Termen cautat

Suplimente pe baza de iod


Autor: george

Iodul reprezinta un microelement necesar organismului pentru prelucrarea hormonilor tiroidieni, care la randul lor sunt vitali pentru functionarea normala a metabolismului. Totodata, iodul este necesar pentru maturizarea creierului copiiilor si dezvoltarea si functionarea normala a sistemului reproducator. Deasemenea, acest microelement detine capacitatea de a ajuta organismul sa foloseasca alimentele si energia in mod corespunzator, precum si mentinerea sanatoasa a pielii, parului, unghiilor si a sistemului osos, prin cresterea capacitatii organismului de a folosi calciul si fosforul.

Iodul si functionarea glandei tiroida

Iodul detine un rol extrem de important in procesarea tiroxinei si triiodotironinei, hormoni necesari pentru cresterea si dezvoltarea corespunzatoare a organismului, precum si pentru maturizarea sistemului reproducator. In acelasi timp, iodul este important pentru functionarea organismului ca urmare a capacitatii sale de a ajuta la arderea caloriilor si mentinerea nivelului de energie din organism.

Simptomatologia carentei de iod

Conform medicilor specialisti carenta de iod reprezinta principala cauza a retardului mental in intreaga lume. Alte simptome ale acestei conditii medicale includ functionarea defectuoasa a organismului, uscarea si formarea unor cojite la nivelul pielii, scaderea neobisnuita in greutate, stare costanta de oboseala, constipatie, scaderea gradului de fertilitate, stare de frustrare si anxietate, depresie in diferite grade, gusa si anomalii de crestere.

Multi dintre medicii specialisti sustin ca o alimentatie sanatoasa si echilibrata va poate furniza cantitatea necesara de iod, astfel incat organismul sa functioneze normal. Astfel, alimentele bogate in iod includ fructele de mare, alge si sarea cu iod. In cazul in care alimentatia dumneavoastra nu va ofera cantitatea necesara de iod, este recomandat sa apelati la suplimente alimentare, cantitatea variind in functie de genul si varsta dumneavoastra. In acest sens, doza zilnica recomandata de medicii specialisti este de pana la 150 mcg pe zi. Persoanele care s-au confruntat anterior cu boli autoimune endocrine, guta sau carenta de iod este extrem de important sa se adreseze medicului specialist inainte de a decide inceperea unui tratament pe baza de suplimente de iod.

In cazul femeilor insarcinate este important ca acestea sa se asigure ca alimentatia furnizeaza o cantitate optima de iod, zinc, fier si vitamina B12. Carenta de iod in timpul sarcinii este asociata defectelor cognitive, acestea fiind permanente si ireversibile. In plus, este recomandat ca persoanele care opteaza pentru vegetarianism sau dimpotriva pentru veganism sa apeleze la suplimente alimentare pe baza de iod.
 

Imagine: 
Suplimente pe baza de iod