Termen cautat
Categorie

Heparin, solutie injectabila


Autor: admin

COMPOZITIE

Solutie injectabila continand heparina (ca sare de sodiu) 5000 u.i./ml si 25 000 u.i/ml.

ACTIUNE TERAPEUTICA

Heparina este un anticaogulant fiziologic care inhiba activarea si actiunea factorului X (factor Stuart), inhiband astfel conversia protrombinei in trombina. La concentratii mari ea poate sa inhibe actiunea trombinei deja formate. Actiunea se instaleaza rapid dupa administrarea intravenoasa cu efect maxim in cursul a 10-15 min.

INDICATII TERAPEUTICE

Profilaxia si tratamentul trombozelor si tromboflebitelor de diferite etiologii si cu diferite localizari. Obstruarea coronariana acuta cu infarct miocardic. Embolism pulmonar. Embolism arterial periferic. Hiperlipemie. Circulatie extracorporala.

DOZE SI MOD DE ADMINISTRARE

Heparina poate fi injectata intravenos sau administrata prin perfuzie. Administrarea intravenoasa, doza zilnica totala de 40000 pana la 50000 u.i. trebuie divizata in 4-6 prize a 75-100 u.i. /kg administrate la interval de 4 ore. Dozele pot fi adaptate (crescute sau reduse) la 4 ore daca este necesar.

Administrare prin perfuzie: initial se administreaza intravenos sub forma de bolus o doza de 5000-10000 u.i. urmat de o perfuzie de 900 u.i. /ora sau 10-15 u.i. /kg/ora.

In cursul tratamentului trebuie verificat timpul de activare partiala a trombo plastinei la 4 ore si metinerea acesteia in limite a 1,5 pana la 2 ori valorile normale.

EFECTE ADVERSE

Pot sa apara hemoragii la nivelul mucoaselor sau a plagilor deschise fara ca aceasta sa aibe o semnificatie majora si sa impuna intreruperea terapiei.

S-au raportat hematuri si hematoame subcutanate in special in zonele expuse unor presiuni sau la locul administrarii.

Hemoragiile severe necesita intreruperea terapiei cu heparina urmata de administrarea intravenoasa, lenta de sulfat de protamina in proportie de 1:1 (1 mg sulfat de protamina la 1 mg de heparina in sange), care va inactiva excesul de heparina si va opri sangerarea imediat.

In cazuri rare, heparina poate produce trombocitopenie, reactii de hipersensi-bilitate, hiperpotasemie, osteoporoza si alopecie.

CONTRAINDICATII

Hemoragii traumatice chirurgicale sau spontane. Diateza hemoragica, purpura etc. endocardita bacteriana subacuta, hipertensiune maligna, ulceratii ale tractului digestiv (ulcer peptic etc.) interventii chirurgicale pe creier sau maduva spinarii, ca si in cazul riscului crescut de hemoragie intracraniana, iminenta de avort si alte hemoragii uterine (cu exceptia menstrelor care nu sunt considerate contraindicatii). Precautii deosebite se impun la femeile gravide cu afectare hepatica.

AVERTIZARI

Conform farmacopeei iugoslave a 4-a, solutia apoasa de heparina poate sa fie usor galbuie fara ca asta sa altereze eficienta medicamentului.

INTERACTIUNI CU ALTE MEDICAMENTE

Actiunea heparinei este accentuata de salicilati, dipiridamol, alopurinol si anabolizante.

PREZENTARE

Cutie cu 5 fiole 1 ml (5000 u.i.)
Cutie cu 10 fiole a 5 ml (25000 u.i.)

PRODUCATOR

GALENIKA a.d.
Belgrad - Yugoslavia

Denumire
Heparina sodica
Categorii de medicamente