Termen cautat

Remedii naturiste pentru dermatita


Autor: george

Dermatita este un termen folosit pentru a denumi orice tip de inflamatie cutanata. In acest fel, medicii specialisti au distins intre urmatoarele tipuri de dermatita: dermatita atopica, dermatita numulara, dermatita seboreica, dermatita de contact, dermatita iritativa, dermatita alergica.

De multe ori dermatita (cu precadere dermatita atopica) este confundata cu eczemele, la aceasta confuzie contribuind manifestarile asemanatoare ale celor 2 conditii medicale: formarea unor cojite albe la nivelul pielii, modificari ale culorii sau subtierea portiunii de piele afectate si senzatie de mancarime.

Eczemele sunt cauzate de cateva conditii medicale, dupa cum urmeaza:

 • hipoclorhidria (nivel scazut de acid hidrocloric la nivelul stomacului);
 • sindrom de intestin permeabil;
 • candidoza;
 • alergii alimentare;
 • nivelul scazut a enzimei delta-6-desaturaza (conditie medicala mostenita genetic). Enzima delta-6-desatuzara converteste acizii grai in prostaglandine antiinflamatorii.

Pe de alta parte dermatita este cauzata de cele mai multe ori de alergii, caz in care aceasta conditie medicala poarta denumirea de dermatita de contact sau dermatita alergica. Cauza acestei manifestari este contactul direct cu parfumuri, cosmetice, latex, unguente, creme, iedera otravitoare, anumite metale ca aur, argint, nichel si lumina soarelui. Netratata la timp, dermatita poate evolua spre forme mult mai severe si implicit greu de tratat.


Cele mai comune tipuri de dermatita sunt urmatoarele:

 • dermatita atopica;

 • dermatita herpetiforma;

 • herpatita numulara;

 • dermatita seboreica.

Dermatita atopica se manifesta cu precadere la persoanele predispuse la aparitia alergiilor. De cele mai multe ori dermatita atopica afecteaza fata, coatele, zona interioara a genunchilor, fiind caracterizata de o senzatie acuta de mancarime. Conform medicilor specialisti aceasta conditie medicala apare in primii ani de viata, cu o incidenta mai mare in jurul varstei de 18 luni. Factorii care declanseaza dermatita atopica sunt urmatorii:

 • expunerea la temperaturi ridicate sau dimpotriva scazute;

 • expunerea la factorii alergeni;

 • stres;

 • infectii (raceala);

 • febra;

 • astm.

Dermatita numulara este cauzata de alergia la nichel, fiind caracterizata de aparitia unor cojite rotunde la nivelul membrelor inferioare si a membrelor superioare.

Dermatita herpetiforma se manifesta ca urmare a unor afectiuni intestinale sau autoimune, fiind caracterizata de o senzatie intensa de mancarime. Exista situatii cand acest tip de dermatita este cauzat de consumul de produse lactate sau gluten.

Dermatita seboreica afecteaza in general scalpul si fata si este datorata producerii excesive de sebum.

Remedii pregatite acasa pentru dermatita

 1. Amestecati 1 lingurita de radacina de tataneasa, 1 lingurita de coaja de stejar alb, 1 lingurita de coaja de ulm alb si 2 cani de apa. Lasati amestecul acesta la fiert, apoi folositi solutia rezultata pentru a curata portiunile de piele afectate de dermatita.

 2. Aplicati pe zonele afectate lotiune pe baza de frunze de afin. Acest remediu grabeste procesul de vindecare al dermatitei.

 3. Folositi radacina de struguri oregon pentru reducerea inflamatiei.

 4. Folosti gotu kola (Centella asiatic) pentru reducerea inflamatiei si stimularea formarii lipidelor si a proteinelor necesare sanatatii pielii.

 5. In cazul dcermatitei alergice sau a dermatitei de contact este recomandat masajul cu o crema pe baza de ulei de arbore de ceai, cu precadere dupa contactul cu apa sau alte substante iritante.

 6. Amestecati putina radacina de piper indonezian cu vitamina E si miere de albine pana in momentul in care obtineti o pasta. Aplicati acest remediu direct la nivelul portiunilor de piele afectate pentru reducerea iritatiei si stimularea procesului de vindecare.

 7. Aplicati gel pe baza de aloe vera direct la nivelul portiunilor de piele afectate.

Prevenirea dermatitei

 1. Introduceti in alimentatia dumneavoastra vitamine din complexul B sau luati suplimente alimentare pe baza complexului vitaminic B.

 2. Luati tablete pe baza de biotina.

 3. Aplicati vitamina E direct la nivelul pielii. ATENTIE: Nu aplicati pe zonele afectate vitamina E sintetica, intrucat organismul nu are capacitatea de a o sintetiza.

 4. Lauti suplimente pe baza de zinc, sau aplicati produse cu zinc direct la nivelul pielii.

 5. Luati suplimente pe baza de cartilaje de rechin.

 6. In cazul in care dermatita se manifesta la nivelul scalpului se recomanda utilizarea unor sampoane cu o compozitie blanda.

 7. In cazul persoanelor cu piele uscata, este recomandata utilizarea vaselinei rafinate sau a lacto-calaminei.

Dieta pentru dermatita

 1. Evitati ouale, alunele si produsele lactate.

 2. Luati suplimente pe baza de seminte de in, coaja de psyllium pentru stimularea procesului de digestie. Ocazional puteti efectua clisme cu apa calda pentru detoxifierea organismului.

 3. Evitati alimentele la care sunteti alergici.

 4. Adaugati orezul brun si meiul in alimentatia dumneavoastra.