Termen cautat
Tip stire
E.g., 09/02/2015
Data stire

Stiri medicale


Profesorul Ştefan Hell, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2014, membru de onoare al Academiei Române, va fi prezent la Conferinţa internaţională de micro-nano-fotonică ROMOPTO, eveniment ştiinţific dedicat opticii şi laserilor, care se desfăşoară în România o dată la trei ani, cu o importantă reprezentare ştiinţifică de nivel mondial.

Invitat special al evenimentului organizat de Academia Română, profesorul Hell va susţine vineri, la ora 10,00, prelegerea "Optical microscopy: the resolution revolution".

Deschiderea conferinţei internaţionale va avea loc marţi, în Aula Academiei Române, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a preşedintelui forului, acad. Ionel-Valentin Vlad, a precizat pentru AGERPRES Biroul de presă

31-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Ultimul stagiu de pregătire al unui proiect de consiliere, orientare profesională şi efectuarea de stagii de practică în ortopedia şi traumatologia pediatrică, care se desfăşoară la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii "Marie Curie", va începe pe 7 septembrie, în cadrul acestuia urmând să fie pregătiţi 45 de studenţi. În acest moment mai sunt disponibile doar cinci locuri.

Proiectul, care se derulează până pe 31 octombrie în cadrul secţiei de ortopedie şi traumatologie pediatrică a Spitalului "Marie Curie", este organizat în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila".

"Am avut o surpriză foarte mare după efectuarea celor două stagii de

31-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Despărţirea de vacanţă şi revenirea la activităţile de rutină în luna septembrie este, în multe familii, sinonimă cu tensiunea. Se termină perioada de odihnă şi zilele fără orar strict, se fac pregătiri pentru reînceperea şcolii şi, în majoritatea cazurilor, aceasta coincide cu sindromul post-vacanţă, un proces de adaptare care prezintă simptomele lui dar care nu este recunoscut ca boală de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează luni cotidianul spaniol ABC.

'Este un fenomen complet normal, care durează între una şi trei zile. Poate trece chiar şi o săptămână până ce o persoană se adaptează din nou la ritmul de viaţă normal.

31-08-2015
Tip stire
Stiri externe

- Premierul Victor Ponta a avut o întâlnire informală cu miniştrii din Cabinetul său, la Tulcea. Cu acest prilej a declarat că legea salarizării bugetarilor va intra în dezbatere pentru a fi finalizată imediat ce noul Cod fiscal va fi promulgat. De asemenea, a salutat, din nou, consensul politic la care s-a ajuns în privinţa Codului fiscal şi a adăugat că pentru el şi pentru Guvernul pe care-l conduce era esenţial să se convină asupra unei cote generale de TVA de 20%.

- Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, aflat în vizită oficială în Republica Slovacă (28-29), a avut o întrevedere cu

31-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Brăila, Viorel Mortu, a declarat luni, pentru AGERPRES, că investiţia în noua secţie de Radioterapie - Oncologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, cu fonduri de la Banca Mondială, unde societatea care executa lucrările a reziliat unilateral contractul şi a părăsit şantierul pe motiv că nu şi-ar fi primit banii, nu este pierdută definitiv.

'În acest caz, vor fi declanşate procese de lungă durată între spital şi firma Confort 2000. Pentru noi, important este ca, din clipa în care spitalul preia şantierul, cu activul şi pasivul, să deschidem licitaţie pentru continuarea lucrărilor cu o altă firmă,

31-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, şi cel al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, au avut o întâlnire pe tema dezvoltării medicinei sportive, la Institutul Naţional de Medicină Sportivă (INMS) din Bucureşti, ocazie cu care cei doi demnitari au făcut o trecere în revistă a infrastructurii aflate în subordinea INMS.

''Medicina sportivă este o disciplină de graniţă între ştiinţele sănătăţii şi practica sportivă. Sportul în general, dar mai ales performanţele sportive sunt direct legate de modul cum este abordat actul sportiv din punct de vedere medical. De asemenea, recuperarea sportivilor este fundamentată pe principii ce ţin de practica medicală'', a declarat Gabriela Szabo,

31-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Cinci oameni au căzut în stradă din cauza temperaturilor ridicate, în ultimele 24 de ore, la nivelul judeţului Caraş-Severin, iar solicitările către Serviciul de Ambulanţă s-au ridicat la 76, cele mai multe fiind înregistrate în municipiul Reşiţa.

