Lucerna


Autor: george
Imagini

Alte denumiri ale lucernei

Medicago Sativa

Ce este lucerna?

Lucerna este o planta ale carei parti (cu exceptia radacinii) sunt folosite pentru pregatirea unor produse medicamentoase.

Care este gradul de eficienta al lucernei?

Unele studii de specialitate au relevat faptul ca lucerna este eficienta pentru scaderea nivelului de colesterol din organism. Nu exista insa suficiente informatii care sa ateste eficienta acestei plante pentru tratarea afectiunilor pentru care este administrata in mod frecvent: afectiuni renale, afectiuni la nivelul vezicii urinare, afectiuni ale prostatei, astm, artrita, diabet sau indigestie.

Lucerna este eficienta pentru:

  • scaderea nivelului de colesterol din organism.

Nu exista suficiente date care sa ateste eficienta lucernei in ceea ce priveste urmatoarele conditii medicale:

  • afectiuni renale, afectiuni la nivelul vezicii urinare, afectiuni ale prostatei, astm, artrita, diabet sau indigestie.

Care este modul de actiune al lucernei?

Lucerna previne absorbtia colesterolului la nivelul intestinelor.

Precautii in ceea ce priveste lucerna

Pentru majoritatea adultilor tratamentul pe baza de lucerna nu prezinta riscuri majore. Administrarea semintelor de lucerna pe termen lung, este insa contraindicata intrucat acestea pot duce la aparitia unor manifestari similare lupusului indus de medicamente. Deasemenea aceasta planta poate duce la cresterea sensibilitatii la razele solare, motiv pentru care se recomanda utilizarea cremelor cu protectie solara.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite lucerna:

  • persoanele diagnosticate cu lupus eritematos sistemic (LES);
  • persoanele diagnosticate cu diabet;
  • persoanele diagnosticate cu afectiuni cu un grad mare de sensibilitate la nivelul de hormoni din organism, asa cum sunt cancerul mamar, cancerul uterin, cancerul ovarian, endometrioza si uterul fibroid;
  • persoanele care au suferit un transplant de organe;
  • persoanele diagnosticate cu afectiuni ale sistemului imunitar, precum scleroza multipla, lupus eritematos sistemic (LES) sau artrita reumatoida.

Interactiunea cu alte medicamente

1. Warfarina

Gradul de interactiune: moderat, se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Lucerna este bogata in vitamina K, extrem de eficienta pentru procesul de coagulare a sangelui. Warfarina este administrata pentru incetinirea procesului de coagulare a sangelui. Consumul urzicii poate scadea eficienta warfarinei asupra organismului, motiv pentru care riscul de formare a cheagurilor de sange este crescut. In aceste conditii este recomandat sa efectuati regulat analize a sangelui. Daca medicul specialist va considera necesar, doza de warfarina poate fi modificata.

2. Anticonceptionale (medicamente contraceptive)
Grad de interactinune: moderat, motiv pentru care se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Anumite anticonceptionale contin estrogen. Lucerna regaseste in alcatuirea sa anumite substante similare estrogenului, insa cu efecte putin mai slabe decat acest hormon. Administrarea simultana a celor 2 forme de tratament poate duce la scaderea eficientei anticonceptionalelor.

Anumite medicamente de acest gen contin etinilestradiol si levonorgestrel, etinilestradiol si noretindron.

3. Estrogen
Grad de interactinune: moderat, motiv pentru care se recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Consumata in cantitati mari lucerna detine efecte similare estrogenului, insa cu o intensitate mai mica. Administrarea simultana a celor 2 forme de tratament poate duce la scaderea eficientei anticonceptionalelor.

Anumite medicamente de acest gen includ estrogeni conjugati, etinilestradiol, estradiol, etc.

4. Medicamente care au capacitatea de a inhiba functionarea sistemului imunitar (medicamente imunosupresoare)
Gradul de interactiune: moderat, motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in ceea ce priveste aceasta combinatie.
Lucerna are capacitatea de a stimula gradul de functionare al sistemului imunitar, fapt ce duce la scaderea eficientei medicamentelor imunosupresoare.

Anumite medicamente de acest gen contin azatioprina, basiliximab, ciclosporina, daclizumab, muromonab-CD3, micofenolat, tacrolimus, sirolimus, prednison, corticosteroizi, etc.

5. Medicamente care cresc sensibilitatea pielii la razele solare (medicamente fotosensibilizante)
Grad de interactiune: major, motiv pentru care aceasta combinatie trebuie evitata.
Anumite medicamente cresc sensibilitatea pielii la razele solare, efect similar lucernei. Astfel, administrarea simultana a celor 2 tipuri de tratament creste sansele de aparitie a basicutelor, iritatiilor si arsurilor solare. Pentru a evita aceste manifestari aplicati intotdeauna o crema cu protectie solara inainte de a va expune la soare.

Anumite medicamente de acest gen contin amitriptilina, ciprofloxacin, norfloxacin, lomefloxacin, ofloxacin, levofloxacin, sparfloxacin, gatifloxacin, moxifloxacin, trimetoprim sulfametoxazol, tetraciclina, metoxsalen si trioxsalen.

Doze recomandate

Adminsitrarea lucernei se face pe cale bucala, dupa cum urmeaza:

  • Pentru valori ale colesterolului ce depasesc media normala: 5-10mg de lucerna propriu-zisa sau administrata sub forma de ceai, de 3 ori pe zi sau 5-10 l de extract de lucerna (1:1 in 25% alcool) de 3 ori pe zi.