Termen cautat

Modul de transmitere al hepatitei B si forme de protectie

Hepatita B este o boala infectioasa a ficatului, cauzata de virusul hepatitei b (HVB), un virus de tip ADN a carei gazda naturala este omul. Asa cum s-a dovedit statistic hepatita B este este boala infectioasa cu cea mai mare raspandire la nivel mondial, fiind de cel putin 100 de ori mai contagioasa decat virusul HIV. Forma de transmitere a acestei conditii medicale se face prin acele pentru perfuzii, sau cele pentru tatuaje nesterilizate corespunzator, pin contact sexual si chiar cu ajutorul anumitor lucruri sau obiecte precum scaunul de toaleta. In plus, virusul poate fi transmis de la mama la fat in timpul sarcinii.

Simptomatologie si modul de tratare al hepatitei B
In general simptomele hepatitei B incep sa se manifeste la 1-4 luni de laexpunere, insa la unii oameni acestea se manifesta abia in momentul in care afectiunea se acutizeaza. Exista insa si situatii cand persoanele infectate cu virusul HVB pot sa nu prezinte simptome deloc, si chiar si atunci cand acestea se manifesta nu sunt intense sau pot fi cu usurinta confundate cu modul de manifestare al altor boli, precum gripa. Acestea, spun specialistii, sunt cazurile cele mai periculoase atat pentru pacient, care nu primeste tratamentul la timp, cat si pentru cei din jurul sau, deoarece virusul poate ramne activ in organism pentru toata viata.

De cele mai multe ori simptomatologia hepatitei B este asematatoare celei specifice gripei si cuprinde manifestari precum: stari de oboseala, voma sau ameteala, pierderea apetitului, febra usoara sau dureri abdominale, localizate de cele mai multe ori in dreptul ficatului (sub coasta dreapta). In plus, hepatita B poate duce si la dezvoltarea in organism a altei conditii medicale, numita icter, manifestata prin albirea excesiva a globului ocular si ingalbenirea pielii, precum si o tenta maronie a urinei.

Este foarte important ca in momentul in care prezentati aceste simptome sa va adresati imediat medicului specialist. Acesta va va supune unui examen medical amanuntit, iar daca rezultatele testelor vor releva prezenta in organism a virusului HVB va va prescire un tratament in consecinta, iar daca este cazul va dispune chiar spitalizarea dumneavoastra.

Pentru ca toate aceste neplaceri sa fie evitate medicii specialisti va recomanda cateva masuri de precautie, precum:
- abstinenta de la contactul sexual de orice tip (vaginal, anal sau oral);
- folosirea prezervativului indiferent de natura contactului sexual (vaginal, anal sau oral);
- evitati contactul cu sangele unei persoane contaminate;
- incercati ca in cazul unui tratament intravenos sa nu folositi ace de seringa nesterilizate. Acelasi lucru se aplica si in cazul consumului de substante stupefiante;
- nu imprumutati periuta dumneavoastra de dinti sau alte lucruri personale, precum trusa de manichiura sau penseta;
- daca optati pentru realizarea unui tatuaj, asigurati-va ca centrul la care mergeti pentru acest lurcru respecta toate masurile de igiena.

Ceea ce trebuie sa stiti este faptul ca in prezent exista un vaccin impotriva virusului HVB, sub forma a trei injectii ce vor fi administrate pe o perioada de 6 luni. Mai mult decat atat, daca ati fost expus recent virusului HVB medicul dumneavoastra specialist sau chiar cel de familie va poate recomanda efectuarea unui vaccin cu imunoglobulina care contine anticorpi specifici acestei infectii pentru a preveni evolutia bolii.

Bibliografie

http://kidshealth.org/teen/sexual_health/stds/std_hepatitis.html

Comentarii

Probabil pentru pregatirea  dosarului pentru Interferon, Lamivudina,etc a amanat determinarea viremiei pentru luna viitoare (unul din criterii de includere in tratamentul cu Interferon este incarcatura virala 100.000 copii/ml). Determinarea viremiei este utila de asemenea pentru monitorizarea eficientei terapiei antivirale. Nu toate tipurile de hepatita impun internare in urgenta ( depinde de tipul hepatitei: acuta sau cronica, virala sau nu, etc).Un titru de Ac anti -HBs de peste 10 UI/l este corelat cu protectia fata de infectia cu VHB. Multa sanatate!  

Probabil pentru pregatirea  dosarului pentru Interferon, Lamivudina,etc a amanat determinarea viremiei pentru luna viitoare (unul din criterii de includere in tratamentul cu Interferon este incarcatura virala 100.000 copii/ml). Determinarea viremiei este utila de asemenea pentru monitorizarea eficientei terapiei antivirale. Nu toate tipurile de hepatita impun internare in urgenta ( depinde de tipul hepatitei: acuta sau cronica, virala sau nu, etc).Un titru de Ac anti -HBs de peste 10 UI/l este corelat cu protectia fata de infectia cu VHB. Multa sanatate!  

