Termen cautat
Tip stire
E.g., 11/21/2014
Data stire

Stiri medicale

Ziua internaţională fără fumat se marchează în acest an la 20 noiembrie.

Stabilită la iniţiativa şi sub auspiciile "Uniunii internaţionale contra cancerului" (International Union against Cancer) pentru a treia zi de joi a lunii noiembrie, în fiecare an, Ziua internaţională fără fumat este marcată prin manifestări organizate sub îndrumarea Societăţii Americane pentru Cancer şi a asociaţiei "American Lung Association".

Consumul de tutun rămâne în SUA principala cauză a îmbolnăvirilor şi a morţi premature. Aproximativ 42 de milioane de americani sunt fumători, reprezentând puţin sub 1 la 5 adulţi. În 2012, 13,4 milioane de persoane erau fumători de trabuc şi 2,3 milioane erau

19-11-2014
Tip stire
Stiri externe

Peste 200 de copii din judeţul Vaslui figurează în evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui cu malnutriţie proteino-calorică, din cauza alimentaţiei sărăcăcioase. Potrivit reprezentanţilor DSP Vaslui, mulţi dintre copii primesc zile la rând doar mămăligă şi apă, iar astfel malnutriţia apare de la vârste mici şi afectând creşterea şi dezvoltarea copiilor.

'În evidenţele medicilor de familie se află 202 copii diagnosticaţi cu malnutriţie proteino-calorică, dintre care 100 de cazuri au fost înregistrate în primele nouă luni ale acestui an. Ponderea cea mai mare a cazurilor noi luate în evidenţă se înregistrează în mediul rural, fapt ce poate fi asociat cu

20-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Vasile Ciurchea, a declarat joi, la Târgu Mureş, la Conferinţa Naţională de Farmacoeconomie şi Management Sanitar, că sistemul sanitar românesc se va reforma numai dacă reforma se porneşte din interior şi că soluţia se află inclusiv în mâna managerilor de spitale.

'Ca să reformezi un sistem este nevoie să concureze absolut toţi cei care îl compun. Dacă îşi doreşte doar unul şi ceilalţi nu, e clar că nu se va reforma niciodată. Acest sistem sanitar se va reforma numai dacă se porneşte din interior, din afară doar impus nu cred că sunt

20-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Conducerea Direcţiei de Asistenţă şi Protecţie Socială (DAPS) Tulcea speră ca în bugetul de anul viitor se vor aloca fondurile necesare pentru susţinerea activităţii cabinetelor medicale şcolare, pentru că în momentul de faţă nu se poate asigura plata salariilor personalului din aceste cabinete.

"Sumele alocate cheltuielilor de personal nu acoperă necesarul şi am făcut solicitări pentru alocarea a 40.000 de lei în vederea acoperirii acestor cheltuieli până la finele anului. În ceea ce priveşte cheltuielile materiale, dacă în anii precedenţi bugetul pentru acestea era în jur de 50.000 de lei, anul acesta pentru materiale sanitare, medicamente şi tipizate avem o sumă

20-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Câteva sute de părinţi din judeţ aşteaptă vaccinul anti-Hepatită B pentru copii nou-născuţi care ar fi trebuit să vină prin Direcţia de Sănătate Publică Teleorman (DSP), potrivit medicului epidemiolog Luminiţa Dumitraşcu.

"Dacă părinţii au posibilităţi materiale, îi sfătuiesc să cumpere acest vaccin şi să îşi vaccineze copiii, dacă nu, în jurul vârstei de două luni vor primi vaccinul Hexacima, care conţine şase antigene şi unul din antigene este acela de hepatită B. Cred că sunt în jur de 250 de copii care au rămas nevaccinaţi antihepatită B, din păcate, în acest sezon", a declarat joi, pentru AGERPRES, Luminiţa Dumitraşcu.

Aceeaşi probleme se

20-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Papa Francisc şi-a exprimat temerea joi că planeta se va "autodistruge" prin supraexploatarea resurselor sale naturale şi a amintit statelor obligaţiile pe care le au faţă de cei care suferă de foame, relatează France Presse.

"Trebuie să protejăm din nou Pământul pentru a evita să se autodistrugă", a declarat papa în faţa Reginei Letizia a Spaniei şi a unei audienţe formate din reprezentanţi ai Organizaţiei ONU pentru alimentaţie şi agricultură (FAO) şi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), reuniţi la Roma cu ocazia celei de-a doua conferinţe internaţionale privind nutriţia.

"În timp ce se vorbeşte de noi drepturi, cei flămânzi se află

20-11-2014
Tip stire
Stiri externe

Programul Voluntarii Naţiunilor Unite (United Nations Volunteers) este organizaţia ONU care contribuie la pace şi dezvoltare prin intermediul voluntariatului, la nivel mondial.

UNV contribuie la pace şi dezvoltare prin pledarea pentru recunoaşterea voluntarilor, integrarea voluntariatului în programarea planurilor de dezvoltare şi mobilizarea voluntarilor dintr-un mediu divers, inclusiv voluntari ai ONU cu experienţă, în acţiuni desfăşurate pe tot mapamondul.

