Termen cautat
Reteta

Regim alimentar postgastrectomie

Alimentatia dupa operatia la stomac

Daca ati suferit o interventie chirurgicala la nivelul stomacului, puteti prezenta asa-numitul sindrom dumping. La aproximativ 30 de minute, veti prezenta urmatoarele simptome:
    - senzatie de greata;
    - voma;
    - diaree;
    - crampe;
    - ameteala;
    - transpiratie rece;

Sindromul dumping este cauzat de mancarea care trece prea repede din stomac in intestinul subtire. Pentru a preveni aparitia simptomelor prezentate mai sus, urmati aceste sfaturi:
    - Consumati zilnic 3 mese si 3 gustari.
    - Consumati un aliment bogat in proteine la fiecare masa si la fiecare gustare.
    - Consumati mai putine dulciuri.
    - Consumati lichide inainte sau dupa masa, nu in timpul mesei.

Sfaturi generale

  • Mancati de cel putin 6 ori pe zi, 3 mese si 3 gustari. La inceput este mai bine sa consumati putin de mai multe ori. In timp veti putea tolera si portii mai mari.
  • Mancati incet si mestecati bine mancarea. Incercati sa va relaxati cand mancati.
  • Pentru ca simptomele sindromului dumping sa fie mai putin acute, incercati sa va intindeti dupa masa.
  • Consumati lichide cu 30 de minute inainte sau dupa masa. Nu consumati lichide in timpul mesei, impreuna cu alimente solide. Tineti minte ca supa si laptele intra in categoria lichide. In timp veti putea tolera consumul unor cantitati mici de lichide la masa (aprox ½ ceasca).
  • Evitati dulciurile, zaharul si alimentele indulcite cu zahar. Limitati consumul de fructe la 2-3portii pe zi si evitati sucul de fructe deoarece contine mult zahar.
  • La fiecare masa, consumati un aliment bogat in proteine. In categoria alimente bogate in proteine se regasesc urmatoarele: carne, carne de pasare, peste, oua, branza, lapte, iaurt, unt de arahide, nuci, fasole si mazare uscata.
  • Daca aveti diaree sau nu puteti tolera consumul multor alimente, luati suplimente alimentare. Doctorul este cel care ar trebui sa va spuna ce vitamine sa luati (in functie de tipul de operatie).
  • Daca sindromul dumping persista si nu puteti sa mentineti o greutate corporala normala, vorbiti cu doctorul dumneavoastra sau cu un expert in nutritie.

Este recomandat consumul urmatoarelor alimente:

Bauturi:
    - apa;
    - lapte;
    - cafea;
    - supa;
    - fiertur;i
    - bauturi carbogazoase indulcite artificial.

Paine/amindon:
    - paine din cereale integrale;
    - covrigi;
    - briose englezesti;
    - biscuiti;
    - cartofi;
    - orez imbogatit;
    - orz;
    - taitei;
    - macaroane, spaghete si alte paste;
    - popcorn;

Surse de proteine
    - carne macra;
    - carne de pui;
    - peste;
    - crustacee;
    - iaurt;
    - unt de arahide;
    - nuci;
    - fasole si mazare uscata;
    - branza de vaca;

Legume:
    - orice legume proaspete, congelate sau la conserva.

Fructe:
    - orice fructe proaspete, congelate sau la conserva.

Grasimi:
    - margarina;
    - unt;
    - maioneza;
    - ulei vegetal;
    - smantana;
    - crema de branza;
    - bacon;
    - dressing salata;

Desert:
    - gelatina fara zahar;
    - iaurt simplu sau indulcit artificial;
    - budinca fara zahar;
    - prajituri;
    - guma fara zahar;
    - bomboane indulcite artificial;

Condimente:
    - sare;
    - piper;
    - ierburi aromate;
    - sosuri neindulcite;
    - ketchup;

Nu este recomandat consumul urmatoarelor alimente

Bauturi:
    - lapte cu ciocolata;
    - milkshake;
    - orice bautura indulcita cu zahar;
    - alcool;

Paine/amindon:
    - produse de panificatie indulcite cu zahar;
    - cereale indulcite cu zahar;
    - orice amidon preparat cu sirop sau sos indulcit cu zahar;

Surse de proteine:
    - antreuri cu sosuri indulcite;

Legume:
    - orice legume cu sosuri indulcite.

Fructe:
    - fructe uscate, fructe in sirop indulcit.

Grasimi:
    - crema de branza indulcita;
    - unt cu miere;
    - dressing de salata cu miere;

Desert:
    - inghetata;
    - budinca;
    - placinte;
    - tort;
    - prajituri;
    - serbet;
    - gelatina;
    - zahar;
    - miere;
    - gem;
    - jeleu;
    - melasa;
    - sirop;
    - ciocolata;

Condimente:
    - sos dulce acrisor;
    - glazura de miere;
    - sosuri indulcite;

Exemplu plan de meniu

  • Mic dejun

8AM
1 ou fiert
½ ceasca terci de ovaz cu margarina sau unt
8:30AM
1 ceasca cafea cu inlocuitor de zahar
1 ceasca lapte

  • Gustare

10AM
30g branza cu biscuiti
1 fruct
10:30AM
1 ceasca apa

  • Pranz

12AM
100g carne de vita
1 rola
Laptuci
Rosii
Maioneza
12:30AM
1 ceasca lapte

  • Gustare

2PM
1 banana mica
1 ceasca iaurt
2:30PM
11/2 cesti supa

  • Cina

6PM
100g pui
½ ceasca broccoli
1/2ceasca orez cu margarina sau unt
Salata de gradina cu dressing frantuzesc
6:30PM
1 ceasca apa

  • Gustare

8:30PM
4 biscuiti cu graham cu 2 lingurite unt de arahide
9PM
1 ½ ceasca ceai (fara zahar, sau cu inlocuitor de zahar)

Nota: in planul de mai sus consumul de lichide a fost pus la jumatate de ora dupa masa si gustare. Puteti consuma lichide cu jumatate de ora inainte sau dupa masa. Nu consumati lichide in timpul mesei.