Termen cautat
Tip stire
E.g., 07/03/2015
Data stire

Stiri medicale


Grupele de sânge (sanguine) au fost descoperite în anul 1900, de americanul de origine austriacă Karl Landsteiner, patologist şi imunologist. El a identificat atunci trei tipuri de sânge uman - A, B şi 0. Doi ani mai târziu, în 1902, Landsteiner a descoperit al patrulea tip de sânge uman - AB. Pentru această descoperire el a primit în 1930 Premiul Nobel pentru medicină.

Literele simbolizează doi antigeni (substanţe care pot fi atacate de sistemul imunitar) denumite A şi B. Grupa de sânge A are doar antigenul A; grupa de sânge B are doar antigenul B; grupa AB îi are pe amândoi;

01-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Aproximativ 200 de persoane şi copii au protestat miercuri în Piaţa Mircea cel Bătrân din municipiul Tulcea, solicitând redeschiderea secţiei de Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU).

'De cel puţin şase luni, ni se promit tot felul de soluţii. Autorităţile susţin că le oferă specialiştilor locuri de cazare, dar astea sunt la parterul clădirii unde se află morga. Tot ele spun că le oferă bonusuri, dar dacă le oferă, de ce nu sunt acceptate? Aceasta este reacţia societăţii civile, sătulă de amăgirile autorităţilor publice şi parlamentarilor care nu au făcut nimic pentru atragerea medicilor. (...)Suntem hotărâţi să organizăm periodic proteste

01-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Clinica I Pediatrie a Spitalului de Copii 'Louis Ţurcanu' din Timişoara beneficiază, de miercuri, de un echipament medical destinat determinării compoziţiei corporale a micuţilor internaţi aici.

Otilia Mărginean, şefa Clinicii pediatrice, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că aparatul permite analizarea compoziţiei ţesutului la nivel celular.

'Este un aparat care va determina compoziţia corporală a copiilor, de la vârsta de 3 ani. Este singurul care ajută şi copiii atât de mici şi care ne permite să vedem compoziţia intimă a organismului, adică la nivel tisular', a afirmat Otilia Mărginean.

Astfel, medicul a explicat că, spre exemplu, în cazul unui copil cu spasmofilie,

01-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Mureş a anunţat miercuri că va continua şi în acest an programul gratuit de screening pentru cancerul de col uterin, având disponibile peste 5.000 de teste pentru depistarea precoce a acestei afecţiuni.

Potrivit unui comunicat de presă al SCJU Târgu Mureş, toate femeile din judeţul Mureş, cu vârste între 25-64 de ani, indiferent de statutul de asigurat sau nu, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, pot participa la programul de testare gratuită şi depistare activă precoce a cancerului de col uterin.

"În judeţul Mureş, numărul de femei eligibile testării este de

01-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Organizaţia Naţiunilor Unite a cerut, miercuri, generalizarea planurilor de caniculă, aşa cum a făcut Franţa din 2004, avertizând că frecvenţa valurilor de căldură, cum sunt cele care fac ravagii în prezent în Europa şi Asia, va creşte din cauza schimbărilor climatice, transmite France Presse.

Pentru prima dată, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) şi-au unit eforturile pentru a elabora un manual pentru uzul experţilor şi autorităţilor, care prezintă consecinţele valurilor de căldură asupra sănătăţii oamenilor şi explică necesitatea de a dezvolta planuri de caniculă, inclusiv sisteme numite "avertisment de caniculă şi sănătate".

"Chiar dacă aceste sisteme există în

01-07-2015
Tip stire
Stiri externe

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul de promulgare a Legii pentru aprobarea OUG nr. 70/ 2014 privind salarizarea personalului din cadrul sistemului public sanitar şi sistemului public de asistenţă socială în anul 2015.

Obiectul de reglementare al ordonanţei este acordarea, începând cu data de 1 ianuarie 2015, pentru personalul din cadrul sistemului public sanitar, inclusiv unităţile medico-sociale şi din sistemul public de asistenţă socială, a unei majorări a salariului de bază brut în cuantum de 100 de lei.

Tot miercuri, şeful statului a semnat şi decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 36/ 2010 pentru modificarea

01-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat miercuri la Iaşi, la inaugurarea Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului 'Sf. Spiridon', că valoarea investiţiei, realizată cu fonduri ale Ministerului Sănătăţii, se ridică la aproximativ 10,5 milioane de lei.

La eveniment au mai fost prezenţi secretarul se stat în MAI, Raed Arafat, parlamentari, reprezentanţi ai autorităţilor locale, precum şi un sobor de preoţi în frunte cu Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a oficiat o slujbă de sfinţire a noii unităţi medicale.

