Termen cautat

Tratament pentru carenta de vitamina B3


Autor: george

Vitamina B3 este esentiala pentru metabolizarea corespunzatoare a grasimilor, carbohidratilor si proteinelor, fiind in acelasi timp implicata in mai bine de 50 de reactii enzimatice. In mod normal aceasta vitamina poate fi regasita in diverse surse naturale de hrana, doza zilnica recomandata fiind de 16 mg in cazul barbatilor, si de 14 mg in cazul femeilor. Astfel, carenta de vitamina B3, denumita in termeni de specialitate pelagra, este caracterizata de iritatii ale pielii, pierderea poftei de mancare, pierderea memoriei si chiar depresii in cazuri severe. In prezent incidenta acestei conditii medicale este din ce in ce mai rara.

Surse de vitamina B3
sursele naturale de hrana, bogate in vitamina B3 sunt numeroase, pornind de la carne, carne de pui, peste si pana la alune. Deasemenea este recomandat sa consumati alimente cu un continut bogat in triptofan, aminoacid folosit de organism pentru a sintetiza vitamina B3. Aceste alimente sunt produsele lactate si ouale.

Simptomatologia carentei de vitamina B3
Conform medicilor specialisti, simptomatologia carentei de vitamina B3 se manifesta imediata dupa instaurarea acestei conditii medicale. Astfel manifestarile specifice carentei de vitamina B3 includ stare generale de oboseala, leziuni cutanate, dureri de cap, anemie, probleme ale sistemului digestiv, si dificultati in ceea ce priveste capacitatea pacientului de a se odihni. In formele severe ale carentei de vitamina B3 manifestarile por ajunge pana la pelagra, caz in care pacientul necesita ingrijiri medicale de specialitate in cel mai scurt timp.

Efecte benefice ale vitaminei B3
Studiile efectuate de medicii specialisti au relevat faptul ca vitamina B3 are efecte benefice asupra unei game extrem de largi de conditii medicale. Printre acestea amintim:

  • tratament in cazul diasgnosticului de schizofrenie. In aceasta situatie vitamina B3 va fi administrata sub forma de niacinamida si inositol. Motivul eficacitatii acestei vitamine consta in capacitatea sa de a combate producerea de adrenalina la nivelul organismului, principalul factor de producere a halucinatiilor la persoanele diagnostincate cu aceasta conditie medicala;
  • tratamentul pentru acnee, cu precadere sub forma de niacinamida. Niacinamida detine capacitatea de a absorbi excesul de grasime din organism, scazand in acest fel nivelul de grasimi si uleiuri depozitate la nivelul pielii;
  • tratament pentru scleroza multipla, ca urmare a abilitatii acestei vitamine de a mentine sanatatea sistemului nervos si al creierului. Deasemenea nicotinamida poate reduce considerabil riscul de aparitie al sclerozei multiple, precum si complicatiile asociate stadiilor finale ale acestei conditii medicale.
Imagine: 
Tratament pentru carenta de vitamina B3