Esti aici:Boli de nutritie / Diabet: Care sunt simptomele diabetului?


Diabet: Care sunt simptomele diabetului?


Conform medicilor specialisti simptomele diabetului sunt urmatoarele:

  1. Primele simptome ale diabetului (daca aceasta conditie medicala nu este tratata) sunt cresterea nivelului de glucoza din sange si excretia acesteia prin urina. Nivelul ridicat de glucoza din urina poate duce la randul sau la cresterea frecventei urinarilor, fapt ce va duce la deshidratarea organismului. Deshidratarea se manifesta prin senzatie continua de sete si consumul execesiv de apa.
  2. Incapacitatea insulinei de a-si indeplini functiile normale afecteaza metabolismul proteinelor, grasimilor si carbohidratilor. Insulina este un hormon anabolic, ceea ce inseamna ca acesta stimuleaza formarea depozitelor de grasimi si proteine la nivelul organismului.
  3. Carenta relativa sau absoluta de insulina duce in cele din urma la scaderea in greutate, in ciuda intensificarii poftei de mancare.
  4. In anumite cazuri pacientii care se confrunta cu forme netratate de diabet, acuza stari de oboseala alaturi de stari de voma si varsaturi.
  5. Pacientii care sufera de diabet sunt predispusi aparitiei infectiilor urinare, ale pielii sau infectiilor vaginale.
  6. Fluctuatiile nivelului e glucoza din sange pot duce la vedere incetosata, iar nivelul foarte mare al acestui zahar simplu creste riscul de aparitie a starii de letargie sau comei.

Cum sunt formele de diagnosticare a diabetului?

Masurarea glicemiei plasmatice dupa post alimentar este una dintre cele mai intrebuintate metode de diagnosticare a diabetului. Pentru aceasta pacientul este rugat sa nu manance nimic pentru o perioada de minim 8 ore (de cele mai multe ori in timpul noptii). A doua zi dimineata medicul specialist va preleva o mostra de sange care va fi trimisa la un laborator de analize in vederea stabilirii nivelului de glucoza plasmatica.

Urmatoarele aspecte trebuie luate in considerare in vederea realizarii acestui test:

  • Nivelul normal de glucoza plasmatica dupa postul alimentar trebuie sa fie mai mic de 100miligrame/ decilitru (mg/dl).
  • Daca rezultatele a doua sau mai multe teste consecutive indica valori ale glucozei plasmatice mai mari de 126 mg/dl, acest lucru indica riscul sporit de aparitie a diabetului.
  • Pentru diagnosticarea diabetului poate fi efectuata si o analiza aleatorie a nivelului de glucoza plasmatica. In cazul in care valorile acestui zahar simplu in sange depasesc 200 mg/dl, acest lucru creste posibilitatea de aparitie a diabetului.

Testul de toleranta la glucoza orala (TTGO)

Desi in prezent nu mai este atat de intrebuintat, testul de toleranta la glucoza orala (TTGO) reprezinta o forma eficienta pentru diagnosticarea diabetului de tip 2. Totodata aceasta conditie medicala este utilizata pentru diagnosticarea diabetului gestational, sau in cazul persoanelor care prezinta conditii medicale ce pot duce la aparitia diabetului, asa cum este sindromul ovarului polichistic (SOP). Pentru efectuarea acestui test este necesar ca pacientul sa nu manance nimic pentru o perioada incadrata intre 8 si 16 ore. La incheierea acestei perioade medicul specialist va preleva o mostra de sange in vederea stabilirii nivelului de glucoza plasmatica, dupa care pacientul va primi 75 mg de glucoza (in cazul femeilor insarcinate doza ajunge la 100 mg). De cele mai multe ori glucoza este amestecata intr-un lichid dulce pentru ca pacientul sa poata inghiti aceasta solutie. La anumite intervale de timp, medicul specialist va preleva mostre de sange pentru a masura nivelul de glucoza din sange.