UNV consideră voluntariatul universal şi cuprinzător, şi recunoaşte această activitate în diversitatea sa, precum şi valorile pe care le susţine: voinţa liberă, dăruirea, angajamentul şi solidaritatea.

Voluntariatul reprezintă un mijloc puternic de angajare a oamenilor în abordarea problemelor de dezvoltare, care poate transforma ritmul şi

20-11-2014
Tip stire
Stiri externe

Există indicii că separatiştii proruşi au comis crime împotriva umanităţii în estul Ucrainei, a afirmat joi Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, precizând că primeşte în continuare informaţii că aceste grupuri armate comit acte de tortură, execuţii, abuzuri sexuale şi detenţii secrete, informează DPA.

'Aceste încălcări au un caracter sistematic şi ar putea constitui crime împotriva umanităţii', a declarat biroul ONU, care lasă evaluările finale privind astfel de crime instanţelor naţionale şi internaţionale.

Totodată, potrivit datelor oferite de Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), acordul de încetare a focului din estul Ucrainei

20-11-2014
Tip stire
Stiri externe

Bilanţul victimelor epidemiei de Ebola a ajuns la 5.420 de decese din 15.145 de cazuri în opt ţări, a anunţat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), semnalând faptul că transmiterea virusului este încă 'intensă' şi 'larg răspândită' în Sierra Leone, relatează Reuters.

Această ţară vest-africană a confirmat 533 de noi cazuri în săptămâna de până la 16 noiembrie, menţionează OMS.

Un caz recent de infectare este cel al unui medic cubanez de 43 de ani, dr. Feliz Baez Sarria, care a contractat virusul Ebola în Sierra Leone, unde Cuba a trimis 165 de angajaţi din domeniul sanitar pentru a contribui la lupta

19-11-2014
Tip stire
Stiri externe

Costul global al obezităţii se ridică la aproximativ 2.000 de miliarde de dolari pe an, sau 2,8% din Produsul Intern Brut mondial, devansând alcoolismul, consumul de droguri şi accidentele rutiere, arată un studiu publicat joi de McKinsey Global Institute, transmite AP.

Potrivit acestui studiu, aproximativ 2,1 miliarde de persoane, sau circa 30% din populaţia globului, sunt supraponderale sau obeze. În aceste condiţii, obezitatea este una din primele trei probleme sociale ale lumii, după fumat şi violenţa armată.

'Obezitatea este o problemă economică majoră la nivel global provocată de o multitudine de factori. Numai impactul obezităţii asupra sistemelor de sănătate este unul cuprins

20-11-2014
Tip stire
Stiri externe

Coordonatoarea Centrului STOP FUMAT din cadrul Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş, dr. Corina Mărginean, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că la Clinica de Pneumologie din Târgu Mureş sunt depistate zilnic cel puţin două cazuri de cancer pulmonar, la vârste tot mai tinere, situaţie care în urmă cu câţiva ani era extrem de rară.

"Nu există zi în care la nivelul Clinicii de Pneumologie din Târgu Mureş să nu se depisteze cel puţin două, trei, dacă nu mai multe cazuri de cancer pulmonar. Lucru care la începutul profesiei mele se întâmpla deosebit de rar. Apariţia cancerului pulmonar este, din păcate,

20-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Principala cauză de mortalitate, bolile cronice, ar putea fi prevenită printr-un program naţional de educaţie pentru sănătate în şcoli, având în vedere că România este pe primul loc în UE la mortalitatea prin boli cronice, se arată într-un comunicat de presă al Junior Achievement.

Potrivit sursei citate, Junior Achievement România pregăteşte o programă transdisciplinară de educaţie pentru sănătate şi viaţă activă, ce ar putea veni în completarea programului opţional de educaţie pentru sănătate pentru clasele a IX-a şi a X-a, cu modulele Sport şi Alimentaţie sănătoasă, care sunt implementate în peste 230 de şcoli şi au implicat până în prezent 11.600

20-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Blocul materno-infantil al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Drobeta Turnu Severin a primit gratuit mai multe echipamente pentru îngrijirea copiilor născuţi prematur, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, managerul unităţii, dr. Marinică Stoian.

Potrivit sursei citate, respectivele echipamente medicale, printre acestea şi un incubator special, au fost donate de organizaţia umanitară Salvaţi Copiii, în scopul îngrijirii corespunzătoare şi fără riscuri a nou-născuţilor.

"Este, pentru noi, un sprijin deosebit. Până la începutul lunii noiembrie, maternitatea s-a aflat într-o clădire veche, fără autorizaţie sanitară. De când a intrat în circuitul public spitalicesc blocul materno-infantil, ne străduim să identificăm entităţi şi persoane care să ne

19-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Mehedinţi, dr. Romaniţa Ionovici, a declarat pentru AGERPRES că joi a demarat acţiunea de distribuire a vaccinurilor antigripale destinate categoriilor de persoane vulnerabile.

