Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/24/2015
Data stire

Stiri medicale


Jihadişti ai grupării Al-Qaida şi aliaţii lor, rebelii islamişti, au cucerit vineri un spital din oraşul Jisr al-Choughour (nord-vest), unde 150 de soldaţi şi familiile lor se aflau sub asediu de aproape o lună, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informează vineri AFP.

'Frontul Al-Nosra şi rebeli islamişti şi-au impus în totalitate controlul asupra spitalului din Jisr al-Choughour. Zeci de soldaţi au fugit, alţii au fost ucişi înăuntrul şi în afara clădirii, alţii au fost capturaţi', a declarat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman.

Preşedintele sirian Bachar al-Assad a promis încă din mai că va recuceri acest spital, pentru a-i salva

22-05-2015
Tip stire
Stiri externe

Poliţia germană a demarat vineri căutarea a doi fugari în landul Renania de Nord-Westfalia, după ce o femeie a eliberat un pacient al unui spital psihiatric, sub ameninţarea pistolului, relatează DPA.

Evadarea a avut loc joi, în oraşul Kleve, din apropierea frontierei cu Olanda, în timp ce deţinutul era dus să fie consultat de un doctor. O femeie s-a apropiat de pacientul în vârstă de 28 de ani şi de păzitorul acestuia şi a cerut eliberarea tânărului sub ameninţarea pistolului.

Cei doi au fugit într-o maşină furată, pe care ulterior au abandonat-o în apropierea oraşului Goch.

Bărbatul - care se afla internat într-un

22-05-2015
Tip stire
Stiri externe

Neurochirurgul italian Sergio Canavero îşi susţine, în continuare, proiectul de realizare a unui transplant de cap la om, întâmpinat cu o veritabilă avalanşă de ironii şi de critici, şi declară că 'mulţi oameni bogaţi' şi-au exprimat interesul faţă de o asemenea operaţie care ar costa în jur de zece milioane de dolari şi ar dura două zile, relatează EFE.

'Voi demonstra lumii întregi' că acest experiment poate reuşi şi că toate îndoielile la adresa lui ţin de 'limitele mentale ale umanităţii', a afirmat, într-un interviu, acest specialist de 51 de ani, de la Spitalul ŤLe Molinetteť din Torino.

El îşi va prezenta

22-05-2015
Tip stire
Stiri externe

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) 'Victor Babeş' din Timişoara a inaugurat, joi, unicul laborator ultraperformant din ţară de diagnostic molecular pentru depistarea precoce a anomaliilor mamare care pot evolua spre cancerul de sân.

Aici pot fi investigate două dintre cele mai cunoscute gene implicate în patogeneza cancerului de sân, respectiv BRCA 1 şi BRCA 2, prima dintre acestea fiind descoperită şi la actriţa Angelina Jolie.

De peste 15 ani, UMF desfăşoară o activitate recunoscută în acest sens, dar acum universitatea a învestit peste un milion de euro, din fonduri europene, în aparatură modernă care ajută la depistarea cancerului mamar, iar analizele

21-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Jihadişti ai grupării Al-Qaida şi aliaţii lor, rebelii islamişti, au cucerit vineri un spital din oraşul Jisr al-Choughour (nord-vest), unde 150 de soldaţi şi familiile lor se aflau sub asediu de aproape o lună, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informează vineri AFP.

'Frontul Al-Nosra şi rebeli islamişti şi-au impus în totalitate controlul asupra spitalului din Jisr al-Choughour. Zeci de soldaţi au fugit, alţii au fost ucişi înăuntrul şi în afara clădirii, alţii au fost capturaţi', a declarat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman.

22-05-2015
Tip stire
Stiri externe

Există o strânsă legătură între randamentul cerebral şi calitatea alimentelor ingerate, în special în perioadele în care organismul este supus unui stres psihic suplimentar, susţin nutriţioniştii.

Astfel de perioade sunt, de obicei, sfârşitul de an şcolar, perioadele cu teze, admiterea la facultate, sesiunea de examene etc.

"Nutriţia corespunzătoare şi somnul suficient sunt cei mai importanţi factori care favorizează acumularea de energie necesară procesului de învăţare. Tensiunea nervoasă se amplifică atunci când se lucrează după doar trei ore de somn, când alimentele pline de zahăr, grăsime şi sare sunt principala sursă de alimentaţie. Organismul are nevoie de timp să asimileze alimentele şi de

22-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Distribuirea celei de-a doua tranşe de vaccin hexavalent care va fi utilizat pentru imunizarea copiilor de 2,4 şi 11 luni s-a încheiat vineri, a informat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat remis AGERPRES.

"Distribuitorul autorizat a furnizat aproximativ 140.000 de doze de vaccin hexavalent către toate direcţiile de sănătate publică de la nivel naţional. Acestea vor fi utilizate pentru imunizarea copiilor de 2, 4 şi 11 luni, conform noului calendar obligatoriu de vaccinare valabil de la data de 1 aprilie", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, Ministerul Sănătăţii a transmis în teritoriu toate măsurile care trebuie luate în această perioadă pentru derularea în

22-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Lufthansa, compania-mamă a filialei low-cost Germanwings al cărei avion Airbus A320 a fost prăbuşit intenţionat de către copilot la sfârşitul lui martie în Alpii francezi, ar putea introduce examene medicale inopinate pentru piloţi, teste ce vor putea depista administrarea regulată de medicamente antidepresive, potrivit preşedintelui companiei, informează vineri AFP.