Pentru ca testul sa ofere rezultate reale trebuie sa tineti cont de urmatoarele aspecte:

  • Starea de sanatate a pacientului trebuie sa fie buna, fara ca acesta sa prezinte alte boli sau afectiuni (aici sunt incluse chiar si racelile banale);
  • Pacientul trebuie sa se afle cat mai mult in miscare si nu sa stea intins pe masa de consultatii sau patul de spital;
  • Pacientul nu trebuie sa urmeze tratamente medicamentoase care sa ii influenteze nivelul de glucoza din sange;
  • cu 3 zile inainte de efectuarea testului, pacientul trebuie sa consume cat mai multe alimente bogate in carbohidrati (200-300 mg/ zi);
  • In dimineata efectuarii testului, pacientul nu trebuie sa fumeze sau sa bea cafea.

In mod normal testul de toleranta la glucoza orala masoara nivelul glucozei plasmatice de 5 ori intr-un interval de 3 ore. In cazul persoanelor sanatoase nivelul de glucoza plasmatica tinde sa creasca rapid dupa administrarea solutiei cu glucoza, insa la un anumit interval de timp valorile acestui zahar simplu revin la normal. La persoanele care sufera de diabet, insa, nivelul de glucoza plasmatica va creste, fara a reveni la normal.

Persoanele care prezinta valori ale glucozei plasmatice incadrate intre limita normala si cea de diabet prezinta o conditie medicala ce poarta denumirea de toleranta alterata la glucoza. Aceste persoane sunt expuse unui grad ridicat de risc in ceea ce priveste aparitia diabetului. Conform studiilor statistice 1-5% dintre persoanele cu toleranta alterata la glucoza sunt diagnosticate cu diabet in fiecare an. Programele pentru slabit si exercitiile fizice sunt extrem de benefice acestor persoane, astfel incat nivelul glucozei sa revina la normal. Deasemenea multi dintre medicii specialisti recomanda administrarea unui tratament pe baza de metformina.

Studiile realizate recent au relevat faptul ca toleranta alterata la glucoza reprezinta un factor de risc in ceea ce priveste aparitia bolilor de inima.

Evaluarea rezultatelor testului de toleranta la glucoza orala
Testul de toleranta la glucoza orala poate furniza unul dintre urmatoarele diagnostice:

  1. Raspuns normal. Pentru ca organismul sa furnizeze un raspuns normal la acest test valorile glucozei plasmatice la un interval de timp de 2 ore de la administrarea solutiei cu glucoza trebuie sa fie mai mici de 140mg/dl. Deasemenea, valorile glucozei plasmatice in intervalul 0-2 ore trebuie sa fie mai mici de 200 mg/dl.
  2. Toleranta alterata la glucoza. Toleranta alterata la glucoza este diagnosticata in momentul in care nivelul glucozei plasmatice dupa perioada de post alimentar este sub 126 mg/dl, iar valorile glucozei plasmatice la 2 ore de la administrarea solutiei cu glucoza se incadreaza intre 140-199 mg/dl.
  3. Diabet. Diabetul este diagnosticat daca rezultatele testului releva valori mari ale glucozei plasmatice.
  4. Diabet gestational. O femeie prezinta diabet gestational in una dintre urmatoarele situatii (cantitatea de solutie cu glucoza este de 100g):
  • valorile glucozei plasmatice dupa postul alimentar sunt mai mari de 95mg/dl;
  • valorile glucozei plasmatice dupa 1 ora de la administrarea solutiei sunt mai mari de 180 mg/dl;
  • valorile glucozei plasmatice dupa 2 ore de la administrarea solutiei sunt mai mari de 155 mg/dl;   
  • valorile glucozei plasmatice dupa 2 ore de la administrarea solutiei sunt mai mari de 140 mg/dl.   

 

TAGS

NOTA: Inainte de a adauga comentariul te rugam sa mai petreci 20 de secunde revizuindu-l. Din dorinta de a avea o comunitate cat mai utila si cat mai placuta te rugam ca raspunsurile tale sa respecte 2 reguli minimale:
  • - o exprimare corecta gramatical (toate propozitiile incep cu litere mari si se termina cu semne de punctuatie, fara prescurtari de tipul "nush", "acm", "adik" si fara dezacorduri flagrante).
  • - sa lasam obscenitatile pentru cei mai putin inteligenti.
Multumim!
echipa i-medic.ro

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Aceasta intrebare are rolul de a preveni spam-ul.
Image CAPTCHA
Introduceti caracterele exact in forma in care apar in imagine.