Termen cautat
Categorie

Sarcina extrauterina

Ce este sarcina extrauterina?
Sarcina extrauterina sau ectopica este acea sarcina care se dezvolta in afara cavitatii uterine. 2% dintre sarcini sunt extrauterine, iar in 65% dintre cazuri exista un antecedent de sarcina extrauterina. Cand ovulul fecundat se fixeaza si isi incepe dezvoltarea in orice alt loc decat in uter, sarcina nu doar ca se pierde, dar poate pune in pericol viata femeii.
In mod normal, oul fecundat porneste spre cavitatea uterina, unde urmeaza sa se dezvolte, insa el poate ramane blocat in trompe, daca acestea prezinta un obstacol sau o ingustare si se va dezvolta aici. Aproximativ 90% din sarcinile extrauterine se dezvolta in trompa uterina (sarcina tubara), iar restul sarcinilor extrauterine se poate dezvolta si intr-unul dintre ovare, in cavitatea abdominala sau in colul uterin.

Care sunt factorii de risc pentru sarcina extrauterina?
1. Bolile cu transmisie sexuala (sifilis, gonoree, infectiile cu Chlamydia) sunt o cauza majora de infectie genitala inalta. Frecventa crescanda a bolilor cu transmitere sexulala este un factor important: un antecedent de infectie multiplica de 6 ori riscul de sarcina extrauterina prin suprimarea cililor (prelungiri filiforme ale celulelor) care, in mod normal, tapeteaza trompa si faciliteaza deplasarea ovului.
2. Steriletul, desi atat de eficace in calitate de contraceptiv, creste de 3 ori riscul de sarcina extrauterina in raport cu metodele de contraceptie orala. Steriletele continand progesteron cresc riscul de 6-7ori. Acest risc creste dupa doi ani de utilizare a steriletului, si riscul se diminueaza si dispare atunci cand steriletul este indepartat.
3. Endometrioza, prezenta de mucoasa uterina in afara cavitatii uterine, este o alta cauza incriminata in aparitia extrauterinei.
4.Fumatul-cu cat o femeie fumeaza mai mult, cu atat riscul de sarcina extrauterina creste mai mult.
5. Varsta avansata poate fi o cauza in deteriorarea trompelor si blocarea oului spre uter. Riscul este de 2 ori mai mare pentru femeile intre 35 si 39 ani si aproape de 4 ori mai mare peste varsta de 40 ani.
6. Malformatiile congenitale de trompe uterine- a doua cauza ca frecventa a sarcinii extrauterine sunt malformatiile congenitale de trompe uterine. Trompele uterine sunt, in acest caz, foarte sinuoase. Fiind afectate ambele trompe uterine, sansele de a avea o a doua sarcina extrauterina sunt foarte mari.
7. Parteneri sexuali multipli-in legatura cu riscul mai mare de contactare a bolilor cu transmitere sexuala
8. Expunerea gravidei la substante chimice de tip dietilstilbestrol (produs de tip estrogenic) in perioada sa de viata intrauterine
9. Fertilizarea in vitro si transferul intratubar al gametilor (constand in introducerea spermatozoizilor si ovulului intr-o trompa) creste de doua ori riscul unei sarcini extrauterine.
10. Chirurgia la nivelul trompelor, interventia chirurgicala la nivelul trompei uterine, deseori in scopul de a reface o trompa uterina ligaturata sau pentru a repara o trompa uterina blocata sau cu tesut cicatriceal lasa in mod obligatoriu cicatrice si nu repara leziunile preeexistene ale mucoasei.
11.Contraceptive orale
12.Avorturi repetate
13. Sarcina extrauterina anterioara-65% dintre cazuri exista un antecedent de sarcina extrauterina.
14. Boli cronice inflamatorii a trompelor uterine sau ovarelor (anexite, ooforite)

Cum se manifesta?
Sarcina extrauterina debuteaza cu aceleasi simptome ca si sarcina normala: absenta menstruatiei, sani mariti si sensibili la atingere, oboseala, greata,urinari frecvente.Absenta menstruatiei dureaza deobicei 1-2 saptamani,ulterior reapare sangerarea de culoare neagra sau maro inchis.De fapt aceasta este prima manifestare a sarcinii extrauterine.
Durerea abdominala sau pelvina apare de obicei la 6-8 saptamani de la absenta menstruatiei, iar durerea poate creste in intensitate cand gravida se misca sau se incordeaza.
Alte manifestari clinice:
-dureri in timpul actului sexual
-slabiciune generala , ameteala, senzatie de lesin sau chiar sincopa din cauza singerarii in cavitatea abdominala
-durere abdominala atroce inexplicabila poate reprezenta ruptura de trompa uterina
- durere la nivelul umerilor determinata de hemoragia intraabdominala subdiafragmatica. Sangele irita diafragmul si aceasta iritatie este resimtita ca durere la nivelul umerilor.
-eliminari moderate sangvinolente vaginale.

Cum se pune diagnosticul?
Diagnosticul de sarcina extrauterina se bazeaza pe testul de sarcina pozitiv si echografia cara arata ca oul s-a implantat in alt loc decat in cavitatea uterine.
1.Testul de sarcina: Dozarea, in urina sau in plasma sanguina, a hormonului specific al sarcinii, hormonul corionic gonadotrofic, secretat de catre corion intai, apoi de catre placenta, organe de hranire a oului, indica un nivel, in general, inferior nivelului asteptat pentru varsta gestationala.
2.Echografia poate evidentia o activitate cardiaca embrionara in afara uterului. In afara acestui semn direct, examenul poate pune in evidenta un gol uterin care nu corespunde cu varsta sarcinii.Uneori,oul chiar se poate vizualiza la ecografie.

Care este tratamentul?
In functie de starea generala a gravidei si de momentul diagnosticarii se poate opta pentru:
1.Tratament medicamentos
Cand diagnosticul a fost pus foarte devreme si nu este vorba de o urgenta, este posibil tratamentul cu metotrexat, medicament ce opreste dezvoltarea celulelor, deci cresterea embrionului. Metotrexatul poate cauza efecte adverse precum greata, indigestia si diareea. Durerea abdominala instalata poate aparea la aproximativ 18% dintre pacientele carora li s-a administrat acest medicament.
2.Tratament chirurgical
Tratamentul chirurgical poate fi radical (indepartarea trompei) sau conservator (pastrarea trompei), dupa caz. Deschiderea abdomenului este indicata atunci cand o hemoragie interna mare urmeaza ruperii bruste a trompei sau cand s-au creat aderente. Sarcinile ovariana si abdominala au ca indicatie deschiderea abdomenului. In alte cazuri, interventia laparoscopica permite sa se intervina fara a practica incizii mari. Mai recent, unele echipe chirurgicale au tratat sarcini extrauterine prin punctie sub supraveghere ecografica, asociata cu injectarea locala a unui medicament antimitotic (impiedica diviziunea si dezvoltarea oului), destinat sa distruga celulele sarcinii extrauterine.

Care sunt complicatiile sarcinii extrauterine?
Cea mai comuna complicatie a sarcinii extrauterine este ruptura trompei. Moartea in urma unei sarcini extrauterine complicate cu ruptura de trompa este rara in tarile dezvoltate. Studiile arata ca infertilitatea apare la 10-15% dintre femeile care au avut o sarcina extrauterina.