"Ca urmare a avertizărilor meteorologice de caniculă, valabile şi pentru judeţul Caraş-Severin, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a aplicat Planul de măsuri pentru atenuarea efectelor temperaturilor ridicate asupra populaţiei municipiului Reşiţa. Încă de sâmbătă, 29 august, când a fost emisă o avertizare meteorologică Cod galben de caniculă, în Reşiţa funcţionează două puncte de prim-ajutor, în centrul civic şi din Parcul Tricolorului. Acestea sunt

31-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Un mare spital din capitala yemenită Sanaa, care tratează sute de copii şi de femei însărcinate, ar putea fi închis din cauza penuriei de carburanţi şi medicamente, a indicat luni organizaţia umanitară ''Save the Children'', relatează AFP.

''Situaţia este critică'', a declarat Halel Al-Bahri, director-adjunct al spitalului Al-Sabeen, adăugând că, dacă acest spital este închis, vor muri copii şi femei'', potrivit unui comunicat difuzat de ''Save the Children'', care ajută instituţia.

În Yemen a izbucnit în martie un conflict sângeros, cu lupte la sol între forţele proguvernamentale sunnite şi rebelii şiiţi care controlează Sanaa. Coaliţia condusă de Arabia Saudită le acordă sprijin,

31-08-2015
Tip stire
Stiri externe

Cardul naţional de sănătate devine de marţi unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani care au intrat în posesia lui.

Potrivit CNAS, asiguraţii cărora până la această dată nu li s-a emis cardul de sănătate pot beneficia de servicii medicale fără prezentarea acestuia.

Asiguraţii care au pierdut sau deteriorat cardul de sănătate vor solicita eliberarea unui duplicat la casele de asigurări, unde vor depune o cerere şi vor plăti contravaloarea noului card şi a cheltuielilor de distribuire prin servicii poştale, în valoare de 15,5 lei.

Până la primirea

31-08-2015
Tip stire
Stiri interne

O expoziţie cu aparatură medicală veche de un secol, folosită de medicii clujeni sau de farmacişti în activitatea lor, este deschisă pentru public la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.

Vizitatorii pot chiar să vadă la microscop, în cadrul unui atelier practic organizat de muzeografi, ingrediente celebre din Colecţia de Istorie a Farmaciei, cum ar fi praful de nestemate - o combinaţie de praf de pietre preţioase sau semipreţioase, folosită în Evul Mediu, în special pentru scăderea febrei.

"Expoziţia este grupată pe specialităţi medicale. Sunt piese legate de stomatologie, radiologie, avem câteva aparate Roentgen foarte vechi, parte de microscopie, ginecologie, fizioterapie, avem

29-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Tai-chi este o tehnică tot mai cunoscută, fiind o activitate cu efecte benefice asupra sănătăţii fizice şi mentale, aflată la întretăierea artelor marţiale cu sportul şi tehnicile de relaxare, scrie passionsante.be.

Tai-chi-chuan este originară din China, fiind o disciplină numită şi meditaţie în mişcare, vizând ca cei care o practică să fie conştienţi de armonia dintre corp şi spirit. O şedinţă de tai-chi durează între 30 şi 60 de minute şi începe de regulă cu exerciţii uşoare de flexibilitate, urmate de elongaţii şi mişcări specifice destinate concentrării pe sine însuşi, stăpânirii corpului şi minţii. Ele acţionează asupra tonusului, permit o detaşare

31-08-2015
Tip stire
Stiri externe

Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) afirmă că modificările pe care Ministerul Sănătăţii intenţionează să le aducă la Metodologia privind examinarea stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor vor spori birocraţia şi vor duce la scăderea calităţii actului medical.

AREPMF precizează, într-un comunicat remis AGERPRES, că a adresat ministrului de resort o scrisoare în care arată că a luat act de intenţia de modificare şi completare a Ordinului nr. 5298/1668/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind examinarea stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ de stat şi particulare autorizate/acreditate privind acordarea asistenţei medicale gratuite şi

29-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, susţine că, de la 1 ianuarie 2016, există riscul să dispară şi mai multe medicamente inovatoare, având în vedere o propunere de reglementare potrivit căreia preţul acestora se aliniază la preţul de referinţă al medicamentului generic.

"Acest ordin de ministru, care a fost în dezbatere publică în această dimineaţă, prefigurează implementarea unei măsuri care este stabilită în noua metodologie de calcul al preţului medicamentelor şi anume referenţierea medicamentului inovator la preţul de referinţă al medicamentului generic. Aceasta înseamnă că medicamentele care astăzi sunt aduse la minimul european, începând

28-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Procurorii DNA au reţinut-o vineri pe Mihaela Ela Udrea, şefa Direcţiei Politica Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din cadrul Ministerului Sănătăţii, pentru şase infracţiuni de luare de mită, dintre care două în formă continuată.

Conform unui comunicat al DNA, în perioada aprilie - august 2015, Mihaela Udrea a primit în biroul său de la Ministerul Sănătăţii bani şi produse cosmetice de la şase persoane, pentru avizarea unor puncte de lucru farmaceutice.

