Termen cautat
Reteta

Dieta pentru guta

Guta reprezinta o forma de artrita ce apare de obicei in extremitatile mai reci ale organismului, precum in piciroare sau in degetele de la picioare. Guta apare deoarece este prea mult acid uric in sange; acesta cauzeaza aparitia unor depuneri de cristale la nivelul incheieturilor care duc la aparitia unor umflaturi, la inrosirea zonei respective, si provoaca dureri extreme.

In mod normal acidul uric se dizolva in sange. Probleme apar atunci cand:
- Creste considerabil productia de acid uric;
- Rinichii nu functioneaza normal si nu pot elimina excesul de acid uric;
- Pacientul consuma foarte multe alimente bogate in purina, un compus chimic ce formeaza acid uric cand este descompus de catre organism.

Guta apare cu preponderenta in randul persoanelor supraponderale. Este deci important sa va tineti greutatea sub control. Consumul mai multor lichide poate ajuta in eliminarea din organsim a acidului uric. Dar in categoria lichide nu se incadreaza si alcoolul (si in special berea).

Pe langa urmarea unui tratament medicamentos prescris de catre doctor, va poate fi de folos si urmarea unei diete sarace in purina. Urmarea unei astfel de diete presupune evitarea alimentelor bogate in purina si consumul in moderatie al alimentelor ce contin mai putina purina.

Alimentele bogate in purina pe care ar trebui sa le evitati sunt:

  • Alcool, si berea in special;
  • Ansoa;
  • Organe interne (creier, rinichi, ficat);
  • Vanat (rata si alte pasari salbatice, berbec, etc);
  • Sosuri;
  • Drojdie;
  • Sardine;
  • Hering;
  • Macrou;
  • Scoici.

Alimentele cu un continut mediu de purina (deci care trebuie consumate cu moderatie) sunt:

  • Peste;
  • Peste de apa sarata;
  • Crustacee;
  • Tipar;
  • Carne;
  • Carne de pasare;
  • Supa cu carne;
  • Sparanghel;
  • Ciuperci;
  • Conopida;
  • Spanac;
  • Leguminoase;
  • Terci de ovaz;
  • Germeni de grau;
  • Cereale integrale;
  • Oua.

Urmatoarele alimente pot fi consumate fara restrictii intrucat contin cantitati mici de purina:

  • Paine alba si cereale;
  • Nuci;
  • Unt de arahide;
  • Supe;
  • Cafea;
  • Ceai;
  • Sucuri de fruce;
  • Bauturi carboazoase;
  • Gelatina;
  • Zahar;
  • Branzeturi cu putine grasimi.

Alte alimente ce pot ajuta in tratarea gutei:

  • Unele persoane au descoperit ca sucul de cirese sau capsuni este folositor intrucat substantele chimice din acesta reduce inflamarea si nivelul de acid uric din sange.
  • Pesti precum somonul (bogati in uleiuri) si semintele de in, uleiul de masline, si nuci (alimente bogate in acizi grasi) pot ajuta in reducerea inflamarii.
  • Se crede ca este benefica inlocuirea carnii cu produse pe baza de soia.

Daca suferiti de guta ar trebui sa urmati o dieta echilibrata care sa contina paine si cereale, fructe si legme, lactate cu putine grasimi, carne macra, peste proaspat, si carne de pui fara piele. Daca sunteti supraponderali, vorbiti cu doctorul dumneavoastra si urmati o dieta care sa va ajute sa dati jos kilogramele in plus. Pierderea in greutate ajuta la mentinerea unui nivel echilibrat de acid uric in sange.

Pe parcursul zilei ar trebui sa beti cam 6-8 pahare de apa. Vorbiti cu doctorul dumneavoastra mai intai daca aveti probleme cu rinichii.

Imagini

Adaugă comentariu nou