Va recomand sa va adresati medicului infectionist pentru consult de specialitate. Utilizarea instrumentelor de mancat/baut folosite in prealabil de o persoana infectata se asociaza cu riscul transmiterii virusului hepatic A sau E (transmitere pe cale fecal-orala), restul virusurilor hepatice (B, C) se transmit prin sange sau contact sexual neprotejat. Multa sanatate!

Va recomand sa va adresati medicului infectionist pentru consult de specialitate. Utilizarea instrumentelor de mancat/baut folosite in prealabil de o persoana infectata se asociaza cu riscul transmiterii virusului hepatic A sau E (transmitere pe cale fecal-orala), restul virusurilor hepatice (B, C) se transmit prin sange sau contact sexual neprotejat. Multa sanatate!

Inteleg ca este vorba despre faza icterica a hepatitei B. Regimul alimentar al  bolnavilor de hepatita trebuie sa fie bogat in proteine, pentru a sustine repararea celulelor hepatice. Alimente permise in hepatite: lapte (de preferinta degresat), iaurt, branza de vaci, cas, telemea (desarata), macaroane, taitei, orez, gris -fierte bine, biscuiti, cornuri, chifle, paine alba (de preferinta prajita), mamaliguta,mere, struguri, capsuni, pepene, lamai, portocale, grepfruit, dovlecei, laptuci, conopida, rosii, sfecla fiarta, morcovi, cartofi (fierti sau copti), ardei gras, spanac, mazare verde – sub forma de salate, supe, piureuri, soteuri (fara prajeli), carne slaba: de pasare (dupa indepartarea pielitei), de vaca -  fiarta sau preparata pe gratar, fara condimente, peste alb: pastrav, calcan, mreana, salau, stiuca – fiert sau fript pe gratar
Alimente interzise in hepatita: alimente vechi sau conservate, afumaturi si mezeluri afumate, prajeli, branzeturi fermentate, vanat, carnea grasa (porc, rata, gasca), peste gras, icre, sosuri picante, alimente condimentate, fructe de mare, cafea, cafeina, branzeturi fermentate sau grase, nuci, alune, avocado, migdale, smochine, curmale, unt de arahide, carne grasa: de porc, oaie, miel, gasca, rata, cocos, vanat, mezelurile, carnatii, salamurile, pastrama, conservele, carnea conservata sau afumata, carnea tocata si condimentata (ardei umpluti, sarmale), prajelile, maruntaie: creier, rinichi, drobul de miel, peste gras: somn, crap, biban, scrumbie; afumat, conservat, prajit sau marinat, icre, ouale prajite in untura sau ulei, ouale de rata, untura de porc, slanina, grasimea de vaca sau de gasca, grasimi prajite, maioneza, sosurile preparate cu ceapa prajita, sau cu condimente,etc.
Mai multe informatii gasiti:
http://www.i-medic.ro/diete/regim-alimentar-hepatita-cronica
Multa sanatate!

Inteleg ca este vorba despre faza icterica a hepatitei B. Regimul alimentar al  bolnavilor de hepatita trebuie sa fie bogat in proteine, pentru a sustine repararea celulelor hepatice. Alimente permise in hepatite: lapte (de preferinta degresat), iaurt, branza de vaci, cas, telemea (desarata), macaroane, taitei, orez, gris -fierte bine, biscuiti, cornuri, chifle, paine alba (de preferinta prajita), mamaliguta,mere, struguri, capsuni, pepene, lamai, portocale, grepfruit, dovlecei, laptuci, conopida, rosii, sfecla fiarta, morcovi, cartofi (fierti sau copti), ardei gras, spanac, mazare verde – sub forma de salate, supe, piureuri, soteuri (fara prajeli), carne slaba: de pasare (dupa indepartarea pielitei), de vaca -  fiarta sau preparata pe gratar, fara condimente, peste alb: pastrav, calcan, mreana, salau, stiuca – fiert sau fript pe gratar
Alimente interzise in hepatita: alimente vechi sau conservate, afumaturi si mezeluri afumate, prajeli, branzeturi fermentate, vanat, carnea grasa (porc, rata, gasca), peste gras, icre, sosuri picante, alimente condimentate, fructe de mare, cafea, cafeina, branzeturi fermentate sau grase, nuci, alune, avocado, migdale, smochine, curmale, unt de arahide, carne grasa: de porc, oaie, miel, gasca, rata, cocos, vanat, mezelurile, carnatii, salamurile, pastrama, conservele, carnea conservata sau afumata, carnea tocata si condimentata (ardei umpluti, sarmale), prajelile, maruntaie: creier, rinichi, drobul de miel, peste gras: somn, crap, biban, scrumbie; afumat, conservat, prajit sau marinat, icre, ouale prajite in untura sau ulei, ouale de rata, untura de porc, slanina, grasimea de vaca sau de gasca, grasimi prajite, maioneza, sosurile preparate cu ceapa prajita, sau cu condimente,etc.
Mai multe informatii gasiti:
http://www.i-medic.ro/diete/regim-alimentar-hepatita-cronica
Multa sanatate!

Pagini

Adaugă comentariu nou