Termen cautat
Tip stire
E.g., 03/04/2015
Data stire

Stiri medicale


Un număr de 471.000 de femei au fost testate, din 2012, de la începerea Programului de screening, a indicat, marţi, Carmen Ungurean, coordonatorul Programului naţional de screening pentru cancerul de col uterin la Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Prezentă la conferinţa "Sănătatea Femeii - de la pubertate la menopauză", Ungurean a explicat că vulnerabilitatea programului menţionat este dată de instabilitatea legislaţiei, bugetul care nu poate fi prevăzut şi de o moderată implicare a medicilor de familie.

"De la începerea programului de screening, din 2012, au fost testate un număr de 471.000 de femei. Anul trecut, au fost alocaţi suficienţi bani şi

03-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Medicii originari din alte localităţi, care îşi desfăşoară activitatea în Alexandria, vor beneficia de locuinţe de serviciu începând de anul viitor, potrivit primarului Victor Drăguşin.

Primăria are un proiect privind construcţia unui bloc situat în centrul oraşului, având destinaţia " Locuinţe pentru cadrele medicale de la Spitalul Judeţean Teleorman" şi care va avea 30 de garsoniere şi apartamente.

"Am înţeles foarte clar că păstrăm medicii specialişti doar dacă avem locuinţe să le oferim în locul navetei. Proiectul ar putea demara săptămâna aceasta", a declarat marţi pentru AGERPRES, Victor Drăguşin.

Începând de marţi, Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) demarează şi procedura de contractare a

03-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Doi elevi de la Colegiul Naţional de Informatică "Spiru Haret" din Suceava, au ajuns la spital în stare destul de gravă după ce au consumat etnobotanice.

Directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, Tiberius Brădăţan, a declarat că la Unitatea de Primire a Urgenţelor au ajuns cei doi tineri, în vârstă de 17 şi 18 ani, cărora li s-ar fi făcut rău după ce au fumat dintr-o ţigară procurată de la un alt tânăr.

Ambii tineri sunt elevi în clasa a XII-a, iar după simularea examenului de bacalaureat au mers împreună cu mai mulţi prieteni într-un parc din oraş.

Unul dintre

03-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Pacienţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu beneficiază de posibilitatea efectuării unor investigaţii medicale complexe cu ajutorul noului computer tomograf din dotarea Laboratorului Clinic de Radiologie şi Imagistică Medicală, conform unui comunicat remis marţi AGERPRES.

Aparatul a fost achiziţionat cu aproximativ 420.000 euro la finalul anului trecut, în sistem leasing, fondurile fiind asigurate de către Consiliul Judeţean Sibiu.

Ulterior achiziţionării, firma producătoare a efectuat procedurile de montaj pentru noul aparat şi de instruire a personalului medical, în acest sens în perioada 24-27 februarie fiind trimis un specialist în domeniu.

În acelaşi timp, SCJU Sibiu s-a ocupat de formalităţile necesare punerii în funcţiune, obţinând

03-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Medicii sibieni sunt în alertă după ce trei pacienţi au murit de gripă în ultimele două săptămâni, a anunţat printr-un comunicat marţi, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a Judeţului Sibiu.

"În ultimele 2 săptămâni am înregistrat la nivelul judeţului Sibiu o creştere marcată a numărului de îmbolnăviri prin infecţii respiratorii acute, pneumonii şi cazuri clinice asemănătoare cu gripa. De asemenea, a crescut şi numărul cazurilor cu manifestări clinice severe - SARI (infecţie respiratorie acută severă) şi s-au înregistrat 3 decese - 3 cazuri confirmate cu GRIPA (1 caz tip AH3, la un tânăr de 20 ani, din Avrig, 1 caz tip

03-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Un nou tratament împoriva alcoolismului, cu foarte puţine efecte secundare, elaborat la Universitatea Politehnică din oraşul rus Tomsk, a trecut cu bine analizele de laborator şi va fi testat pe oameni, informează EFE luni.

'Rezultatele înregistrate la testele pe animale au fost pozitive. Dorinţa de a bea a scăzut la 70 % dintre şoarecii supuşi tratamentului, care anterior fuseseră aduşi în stare de dependenţă de alcool', a declarat Viktor Filimonov, conducătorul colectivului care realizează noul medicament.

Cercetătorii au descoperit din întâmplare că principiul activ al unui medicament folosit împotriva convulsiilor epilepticilor ar putea veni şi în ajutorul persoanelor dependente de diferite droguri,

02-03-2015
Tip stire
Stiri externe

Administrarea pe termen lung şi în doze mari de paracetamol prezintă riscuri îndeosebi în plan cardiovascular şi renal, care până acum au fost subestimate, avertizează un studiu apărut marţi.

Cel mai bine vândut medicament împotriva durerilor din lume, în cele mai multe cazuri fără reţetă, paracetamolul este recomandat în multe patologii acute sau cronice, aminteşte miercuri AFP.

