Esti aici:Boli de nutritie / Diaree: Care sunt cauzele diareei acute?


Diaree: Care sunt cauzele diareei acute?


Cele mai frecvente cauze ale diareei acute sunt infectiile virale, bacteriene sau parazitara. Deasemenea bacteriile pot duce la aparitia toxiinfectiilor alimentare acute. A treia cea mai importanta cauza a diareei este inceperea unui tratament medicamentos nou.

Gastroenterita virala

Gastroenterita virala, infectie virala a stomacului si intestinului gros, reprezinta in prezent cea mai comuna cauza a diareei, in intreaga lume. Simptomele gastroenteritei virale, manifestate prin stari de greata si varsaturi, crampe abdominale si diaree, au o durata de 48-72 de ore. Spre deosebire de enterocolita bacteriana (infectie bacteriana ce afecteaza intestinul gros si colonul), pacientii care se confrunta cu gastroenterita virala nu prezinta puroi sau sange la nivelul materiilor fecale, iar febra este mica.

Gastroenterita virala poate aparea in forma sporadica, afectand un singur individ, sau in forma epidemica, afectand un grup de indivizi. Diareea sporadica este cauzata de o familie de virusuri, expunerea facandu-se prin contact direct cu o persoana infectata. Diareea epidemica este cauzata de cele mai multe ori de o familie de virusuri, denumiti calicivirusuri din genul norovirusurilor. In aceasta situatie expunerea se face prin atingerea si consumarea alimentelor care au venit in contact cu o persoana infectata, sau dimpotriva prin contact direct dintre persoana sanatoasa si cea infectata.

Toxiinfectia alimentara

Toxiinfectia alimentara este cauzata de toxinele produse de bacteriile aflate in alimente. Aceste toxine duc la aparitia crampelor abdominale si varsaturi, alaturi de stimularea procesului de producere a unei cantitati mari de apa la nivelul intestinului gros. Acest lucru duce la randul sau la aparitia diareei. Simptomatologia toxiinfectiei alimentare se manifesta de cele mai multe ori pentru un interval de 24 de ore. Anumite tipuri de bacterii aflate in mancare stimuleaza producerea toxinelor inainte ca aceasta sa fie mancata, in vreme ce alte tipuri de bacterii, declanseaza producerea toxinelor in momentul in care alimentele ajung la nivelul intestinelor.

Simptomele se manifesta de cele mai multe ori la un interval de cateva ore, in cazul bacteriilor care elibereaza toxinele inainte de consumarea alimentelor. In cazul bacteriilor care elibereaza toxinele dupa consumarea hranei, simptomele se vor manifesta putin mai greu, dupa un interval de 7 pana la 15 ore.

Staphylococcus aureus este una dintre bacteriile care produce toxine inainte ca alimentele sa fie consumate. In aceasta situatie de cele mai multe ori mancarea contaminata cu Staphylococcus este lasata peste noapte, sau pentru perioade mai mari de timp la temperatura camerei. Astfel, aceasta bacterie are ocazia de a se multiplica si de a produce toxine. Pe de alta parte, Clostridium perfringens este una dintre bacteriile regasite in alimentele la conserva, si care delcanseaza producerea toxinelor dupa ce hrana a ajuns la nivelul intestinelor.

Diareea calatorului

Exista multe tipuri ale bacteriei E.coli, majoritatea putand fi regasite la nivelul intestinului gros si colon, fara a constitui factori patogeni. Acest lucru inseamna ca bacteriile E.coli aflate in mod normal la acest nivel nu prezinta riscul de a duce la inflamatii ale intestinelor. Cu toate acestea exista bacterii E.coli nepotegene care pot cauza anumite conditii medicale daca se raspandesc in afara intestinelor, ajungand de exemplu, la nivelul tractului urinar (infectii ale vezicii urinare si a rinichilor) sau in sange (sepsis).

Anumite tipuri ale bacteriei E.coli sunt de natura patogena, putand cauza infectii ale intestinului gros si colonului. Aceste tipuri ale bacteriei E.coli cauzeaza diaree, fie prin producerea toxinelor (denumite E.coli enterotoxigene ECET) sau prin penetrarea si inflamarea mucoasei intestinale si a colonului, si ducand in cele din urma la aparitia enterocolitei (E.coli enteropatogene ECEP). In mod normal diareea calatorului este cauzata de infectii cu E.coli enterotoxigene.

