Termen cautat
Tip stire
E.g., 04/19/2015
Data stire

Stiri medicale


Ziua Naţională a Transplantului, ajunsă la cea de-a XI-a ediţie, a fost sărbătorită vineri la Academia Română printr-o serie de evenimente dedicate celor 15 ani de transplant hepatic în ţara noastră.

În deschiderea manifestărilor, la simpozionul "15 ani de transplant hepatic în România", a fost evidenţiată evoluţia acestui domeniu de vârf în ţara noastră, prin conturarea şi consolidarea la Institutul Clinic Fundeni a unui centru naţional de transplant hepatic.

Conferinţele au vizat cei 15 ani de transplant hepatic în Institutul Clinic Fundeni, dar şi istoria transplantului renal românesc, cooperarea cu Spitalul Niguarda şi cu Spitalul Universitar din Essen, modul cum se construieşte

17-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a deplâns vineri lipsa cruntă de medicamente, alimente şi carburanţi în Yemen, unde bilanţul recentelor violenţe se ridică la 767 de morţi şi 2.906 răniţi, relatează AFP.

Pentru a răspunde nevoilor vitale şi de protecţie a peste 7,5 milioane de persoane afectate de intensificarea conflictului, ONU şi partenerii săi umanitari din Yemen au cerut vineri o contribuţie urgentă de 273,7 milioane de dolari (253 milioane de euro).

Deplângând deteriorarea rapidă a situaţiei umanitare, responsabilul CICR în Yemen, Cédric Schweizer, a explicat că una din principalele probleme o reprezintă lipsa de carburanţi, medicamente pentru bolnavii cronici şi

17-04-2015
Tip stire
Stiri externe

Primăria comunei Luncaviţa a inaugurat, vineri, un nou dispensar medical, doi medici generalişti concesionând deja activitatea care se va desfăşura în noul spaţiu dat în folosinţă.

Potrivit primarului comunei Luncaviţa, Ştefan Ilie, lucrările de reabilitare a dispensarului au costat 241.548,06 lei, acestea fiind recepţionate la finele serviciului religios oficiat cu prilejul Sărbătorii Izvorul Tămăduirii.

"Avem doi medici generalişti care au în concesiune dispensarul, dar avem şi un stomatolog. Cei doi medici generalişti coordonează de altfel şi activitatea centrului de permanenţă din comună", a afirmat primarul Ştefan Ilie.

Comuna Luncaviţa, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică, este una din cele trei comunităţi rurale din judeţul

17-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Georgia (sud-estul SUA) a devenit de joi al 24-lea stat american care legalizează canabisului în scopuri terapeutice după promulgarea unei legi în acest sens de guvernator, relatează AFP.

"Aşteptarea se termină în sfârşit pentru pacienţii în suferinţă", a declarat guvernatorul Nathan Deal într-un comunicat, după ce a parafat textul aprobat de aleşii statului luna trecută.

Legea dezincriminează deţinerea de canabis sub formă uleioasă, deoarece ea conţine tetrahidrocanabinol (THC), o substanţă care alină durerea în unele boli precum cancer, scleroza în plăci, Parkinson şi epilepsia.

Legislaţia în materie de canabis este în schimbare rapidă în SUA, unde este considerat în continuare un drog ilegal

17-04-2015
Tip stire
Stiri externe

Sforăitul puternic şi apneea de somn (întreruperea respiraţiei în timpul somnului) ar putea provoca tulburări de memorie şi un declin cognitiv prematur, arată un nou studiu apărut în publicaţia medicală Neurology, preluat de lapresse.ca.

Cercetători de la Universitatea New York au analizat dosarele medicale ale unui număr de 2.470 de persoane cu vârste cuprinse între 55 şi 90 de ani. Unele nu aveau probleme de memorie sau cognitive, altele erau afectate de o tulburare cognitivă uşoară (TCU) şi celelalte aveau boala Alzheimer.

Oamenii de ştiinţă au verificat şi dacă participanţii la studiu aveau sau nu probleme de respiraţie în timpul somnului şi

17-04-2015
Tip stire
Stiri externe

În premieră în România, o pacientă face vineri un tratament complet, în două etape, pentru aritmie cardiacă, a anunţat, într-o conferinţă de presă, Iulian Pleşcan, director operaţional al Centrelor de Excelenţă Ares.

"Va fi prima pacientă din România care va avea tratamentul în două etape: pe de o parte ablaţia de fibrilaţie atrială prin electrofiziologie, cu doctorul Mahmoud Suleiman, şi partea de Watchman - procedură ce a fost efectuată deja", a explicat Pleşcan.

Potrivit acestuia, procedura Watchman este o operaţie revoluţionară de închidere a auriculei atriale şi conduce la eliminarea riscului de formare a trombilor.

"Bazându-ne pe un tratament în două etape, mai

17-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Cel mai mare spital privat din judeţul Prahova a fost inaugurat, joi, la Poiana Câmpina, deocamdată fiind deschisă doar Secţia de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie, investiţia finală, care aparţine unei societăţi din municipiul Câmpina, fiind estimată la aproximativ 22 de milioane de euro.

