Termen cautat
Categorie

Cauzele malformatiilor fetale

Malformatii congenitale sunt anomalii in formarea sau functionarea unui organ sau a unei parti a corpului, decelabila de la nastere sau care se manifesta inca din prima varsta a copilariei.Malformatiile sunt diverse si de gravitate foarte variabila, mergand de la simplul angiom cutanat, care dispare in cursul cresterii, pana la o malformatie grava, care face copilul neviabil. Ele rezulta dintr-o tulburare a dezvoltarii embrionare, adica dintr-un accident plasabil intr-o perioada cuprinsa intre fecundatie si a 4-a luna de sarcina (perioada formarii majoritatii organelor).Intre 1,5 si 3% dintre nou-nascuti prezinta o malformatie congenitala. Aceasta se poate manifesta de la nastere (malformatia membrelor, malformatia cardiaca de exemplu) sau mai tarziu (malformatia digestiva sau urinara).

- Iradierea
Expunerea la radiatii poate fi acuta si in doze mari, ca in cazul unui accident nuclear, sau poate fi cronica, repetata dar in doze mici, ca in cazul iradierii la locul de munca sau a radiografiilor efectuate in scop de diagnostic medical. in primul caz pot aparea avort spontan sau o serie de probleme ca retard mental, dezvoltare necorespunzatoare, leucemie fetala. in ceea ce priveste iradierea cronica in scop de diagnostic medical, riscul de aparitie a malformatiilor este destul de redus chiar si in situatia efectuarii mai multor radiografii. Cele mai sensibile organe la radiatii sunt gonadele, organele hematopoietice, tesutul osos si glandele.Perioada de maxima sensibilitate este cuprinsa intre a 2-a si a 6-a saptamana din viata intrauterina. Inainte de aceasta perioada dozele mai mari antreneaza constant moartea embrionului.
In aproape jumatate din cazuri se nasc microcefali, anencefalii si anomalii scheletice. Au fost descrise numeroase alte malformatii ca hidrocefalie, buza de iepure,
micromelie, spina bifida, cataracta, malformatii cardiace si sexuale. Anomaliile cromozomice au fost semnalate la copiii proveniti din mame iradiate.
Iodul radioactiv este asociat cu aparitia gusei, hipotiroidismului, uneori cu cretinism si alte malformatii severe. Fosforul radioactiv provoaca alterari ale sistemului nervos central si ale scheletului

- Alcoolul
Nou-nascutii afectati de consumul de alcool prezinta o serie de malformatii incluse in
termenul de Sindromul Alcoolismului Fetal(FAS): anomalii ale dezvoltarii creierului si fetei, ale oaselor, afectiuni articulare, intarzierea dezvoltarii psihice si intelectuale (retard mental) sau anomalii ale sistemului nervos,tulburari de auz,intarziere in achizitia limbajului,stari confuzionale, iritabilitate.

- Fumat
Fumatul creste riscul nasterilor inainte de termen, o greutate mica a copilului si paralizie cerebrala a copilului.Aproximativ unul din 600 de copii se nasc cu un deget lipsa. Aceasta boala poarta denumirea de sindactilie. Atunci cand se naste cu unul sau mai multe degete, boala se numeste polidactilie.

- Droguri
Drogurile injectabile precum heroina sau amfetaminele expun femeile la riscul altor complicatii. Cand femeia insarcinata isi administreaza un drog, acesta poate strabate usor placenta trecand in sangele copilului, fatul fiind astfel expus acelorasi efecte ale drogului ca si mama lui.
Copilul nascut de catre o mama care a consumat heroina in timpul sarcinii, este si el dependent de drog. La cateva ore dupa ce vine pe lume, in lipsa administrarii drogului, nou nascutul intra in sevraj, care la aceasta varsta are manifestari grave, punandu-i in pericol viata.
Copiii nascuti din mame consumatoare de Cocaina, tranchilizante sau amfetamine au o greutate mai mica la nastere, iar dezvoltarea lor intelectuala e mai dificila decat a copiilor de aceeasi varsta cu ei dar proveniti din mame care nu au experimentat drogurile.

- Cafeaua
Cofeina a fost asociata cu urmatoarele afectari fetale: greutate scazuta la nastere, probleme de respiratie,insomnii , iritabilitate, hipocalcemie,retard mintal, microcefalie,diverse malformatii majore.

- Medicamente
Efectul unui medicament asupra fatului depinde de tipul medicamentului, de cantitatea pe care o ia mama, de durata tratamentului si de virsta sarcinii.Medicamentele luate in primul trimestru de sarcina, cind are loc organogeneza (formarea organelor fatului), pot provoca malformatii congenitale. In timpul celorlalte doua trimestre de sarcina, anumite medicamente pot avea efecte toxice asupra fatului in dezvoltare.
Tetraciclina, de exemplu, luata in prima jumatate a perioadei de sarcina, poate incetini cresterea osoasa, poate impiedica formarea normala a smaltului dentar, provocind schimbarea culorii dintilor sau aparitia unor pete dentare. Streptomicina si Kanamicina, care sunt strict interzise in sarcina, pot produce leziuni la nivelul nervilor auditivi, care duc la nasterea unui copil surd. Administrarea medicamentelor antiepileptice poate duce la moarte fetala sau malformatii congenitale ale creierului, maduvei spinarii, cavitatilor orofaciale, inimii, rinichilor, tractului urinar si genital si scheletului.
Diazepamul ar putea sa induca unele malformatii ale buzelor si palatului.Meprobamatul poate sa dea malformatii cardiace. Haloperidolul folosit in primele luni de sarcina poate sa induca malformatii ale membrelor.Medicamentele antipsihotice (clorpromazina, litiul), pot sa provoace malformatii.
Alte medicamente care trebuie folosite prelungit si au risc teratogen marcat sunt: antidiabeticele orale (tolbutamida, biguanida), care pot provoca avort si anomalii fetale, motiv pentru care in cursul sarcinii, diabetul trebuie tratat cu insulina, inofensiva pentru fat, chiar la dozele crescute.

