Termen cautat
Tip stire
E.g., 10/21/2014
Data stire

Stiri medicale

Epidemia de Ebola s-a soldat cu 4.555 de morţi din 9.216 cazuri înregistrate în şapte ţări (Liberia, Sierra Leone, Guineea, Nigeria, Senegal, Spania şi Statele Unite), potrivit ultimului bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) dat publicităţii vineri, transmite AFP.

Precedentul bilanţ oficial, publicat miercuri de OMS, anunţase 4.493 de decese din 8.997 de cazuri recenzate.

OMS a decis să împartă în două grupuri ţările lovite de epidemie.

Primul grup este alcătuit din ţările cele mai afectate (Liberia, Sierra Leone şi Guineea), iar cel de-al doilea include Nigeria, Senegalul, Statele Unite şi Spania.

Liberia este ţara cea mai afectată de epidemie, cu 4.262 de

17-10-2014
Tip stire
Stiri externe

Uniunea Europeană (UE) a anunţat vineri că a ajuns la un acord cu Statele Unite ale Americii (SUA) privind folosirea ambulanţelor aeriene ale unei companii americane pentru evacuarea medicilor sau asistenţilor medicali europeni din Africa de vest, în cazul în care aceştia contractează virusul Ebola, transmite Reuters.

Reprezentanţi ai UE şi ai Departamentului de Stat au semnat un acord joi privind folosirea de ambulanţe aeriene specializate operate de compania americană Phoenix Air, a precizat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene David Sharrock.

Departamentul de Stat al SUA are un contract exclusiv cu Phoenix, una din cele câteva societăţi care dispun de capacităţile

17-10-2014
Tip stire
Stiri externe

Fostul component al trupei Compact, Emil Laghia, decedat în urmă cu nouă ani, a primit la domiciliul familiei aviz pentru ridicarea cardului de sănătate, potrivit fratelui acestuia, Florin Laghia.

Situaţia aceasta poate fi explicată prin faptul că Florin Laghia primeşte, legal, drepturi de autor pentru care plăteşte contribuţii la fondul asigurărilor de sănătate.

"Am semnalat situaţia atât Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), cât şi Centrului Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi, pentru că mi se pare anormal ce se întâmplă în sistemul public", a declarat vineri, pentru AGERPRES, Florin Laghia.

La rândul său, conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS)

17-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Preşedintele american Barack Obama a numit vineri un coordonator pentru organizarea ripostei guvernului faţă de virusul Ebola, au anunţat responsabili de la Casa Albă citaţi de Reuters şi AFP.

Este vorba de Ron Klain, avocat care a lucrat cu mai multe administraţii democrate. Rolul său va fi de a asigura că 'sunt coordonate eforturile de a-i proteja pe americani prin depistarea, izolarea şi tratarea pacienţilor cu Ebola', potrivit surselor citate.

Ideea înfiinţării unui post de aşa-zis 'ţar' pentru un răspuns mai coerent la evoluţia virusului era evocată de mai multe zile de media americane.

Fost şef de cabinet al vicepreşedintelui Joe Biden, Ron

17-10-2014
Tip stire
Stiri externe

Peste 150.000 de imigranţi salvaţi şi 330 de traficanţi de persoane arestaţi - acesta este bilanţul după un an de intervenţii în cadrul operaţiunii 'Mare Nostrum', concepută de guvernul italian pentru patrularea Mării Mediterane după ce fenomenul imigraţiei s-a intensificat şi după tragediile din 3 şi 11 octombrie 2013 de lângă insula Lampedusa, relatează sâmbătă EFE.

Operaţiunea italiană 'Mare Nostrum' a fost lansată în urmă cu 12 luni, după naufragiul a două ambarcaţiuni în care au murit cel puţin 500 de persoane.

Marina Militară italiană a informat sâmbătă cu privire la rezultatele misiunii pe parcursul celor 365 de zile ale operaţiunii "Mare

18-10-2014
Tip stire
Stiri externe

Preşedintele american Barack Obama le-a cerut sâmbătă concetăţenilor săi să evite isteria pe tema Ebola şi a respins ideea suspendării vizelor pentru cetăţenii ţărilor afectate de virus, în principal state vest-africane, explicând că restricţiile nu ar face altceva decât să înrăutăţească situaţia, informează Reuters.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA şi alţi congresmeni au sugerat miercuri administraţiei Obama să închidă teritoriul american pentru cetăţenii din cele mai afectate trei ţări de epidemia de Ebola: Liberia, Sierra Leone şi Guineea. Obama a spus că în principiu nu se opune restricţiilor de călătorie, dar în discursul său săptămânal a subliniat că nu are de

18-10-2014
Tip stire
Stiri externe

Practicarea unei activităţi fizice regulate protejează femeile aflate la menopauză împotriva riscurilor de cancer mamar.

Patru ore de mers cu bicicleta pe săptămână, în ritm moderat, sunt suficiente în acest sens, potrivit echipei de cercetători de la Institutul "Gustave Roussy", centru francez pentru combaterea cancerului, scrie sâmbătă passionsante.be.

