Termen cautat
Tip stire
E.g., 10/06/2015
Data stire

Stiri medicale


William C. Campbell şi Satoshi Omura au câştigat luni Premiul Nobel pentru Medicină 2015 pentru descoperirea unei noi terapii împotriva infecţiei provocate de nematode (viermi cilindrici), alături de Youyou Tu, pentru descoperirea unei noi terapii împotriva malariei, conform comunicatului oferit de Institutul Karolinska.

William C. Campbell şi Satoshi Omura au câştigat jumătate din premiu, în timp ce cealaltă jumătate îi revine lui Youyou Tu.

Bolile provocate de paraziţi afectează specia umană dintotdeauna şi continuă să reprezinte o problemă importantă pentru medicina modernă. Cei mai afectaţi sunt oamenii din ţările sărace. Laureaţii Premiului Nobel pentru Medicină din acest an au dezvoltat terapii care

05-10-2015
Tip stire
Stiri externe

Taiwanul a depăşit 20.500 de cazuri de infecţii cu febră dengue în decursul acestui an, înregistrând 56 de morţi confirmate şi alte 56 probabile din cauza acestei maladii, a informat luni Centrul de Control al Bolilor (CCE) din această insulă citat de EFE.

În prezent există 61 de pacienţi internaţi la terapie intensivă, în condiţiile în care 83,4 la sută dintre cei infectaţi s-au recuperat în totalitate, potrivit datelor CCE. Marea majoritate a infecţiilor şi a morţilor provocate de această boală tropicală transmisă prin înţepătura de ţânţar s-au înregistrat în oraşele Tainan şi Kaohsiung, potrivit centrului.

Septembrie şi octombrie sunt lunile cu

05-10-2015
Tip stire
Stiri externe

Prezenţa unui striu transversal pe lobul urechii trebuie considerat un semn de alertă: poate indica o serioasă maladie cardiovasculară. Striul caracteristic, cunoscut sub numele de "semnul lui Franck", a fost deja asociat cu boala coronariană şi ateroscleroza (formarea de plăci în artere), scrie luni passionsante.be.

Totuşi, afirmă dr. Robert Haiat în Journal international de médecine, "niciun studiu nu evaluase încă relaţiile care ar putea exista între prezenţa acestui pliu, evenimentele cardiovasculare şi accidentul vascular cerebral (AVC) de origine ischemică", adică survenit ca urmare a întreruperii alimentării cu sânge a creierului prin obstrucţionarea unei artere.

O echipă de cercetători spanioli de la Universitatea

05-10-2015
Tip stire
Stiri externe

Mai mult de jumătate din cele 28 de membre ale Uniunii Europene intenţionează să interzică culturile de organisme modificate genetic (OMG), aşteptând aprobarea autorităţilor europene de reglementare, transmite Bloomberg.

Un număr de 19 state europene au cerut ca pe o parte sau pe întreg teritoriul lor să fie interzise culturile de OMG. În conformitate cu un act normativ adoptat în luna martie a acestui an de Consiliul European, ţările membre UE au dreptul de a interzice sau de a aproba culturile de organisme modificate genetic pe teritoriul lor.

Solicitările ţărilor care optează pentru interzicere trebuie comunicate marilor companii din sectorul agricol, precum

05-10-2015
Tip stire
Stiri externe

Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) şi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş colaborează la elaborarea unui proiect pentru accesarea de fonduri europene, care vizează construirea unui centru de cercetări şi de diagnostic al tuturor patologiilor cardiovasculare.

Directorul IUBCvT Târgu Mureş, Klara Brînzaniuc, a precizat pentru AGERPRES că cererea de finanţare va fi depusă anul viitor pentru construirea unui centru nou, întrucât spaţiile institutului nu permit extinderea activităţii.