În general este considerat mai puţin periculos decât medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene (AINS) sau opiaceele, prescrise şi ele pentru calmarea durerilor.

Fiind cunoscută deja toxicitatea paracetamolului asupra ficatului în cazul abuzului, cercetători britanici s-au ocupat de consecinţele administrării regulate şi pe termen lung a medicamentului, rezultatele studiului

03-03-2015
Tip stire
Stiri externe

Două dintre cele patru variante ale virusului imunodeficienţei umane provin de la gorilele din sud-vestul Camerunului, susţine o echipă internaţională de cercetători, citaţi de AFP.

În urma acestor rezultate, originile tuturor tulpinilor virale ale infecţiei la om au fost elucidate.

Virusul imunodeficienţei umane (HIV-1) este format din patru grupuri (M, N, O şi P), fiecare cu propria sa origine, care a rezultat dintr-o transmitere de la maimuţă la om în cel puţin patru ocazii.

Dacă originea simiană a grupurilor M şi N (provenind de fapt de la cimpanzeii din Camerun) a fost identificată în urmă cu mai mulţi ani, cea a grupurilor O

03-03-2015
Tip stire
Stiri externe

Lotul naţional de gimnastică junioare, care se antrenează la Deva, va primi miercuri o donaţie de 1.200 de lei din partea Crucii Roşii Deva, banii fiind strânşi de voluntarii organizaţiei după ce au oferit locuitorilor oraşului mărţişoare confecţionate manual într-un atelier al Crucii Roşii.

Mărţişoarele au fost realizate pe parcursul lunilor ianuarie şi februarie, fiind oferite apoi oamenilor, contra unor donaţii, la un stand pe care Crucea Roşie l-a avut deschis, timp de mai multe zile, în faţa casei de cultură din Deva.

'Locuitorii municipiului Deva au donat în schimbul mărţişoarelor suma de 1.675 lei. Este o sumă care a depăşit aşteptările

03-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Consiliul Judeţean Hunedoara a alocat, în bugetul pe acest an, 6,2 milioane de lei pentru cheltuielile de funcţionare sau pentru dotări ale unităţilor medicale pe care le are în administrare, cei mai mulţi bani revenind Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva, ce a primit 4,3 milioane de lei.

Vicepreşedintele CJ Hunedoara Dorin Gligor a declarat luni că instituţia pe care o reprezintă acordă o atenţie sporită domeniului sănătăţii şi că în acest an se va încerca soluţionarea unor probleme mai vechi ce persistă în sistem.

Potrivit acestuia, una dintre nedreptăţile făcute angajaţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva se referă la tichetele de masă,

02-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Vaccinarea antitetanos a elevilor de clasa a VIII-a şi a IX-a se va relua la nivelul judeţului Gorj, urmând ca în cadrul celei de-a doua etape să fie imunizaţi aproximativ 2.200 de copii, a declarat marţi şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, Marius Boeriu.

Potrivit acestuia, loturile de vaccinuri retrase de Ministerul Sănătăţii, suspectate că ar fi cauzat reacţii adverse după ce le-au fost administrate elevilor, au fost analizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, rezultatele evidenţiind faptul că au fost conforme cu specificaţiile producătorilor.

Drept urmare, medicii vaccinatori din judeţ au fost informaţi că vaccinul poate fi folosit pentru continuarea

03-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean Sf. Apostol Andrei Galaţi şi Dispeceratul Integrat 112 au fost dotate cu echipamente în valoare de aproximativ 35.000 lei, bani obţinuţi din contribuţiile de 2% din impozitul pe venitul cetăţenilor, direcţionate în 2014 către Asociaţia SMURD Galaţi.

Potrivit reprezentantului asociaţiei, Andrea Ţurcanu, voluntar, din cei aproximativ 35.000 lei ce au intrat în cont în 2014 s-au achiziţionat 15 banchete pentru sala aşteptare, a câte trei locuri şi trei perdele de aer cu încălzire electrică, toate pentru UPU. De asemenea, Dispeceratul Integrat 112 a fost dotat cu un calculator, două monitoare, căşti, o

03-03-2015
Tip stire
Stiri interne

O femeie de 43 ani, din Galaţi, a murit la Spitalul de Urgenţă din localitate, în urma unei infecţii cu virusul gripal B, acesta fiind al doilea deces din cauza gripei, după cel al unei asistente medicale de 47 ani, din Tecuci, a anunţat, marţi, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Liliana Iordăchescu.

'În acest moment, avem nouă cazuri de gripă confirmate, cu două decese. Ultimul deces este al unei femei în vârstă de 43 de ani, din Galaţi, care a decedat pe 25 februarie, la Spitalul de Urgenţă. Avea insuficienţă respiratorie acută, bronhopneumonie şi a fost confirmată

03-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Un număr de 124 de paciente au beneficiat de Programul de protezare mamară început în aprilie 2014, pentru anul în curs fiind prevăzut un buget pentru 800 de paciente, a declarat marţi cu prilejul unei dezbateri Oana Costan, director în cadrul CNAS.

