Termen cautat

Chistul ovarian


Chistul ovarian este un saculet umplut cu lichid care apare in interiorul sau pe suprafata ovarului. Chisturile ovariene apar la femeile de orice varsta.

Unele femei cu chisturi ovariene au durere sau senzatie de presiune pelvina, in timp ce altele nu au simptome. Ciclurile menstruale neregulate de obicei nu au legatura cu chisturile ovariene. Din fericire, majoritatea chisturilor ovariene nu necesita tratament chirurgical de extirpare si nu sunt cancere.

Chisturile ovariene pot varia ca marime, de la mai putin de un centimetru pana la mai mult de 10 centimetri.

Cauzele chisturilor ovariene

Cauzele chisturilor ovariene sunt diferite in functie de statusul hormonal al pacientei. Cauzele sunt diferite la femeile care inca mai au ciclu menstrual (premenopauza) fata de cele care nu mai au menstruatie de un an (postmenopauza).

Femeile in premenopauza

La acestea, cele mai frecvente cauze ale chisturilor ovariene sunt:

 • Ovulatia: apar chisturile “functionale” atunci cand un folicul ovarian se dezvolta, dar nu se rupe pentru a elibera un ovul. Aceste chisturi dispar de obicei fara sa fie nevoie de tratament.
 • Chisturile dermoide: se mai numesc si teratoame si reprezinta unul dintre cele mai frecvente tipuri de chisturi intalnite la femeile cu varsta intre 20 si 40 de ani. Un chist dermoid este format din celule germinale (celulele germinale sunt celule reproducatoare, de exemplu, ovule) si pot contine resturi de dinti, par, grasime. Majoritatea chisturilor dermoide sunt benigne, dar, rar, ele pot fi canceroase.
 • Sindromul ovarelor polichistice (SOPC): femeile cu SOPC pot avea multe chisturi mici. Aceste chisturi nu necesita tratament medicamentos sau chirurgical, dar femeile cu SOPC pot avea nevoie de tratament pentru alte probleme legate de SOPC, cum ar fi pentru ciclurile menstruale neregulate.
 • Endometrioza: femeile cu endometrioza pot face un tip de chist ovarian numit endometriom sau chist ciocolatiu.
 • Sarcina: in mod normal, la inceputul sarcinii apare un chist ovarian care ajuta la dezvoltarea sarcinii pana cand se formeaza placenta. In unele cazuri, chistul persista la nivelul ovarului pana spre sfarsitul sarcinii.
 • Infectiile pelvine severe: acestea se pot extinde si pot cuprinde ovarele si trompele uterine. Ca rezultat, se pot forma chisturi pline cu puroi in apropierea ovarelor sau a trompelor uterine.
 • Cancerul: tumorile canceroase sunt rar cauze de chisturi ovariene la femeile in premenopauza. Mai putin de 1% dintre chisturile nou-aparute pe/ in apropierea ovarului sunt cancere ovariene.

Femeile in postmenopauza

La femeile care nu mai au cicluri menstruale, cele mai frecvente cauze ale chisturilor ovariene sunt:

 • Chisturile necanceroase
 • Colectiile lichidiene de la nivelul ovarului

La femeile in postmenopauza, chisturile nou aparute pe/ in jurul ovarului au o probabilitate mai mare sa fie canceroase fata de cele de la femeile aflate in premenopauza.

Este cancer ovarian?

Desi cancerul ovarian nu este cea mai frecventa cauza a chisturilor ovariene, multe femei care sunt diagnosticate cu un chist ovarian sunt ingrijorate ca ar putea avea cancer. Cancerul ovarian este mai probabil la femeile care au:

 • O predispozitie genetica pentru cancerul ovarian (de exemplu, istoric familial de cancer ovarian sau alte cancere inrudite).
 • Istoric personal de cancer de san sau gastrointestinal.
 • Un chist care pare sa fie complex (un chist care contine zone solide, cu noduli pe suprafata sau zone multiple pline cu lichid).
 • O acumulare de lichid (numita ascita) in pelvis sau in abdomen, care se identifica la examenele imagistice (de exmplu, la ecografia abdominala).