- Infectii in timpul sarcinii
Rolul teratogen al infectiilor a fost evidentiat in 1941 cand s-a observat ca femeile gravide care se imbolnavesc de rubeola nasc copii cu malformatii congenitale.Virusul rubeolei poate determina malformatii ale ochiului(cataracta, microftalmie), ale urechii interne (surditate congenitala datorita distrugerii organului lui Corti), ale inimii (persistenta canalului arterial si comunicarea interauriculara sau interventriculara) si ocazional ale dintilor. Virusul ar mai putea fi responsabil de unele malformatii ale sistemului nervos.
Virusul rujeolei este asociat cu malformatii congenitale, surditate si intarziere mintala.
Foarte frecvent se intalneste avortul sau nascutii morti la gravidele cu parotidita dupa
cum s-au semnalat si malformatii congenitale. Malformatiile au fost microftalmii, hidrocefalii.
Virusul hepatitei epidemice duce mai des la avort sau nasteri premature.Malformatiile congenitale datorate herpesului sunt rare. Variola este severa pentru mama gravida si cu atat mai mult pentru fat, ducand de cele mai multe ori la moartea produsului de conceptie.
Parerile asupra rolului teratogen al virusului gripei sunt contradictorii. Se presupune ca sunt afectate scheletul si SNC (anencefalia).
Poliomielita in primul trimestru de sarcina poate da malformatii congenitale. Mai frecvent se intalnesc avorturi, nasteri premature si nou-nascuti morti.
Dintre afectiunile parazitare toxoplasmoza materna produce frecvent malformatii congenitale: microcefalii cu calcifieri intracerebrale, hidrocefalie, tulburari oculare etc.
Infectia timpurie a embrionului cu toxoplasme duce fie la moartea embrionului, fie la avort, nasteri premature sau malformatii.
Ea produce leziuni specifice cum ar fi tetrada: corioretinita, calcifieri cerebrale, hidrocefalie sau microcefalie si tulburari psihomotorii.

- Factorii alimentari
Pentru ca alimentatia deficitara sa aiba efect teratogen, este necesar ca actiunea sa aiba loc in stadiul de diferentiere si organogeneza, in care diverse parti ale corpului nu sant inca definitive formate. Mecanismul de actiune al factorilor alimentari este diferit,
unii intervin in formarea cromatinei si au rol in proliferarea celulelor, iar altii participa la
respiratie iar in anumite imprejurari tulbura respiratia prin scaderea glucozei.
Astfel avitaminoza A produce atrofii de retina, cecitate, rinichi in potcoava.
Este aratat de asemenea ca avitaminoza D produce rahitismul congenital, iar avitaminoza B1 si B2 se asociaza cu malformatii ale scheletului fetei (gura de lup si buza de iepure),
ale membrelor inferioare si sternului.
S-a dovedit ca incidenta malformatiilor congenitale creste de 4-9 ori in cazurile in care gravidele prezinta greturi si varsaturi in primul trimestru de sarcina.

- Intoxicatiile profesionale
Toxicele industriale pot produce avorturi, nasteri premature, decolari de placenta, morti fetale intrauterine, hipotrofie fetala intrauterina, nou-nascuti cu deficiente psihomotorii.

- Hipertermia
- Afectiuni medicale la mama

Comentarii

Buna ziua,am o intrebare si as dori sa imi raspundeti.Sotul meu consuma droguri si am dori un copil poate afecta copilul chiar daca nu consum eu droguri?Multumesc!

Efectul consumului de droguri de catre tata se poate manifesta in momentul fertilizarii. Spermatozoizii pot prezenta defecte genetice legate de expunerea la  anumite droguri, inclusiv alcoolul si nicotina. Drogurile pot provoca anomalii ale spermei care fac imposibila fertilizarea ovulului sau pot afecta dezvoltarea embrionului. Multa sanatate!

Buna ziua,am o intrebare si as dori sa imi raspundeti.Sotul meu consuma droguri si am dori un copil poate afecta copilul chiar daca nu consum eu droguri?Multumesc!

Efectul consumului de droguri de catre tata se poate manifesta in momentul fertilizarii. Spermatozoizii pot prezenta defecte genetice legate de expunerea la  anumite droguri, inclusiv alcoolul si nicotina. Drogurile pot provoca anomalii ale spermei care fac imposibila fertilizarea ovulului sau pot afecta dezvoltarea embrionului. Multa sanatate!

Adaugă comentariu nou