You don't have Javascript enabled. Hover for more information! But don't worry: you can still use this web site! You have two options:
  • enable Javascript in your browser and then refresh this page, for a much enhanced experience.
  • click the Update button every time you want to update the selection.

Esti aici:Ghid medical / Sexologie / Fiziologia erectiei


Fiziologia erectiei


Erectia, conditie fundamentala a raspunsului sexual masculin, este un fenomen hemodinamic.

Corpii cavernosi sunt delimitati de o tunica (albuginee) care trimite in interior septuri alcatuind un schelet rigid. Corpul spongios are o tunica albuginee mai subtire, iar presiunea realizata in interiorul sau e mai redusa. Glandul se comporta ca o fistula arterio-venoasa.

Vascularizatia arteriala a penisului este cel mai frecvent data de artera rusinoasa interna, care devine artera peniana dupa ce strabate membrana perineala. Artera peniana da un ram scurt (artera bulbului spongios) si apoi se divizeaza in artera profunda a penisului (iriga corpii cavernosi) si artera dorsala superficiala (iriga glandul). Artera dorsala superficiala da ramuri care perforeaza albugineea corpilor cavernosi si se anastomozeaza cu artera profunda.

Drenajul venos al celor trei structuri erectile se realizeaza printr-un sistem de venule situate intern fata de albuginee care converg in venulele emisare ce se vor varsa in vena dorsala profunda a penisului care dreneaza in vena rusinoasa. Drenajul venos al preputului si pielii care acopera penisul se realizeaza prin vena dorsala superficiala a penisului.

Inervatia vegetativa care controleaza hemodinamica erectiei se realizeaza prin fibre nervoase simpatice si parasimpatice. Stimularea parasimpatica determina vasodilatatie in teritoriul penian si cresterea fluxului sangvin in tesutul cavernos, iar cea simpatica este implicate in determinismul tumescentei si detumescentei peniene.

Erectia reflexa este mediata de un centru reflex de la nivelul maduvei sacrate. Prin acest mecanism este posibila erectia prin stimulare genitala la barbatii cu leziuni medulare aflate deasupra segmentelor sacrate

Erectia psihogena se produce urmare a integrarii la nivelul sistemului nervos central a stimulilor olfactivi, vizuali, auditivi, dar si a fanteziilor sexuale si a informatiilor datorate experientei anterioare a subiectului.
Efectul activator direct al hormonilor androgeni asupra centrilor spinali ai erectiei este atestat de studii multiple (V.Mogos & E.Zbranca).

Au fost identificate patru faze hemodinamice succesive ale erectiei (V.Mogos & E.Zbranca):

1.Faza de umplere initiala (latenta) - dureaza 30 sec-citeva minute si are ca efect alungirea si discreta ingrosare a penisului cu cresterea presiunii intracavernoase.In aceasta faza, lumenul arterei cavernoase se dilata de 3 ori, iar singele intra in corpii cavernosi si in sistola (faza de contractie a inimii), si in diastola (faza de relaxare/umplere cu sange a inimii).

2.Faza de tumescenta care are ca efect alungirea si ingrosarea penisului pina la dimensiunile sale maxime. Presiunea sangelui in corpii cavernosi creste si depaseste presiunea diastolica. Singele va intra in corpii cavernosi doar in sistola.

3.Faza de erectie completa in care aspectul penisului este identic cu cel din faza precedenta, dar presiunea din corpii cavernosi continua sa creasca ajungind la 85% din presiunea sistolica si fluxul sangvin arterial si venos vor fi reduse.

4.Faza de erectie rigida apare atit in timpul masturbatiei cit si in coit. In aceasta faza, datorita contractiei voluntare a muschilor ischio-cavernosi, presiunea singelui in corpii cavernosi creste mult devenind mai mare decit cea sistolica.


loading...
NOTA: Inainte de a adauga comentariul te rugam sa mai petreci 20 de secunde revizuindu-l. Din dorinta de a avea o comunitate cat mai utila si cat mai placuta te rugam ca raspunsurile tale sa respecte 2 reguli minimale:
  • - o exprimare corecta gramatical (toate propozitiile incep cu litere mari si se termina cu semne de punctuatie, fara prescurtari de tipul "nush", "acm", "adik" si fara dezacorduri flagrante).
  • - sa lasam obscenitatile pentru cei mai putin inteligenti.
Multumim!
echipa i-medic.ro

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Aceasta intrebare are rolul de a preveni spam-ul.
Image CAPTCHA
Introduceti caracterele exact in forma in care apar in imagine.