Turistii care calatoresc in zone ale lumii cu un climat cald si conditii de salubrizare precare sunt expusi riscului de contaminare cu E.coli enterotoxigene. Acest lucru se poate produce prin consumarea alimentelor contaminate, precum fructe, legume, fructe de mare, carne cruda, apa sau cuburi de gheata. Simptomatologia specifica acestei conditii medicale include instaurarea brusca a diareei, crampe abdominale, stari de greata si uneori varsaturi. Aceste simptome incep sa se manifeste la un interval de 3-7 zile de la sosirea pacientului in tara pe care o viziteaza, avand o durata de pana la 3 zile. Ocazional, alte bacterii sau paraziti pot duce la aparitia diareei calatorului. Din aceasta categorie fac parte Shigella, Giardia si Campylobacter, caz in care durata de manifestare a diareei este mai mare de 3 zile.

Enterocolita bacteriana


Bacteriile care afecteaza sanatatea organismului patrund la nivelul intestinului gros si al colonului si cauzeaza enterocolita. Aceasta conditie medicala se manifesta prin inflamarea intestinului gros si al colonului. Simptomatologia specifica enterocolitei bacteriene este caracterizata de prezenta sangelui si a puroiului la nivelul materiilor fecale, febra, dureri abdominale si diaree. Cel mai adesea eneterocolita bacteriana este cauzata de Campylobacter jejuni, Shigella, Salmonella si E.coli enteropatogene, regasite in alimente contaminate precum legume, carne de pasare, produse lactate si apa.

Enterocolita cauzata de bacteria Clostridium difficile are o incidenta extrem de mica, intrucat de cele mai multe ori se manifesta ca urmare a unui tratament cu antibiotice. Deasemenea bacteria Clostridium difficile reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze ale infectiilor nozocomiale (infectie contactata in spital). Aceste infectii duc la randul lor la aparitia diareei.

Bacteria E.coli O157:H7 produce o toxina ce duce la aparitia enterocolitei hemoragice care, cu precadere in cazul copiiilor creste riscul de aparitie a sindromului hemolitic si uremic (SHU). Acest sindrom creste riscul de blocaj renal.

Paraziti

Infectiile parazitice, cu precadere cele cu giardia lamblia, se manifesta de cele mai multe ori la persoanele care fac alpinism sau cele care calatoresc peste hotare. Expunerea la acest virus se face prin apa contaminata. Cu toate acestea infectiile cu Giardia nu sunt asociate cu inflamatii, prezenta sangelui sau a puroiului in materiile fecale, iar febra este destul de mica. Infectiile cu amoebe (dizenterie amoebica) apar in general in momentul in care persoana in cauza calatoreste in tari unde conditiile de salubritate sunt precare. Aceasta conditie medicala este asociata aparitiei inflamatiilor la nivel intestinal si a prezentei sangelui si a puroiului in materiile fecale.

Cryptosporidium este un parazit ce cauzeaza diaree, expunerea facandu-se prin apa contaminata. Deasemenea Cyclopsora este un parazit ce duce la aparitia diareei, fiind asociat capsunilor contaminate ce provin din Guatemala.

Tratamente medicamentoase

In prezent o gama extrem de larga de medicamente pot duce la aparitia diareei, cele mai frecvente fiind antacizii si suplimentele nutritive pe baza de magneziu.

Alte tratamente medicamentoase care duc la aparitia diareei sunt:
-    medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS);
-    medicamente administrate in timpul chimioterapieie;
-    antibiotice;
-    medicamente pentru ameliorarea batailor neregulate ale inimii (aritmii);
-    medicamente pentru valorile mari ale tensiunii arteriale;
-    misoprostol;
-    chinidina;
-    olsalazine;
-    colchicina;
-    metoclopramid;
-    cisaprid.

TAGS

NOTA: Inainte de a adauga comentariul te rugam sa mai petreci 20 de secunde revizuindu-l. Din dorinta de a avea o comunitate cat mai utila si cat mai placuta te rugam ca raspunsurile tale sa respecte 2 reguli minimale:
  • - o exprimare corecta gramatical (toate propozitiile incep cu litere mari si se termina cu semne de punctuatie, fara prescurtari de tipul "nush", "acm", "adik" si fara dezacorduri flagrante).
  • - sa lasam obscenitatile pentru cei mai putin inteligenti.
Multumim!
echipa i-medic.ro

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Aceasta intrebare are rolul de a preveni spam-ul.
Image CAPTCHA
Introduceti caracterele exact in forma in care apar in imagine.