'Dorim să depunem anul viitor, împreună cu UMF Târgu Mureş, un proiect pe programul operaţional pentru Competitivitate (POC, fostul POSCCE) unde să facem un centru de cercetări şi

05-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat luni că pot fi promise salarii mai mari pentru medici de către "unii şi alţii", dar a susţinut că fără infrastructură sanitară, management corect al banilor publici, respect şi oportunităţi problema plecării cadrelor medicale în străinătate nu poate fi rezolvată.

"Se pot promite, de către unii şi alţii, salarii mai mari în sănătate de mâine, dar fără alte premise ele nu îi vor opri neapărat pe medici să plece. Fără infrastructură sanitară, fără management corect şi eficient al banilor publici, fără respect pentru cei cu experienţă şi fără oportunităţi pentru tinerii medici şi asistenţi, 20% sau

05-10-2015
Tip stire
Stiri interne

După anunţarea laureaţilor Premiului Nobel pentru medicină şi fiziologie, sezonul premiilor pentru 2015 continuă marţi, 6 octombrie, la Stockholm, cu anunţarea laureaţilor sau laureatului Premiul Nobel pentru fizică de către Göran Hansson K, secretarul permanent al Academiei Regale de Ştiinţe din Suedia.

Considerată, de unii, cea mai importantă dintre ştiinţele naturale, fizica se ocupă cu studiul componentelor fundamentale ale materiei şi cu interacţiunile acestora, încercând să ofere descrieri şi explicaţii ale fenomenelor şi proceselor naturale.

Primul Premiu Nobel pentru fizică i-a fost înmânat, în 1901, lui Wilhelm Röntgen, pentru cruciala sa descoperire a razelor X. Pentru a ţine pasul cu descoperirile ştiinţifice

05-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Medici fără Frontiere (MfF) a anunţat duminică faptul că a încetat să mai fie funcţional spitalul din Kunduz (nordul Afganistanului), bombardat în noaptea de vineri spre sâmbătă, cel mai probabil de forţele aeriene americane, atac în care şi-au pierdut viaţa 12 membri ai personalului medical şi şapte pacienţi, transmite EFE.

"Spitalul MfF nu mai este operaţional. Câţiva membri ai personalului nostru medical lucrează la două spitale la care au fost transferaţi o parte dintre răniţi", a declarat Kate Stegeman, purtătoare de cuvânt a organizaţiei umanitare în Afganistan, pe contul său de Twitter.

În imaginile difuzate după atac se putea vedea cum o

04-10-2015
Tip stire
Stiri externe

La o zi după asasinatele din statul Oregon, 23 de grupuri de cetăţeni preocupaţi de situaţia maladiilor mentale au cerut Congresului să adopte legi menite să amelioreze sistemul de medicină psihiatrică din SUA despre care au spus că se află într-o stare de degradare, informează USA Today.

Aceste grupuri au înaintat o scrisoare adresată liderilor Congresului american la 1 septembrie, la numai câteva ore după atacul de la Umpqua Community College din Roseburg, statul Oregon, care s-a soldat cu 10 morţi. Incidentul a fost ultimul dintr-o serie de asasinate în masă comise de tineri instabili mental, mulţi dintre aceştia suferind de

03-10-2015
Tip stire
Stiri externe

Trimisul special al AGERPRES, Carmen Marinescu, transmite: Peste 15.000 de turişti din Europa şi Asia vor participa la cea de a X-a ediţie a Zilei Naţionale a Vinului de la Chişinău, în perioada 3-4 octombrie.

'Capitala Republicii Moldova va găzdui peste 15.000 de turişti înregistraţi oficial în perioada 3-4 octombrie, pentru Ziua Naţională a Vinului, majoritatea din Europa, dar într-un număr mai mic şi din ţări din Asia. Evenimentul este coordonat de Guvern. Anul acesta avem oarecare probleme cauzate de protestele organizate în centrul Chişinăului, dar centrele mari viticole au rezolvat problema şi vor întâmpina turiştii direct la aeroport ducând-i direct

03-10-2015
Tip stire
Stiri externe

Deputatul UNPR Marioara Nistor susţine că majorarea cu 25% a salariilor cadrelor medicale, aplicabilă de la 1 octombrie, era necesară de multă vreme, având în vedere criza de cadre medicale prin care trece sistemul sanitar, după ce mii de medici şi asistente plecat în străinătate, în căutarea unui trai mai bun.