'Examene de control inopinate pentru piloţi' ar putea fi 'o posibilitate de identificare a unor asemenea administrări de medicamente şi de alertare asupra unor eventuale vulnerabilităţi psihologice a piloţilor', citează vineri, în stil indirect, publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) un interviu oferit de preşedintele Lufthansa, Carsten Spohr.

Asemenea teste ar fi comparabile, cel

22-05-2015
Tip stire
Stiri externe

Una dintre cele mai populare băuturi răcoritoare care se prepară în majoritatea gospodăriilor din judeţul Mehedinţi este socata, care are efecte curative asupra organismului, fiind folosită în sezon pentru tratarea artritelor, astmului bronşic, gripei şi pentru eliminarea toxinelor.

O gospodină din satul Cerneţi, comuna mehedinţeană Şimian, Elena Ciolacu, utilizează o reţetă transmisă de la bunici. Potrivit acesteia, pentru prepararea a zece litri de socată se folosesc şapte flori de soc de mărimea unei palme culese proaspăt.

Se spală şi se pun la macerat, la soare, într-un borcan de sticlă de zece litri, timp de 12 ore. Când apa a îngălbenit, se strecoară

22-05-2015
Tip stire
Stiri interne

O epidemie de holeră a ucis 31 de persoane în taberele din Tanzania care adăpostesc refugiaţi din Burundi, a anunţat un reprezentant al Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), citat de agenţia DPA.

Decesele au avut loc în trei tabere din zona Kigoma, din apropierea frontierei cu Burundi, a declarat Thomas Lyimo din cadrul UNICEF.

Peste 3.400 de persoane s-au îmbolnăvit de holeră de când locuitorii din Burundi au început să fugă din calea violenţelor politice din ţara lor, în Tanzania, acum câteva săptămâni, a informat telefonic Lyimo.

Cu toate acestea, unii dintre suferinzi s-au vindecat, a declarat Lyimo, adăugând că situaţia este

22-05-2015
Tip stire
Stiri externe

Aproximativ 500 de poliţişti, jandarmi şi pompieri veghează pentru buna desfăşurare a pelerinajului de la Şumuleu-Ciuc, care va avea loc în cursul zilei de sâmbătă şi la care sunt aşteptaţi peste o sută de mii de participanţi.

'Având în vedere că este o manifestare care polarizează un public numeros, potrivit organizatorului estimându-se participarea a peste 100.000 de persoane, va fi constituit un dispozitiv de ordine publică format din aproximativ 500 de jandarmi, poliţişti şi pompieri. Trebuie spus de la bun început că scopul nostru final este acela de a asigura liniştea şi siguranţa creştinilor ce aleg să-şi petreacă în rugăciune şi

22-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Magistraţii Tribunalului Dolj au admis vineri cererea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile în cazul şefei Direcţiei Publice de Protecţie Socială (DPPS) Târgu-Jiu, Teodora Ciobanu, a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al instituţiei, Gabriela Ghervase.

Potrivit sursei citate, Teodora Ciobanu a formulat vineri contestaţie împotriva deciziei magistraţilor, urmând ca aceasta să fie judecată săptămâna viitoare la Curtea de Apela Craiova.

Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Craiova au reţinut-o joi pe Teodora Ciobanu, director în cadrul DPPS Târgu-Jiu, acuzată de luare de mită în formă continuată.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2007-2015, Teodora Ciobanu, în calitate de director în

22-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj a imputat furnizorilor de servicii medicale din judeţ, în urma controalelor efectuate pe parcursul lunii aprilie, suma de aproximativ 47.000 de lei pentru servicii raportate eronat, a declarat vineri directorul instituţiei, Daniel Bondoc.

Potrivit acestuia, cei mai mulţi bani au fost imputaţi asistenţei medicale spitaliceşti, asistenţei medicale primare şi ambulatoriului de specialitate clinic, principalele nereguli constând în necompletarea cu toate datele a formularelor cu regim special, bilete de trimitere sau reţete.

"Au fost efectuate zece controale tematice, valoarea sumelor imputate este de 47.345. Cele mai multe nereguli au fost descoperite la asistenţa medicală spitalicească,

22-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Bugetul alocat Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj pentru perioada mai-decembrie 2015 este mai mare cu aproximativ 15 milioane lei comparativ cu cel înregistrat în acelaşi interval al anului trecut, suma totală fiind de circa 205.000.000 lei, a declarat, vineri, directorul instituţiei, Daniel Bondoc.

Potrivit acestuia, din bugetul total de 205.123.940 lei, cea mai mare sumă, peste 95.000.000 lei, a fost alocată serviciilor spitaliceşti, urmând cele alocate medicamentelor cu şi fără contribuţie personală - 49.519.000 lei, serviciilor medicale în ambulator - 40.917.000 lei şi asistenţei medicale primare, 27.370.00 lei.