În acelaşi context, la 27 august, procurorii anticorupţie au prins-o în flagrant, având asupra ei suma de 2.000 lei. Cu ocazia percheziţiei, în biroul inculpatei au fost găsite mai multe plicuri

28-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Cercetători de la Universitatea din Birmingham (Marea Britanie) au arătat că, bând 500 ml de apă înaintea fiecărei mese, persoanele obeze pierd în greutate în mod eficient, conform unui studiu publicat în ultimul număr al revistei 'Obesity', informează lalibre.be.

Obezitatea este o preocupare tot mai mare de sănătate publică în SUA şi în multe alte ţări, afectând aproape una din trei persoane. Cercetătorii de la Universitatea din Birmingham au găsit poate o soluţie simplă şi eficientă pentru a ajuta oamenii să piardă în greutate, comentează publicaţia electronică citată.

Studiul a arătat că persoanele care beau apă înainte de micul dejun, prânz şi

28-08-2015
Tip stire
Stiri externe

Aproximativ două sute de persoane îşi vor putea testa gratuit glicemia, colesterolul şi trigliceridele în acest weekend, în cadrul Campaniei ''Alege să fii sănătos!'', a declarat, vineri, Alina Stan, consilier la Cabinetul prefectului de Suceava, Constantin Harasim

Stan a spus că Prefectura Suceava sprijină Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate - Sastipen, care, în parteneriat cu Agenţia de Dezvoltare Comunitară ''Împreună'' şi Centrul de Formare în Profesiuni Sociale ''Pro Vocaţie'', organizează, în perioada 29 - 30 august, această campanie de sănătate în cadrul proiectului ''Servicii integrate - Abordare optimă în vederea ocupării forţei de muncă''.

Acţiunea se desfăşoară în localitatea Cacica, în

28-08-2015
Tip stire
Stiri interne

US Food and Drug Administration (FDA) a dat undă verde joi tratamentului cu 'Repatha', al doilea medicament pentru pacienţii cu forme ereditare de colesterol ridicat şi riscuri pentru maladii cardiovasculare autorizat în acest an, informează AFP.

'Repatha', cunoscut şi sub numele de 'Evolocumab', este produs de laboratoarele americane Amgen. Acesta face parte din medicamentele numite PCSK9, constând în anticorpi care vizează ficatul pentru scăderea colesterolului.

Tratamentul ar trebui să ajute în lupta împotriva nivelului ridicat de lipoproteine cu densitate scăzută (LDL) sau colesterolul rău, care ar fi vinovat de 610.000 de decese pe an în Statele Unite.

'Repatha' oferă o altă opţiune de

28-08-2015
Tip stire
Stiri externe

Cele trei spitale aflate în subordinea Consiliului Judeţean (CJ) Sibiu au primit 7.240.000 de lei, în urma rectificării de buget pe care consilierii judeţeni au votat-o în unanimitate în cadrul ultimei şedinţe ordinare, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.

'Cred că toţi cetăţenii s-au convins că sănătatea este o prioritate pentru Consiliul Judeţean Sibiu şi ne preocupăm să alocăm resurse financiare consistente pentru îmbunătăţirea condiţiilor de spitalizare şi pentru calitatea actului medical', a declarat Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.

Suma cea mai mare merge către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, care a primit 7.010.000 lei, bani destinaţi pentru cofinanţarea proiectului cu

28-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Ministerul Sănătăţii (MS) în colaborare cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne vor beneficia de o rectificare a bugetului pentru Sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat.

Potrivit unui comunicat de presă al MS transmis, vineri, AGERPRES, pentru serviciile de ambulanţă a fost alocată la rectificare suma în valoare de 32,472 milioane lei, iar pentru unităţile de primiri urgenţe suma de 52,528 milioane lei.

Reprezentanţii din cadrul MS şi ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în calitate de membri ai Comisiei interministeriale pentru suport tehnic au decis să suplimenteze fondurile pentru activitatea de reparaţii

28-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Infirmierei care s-a pozat alături de Gabriel Cotabiţă pe patul de spital, în timp ce cântăreţul era internat la terapie intensivă la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, şi celei care a realizat fotografia le-au fost desfăcute contractele de muncă, precizează un comunicat de presă postat pe site-ul unităţii spitaliceşti.

"În urma apariţiei în mass-media a unei poze a pacientului Cotabiţă Gabriel pe patul de spital alături de o femeie într-un halat albastru ce părea a fi angajată a spitalului, a fost constituită o comisie de cercetare a evenimentului şi totodată a fost convocat şi consiliul de etică din cadrul Spitalului Clinic

28-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Pagini

Subscribe to Stiri medicale