Cu toate acestea, exista femei care pot avea din caracteristicile de mai sus, dar care nu au cancer. In majoritatea cazurilor, se recomanda analize suplimentare.

Simptomele chisturilor ovariene

Chisturile ovariene pot fi simptomatice sau asimptomatice. Femeile cu simptome date de chisturile ovariene acuza in mod tipic durere sau senzatie de presiune in partea de jos a abdomenului, pe partea cu chistul.

Durerea poate fi surda sau ascutita, constanta sau intermitenta (apare si dispare). Durerea abdominala joasa sub forma de crampa nu este data de obicei de chisturile ovariene. Daca un chist ovarian se rupe, femeia poate simti o durere ascutita, care apare brusc, si care poate fi severa.

Femeile cu torsiune de ovar pot simti durere insotita de greata si varsaturi. Chisturile ovariene nu dau de obicei simptome ca sangerarea vaginala si nu interfera cu ciclurile menstruale.

Diagnosticul chisturilor ovariene

Chisturile ovariene pot fi detectate uneori printr-o examinare pelvina, dar, pentru a confirma diagnosticul, este necesar un test de imagistica, de obicei o ecografie pelvina. Tomografia computerizata (CT) sau Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) pot fi utile, dar se utilizeaza mai putin frecvent. Aceste teste de imagistica ofera si informatii cu privire la marimea chistului, localizarea acestuia si alte caracteristici importante.

Analizele de sange

Se poate recomanda efectuarea unor analize de sange care pot ajuta si la determinarea naturii chistului.

 • Testul de sarcina: se recomanda efectuarea unui test de sarcina urinar sau din sange, la femeile in premenopauza, care au un chist ovarian. Chisturile ovariene sunt frecvente in sarcina.
 • CA 125: este un test de sange (numit marker tumoral) care se realizeaza uneori la femeile cu chisturi ovariene. Trebuie mentionat ca nu se pune diagnosticul de cancer ovarian pe baza rezultatului CA 125. Multe femei cu cancer ovarian aflat in stadii initale au un nivel normal al CA 125.

CA 125 este crescut la aproximativ 80% din cazurile de cancer ovarian avansat.

De asemenea, exista si afectiuni necanceroase care pot duce la cresterea CA 125, printre care se numara endometrioza, fibromul uterin, infectiile pelvine, insuficienta cardiaca, bolile hepatice si cele renale.

De aceea, nu se testeaza CA 125 in toate situatiile.

 • CA 125 este recomandat de obicei la femeile in postmenopauza care au un chist ovarian.
 • CA 125 poate fi recomandat la femeile in premenopauza la care chistul ovarian este foarte mare sau ridica suspiciunea de cancer la ecografie.
 • CA 125 nu se recomanda de obicei la femeile in premenopauza care au chisturi ovariene mici si nu sunt suspecte de cancer.

Exista si alte analize de sange care se pot face la femeile cu chisturi ovariene.

In functie de rezultatele testelor imagistice, de varsta, simptome, rezultatele analizelor de sange si de istoricul familial, medicul va recomanda atitudinea ulterioara, asteptarea vigilenta sau interventia chirurgicala.

Tratamentul chisturilor ovariene

Chisturile ovariene nu necesita intotdeauna tratament.

 • La femeile in premenopauza, chisturile ovariene dispar de obicei de la sine in 1-2 luni, fara tratament.
 • La femeile in postmenopauza, chisturile ovariene nu prea dispar de la sine.

Daca un chist este mare, provoaca durere, sau este suspect pentru cancer, de obicei se recomanda ca tratament interventia chirurgicala pentru extirparea chistului sau a intregului ovar.

Asteptarea vigilenta

 • La femeile in premenopauza, aceasta atitudine implica de obicei monitorizarea simptomelor (durere sau presiune in zona pelvina) si repetarea ecografiei pelvine la 6-8 saptamani. Daca chistul ovarian nu se mai mareste sau daca dispare in aceasta perioada de asteptare, de obicei nu mai este nevoie de interventia chirurgicala de extirpare. Unele femei la premenopauza pot fi sfatuite sa ia in aceasta perioada pilule contraceptive, pentru a preveni formarea unor chisturi noi.

