 25 cm, 11 cm in al doilea an si 8 cm in al treilea.

Incepand cu al 3-lea an de viata, copiii cresc aproximativ 5-6 cm pe an, pana la varsta prepubertatii (care este variabila de la un copil la altul), in timp ce, la pubertate, copiii cresc aproximativ 9 cm pe an.

Rolul hormonului de crestere este decisiv, mai ales la varsta cuprinsa intre 4 si 8 ani.
Daca acesta este produs intr-o cantitate insuficienta, viteza de crestere va fi diminuata.

La pubertate, efectele hormonilor sexuali se combina cu cele ale hormonului de crestere.

Pentru fete, cresterea maxima intervine cu un an inainte de primul ciclu (adica intre 11 si 13 ani), iar pentru baieti, intre 14 si 15 ani.

Hormonii sexuali permit, in acelasi timp, sudura cartilagiilor, indicand, astfel, sfarsitul cresterii.
Altfel spus, la sfarsitul pubertatii (in jurul varstei de 15-167 ani), copilul atinge inaltimea sa de adult.

Cati centimetri cresc, pe an, copiii?

* La 1 an, copilul va avea cu 24 de cm in plus fata de inaltimea de la nastere.
* Pana la 2 ani, copilul va mai creste cu inca 11,5 cm.
* Pana la 3 ani, copilul va mai creste cu 8,5 cm
* Pana la 4 ani, copilul va mai creste cu 7 cm.
* Pana la 5 ani, copilul va mai creste cu 6,5 cm.
* Pana la 6 ani, copilul va mai creste cu 6 cm.

Daca totusi ritmul de crestere nu e cel ideal

In cazul in care observati o anomalie a ritmului de crestere sau daca micutul n-a recuperat o intarziere de crestere intrauterina la sfarsitul celui de-al doilea an, trebuie neaparat sa va adresati medicului.
Este foarte important sa stiti daca nu cumva exista alta problema ca, de exemplu, o boala cronica, o intoleranta la gluten sau o disfunctie metabolica.

Medicii ne avertizeaza ca nu se face tratament pentru toate tipurile de retard de crestere si ca, cu cat se actioneaza mai repede, cu atat cresc sansele de corectare a problemei.

Specialistii sunt de parere ca o radiografie a mainii stangi permite determinarea varstei osoase. Cand cartilagiul de crestere nu este inca sudat, inseamna ca mai exista o "rezerva de crestere", care poate fi foarte pretioasa.
In functie de gradul de calcifiere a acestui cartilagiu, se poate stabili care va fi inaltimea copilului.In unele cazuri, se poate face un tratament pentru a intarzia pubertatea si, deci, sudura cartilagiilor, fapt ce prelungeste timpul de crestere.

Daca varsta osoasa e prea avansata (mai mare de 15 ani la baieti si aproximativ 13 ani la fete), tratamentul cu hormonul de crestere devine inutil si total ineficace.
Pe de alta parte, bilantul secretiei hormonale permite observa rea unui deficit al secretarii hormonului de crestere.
Mai multe teste de stimulare sunt posibile. In general, se utilizeaza doua teste diferite pentru a confirma rezultatul.

Masuri de influentare a ritmului de crestere

Exista medici care nu iau in serios deficitul de crestere, sustinand ca, la pubertate, totul va reintra in normal. Atunci cand hormonul de crestere poate fi prescris pacientului, tratamentul va fi cu atat mai eficace, cu cat va incepe mai devreme.

Este vorba, totusi, de un tratament destul de dificil, care consta intr-o injectie facuta zilnic, pe parcursul mai multor ani. In urma lui, copilul poate creste intre 5 si 10 cm. In cazuri exceptionale, se poate recurge la o interventie chirurgicala grea si dureroasa pentru alungirea oaselor.

Aceasta tehnica permite cresterea cu pana la 14-15 cm pe an.
Ce este hormonul de crestere?

Cat de inalt va fi copilul?

Pentru a afla ce inaltime va avea copilul dumneavoastra faceti urmatorul calcul:

Daca aveti un baiat
Inaltimea tatalui + inaltimea mamei + 13 cm, apoi impartiti la 2.
Exemplu:
Tata=180 cm
Mama=160 cm
Baiatul: (180 cm + 160 cm + 13 cm) / 2 = 176,5 cm

Daca aveti fetita
Inaltimea tatalui + inaltimea mamei - 13 cm, apoi impartiti la 2.
Exemplu:
Tata=172 cm
Mama=166 cm
Fata: (172 cm + 166 cm - 13 cm) / 2 = 155,5 cm

Sistemul endocrin este un ansamblu de glande care produc hormoni. Astfel, hipofiza, situata in centrul creierului, sintetizeaza hormonul de crestere sub influenta hipotalamusului, care asigura echilibrul hormonal.
Hormonul de crestere este necesar unei dezvoltari normale si este secretat la un nivel care variaza in timpul celor 24 de ore, atingand valoarea maxima noaptea.

Comentarii

Daca un baiat creste foarte repede intre 13 si 14 ani, ajungand la 190 cm la 14 ani, ce trebuie facut? Facand calculul cu formula de mai sus, am obtinut 189 cm, care deja au fost depasiti. Din graficile cresterii baietilor gasite pe net, am vazut ca ei continua sa creasca pana la aprox. 18 ani.

Am retinut din articolul D-voastra o sugestie: de facut analiza a cartilagiilor pentru determinarea varstei osoase. Si daca se constata ca acestea nu s-au sudat si cresterea va continua, se poate face ceva pentru incetinirea cresterii?

 

Multumesc anticipat pentru raspuns,

Ilinca

am o fetiță, sa născut pe 28 mai 2012, lugimea 43 cm, acum avem 4 luni lungimea 54cm ni s/a spus că avem hipocondroplasie încă de la 30 săptămîni, la moment alte analize încă nu am făcut,  în cazul nostru pot să/i administrez copilului hormoni de creștere pentru a/i se lungi oasele mînilor și picioarelor?

Daca un baiat creste foarte repede intre 13 si 14 ani, ajungand la 190 cm la 14 ani, ce trebuie facut? Facand calculul cu formula de mai sus, am obtinut 189 cm, care deja au fost depasiti. Din graficile cresterii baietilor gasite pe net, am vazut ca ei continua sa creasca pana la aprox. 18 ani.

Am retinut din articolul D-voastra o sugestie: de facut analiza a cartilagiilor pentru determinarea varstei osoase. Si daca se constata ca acestea nu s-au sudat si cresterea va continua, se poate face ceva pentru incetinirea cresterii?

 

Multumesc anticipat pentru raspuns,

Ilinca

am o fetiță, sa născut pe 28 mai 2012, lugimea 43 cm, acum avem 4 luni lungimea 54cm ni s/a spus că avem hipocondroplasie încă de la 30 săptămîni, la moment alte analize încă nu am făcut,  în cazul nostru pot să/i administrez copilului hormoni de creștere pentru a/i se lungi oasele mînilor și picioarelor?

Adaugă comentariu nou