Esti aici:Ghid medical / Copilul / Autismul mod de manifestare la bebelusi


Autismul mod de manifestare la bebelusi


Cei mai multi dintre parinti descopera primele semne si simptoame ale autismului abia in momentul in care copilul ajunge la varsta de 2-3 ani. Exista insa unele cazuri in care aceste semne pot fi depistate chiar mai repede, inca din primele luni de viata. Acest lucru se datoreaza reactiilor anormale pe care bebelusii le au la anumiti stimuli, prin faptul ca nu isi recunsoc parintii, nu par agitati in preajma persoanelor straine, nu au capacitatea de a scoate anumite sunete specifice bebelusilor (precum gangurit), si nici capacitatea de a imita gesturile facute de parintii lor.

Simptomatologia autismului
Datorita complexitatii acestei conditii medicale, precum si faptului ca modul de manifestare difera in functie de fiecare persoana, pana in prezent simptomatologia autismului ramane extem de dificil de stabilit. Cu toate acestea exista cateva semne distincte intalnite la majoritatea copiilor diagnosticati cu aceasta conditie medicala, precum:
- pana la varsta de un an copilul nu reuseste sa gangureasca, sau sa imite gesturile parintilor;
- pana la vartsa de 16 luni copilul nu a rostit nici un cuvant;
- pana la varsta de 2 ani copilul nu reuseste sa asocieze nici macar 2 cuvinte;
- nu raspunde la numele pe care l-a primit;
- nu reuseste sa acumuleze abilitati de limbaj sau  abilitati sociale;
- evita contactul vizual cu persoanele din jurul sau;
- nu reuseste sa descopere modul de a se juca, in special cu jucariile;
- aliniaza in mod excesiv jucariile;
- prezinta un atasament anormal fata de o jucarie sau un obiect;
- nu zambeste;
- prezinta simptoame ale unor disfunctii auditive.

Deasemenea, de cele mai multe ori copiii autisti nu reusesc sa asimileze abilitatile de limbaj, sociale, sau comportamentale specifice varstei acestora. Astfel la varsta de un an, copii cu aceasta deficienta cel mai probabil nu vor avea capacitatea de a imita gesturile parintilor, sau de a le zambi, iar la varsta de 2 ani acestia vor fi incapabili sa perceapa enunturi simple, sau sa puncteze catre diferite parti ale corpului. Mai mult decat atat, copii care sufera de autism prezinta dificultati in ceea ce priveste capacitatea de a scrie sau de a desena, precum si dificultati locomotorii, sau de interrelationare cu alti copii.

Medicii specialisti sustin ca exista situatii cand autismul se manifesta prin dezvoltarea prematura a anumitor abilitati (precum vorbitul), si mult prea tarziu a altor abilitati, precum cele locomotorii. Deasemenea exista situatii in care copii nostri prezinta capacitatea de a imita actiunile personelor din jurul sau, insa pe masura ce inainteaza in varsta aceasta capacitate va fi impinsa la extrem, copilul respectiv ajungand sa imite cu fidelitate tot ceea ce il inconjoara. Aceasta conditie medicala poarta denumirea de ecopraxie.

Cercetarile de specialitate au relevat faptul ca momentul in care aceasta boala este diagnosticata este esential pentru eficienta tratamenrului administrat. Deasemenea un studiu statistic a relevat faptul ca abia dupa momentul diagnosticarii parintii s-au intors in trecut, analizand inregistrarile video, descoperind in acest fel semne mai mult sau mai putin evidente ale autismului.


loading...
NOTA: Inainte de a adauga comentariul te rugam sa mai petreci 20 de secunde revizuindu-l. Din dorinta de a avea o comunitate cat mai utila si cat mai placuta te rugam ca raspunsurile tale sa respecte 2 reguli minimale:
  • - o exprimare corecta gramatical (toate propozitiile incep cu litere mari si se termina cu semne de punctuatie, fara prescurtari de tipul "nush", "acm", "adik" si fara dezacorduri flagrante).
  • - sa lasam obscenitatile pentru cei mai putin inteligenti.
Multumim!
echipa i-medic.ro

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Aceasta intrebare are rolul de a preveni spam-ul.
Image CAPTCHA
Introduceti caracterele exact in forma in care apar in imagine.