Daca chistul scade in dimensiuni sau nu se modifica, se repeta ecografia abdominala la intervale regulate, pana cand medicul este sigur ca chistul nu creste in dimensiuni. Daca chistul dispare, nu se recomanda analize suplimentare sau urmarirea ulterioara.

 • La femeile in postmenopauza, decizia de a aplica atitudinea de asteptare vigilenta depinde de analizele initiale (ecografia si CA 125). Daca chistul nu pare sa fie canceros, asteptarea poate fi o optiune, si implica realizarea unei ecografii pelvine si masurarea nivelului CA 125 la fiecare 3-6 luni, timp de un an, sau pana cand dispare chistul. Oricum, chisturile ovariene nu dispar intotdeauna la femeile aflate in postmenopauza.

Daca nivelele CA 125 cresc sau chistul creste in dimensiuni sau isi modifica aspectul, se poate interveni chirurgical pentru a extrage chistul.

Tratamentul chirurgical

Interventia chirurgicala poate fi recomandata in urmatoarele situatii:

 • Chistul provoaca dureri sau presiune persistente, se poate rupe sau torsiona.
 • La ecografie chistul pare ca este cauzat de endometrioza si este eliminat din motive legate de fertilitate.
 • Chisturile mai mari (>5-10 cm) necesita mai frecvent interventie chirurgicala comparativ cu cele mai mici. Oricum, marimea nu se coreleaza cu riscul de a fi canceros.
 • Daca chistul este suspect de a fi canceros. Daca pacienta are factori de risc pentru cancerul ovarian, sau daca chistul pare sa fie canceros pe analizele de imagistica, medicul poate recomanda interventia chirurgicala.
 • Daca suspiciunea de cancer este mica, dar chistul nu dispare pe parcursul urmaririi ecografice, se poate recomanda scoaterea lui chirurgicala.

In timpul interventiei chirurgicale, se poate scoate doar chistul sau ovarul in totalitate; decizia se ia in functie de varsta femeii si de ceea ce se gaseste in timpul interventiei.

De exemplu:

 • Daca exista suspiciune de cancer, trebuie scos intregul ovar, deoarece taierea la nivelul chistului canceros poate duce la imprastierea celulelor maligne. Se intampla si cazuri in care se scoate tot ovarul, dar pana la urma se descopera ca de fapt chistul a fost benign. Scoaterea doar a unui ovar nu determina instalarea menopauzei sau infertilitate.
 • In cazul in care chistul pare necanceros si poate fi extras prin incizii mici, interventia se poate face laparoscopic . Spitalizarea dupa acesta interventie este de aproximativ 1 zi.
 • In cazul in care chistul este mare sau pare sa fie suspect pentru cancer, poate fi necesara interventia pe cale clasica (laparotomie), iar chirurgul va scoate cel mai probabil integul ovar si tesuturile din jurul acestuia. In acest caz, spitalizarea dureaza mai mult.

Cum urmarim chisturile ovariene?

Daca o femeie a avut un chist care a disparut, nu este nevoie sa mai faca alte analize daca nu are simptome.

Unele tipuri de chisturi ovariene au o tendinta mai mare de reaparitie. Acestea sunt chisturile functionale si endometrioamele. Daca va aflati la premenopauza si sunteti ingrijorata cu privire la reaparitia chisturilor, poate ajuta administrarea pilulelor contraceptive, care previn dezvoltarea chisturilor ovariene.

Comentarii

Ruptura chistului ovarian este o complicatie rara si apare consecutiv torsiunii, hemoragiei intrachistice sau traumatismului. Ruptura poate fi in cavitatea peritoneala sau intr-un organ de vecinatate in cazurile chisturilor infectate, cu aderente. Tratamentul este chirurgical. Multa sanatate!