Centrul medical privat de la Poiana Câmpina funcţionează în clădirea fostului spital din localitate, care a fost dezafectat de Ministerul Sănătăţii în 2010.

Imobilul vechi, care avea o suprafaţă desfăşurată de 4.000 de metri pătraţi, va fi extins şi modernizat, astfel că, la final, centrul medical va avea o suprafaţă de 11.000 de metri pătraţi.

Lucrările pentru amenajarea celui

17-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi-a exprimat, vineri, speranţa ca 2015 să fie anul transplantului pulmonar în România.

"N-aş vrea însă să ne grăbim, fiind vorba de o chestiune destul de sensibilă şi nu aş vrea să punem nici presiune pe echipele medicale, ca toate lucrurile să decurgă normal, ca şi colaborările pe care le au cu toate celelalte clinici şi participă la instruire în afară. De aceea le lăsăm tot timpul necesar, noi contribuind cu partea financiară şi ce ar mai fi, ca dotare. Dar, repet, eu îmi doresc ca 2015 să fie anul transplantului pulmonar în România", a spus Bănicioiu,

17-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Preşedintele Fundaţiei pentru Transplant, dr. Victor Zota, a anunţat vineri că Ministerul Sănătăţii va finanţa construirea în România a patru bănci de multiţesut şi celule, acestea urmând să corespundă celor mai ridicate standarde din Europa.

"Este un proiect finanţat integral din bani româneşti, ministerul punând la dispoziţie fondurile necesare pentru construirea a patru bănci de multiţesut şi celule în patru zone strategice: Bucureşti, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara", a spus Zota, în cadrul unei conferinţe de presă organizată în Aula Heliade Rădulescu a Bibliotecii Academiei Române, cu prilejul Zilei Naţionale a Transplantului.

El a menţionat că a fost finalizat studiul de fezabilitate.

"Şi

17-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) lucrează la înfiinţarea unei agenţii pentru promovarea produselor româneşti pe pieţele externe, printr-un parteneriat public-privat, a declarat, joi, ministrul de resort, Daniel Constantin, într-o dezbatere pe tema reducerii TVA.

"Lucrăm la înfiinţarea unui parteneriat public-privat prin care să înfiinţăm o agenţie pentru promovarea produselor româneşti în alte ţări. Un parteneriat public-privat în care să avem agenţi economici, angajaţi ai ministerului, ai agenţiei, plătiţi din fonduri publice şi private pentru a promova produsele româneşti. Pentru prima dată să fie plătiţi, dincolo de bugetul de stat, şi din ceea ce se încasează pe produsele respective", a spus

16-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Un accident soldat cu o persoană decedată s-a petrecut vineri pe centura ocolitoare a municipiului Drobeta Turnu Severin, traficul fiind restricţionat pe un singur sens de mers timp de aproximativ un sfert de oră.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Mehedinţi, Nicolae Lohon, a declarat pentru AGERPRES că din cauza coliziunii dintre un autotren şi un autoturism Dacia, poliţiştii rutierişti au fost nevoiţi să întrerupă traficul rutier timp de un sfert de oră.

"În urma accidentului, una dintre victime, pasager în autoturismul Dacia, a decedat. Cealaltă a fost transportată la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Mehedinţi", a

17-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Preşedintele Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Kelemen Hunor, a declarat vineri, în cadrul prezentării raportului său în faţa Congresului, că nu şi-a făcut iluzii cu privire la acceptarea proiectului de autonomie elaborat după precedentul congres, fiindcă societatea românească nu acceptă momentan autonomia culturală ca modalitate de soluţionare a problemei minoritare.

"Precum am promis cu ocazia congresului de la Miercurea Ciuc, anul trecut am elaborat şi propus pentru dezbatere publică acel proiect al autonomiei regionale care completează oarecum proiectul autonomiei culturale, elaborat cu ani în urmă. Nu nutrim şi nici nu am nutrit iluzii. Ca persoane responsabile, nu am avut intenţia

17-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Un grup pentru apărarea drepturilor pacienţilor a estimat că 600 până la 700 de oameni mor anual în Germania după ce chirurgii uită în corpul lor în timpul operaţiilor tampoane sau alte obiecte străine, informează agenţia DPA.

Alianţa de Acţiune pentru Siguranţa Pacienţilor (APS) a declarat că un studiu ştiinţific a sugerat că au existat nu mai puţin de 3.000 de cazuri în care corpuri străine au rămas în organismul pacienţilor în timpul operaţiilor chirurgicale. În cazurile non-letale, astfel de obiecte sunt de multe ori îndepărtate printr-o a doua operaţie.

Membrii APS includ medici, firme medicale, spitale şi asiguratori din sănătate. Această

17-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Un procent de 11,6 din populaţia adultă a ţării suferă de diabet zaharat, incidenţa cea mai mare a bolii fiind în rândul populaţiei din zona de sud a ţării, a declarat vineri, la Târgu-Jiu, într-o conferinţă de presă, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Maria Moţa.