'În domeniul sănătăţii, majorarea salariilor era necesară de multă vreme, având în vedere criza de cadre medicale, criză generată de plecarea multora dintre cei cu pregătire superioară sau medie în străinătate. Preocupările constante ale reprezentanţilor UNPR au vizat cu prioritate siguranţa şi prosperitatea pentru România. Aceste lucruri nu pot fi

02-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Fundaţia Vodafone România a organizat 'Gala Fundaţiei Vodafone - 17 ani de fapte bune', eveniment prilejuit de împlinirea a 17 ani de activitate în folos social, perioadă în care a investit 20 milioane euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non profit partenere.

La Gală au participat reprezentanţi ai ONG-urilor partenere, donatori şi voluntari ai Fundaţiei, reprezentanţi ai mediului de afaceri din România, membrii Board-ului şi personalităţi publice, între care Irina-Margareta Nistor, Preşedintele Onorific al Fundaţiei Vodafone România şi Andrew Dunnett, Director, Vodafone Foundation & Group Sustainability.

'17 ani înseamnă pentru noi 5.100 de angajaţi Vodafone implicaţi în muncă de voluntariat, peste 650.000

02-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Cercetătoarele Emmanuelle Charpentier (Franţa) şi Jennifer Doudna (SUA), implicate într-un proiect comun de cercetare ştiinţifică, sunt două dintre cele cinci laureate ale "Premiului pentru femeile din ştiinţă" pe 2016, au anunţat vineri Fundaţia L'Oréal şi UNESCO, care acordă această recompensă, relatează AFP.

La această ediţie, Fundaţia L'Oréal şi UNESCO recompensează pentru prima dată un duo de cercetătoare. "Colaborarea în domeniul ştiinţific este crucială pentru inovare", subliniază Fundaţia L'Oréal şi UNESCO într-un comunicat comun.

Numele celor două cercetătoare se regăsesc printre cele vehiculate pentru Premiul Nobel pentru chimie, al cărui câştigător va fi anunţat miercuri.

Premiile Fundaţiei L'Oréal şi UNESCO sunt acordate pe regiuni

02-10-2015
Tip stire
Stiri externe

La aproape doi ani după ce Uruguayul a anunţat aprobarea unei legi de pionierat care reglementează piaţa de canabis sub controlul statului, autorităţile ţării au informat joi că două firme se vor ocupa de cultivarea marihuanei şi au stabilit un termen de cel mult opt luni pentru a putea fi vândută în farmacii, relatează EFE.

Accesul populaţiei la această substanţă, prin intermediul unui registru şi al unei reţele de farmacii, a fost până acum motivul a numeroase amânări, de când în august 2014 statul a lansat un apel companiilor interesate de producerea canabisului.

Motivul, potrivit guvernului, a fost de a acorda termene

02-10-2015
Tip stire
Stiri externe

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Iulian Chiriac, a anunţat vineri, la Tulcea, încheierea unui parteneriat inter-instituţional pentru acoperirea deficitului de medici specialişti înregistrat la nivel regional.

'Încercăm să creăm parteneriate între mediul politic, cel academic şi ceilalţi factori, astfel încât absolvenţii facultăţilor de medicină să dorească să rămână în ţară. (...) La Constanţa, există Facultatea de medicină 'Ovidius', la Galaţi avem o altă facultate de profil şi în zona Tulcea, Constanţa, Galaţi şi Brăila, cu sprijinul profesorilor universitari din Bucureşti, vom putea vedea ce nevoie avem de cadre medicale pentru a acoperi deficitul', a declarat secretarul de stat Chiriac.