"Programul de protezare mamară a început în 2014 în aprilie cu un buget de 1.200.000 lei la un cost de 3.175 lei pentru o pacientă. Au beneficiat de acest program 124 paciente. Anul acesta au rămas în stoc proteze în valoare de peste un milion de lei. S-a mai acordat pentru primul trimestru al anului 2015 605.000 lei, astfel

03-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat marţi că, până în prezent, au fost activate peste 3.500.000 de carduri de sănătate şi a precizat că se aşteaptă ca, din momentul în care cardul va deveni obligatoriu, să fie făcute economii în sistem.

"Până la acest moment, sunt peste 3.500.000 de carduri activate. Acest proiect important al CNAS începe să prindă viaţă, începe să funcţioneze. Pe măsură ce cardul va fi obligatoriu, de la 1 mai, ne aşteptăm să facem şi ceva economii prin faptul că vom plăti doar acele servicii efectuate, şi nu servicii fictive. Atunci

03-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Pacienţii cu hepatită C ar putea beneficia de tratament modern pentru această afecţiune în aproximativ o lună, a declarat marţi, cu prilejul unei dezbateri, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea.

"O să fie chiar foarte repede, o lună. Ne putem permite pentru faptul că scădem preţurile şi pentru faptul că terapia pentru hepatită va fi pe cost-volum. În aproximativ o lună, probabil că veţi vedea lucruri concrete. Este vorba de tratamentul modern al hepatitei", a arătat şeful CNAS.

El a precizat că acest tratament pentru hepatită trebuie gândit ca un program multianual.

În altă ordine de idei, CNAS are

03-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Două cazuri de gripă, unul de tip AH1 şi unul de tip B, au fost confirmate în judeţul Brăila, potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila, dr. Andreia Gavrilescu.

"Avem confirmate două cazuri de gripă la doi pacienţi, care se află internaţi acum la spitalele Matei Balş şi Floreasca din Bucureşti. Celor două cazuri confirmate li se mai adaugă şi câteva suspiciuni clinice de gripă emise de secţia de boli infecţioase", a declarat dr. Gavrilescu.

Direcţia de Sănătate Publică Brăila a primit, în noiembrie 2014, aproximativ 17.000 de doze de vaccinuri împotriva gripei sezoniere, iar

03-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Cursurile gratuite oferite de Maternitatea Oradea sub genericul 'Şcoala Mamei' au fost absolvite, până în prezent, de 232 de femei gravide, 21 de tătici şi chiar trei bunicuţe interesate să-şi crească nepoţii, a declarat, pentru AGERPRES, Liliana Moşincat, asistentă şefă la Maternitatea orădeană.

'Bunicile au participat, desigur, mai ales la modulele care priveau îngrijirea bebeluşului la domiciliu. Noi am fost printre primele instituţii de stat din ţară care am demarat, în primăvara anului 2012, cursurile de pregătire a viitoarelor mămici. Nu mai puţin de 80 de femei au venit la prima ediţie. Am început atunci cu un plan mai simplu, în

03-03-2015
Tip stire
Stiri interne

O migrare masivă spre centrul Europei a avut loc în urmă cu 4500 ani, reiese dintr-un studiu al ADN efectuat de o echipă internaţională şi publicat în revista 'Nature', informează BBC.

Datele genomice a 69 de oameni care au trăit în timpuri străvechi sugerează că păstorii s-au mutat atunci în masă de la periferia de est a continentului în Europa Centrală.

Aceşti migranţi pot fi consideraţi responsabili pentru extinderea limbilor indo-europene, care constituie majoritatea limbilor vorbite în Europa de astăzi, notează BBC.

Profesorul David Reich de la departamentul de genetică al Harvard Medical School şi colegii săi au extras ADN-ul din rămăşiţe găsite

03-03-2015
Tip stire
Stiri externe

Ziua mondială privind protecţia sănătăţii urechii şi auzului se marchează, anual, la 3 martie şi urmăreşte creşterea gradul de conştientizare cu privire la importanţa auzului şi prevenirea diagnosticării târzie a deficienţelor de auz.

Tema din 2015 atrage atenţia asupra modului în care percepem sunetele, informaţia, subliniind tendinţa de creştere a zgomotelor ca factor important în pierderea auzului - "Să ascultăm în siguranţă".

Ea este axată în mod special asupra segmentului tânăr al populaţiei, îndreptând atenţia către milioane de adolescenţi şi tineri, care sunt expuşi riscului de pierdere al auzului din cauza utilizării nesigure a dispozitivelor audio personale şi expunerea la niveluri nocive

02-03-2015
Tip stire
Stiri externe

Pagini

Subscribe to Stiri medicale