"CJAS Gorj a stabilit sumele pentru finanţarea serviciilor spitaliceşti ce vor

22-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Mesajul directorului general al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central 'Dr. Carol Davila', colonel medic dr. Florentina Ioniţă-Radu, transmis cu ocazia Zilei Eroilor, 21 mai 2015

În mod tradiţional, Ziua Eroilor, coincide cu Înălţarea Domnului, dar în acest an, comemorarea martirilor neamului românesc se celebrează concomitent cu o altă mare sărbătoare a Creştinătăţii, praznicul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.

Tradiţia naţională a suprapunerii memoriei Eroilor neamului românesc cu ziua Înălţării este consfinţită juridic prin Legea nr. 379/ 2003, aceasta fiind una dintre puţinele zile de sărbătoare naţională, fixate în funcţie de alte momente cu o puternică încărcătură spirituală şi religioasă, din care

21-05-2015
Tip stire
Comunicat de presa

Ministerul Sănătăţii informează că, astăzi s-a încheiat distribuirea celei de a doua tranşă de vaccin hexavalent.

Distribuitorul autorizat a furnizat aproximativ 140 000 de doze de vaccin hexavalent către toate direcţiile de sănătate publică de la nivel naţional. Acestea vor fi utilizate pentru imunizarea copiilor de 2, 4 şi 11 luni, conform noului Calendar obligatoriu de vaccinare valabil de la data de 01 aprilie 2015.

Ministerul Sănătăţii a transmis în teritoriu toate măsurile care trebuie luate în această perioadă pentru derularea în bune condiţii a campaniei de vaccinare. Astfel, s-a solicitat direcţiilor de sănătate publică să anunţe medicii de familie că pot

22-05-2015
Tip stire
Comunicat de presa

Asociatia Spitalului de Psihiatrie Dr.Gh. Preda Sibiu, în calitate de organizator, vă invită să participaţi în data de 23 mai 2015 la prima ediţie a Conferinţei Terapii emoţionale şi prin artă, manifestare profesională dedicată organizaţiilor societăţii civile implicate în programe de terapie pentru copii.

Conferinţa va fi găzduită de Biblioteca Judeţeană Astra, str. G.Bariţiu nr 5-7, în intervalul orar 10,00-16,00.

Conferinţa se va desfăşura cu participarea asociatiilor si fundatiilor care derulează proiecte finanţate prin programul MOL Pentru Sănătatea Copiilor 2014 şi se bucură de suportul Bibliotecii Judeţene Astra si al Fundatiei pentru Comunitate Cluj.

Sunt invitate să participe la lucrări şi să ia

21-05-2015
Tip stire
Comunicat de presa

Atelier intensiv de etică şi deontologie medicală, principiul nediscriminării adresat studenţilor

Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu a organizat în 15 Mai 2015 atelierul intensiv de etică şi deontologie medical, principiul nediscriminării.

Atelierul a fost organizat la Hotelul Apollo Hermannstadt şi s-a adresat studenţilor din specializările Medicină, Asistenţă medicală generală şi Medicină dentară.

În cadrul atelierului au participat 50 de studenţi au fost abordate principii de etică, nondiscriminare, probleme sociale ale grupurilor vulnerabile, obiectivul principal fiind determinarea studenţilor de a deveni promotori ai acordării de tratament egal şi echitabil printre colegii lor.

Proiectul 'Învăţământ superior medical orientat către aplicarea unui tratament nediscriminatoriu al pacienţilor' reprezintă

22-05-2015
Tip stire
Comunicat de presa

Insurecţia grupării islamiste nigeriene Boko Haram a cauzat 'una dintre cele mai grave crize umanitare din Africa', fiind necesare fonduri suplimentare pentru a acorda ajutor victimelor, a avertizat joi la Abuja Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR), relatează AFP.

Preşedintele CICR, Peter Maurer, a făcut această constatare după ce s-a deplasat la Yola şi Maiduguri, două oraşe din nord-estul Nigeriei unde sute de mii de persoane s-au refugiat.

Maurer a insistat în special asupra nevoii urgente de a ajuta victimele violenţelor sexuale, numeroase femei şi tinere fiind răpite apoi violate de gruparea islamistă Boko Haram.

El a criticat apoi, fără a nominaliza, unele

21-05-2015
Tip stire
Stiri externe

Bananele au o faimă tristă în privinţa numărului de calorii, astfel încât nu sunt luate în considerare multe aspecte benefice pe care aceste fructe le au asupra sănătăţii. Pe lângă aportul lor de proteine, vitamine (C şi B6) şi minerale esenţiale (potasiu şi acid folic), bananele ajută şi la combaterea mahmurelii şi a depresiei, relatează online ziarul spaniol ABC.

Deşi faima tristă vine de la aportul său caloric - 150 de calorii pentru o banană de dimensiuni medii - cantitatea de calorii ingerată pentru fiecare fruct este similară unui măr sau 250 g de portocale şi este mult mai săţioasă. Dincolo

22-05-2015
Tip stire
Stiri externe

Pagini

Subscribe to Stiri medicale