Prin parteneriatul

02-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Iulian Chiriac şi reprezentanţi ai unor instituţii din Tulcea, Constanţa şi Bucureşti au semnat, vineri, la Tulcea, un acord de colaborare inter-instituţional pentru derularea unui program cu scopul acoperirii deficitului de medici cu care se confruntă judeţul Tulcea.

'După semnarea acestui acord, experţi în fonduri europene vor realiza studii de fezabilitate pentru proiectele care au în vederea pregătirea şi specializarea elevilor, studenţilor şi rezidenţilor în domeniul medical. Apoi, vom vedea cine va susţine financiar cofinanţarea necesară realizării proiectelor. Tulcea are la dispoziţie peste un miliard de euro(...)', a declarat, vineri, la o conferinţă de presă,

02-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Compania farmaceutică israeliană Teva Pharmaceutical îşi continuă extinderea pe pieţele emergente, achiziţionând producătorul mexican de medicamente Representaciones e Investigaciones Médicas SA (Rimsa) şi unele active, pentru 2,3 miliarde de dolari, transmite Bloomberg.

Tranzacţia ar urma să fie finalizată în prima parte din 2016, a anunţat Teva. Rimsa, care a avut anul trecut venituri de 227 milioane de dolari, va ajuta Teva să se extindă în Mexic, a doua mare piaţă de îngrijire a sănătăţii din America Latină.

Teva va achiziţiona Rimsa alături de un portofoliu de produse şi companii, drepturi de proprietate intelectuală, active şi patente farmaceutice în America Latină şi Europa,

02-10-2015
Tip stire
Stiri externe

Statul prelungit în poziţia aşezat este cunoscută pentru efectele sale nefaste asupra organismului, însă nici poziţia în picioare prea mult timp nu este lipsită de riscuri, scrie vineri passionsante.be.

În privinţa poziţiei pe scaun la locul de muncă, recomandările sunt clare: cei care sunt în această situaţie trebuie să se ridice din când în când şi să facă câţiva paşi.

Numeroase studii au demonstrat consecinţele nefaste ale acestei poziţii, atât pentru sănătatea cardiovasculară, cât şi pentru metabolism (diabet, etc.). În schimb, statul prelungit în picioare a beneficiat de mai puţină atenţie până acum.

O echipă de cercetători elveţieni de la Şcoala politehnică federală

02-10-2015
Tip stire
Stiri externe

O echipă de medici români, americani şi germani au realizat în această săptămână o premieră est europeană în chirurgia cardio-vasculară, salvând viaţa pacient în vârstă de 67 de ani într-un spital privat din Sibiu, potrivit unui comunicat remis vineri, AGERPRES.

"Un pacient în vârstă de 67 de ani, diagnosticat cu multiple maladii, majoritar afecţiuni cardiovasculare severe, a fost salvat printr-o procedură de implantare a unei proteze cardiace aortice transcateter (TAVI) pe cale minim invazivă, printr-o incizie de 4 cm, transaortic, fără deschiderea sternului, realizată în premieră în Europa de Est", se arată în comunicatul de presă.

Operaţia a durat două ore şi

02-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Migranţii vulnerabili şi refugiaţii care vin în Balcanii de Vest sunt confruntaţi cu riscul unor ploi puternice şi al vremii reci, mulţi dintre ei nefiind pregătiţi pentru condiţiile dure de iarnă, a avertizat vineri Crucea Roşie, relatează Reuters.

Numărul călătoriilor pe mare spre Grecia a scăzut în această săptămâna din cauza faptului că vremea rece şi vânturile mai puternice fac traseul mai periculos, deşi acesta ar putea creşte din nou dacă condiţiile meteorologice se vor ameliora, a precizat vineri Înaltul Comisariat ONU pentru refugiaţi.

Temperaturile medii din lunile de iarnă în regiune scad frecvent sub temperatura de îngheţ, prezentând riscuri de sănătate

02-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Pagini

Subscribe to Stiri medicale