Potrivit sursei citate, judeţului Mehedinţi i-au fost repartizate în prima tranşă 2.970 doze vaccin antigripal, urmând ca în funcţie de necesităţi şi la cerere să se mai primească, inspectorii DSP Mehedinţi catagrafiind un număr de 18.000 de persoane care ar putea avea nevoie de imunizare.

'Medicii cabinetelor de familie şi ai unităţilor spitaliceşti vor administra vaccinul gratuit copiilor, persoanelor vârstnice, femeilor gravide, bolnavilor cronici şi personalului medical din spitale şi policlinici',

20-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Circa 9 din 10 locuitori ai oraşelor europene respiră un aer plin de poluanţi, care provoacă 400.000 de decese premature în fiecare an, a indicat miercuri Agenţia Europeană de Mediu, citată de AFP.

Poluarea aerului rămâne principala cauză de mediu a deceselor premature în Europa urbană, susţine un raport al agenţiei citate, după compilarea datelor privind circa 400 de oraşe.

"Cetăţenii europeni respiră de multe ori un aer care incompatibil cu standardele europene", avertizează totodată agenţia citată.

"În cazul unor substanţe poluante, peste 95% din populaţia urbană este expusă la niveluri periculoase", a indicat aceasta într-un comunicat.

Atacurile şi bolile de inimă reprezintă principala

20-11-2014
Tip stire
Stiri externe

Instituţionalizarea copiilor mici produce modificări în structura creierului, aceştia având probleme de discernământ, de control al impulsurilor şi de păstrare a amintirilor, dar şi un coeficient de inteligenţă scăzut.

Aceasta este concluzia profesorilor Nathan Fox, de la University of Maryland, Charles Nelson, de la Harvard University şi Charles Zeanah, de la Tulane University, expusă la Bucureşti în cadrul conferinţei cu tema "Rolul echipei multidisciplinare în intervenţia precoce asupra copilului aflat în situaţie de risc".

Concluzia celor trei profesori americani a reieşit în urma studiului BEIP (Bucharest Early Intervention Project), demarat în anul 2000 de cele trei universităţi, care a avut ca scop

19-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Silvicultorii şi inspectorii de mediu din Harghita monitorizează un urs care a intrat în mai multe gospodării şi în curtea Spitalului de Psihiatrie din Tulgheş, producând neplăceri localnicilor.

Primarul comunei Tulgheş, Marcel Vancu, a declarat pentru AGERPRES că exemplarul de urs creează probleme de câteva zile, iar marţi seara a intrat în curtea Spitalului de Psihiatrie şi a omorât mai mulţi iepuri şi păsări din gospodăria instituţiei.

'Este un pericol major pentru populaţie, pentru că acum se întunecă repede şi există riscul ca localnicii, însoţiţi de copii, să se întâlnească cu ursul în timp ce merg către casă', a declarat primarul din

19-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Sute de gălăţeni, în special tineri liceeni şi studenţi, au participat, joi, la târgul de voluntariat 'Spune Da Voluntariatului, spune Da experienţei!', o acţiune organizată în premieră naţională de Agenţia Judeţeană de Ocuparea Forţei de Muncă(AJOFM) Galaţi.

Potrivit directorului executiv al AJOFM Galaţi, Nicoleta Harţegan, scopul acţiunii a fost de a promova prevederile Legii nr. 76/2014, cunoscută drept 'legea voluntariatului', care a intrat în vigoare de curând, în vara acestui an.

Harţegan a declarat că principalul beneficiu pe care îl aduce noua lege este acela că perioada de voluntariat este recunoscută legal ca experienţă profesională şi în specialitate, reprezentând un avantaj la

20-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Numărul de decese provocate de epidemia de febră hemoragică Ebola s-a ridicat la 5.420 în opt ţări din Africa, dintr-un total de 15.145 de persoane infectate cu acest virus, potrivit ultimului bilanţ al OMS publicat miercuri şi citat de AFP.

Bilanţul precedent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, publicat la 14 noiembrie, era de 5.177 de morţi din 14.413 cazuri. Noul bilanţ prezintă cifre înregistrate până la 16 noiembrie.

OMS estimează că cifrele acestor bilanţuri sunt subestimate.

Epidemia, cea mai gravă de la identificarea virusului în 1976, s-a declanşat în Guineea la sfârşitul lunii decembrie 2013. La 16 noiembrie, se înregistrau în această ţară

20-11-2014
Tip stire
Stiri externe

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Covasna va derula pe parcursul acestui an de învăţământ programul 'VIP în şcoala mea', prin intermediul căruia îşi propune să prevină consumul de droguri în rândul tinerilor.

Coordonatoarea Centrului, Liliana Lazea, a declarat, pentru AGERPRES, că programul se va desfăşura în aproape o sută de unităţi de învăţământ din judeţ, cu sprijinul a 135 de profesori care s-au înscris în acest proiect.

În cadrul programului a fost editat un manual bilingv, în limbile română şi maghiară, destinat elevilor de gimnaziu şi liceu în care sunt explicate efectele consumului de droguri şi pericolul pe care

20-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Pagini

Subscribe to Stiri medicale