Termen cautat
Categorie

Consumul de lichide in timpul sarcinii

Apa reprezinta unul din elementele esentiale ale unei alimentatii echilibrate in sarcina. Expertii recomanda o cantitate de cel putin 2 litri de lichide pe zi, cu preponderenta apa minerala sau plata, lapte si sucuri de fructe. Ceaiurile calmante cum ar fi cel de musetel sau de tei consumate de mamica pot avea un efect pozitiv asupra bebelusului.

Retentia de lichide in sarcina este un fenomen normal atunci cand nu este exagerata. Volumul sanguin creste in sarcina cu 20-40% si are nevoie de apa pentru acest lucru. Altfel, gravida este predispusa la hipertensiune si alte complicatii cardiovasculare. In prima perioada de sarcina consumul suficient de lichide este important mai ales la femeile care vomitadin cauza greturilor pentru a contrabalansa riscul de deshidratare. Consumul suficient de lichide in timpul sarcinii este esential pentru functionarea normala a rinichilor si evitarea constipatiei.

Cafeaua, ceaiurile energizante si bauturile tip cola sunt nerecomandate, pentru ca au in compozitia lor cofeina. Cofeina trece prin placenta si ajunge in sangele bebelusului,creste riscul de avort spontan,hipertensiune arteriala, favoriza anemia si nasterea unui copil cu masa mica. Limiteaza consumul sau schimba cafeaua cu produse decafeinizate.
Bauturile carbogazoase cu aroma de fructe sunt de evitat pentru ca baloneaza ,dau disconfort abdominal si au continut crescut in zahar.

Alcoolul trebuie eliminat complet, nici o cantitate nu este considerata sigura in timpul sarcinii. Consumul moderat al bauturilor alcoolice in timpul sarcinii se asociaza cu dificultati de memorare si invatare ale copilului. Alcoolul trece de bariera placentara si ajunge in sangele copilului, putand provoca sindromul alcoolismului fetal sau defecte de nastere.

Adaugă comentariu nou