Ruptura chistului ovarian este o complicatie rara si apare consecutiv torsiunii, hemoragiei intrachistice sau traumatismului. Ruptura poate fi in cavitatea peritoneala sau intr-un organ de vecinatate in cazurile chisturilor infectate, cu aderente. Tratamentul este chirurgical. Multa sanatate!

Chistul ovarian este o formatiune asemanatoare unei pungi cu continut lichid, situata in interiorul sau pe suprafata ovarelor. Chisturile ovariene sunt formatiuni tumorale, in general benigne care se pot complica. Una din complicatii este hemoragia (sangerarea) in interiorul chistului. Tratamentul poate fi conservator, prin punerea in repaus a ovarelor cu ajutorul contraceptivelor orale sau chirurgical, daca chisturile sunt organice (la persoanele tinere – extirparea chistului sau rezectia partiala de ovar, daca acest lucru este posibil, sau anexectomie, iar la persoanele peste 45 ani – histerectomie cu anexectomie bilaterala). Ar trebui sa va adresati unui medic ginecolog pt stabilirea tratamentului corespunzator. Multa sanatate!

Chistul ovarian este o formatiune asemanatoare unei pungi cu continut lichid, situata in interiorul sau pe suprafata ovarelor. Chisturile ovariene sunt formatiuni tumorale, in general benigne care se pot complica. Una din complicatii este hemoragia (sangerarea) in interiorul chistului. Tratamentul poate fi conservator, prin punerea in repaus a ovarelor cu ajutorul contraceptivelor orale sau chirurgical, daca chisturile sunt organice (la persoanele tinere – extirparea chistului sau rezectia partiala de ovar, daca acest lucru este posibil, sau anexectomie, iar la persoanele peste 45 ani – histerectomie cu anexectomie bilaterala). Ar trebui sa va adresati unui medic ginecolog pt stabilirea tratamentului corespunzator. Multa sanatate!

Un chist care arata ca un simplu sac de lichid la ecografie este mai probabil sa fie benign decat un chist cu tesut solid in interior, dar nu se poate spune sigur ca este vorba de malignitate. Va recomand sa respectati indicatiile medicului dvs. curant. Multa sanatate!

Un chist care arata ca un simplu sac de lichid la ecografie este mai probabil sa fie benign decat un chist cu tesut solid in interior, dar nu se poate spune sigur ca este vorba de malignitate. Va recomand sa respectati indicatiile medicului dvs. curant. Multa sanatate!

de la chist ovarian s poate face cancer?

Chisturile ovariane care se dezvolta inainte de menopauza se considera ca nu au risc de malignizare (de transformare in cancer) ci doar de ruptura si sangerare. In schimb in cazul in care acestea apar dupa menopauza exista riscul ca acestea sa fie maligne (canceroase). Lucrurile stau diferit in cazul sindromului ovarului polichistic -exista risc de cancer endometrial. Multa sanatate!

Eu am chisturi ovariene, foarte multe. In februarie 2009 am fost operata. Aveam si pe stangul si pe dreptul. Pe ovarul stang aveam unul de aproximativ 6 cm si multe altele mai mici. Nici dreptul nu era bine deloc. Dupa operatie, la aproape 40 de zile la eco s-au descoperit iar multe chisturi. Acum era dreptul mai afectat. Fac tratament de 1 an de zile, dar nici un rezultat. Le simt tot acolo. Doctorul meu ma umple de pastile, dar nici un rezultat. Nu stiu ce sa mai fac. Ajutati-ma!

Amenoreea primara face referire la absenta menstruatie in cauzul unei adodelescente in varsta de peste 16 ani, in conditiile in care nu a existat inca un ciclu menstrual. Cele mai frecvente cauze ale amenoreei primare includ: anormalitati cromozomiale, probleme cu hipotalamusul (exercitiile in exces, disfunctiile alimentare, cum ar fi anorexia si stresul fizic sau psihic pot contribui toate la intreruperea functionarii normale a hipotalamusului), afectiuni ale glandei pituitare, lipsa organelor reproducatoare, anormalitati structurale ale vaginului.Este putin probabil ca amenoreea sa fie secundara prezentei chisturilor ovariene. Multa sanatate!

Pagini

Adaugă comentariu nou