Potrivit acesteia, zona de sud-vest a ţării, respectiv judeţele Dolj şi Gorj se află pe locul patru naţional în ceea ce priveşte numărul cazurilor de diabet zaharat, cu un procent de 12,1%.

Datele statistice sunt furnizate în urma efectuării studiului naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de

17-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Doctorul Gheorghe Borcean a fost ales vineri preşedintele Colegiului Medicilor din România. El îl înlocuieşte astfel pe prof. dr. Vasile Astărăstoae care a demisionat la sfârşitul lunii martie.

"Toate voturile au fost în favoarea mea, un singur vot a fost împotrivă. Acesta este un mandat scurt de 7-8 luni. În decembrie expiră acest mandat. Atunci vor fi organizate alegeri pentru mandatul întreg de patru ani. Pe acest mandat de câteva luni nu pot să mă angajez la proiecte grandioase. Trebui să mă angajez să continui proiectele din prezent şi în principal să menţin politica CMR, aceea de respect a profesiei medicale

17-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Laura Ştefan, expert anticorupţie, a câştigat joi premiul "Femeia curajoasă a anului 2015", distincţie acordată de Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.

Potrivit însărcinatului cu afaceri al SUA în România, Dean Thompson, Laura Ştefan de la Expert Forum este şi nominalizarea pe care Ambasada SUA în România o face pentru premiul "Femei curajoase din întreaga lume".

Thompson a caracterizat-o pe Laura Ştefan drept "o curajoasă susţinătoare a statului de drept, a reformei judiciare şi drepturilor omului".

"Chiar şi atunci când se confruntă cu insulte şi ameninţări la adresa sa, ea pledează neobosit pentru toate acestea, iar ONG-ul în cadrul căruia activează, Expert

17-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Arabia Saudită a anunţat sâmbătă alocarea către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a unui ajutor în valoare de 274 milioane de dolari, pentru finanţarea operaţiunilor umanitare în Yemen, ca răspuns la un apel lansat cu o zi înainte de această organizaţie internaţională, informează AFP.

Această donaţie a fost ordonată vineri de regele Salman Ben Abdel Aziz, a raportat agenţia oficială Spa, citând un comunicat al biroului de presă regal. Arabia Saudită "este de partea poporului yemenit" şi speră "la restabilirea securităţii şi stabilităţii" în această ţară, se spune în comunicat.

Donaţia corespunde sumei cerute în ajun de ONU şi partenerii săi umanitari pentru

18-04-2015
Tip stire
Stiri externe

Noutăţi în domeniul cardiologiei au fost prezentate, de joi până sâmbătă, la Bucureşti de peste 20 de specialişti în domeniu din Europa şi SUA în cadrul simpozionului internaţional "Update in cardiology - 2015", la care au participat peste 700 de medici.

La acest eveniment a participat şi Louis Ignarro, premiat cu Nobel pentru descoperirea oxidului de azot, şi căruia i-a fost conferit titlul Honoris Causa de către UMF Bucureşti.

"Este mai mult decât un simpozion, este un curs, aşa cum este şi numele 'Update in cardiology' de noutăţi în cardiologie la nivelul anului 2015. Cardiologia este, probabil, una din specialităţile cu cel

18-04-2015
Tip stire
Stiri externe

Doi medici sirieni s-au întâlnit vineri cu diplomaţi ruşi la ONU pentru a cere Moscovei să facă presiuni asupra Damascului pentru ca un oraş sirian asediat să poată primi medicamente indispensabile, relatează AFP.

Această întâlnire a avut loc după o reuniune informală a Consiliului de Securitate unde cei doi medici, dr. Saher Sahloul, care prezidează asociaţia medicală americano-siriană, şi dr. Mohammed Tennari, au depus mărturie asupra unor presupuse atacuri cu acid clorhidric gazos în martie în nord-vestul Siriei.

Dr. Sahloul a declarat diplomaţilor ruşi că 10 persoane au murit de insuficienţă renală la Douma, în apropiere de Damasc, după ce nu au

18-04-2015
Tip stire
Stiri externe

Obiceiurile alimentare joacă un rol cheie în prevenirea cancerului de colon, carnea roşie trebuind să lipsească pe cât posibil din alimentaţie. Acest lucru nu înseamnă că este exclusă carnea, însă trebuie limitat pe cât posibil consumul ei, în cadrul unui regim alimentar echilibrat.

O echipă de la Universitatea din Loma Linda (California) a efectuat un studiu care a confirmat acest lucru, scrie sâmbătă passionsante.be.

Studiul s-a desfăşurat pe circa 80.000 de adulţi observaţi câţiva ani. Cazurile de cancer la colon au fost examinate în legătură cu regimul alimentar al bolnavilor.

Rezultatele au arătat că, faţă de omnivori, vegetarienii (se admit ouăle şi laptele)

18-04-2015
Tip stire
Stiri externe

Pagini

Subscribe to Stiri medicale