Termen cautat
Reteta

Regim alimentar pentru ciroza hepatica


Ciroza hepatica reprezinta o conditie medicala manifestata atunci care celulele hepatice sunt inlocuite cu tesuturi cicatrizate. In momentul in care cicatricile capata dimensiuni prea mari, vascularizarea la nivelul ficatului este ingreunata, fapt ce duce la lezarea ficatului si pierderea functiei hepatice. In consecinta, ciroza poate duce la incapacitatea organismului de a obtine nutrientii necesari, fapt concretizat in malnutritie.

Dieta pentru persoanele diagnosticate cu ciroza hepatica nu este diferita de dieta pe care trebuie sa o urmeze o persoana sanatoasa. Astfel, cele mai recomandate alimente sunt cele cu un continut scazut de grasimi, inlocuind aceste mancaruri cu o cantitate cat mai mare de fructe, leguse si cereale integrale. Totodata este important ca persoanele cu ciroza sa fie atente pentru a pastra greutatea corporala optima.

In afara de aceste puncte comune ce trebuie respectate deopotriva de persoanele sanatoase si cele diagnosticate cu ciroza hepatica, exista cativa pasi unici ce trebuie respectati in cazul in care suferiti de aceasta conditie medicala:




  • limitati cantitatea de sare din alimentatie;

  • consumati o cantitate mare de calorii si proteine;

  • sistati consumul de alcool.





Limitarea cantitatii de sare



Majoritatea pacientilor diagnosticati cu ciroza manifesta tendinta de a retine apa. Primele simptome apar prin umflarea gleznelor (edem), cu precadere in momentul in care mergeti. Daca aceasta manifestare nu este tratata corespunzator, acumularea de apa va urca pana la nivelul abdomenului, conditie medicala denumita in termenii de specialitate ascita.

O cantitatea prea mare de sodium (sare) din dieta are capacitatea de a inrautati ciroza hepatica, deoarece aceasta substanta incurajeaza retentia de apa. Astfel, este indicat sa va adresati medicului specialist pentru a va indica daca este necesar sa reduceti cantitatea de sodiu extrasa din alimentatie pana la o cantitate maxima de 2.000 mg pe zi.

Daca este necesar sa reduceti cantitatea de sodiu din dieta urmatoarele sfaturi va pot fi de folos:




  • Evitati mancarurile sarate sau folosirea sarii in pregatirea mancarurilor. Alimentele pe care trebuie sa le evitati sunt sosul de rosii, salsa, sosul de soia sau supele la conserva. Incercati in schimb sa condimentati mancarea folosind zeama de lamaie si ierburile cu acelasi efect ca si sarea.

  • Citit cu atentie eticheta de pe produse inainte de a le achizitiona.

  • Evitati mancarea de fast food, majoritatea acestor mancaruri avand o cantitate mare de sodiu.

  • Consumati o cantitate mica de carne, cu precadere carne rosie, acestea continand o cantitate mare de sare.





Caloriile si proteinele



Persoanele care se confrunta cu diagnosticul de ciroza au nevoie de o cantitate cat mai mare de calorii si proteine, comparativ cu o persoana sanatoasa. In astfel de situatii persoanele in cauza pot prezenta simptome precum stari de voma si varsaturi sau scaderea grava in greutate, alaturi de carente de calciu si magneziu.

Semnele carentei de calciu si magneziu sunt:




Pierderea poftei de mancare si a greutatii pot duce in acelasi timp la carente de zinc. Simptomatologia carentei de zinc include modificari ale gustului sau chiar ale capacitatii de a diferentia gusturile.

Pentru a evita aceste manifestari este recomandat sa consumatati mici portii de mancare la intervale scurte de timp (de la 4 pana la 7 portii pe zi), incluzand in dieta dumneavoastra o gustare de seara.

In momentul in care cicatricile de la nivelul ficatului sunt severe, sangele ajunge cu dificultate la acest organ, manifestare denumita in termeni medicali hipertensiune portala. In acest sens, organismul este fortat sa redirectioneze sangele de la nivelul ficatului spre circulatia generala, cauzand dilatarea vaselor de sange, formandu-se in acest fel varicele. Totodata, ca urmare a redirectionarii sangelui din vena porta, substantele ca amino acizi, amoniac si alte toxine, procesate in mod normal la nivelul ficatului, ajung in circulatia sanguina si in cele din urma la creier ducand la stari de confuzie si pierderea temporara a memoriei (encefalopatie hepatica).

Amino acizii si amoniacul sunt ajung in organism din proteinele din dieta. In acest sens, unele studii au relevat faptul ca pacientii diagnosticati cu ciroza au prezentat ameliorari ale starii de sanatate prin consumarea legumelor bogate in proteine, precum fasole, linte si tofu, alaturi de produse lactate ca oua, lapte si iaurt.

Alcoolul



Alcoolul actioneaza cu o substanta extrem de toxica pentru ficat. In aceste conditii persoanele cu ciroza trebuie sa evite consumul de alcool in totalitate.


Imagini

Comentarii

Buna ziua,am 31 ani si de 4 ani am fost diagnosticata cu ciroza biliara primitiva.de aproape un an am adus analizele la valorile normale,cu regim cu medicamente,dar acum de 2 luni bilirubina totala a inceput sa-mi creasca din nou.As vrea sa spun ca am mai mancat si mancare mai normala,adica pentru oamenii sanatosi.Oare o fii de la asta?sau care ar putea fi cauza?                                                                                Astept un raspuns.va rog.

Ciroza biliara primitiva (CBP) este o boala caracterizata printr-o colestaza intrahepatica (diminuarea si uneori oprirea totala a fluxului lichidului biliar), ce duce la distrugerea progresiva a canalelor biliare si la ciroza. Regimul alimentar precar sau excesul de cofeina pot afecta valoarea bilirubinei totale, desi nu cred ca alimentatia este factorul care a determinat cresterea bilirubinei. Multa sanatate!

Buna ziua! Am ciroza hepatica toxi-nutritionala child A! Se apropie Pastele...Am voie sa "ciugulesc"o friptura de miel si o ciorba din acelasi animal?Multumesc si sarbatori fericite!

Adaugă comentariu nou