Specialiştii au analizat datele referitoare la circa 60.000 de femei aflate la menopauză, observate în medie timp de nouă ani.

Rezultatul arată că cele care au practicat o activitate fizică regulată (în medie o jumătate de oră pe zi cu intensitate moderată) în ultimii patru ani prezentau un risc cu 10% mai mic să sufere

18-10-2014
Tip stire
Stiri externe

Primii pasageri sosiţi dintr-o ţară vest-africană afectată de virusul Ebola au fost primiţi sâmbătă dimineaţa în Franţa cu controale pe aeroportul parizian Roissy Charles de Gaulle, informează AFP.

Abia coborâţi din avion, pasagerilor zborului Conakry-Paris li s-a luat temperatura cu ajutorul unor termometre cu laser pentru a detecta potenţiale cazuri de febră hemoragică Ebola, care a ucis deja peste 4.500 de oameni în Guineea, Sierra Leone şi Liberia.

Potrivit declaraţiilor unor pasageri, oamenii au fost puşi să se aşeze în şir indian, iar medicii le luau temperatura de la distanţă. "Am fost plăcut surprinşi de faptul că a mers totul foarte repede",

17-10-2014
Tip stire
Stiri externe

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a inaugurat, vineri, clădirea ambulatoriului Spitalului Găeşti, judeţul Dâmboviţa, unitate medicală aflată, în guvernarea Boc, pe lista spitalelor ce trebuie desfiinţate.

Spitalul din Găeşti beneficiază de fonduri europene de 2,3 milioane de lei. A fost reabilitată clădirea, iar aparatura medicală şi mobilierul, prevăzute în proiectul european, sunt în procedură de achiziţie. Proiectul a fost semnat în septembrie 2013 şi are termen de implementare 16 luni.

''Este motivul principal pentru care am venit azi aici, îmi aduc aminte de 2010 şi ştiu că acest spital era pe lista de tăieri atunci. Mă bucur că Guvernul Boc nu a reuşit

17-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Peste o sută de medici de familie din judeţul Constanţa au dezbătut, vineri, în cadrul conferinţei "Mediul de familie - o punte între pacient şi asigurarea de sănătate" organizată în staţiunea Mamaia de Asociaţia Clubul Isis, teme legate de necesitatea utilizării sistemelor informatice în domeniul sănătăţii, fiind vizate cardul de sănătate şi dosarul electronic al pacientului.

Cu sprijin oferit de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa, participanţii s-au înscris la o discuţie deschisă despre ultimele modificări legislative, vizând în special statutul de asigurat al pacientului, modalitatea prin care se va folosi cardul de sănătate, importanţa dosarului pacientului şi obligativitatea

17-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Institutul de Cercetări Experimentale în Bio-Nano-Ştiinţe al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) va achiziţiona anul viitor toate componentele necesare pentru a face din microscopul de fluorescenţă - unicat în România - pe care deja îl deţine, unul identic cu cel pentru care a luat cercetătorul Stefan Hell premiul Nobel pentru Chimie.

Microscopul se află în dotarea Institutului de Cercetări Experimentale în Bio-Nano-Ştiinţe şi a costat 350.000 de euro, el fiind achiziţionat anul trecut în cadrul unui proiect european.

Directorul Institutului, profesorul Simion Simon, a declarat vineri că se vor face toate eforturile pentru achiziţionarea acelor componente care lipsesc, pentru ca instrumentul să fie adus

17-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Participanţi din 25 de ţări de pe toate continentele, medici specializaţi în apiterapie, cercetători, apicultori sunt prezenţi la primul Congres al Federaţiei Internaţionale de Apiterapie şi al VII-lea Congres al Societăţii Române de Apiterapie, care se desfăşoară în perioada 17-21 octombrie, la Braşov.

"Apiterapia deja ajută terapia de mai multe mii de ani, dar în ultimii 50 de ani s-au făcut enorm de multe studii ştiinţifice care confirmă că aceste produse sunt extraordinare. De fapt, albina face un fel de sinteză, adună din natură tot ce este mai bun de la flori, de la plante, ori ştim că fitoterapia şi medicina

17-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat, vineri, la Găeşti, judeţul Dâmboviţa, că Sanatoriul TBC de la Moroeni are nevoie de lucrări de reabilitare, iar acestea vor demara anul viitor.

''Am văzut cum stau lucrurile la Sanatoriul Moroeni, în 2014 nu este posibil ca o astfel de unitate sanitară să arate la modul acesta, ştiu că şi acest sanatoriu era, la un moment dat, pe lista de tăieri. E bine că am salvat-o şi 2015 vă garantez că va fi anul în care va căpăta o faţă nouă'', a precizat ministrul Sănătăţii.

