Ati ajuns la mijlocul sarcinii. Bucurati-va de aceasta experienta minunata si pregatiti-va pentru marea intalnire cu bebelusul pe care il purtati in burtica.
In aceasta saptamana bebelusul are intre 270 si 300 g, iar lungimea sa este de 25 cm. Desi creste repede, deocamdata inca are suficient spatiu de miscare asa ca este posibil sa-l simtiti cum se intoarce si se rasuceste. Miscarile sale inca se bazeaza pe un set de actiuni reflexe, dar acest lucru incepe sa se schimbe usor. Pe masura ce creierul se dezvolta, copilul ajunge sa aiba un control mai mare asupra actiunilor sale.
Chiar daca organele genitale externe nu sunt dezvoltate complet, acum este momentul cand puteti vedea, la ecografia de trimestru doi (programata intre saptamanile 18-22) care este sexul bebelusului. Aceasta ecografie este un examen de rutina pentru ca medicul sa poata verifica daca totul este in regula cu bebelusul din burtica dumneavoastra. Uterul fetitelor se vor forma complet in aceasta sapamana, in timp ce canalele vaginale vor incepe sa se dezvolte acum. Un lucru interesant este ca deja, in ovarul minuscul al unei fetite exista 7 milioane de ovule intr-un stadiu incipient. La nastere ovulele pot ajunge pana la doua milioane. In cazul baietilor, testiculele care se afla inca la nivelul abdomenului, incep usor sa coboare spre scrotul in curs de formare.
Bebelusul inca este acoperit de lanugo, un puf fin, iar parul de pe scalp ii creste repede. Urechile sunt pe deplin formate, asa ca este important sa petreceti mult timp intr-o atmosfera calma si linistita, avand in vedere ca bebelusul doarme in medie 20 de ore pe zi.
In aceasta saptamana bebelusul incepe sa produca meconiu in intestine. Acesta este un amestec inofensiv de lichid amniotic inghitit de bebelus, secretie digestiva si celule moarte ale pielii.
La nivelul degetelor, patul unghial s-a format si unghiile incep sa creasca, dar acestea nu sunt tari, lucru care il impiedica pe bebelus sa se zgarie in mod accidental. Ochii sunt inca inchisi, dar bebelusul este constient cand este lumina si cand este intuneric. Pleoapele sunt inchise pentru a proteja ochii bebelusului care sunt in plin proces de formare. Astfel, el nu se poate rani cu degetele de la maini si de la picioare. Pielea este mai putin translucida pentru ca incep sa se acumuleze rezervele de grasime, necesare bebelusului in mediul extern pentru a-si regla temperatura corpului si nivelul de energie.
Exista cateva elemente cheie ale dezvoltarii pe masura ce se formeaza nervii care controleaza simturile de la nivelul creierului (miros, vaz, gust auz si simt tactil). Spre sfarsitul saptmanii 20, bebelusul incepe sa identifice senzatiile de lumina, presiune, durere si caldura. Prima data se definitiveaza auzul. Nervii care gestioneaza senzatiile de durere, temperatura si atingere delicata ajung in coloana vertebrala si apoi sunt transmisi in centrul creierului, la hipotalamus.
Sunteti la jumatatea sarcinii. In aceasta perioada este posibil sa observati ca aveti unghiile mai tari, groase si puternice. Pe corpul dumneavoastra incep sa apara fire de par din cauza hormonilor de sarcina si a circulatiei crescute a sangelui ce furnizeaza substante nutritive suplimentare pentru celulele de la nivelul parului si unghiilor. Chiar daca unghiile sunt lungi si cresc repede, ele se pot usca foarte usor pentru ca sunt mai fragile.
Daca sunteti la prima sarcina, puteti incepe sa simtiti cum se misca bebelusul in burtica dumneavoastra. Aceste miscari sunt ca niste aripi de fluturi sau ca o senzatie de gaze.