Termen cautat
Reteta

Dieta pentru boala de reflux gastro-esofagian

Legatura intre gat si stomac se face prin esofag, iar partea inferioara a esofagului prezinta un muschi specializat (numit sfincterul esofagului) care de obicei este inchis. Rolul acestui muschi specializat este sa se deschida doar pentru a permite intrarea alimentelor si lichidelor in stomac si sa previna, revarsarea acidului din stomac in esofag (refluxul gastro-esofagian). In mod normal sfincterul esofagian inferior se deschide doar pentru cateva secunde in momentul cand permite intrarea mancarii in stomac. Cand acest muschi specializat slabeste, muschiul se relaxeaza in momente nepotrivite si ramane deschis cateva secunde, permitand revarsarea in esofag a acidului gastric.

Atunci cand acidul gastric se revarsa in esofag, puteti acuza urmatoarele simptome:

  • senzatie de arsura;
  • gust amar in gura;
  • chiar discomfort la nivelul pieptului (senzatie de arsura) daca acidul gastric se revarsa in aparatul respirator.

Alimentatia se incadreaza printre factorii responsabili pentru slabirea sfincterului esofagian inferior. Este deci imperativ sa urmati un regim alimentar sau o dieta menita sa reduca refluxul gastro-esofagian. O astfel de dieta va permite consumul din aproape toate grupele de alimente, dar in anumite limite. Puteti de exemplu consuma cereale, legume, fructe, lactate si carne. Se recomanda consumul urmatoarelor:

  • Lapte degresat cu 1% sau 2% grasime sau iaurt fara grasimi.
  • Toate legumele in afara de rosii.
  • Toate fructele mai putin citricele.
  • Produse de panificatie cu putine-grasimi.
  • Carne macra, carne de pasare, peste si curcan. Sa se evite consumul de carnati, sunca, carne grasa, piele de pui.
  • Ulei in cantitati foarte mici sau deloc.
  • Dulciuri fara grasimi (cu mai putin de 3g grasime pe portie). Sa se evite in special consumul de ciocolata.
  • Bauturi decafeinizate, ceai de plante (nu menta), sucuri (dar nu de citrice), apa.
  • Supe fara grasimi sau cu grasimi putine.

Se recomanda consumul in moderatie a urmatoarelor alimente deoarece irita sfincterul esofagian inferior:

  • Citricile si sucurile de fructe (grapefruit, portocale, ananas, rosii);
  • Cafea (normala sau decafeinizata);
  • Ceai;
  • Bauturi bogate in cafeina;
  • Alimente picante pot agrava in unele cazuri simptomele refluxului gastro-esofagian.

Se recomanda sa nu consumati urmatoarele alimente daca suferiti de boala de reflux gastro-esofagian:

  • Mancaruri grase sau prajite;
  • Menta;
  • Lapte integral;
  • Uleiuri;
  • Ciocolata;
  • Supe sau mancaruri cu smantana;
  • Majoritatea mancarurilor grase.

Trebuie sa stiti ca slabirea sfincterului esofagian inferior care previne revarsarea acidului gastric in esofag se poate datora si unor factori care nu au legatura cu alimentatia, precum:

  • Nu mai consumati tutun (orice forma) deoarece nicotina slabeste muschiul esofagian inferior.
  • Evitati sa mestecati guma si sa consumati bomboane tari. Cand consumati aceste alimente inghititi mult aer, care duce la eructie si reflux gastro-esofagian.
  • Nu va intindeti imediat dupa masa. Evitati gustarile tarzii.
  • Evitati sa va aplecati imediat dupa masa. Nu purtati haine stramte.
  • Este de preferat sa mancati putin de mai multe ori decat o data si mult.
  • Daca sunteti supraponderal, dati jos kilogramele in plus. Obezitatea inrautateste refluxul gastro-esofagian.
  • Nu dormiti intins, ci cu capul putin mai ridicat pe perna.
  • Printre factorii ce cresc riscul de a dezvolta boala de reflux gastro-esofagian se regasesc si hernia hiatala, varsta inaintata, sclerodermia, si sarcina.
Imagini

Comentarii

Adaugă comentariu nou

se incarca...