Acesta a efectuat o vizită de lucru, vineri, în judeţul Dâmboviţa,

17-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Aeroportul din Bruxelles, un hub pentru zborurile din Africa, a anunţat vineri că a angajat o firmă specializată pentru a verifica bagajele care vin din regiunile afectate de Ebola, după ce un sindicat le-a cerut membrilor săi să nu se mai ocupe de aceste obiecte, relatează Reuters.

Firma va verifica bagajele care vin din Sierra Leone, Guineea şi Liberia şi le va distruge pe cele pe care le suspectează a fi contaminate.

Sindicatul socialist din Belgia le-a cerut miercuri membrilor săi care lucrează pe Aeroportul din Bruxelles să nu se mai ocupe de bagajele care vin din regiunile infectate.

Reprezentanţii aeroportului au precizat

17-10-2014
Tip stire
Stiri externe

Uniunea Europeană va numi până la sfârşitul săptămânii un coordonator european al luptei împotriva febrei hemoragice Ebola, a anunţat luni ministrul francez de externe, Laurent Fabius, relatează AFP.

Miniştrii europeni de externe "spun în unanimitate că ideea unui coordonator european pentru lupta împotriva Ebola este una bună", a declarat Fabius în faţa presei.

Principiul ar urma să fie adoptat luni de cele 28 de state membre UE, ai căror miniştri de externe s-au reunit la Luxemburg.

"Numele va fi ales în zilele următoare", a precizat şeful diplomaţiei franceze.

Potrivit unei surse europene, şefii de stat şi de guvern din UE, care urmează să se

20-10-2014
Tip stire
Stiri externe

Uniunea Europeană s-a angajat luni să furnizeze măsuri sporite pentru a opri răspândirea epidemiei de Ebola în ţările africane afectate, promiţând un ajutor de cel puţin 500 de milioane de euro şi oferind garanţii de evacuare pentru membrii organizaţiilor umanitare infestaţi cu acest virus, relatează AFP.

"Un efort unit, concertat şi sporit este necesar pentru a opri epidemia şi a furniza ajutorul corespunzător ţărilor afectate", au afirmat miniştrii europeni de externe la finalul unei reuniuni la Luxemburg.

UE s-a angajat în special să ofere "cel puţin jumătate de miliard de euro" pentru a ajuta Liberia, Sierra Leone şi Guineea, în timp ce

20-10-2014
Tip stire
Stiri externe

Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb, a declarat luni, la Reşiţa, că în momentul de faţă se lucrează la modificarea regulamentului privind acordarea biletelor de tratament subvenţionat în staţiunile balneare pentru pensionari.

În prezent, prioritate pentru obţinerea unui bilet de tratament balnear subvenţionat au pensionarii care nu au mai beneficiat, în ultimii doi ani, de această formă de sprijin.

"Ministerul ia în calcul un nou mod de alocare a acestor tichete de care beneficiază pensionarii care merg la tratament. Dacă o persoană are nevoie de tratament pe o perioadă mai lungă de timp, aceasta nu trebuie să îl

20-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Belgia a început luni controalele în cazul călătorilor proveniţi din ţările afectate de Ebola, după ce Franţa şi Marea Britanie au fost primele ţări din Europa care au introdus astfel de măsuri, a declarat un purtător de cuvânt al aeroportului din Bruxelles, informează AFP.

La sosirea pe aeroportul Bruxelles-Zaventem celor circa 200 de pasageri ai zborului companiei Brussels Airlines provenind din Conakry via Freetown li s-a luat temperatura. Ei au trebuit de asemenea să completeze un formular al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a declarat purtătorul de cuvânt al aeroportului, Florence Muls.

'Totul a decurs foarte bine', a spus Muls, precizând că niciunul

20-10-2014
Tip stire
Stiri externe

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt a primit în ultimii trei ani zece autospeciale noi, iar în următoare luni va mai primi încă două autovehicule, respectiv o autofreză de zăpadă şi un autovehicul cu şenile, în cadrul unui program regional de îmbunătăţire a bazelor operaţionale pentru situaţii de urgenţă, finanţat din fonduri europene.

Proiectul "Extinderea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă în regiunea S-V Oltenia", prin care ISU Olt a primit anul acesta o autospecială de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi o autospecială de intervenţie şi salvare de la înălţime,

20-10-2014
Tip stire
Stiri interne

O bere pe zi duce la dublarea fertilităţii masculine, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Massachusetts General Hospital din Boston. În schimb, consumul excesiv de cafea poate scădea drastic şansele unui cuplu de a avea copii, relatează luni 7sur7.be.

Studiul s-a desfăşurat pe 105 bărbaţi ale căror partenere au recurs la fecundarea in vitro şi care aveau vârsta medie de 37 de ani.

Nu se ştie dacă alcoolul şi cafeina au acelaşi efect asupra sarcinilor naturale, 'dar, dacă vreţi să îmbunătăţiţi rata de succes a fertilizărilor in vitro, să reuşiţi să aveţi un copil de la prima încercare şi să

20-10-2014
Tip stire
Stiri externe

Pagini

Subscribe to Stiri medicale