Nicolae Bănicioiu le-a mulţumit medicilor şi asistentelor care au făcut faţă tuturor provocărilor, indiferent de dotările de până acum şi indiferent

01-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Spitalul de Copii 'Sf. Maria' din Iaşi va beneficia de dotări în valoare de aproximativ 1,6 milioane de euro, pentru Secţia de Oncologie Pediatrică a anunţat, miercuri, Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

'Este un proiect naţional de oncopediatrie, care predeve suplimentarea dotărilor în astfel de secţii, cum este cea de la Spitalul de Copii 'Sf. Maria' din Iaşi, unde aparatura nu este conformă. Îmi aduc aminte că am fost acum câteva luni la 'Sf. Maria' şi nu era RMN, ceea ce este inadmisibil. Concret, este vorba despre 1,6 milioane de euro, meniţi strict pentru dotări şi echipamente, tot ceea ce mai este

01-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Ziua Crucii Roşii va fi marcată joi la Târgu-Jiu, unde Filiala Gorj a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România va organiza o acţiune care constă în măsurarea gratuită a tensiunii şi a glicemiei, a declarat miercuri preşedintele filialei judeţene, Marius Vlaicu.

Potrivit sursei citate, în centrul municipiului Târgu-Jiu, vizavi de Teatrul Dramatic "Elvira Godeanu", va fi montat un cort unde, în intervalul orar 9,00 - 11,00, mai mulţi asistenţi medicali, elevi ai Şcolii Postliceale şi voluntari ai Crucii Roşii Române Filiala Gorj vor oferi suport tuturor cetăţenilor care vor dori să-şi măsoare tensiunea arterială şi glicemia.

De asemenea, se vor face

01-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Peste 1.000 de carduri europene de sănătate au fost eliberate în primele şase luni ale anului, numărul fiind în scădere comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, directorul adjunct al Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate (CJAS) Gorj, Daniel Şurlea.

Potrivit sursei citate, în total au fost eliberate 1.105 carduri, pentru 32 dintre acestea solicitările fiind primite pe email de reprezentanţii CJAS Gorj.

"De la începutul anului 2015 avem eliberate 1.105 carduri europene de sănătate, dintre care 32 au fost solicitări pe mail. Ca o comparaţie faţă de anul trecut putem spune că numărul solicitărilor este în

01-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Cuba a devenit marţi prima ţară din lume atestată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru eliminarea transmiterii de la mamă la copil a sifilisului şi a virusului HIV, relatează EFE, precizând că anunţul a fost făcut de ministrul cubanez al sănătăţii publice, Roberto Morales Ojeda, într-o conferinţă de presă ţinută la Washington, la sediul Organizaţiei Panamericane a Sănătăţii (OPS/OMS).

Toate statele din regiune s-au angajat în 2010 să îndeplinească obiectivul atins până în prezent doar de Cuba, a declarat directorul OPS, Carissa Etienne. 'Cred că noua eră politică a relaţiilor dintre Cuba şi SUA nu poate decât să ajute la

30-06-2015
Tip stire
Stiri externe

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov, în parteneriat cu medicii de familie, organizează în luna iulie 2015 campania de informare-educare-comunicare cu titlul "Luna Naţională a Informării despre Efectele Consumului de Alcool" cu sloganul "Spune NU alcoolului în timpul sarcinii. Protejează viaţa din tine", se precizează într-un comunicat de presă transmis AGERPRES de Direcţia de Sănătate Publică Braşov.

Scopul campaniei este de a responsabiliza viitoarele mămici asupra riscurilor pe care le are consumul de alcool în timpul sarcinii, asupra sănătăţii fizice şi psihice a copilului. Mesajul cheie pe care campania doreşte să îl transmită populaţiei este: "Expunerea prenatală la alcool poate produce

01-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat, miercuri, la Iaşi că nu înţelege îngrijorarea unor persoane, odată cu intrarea în vigoare a măsurii privind ieftinirea medicamentelor.

Ministrul le-a cerut producătorilor de medicamente să înţeleagă faptul că ar putea avea câştiguri reduse.

"Am vorbit cu toate companiile producătoare, inclusiv cu compania de stat Antibiotice de la Iaşi şi toate trebuie să se conformeze. În primul rând, interesul este ca România să nu plătească mai mult decât trebuie pentru medicamente. Iată că odată în 25 de ani se întâmplă să scadă preţul la medicamente şi văd că e foarte multă panică în rândul unor oameni.

01-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Avocatul Poporului a emis o Recomandare către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) prin care cere urgentarea procedurilor de încheiere a contractului între unul din deţinătorii autorizaţiei de punere pe piaţă a noului produs privind tratarea hepatitei C şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în condiţiile legii.

Potrivit unui comunicat al purtătorului de cuvânt al Avocatului Poporului remis miercuri AGERPRES, pe adresa instituţiei Avocatul Poporului s-au primit aproximativ 40 de petiţii (începând cu luna ianuarie 2015) cu un conţinut asemănător, în cereri petenţii reclamând lipsa de reacţie a autorităţilor române cu privire la introducerea noilor terapii privind tratarea hepatitei

01-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Alergia la ambrozie ar putea fi tratată cu un vaccin revoluţionar, aflat în faza studiilor de laborator şi de testare, la care lucrează prof. univ. dr. Carmen Bunu de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Timişoara, împreună cu o echipă de alergologi din Viena.

"Din aceste plante alergenice se extrage exact acea structură care induce reacţia alergică. Acest fragment este procesat prin tehnici de biologie moleculară şi apoi se urmăreşte asamblarea sa într-un vaccin real, ceea ce înseamnă patru injecţii care vor duce la vindecarea acestei alergii atât de severe", a declarat marţi, pentru AGERPRES, prof. Carmen Bunu.

Potrivit alergologului timişorean,

30-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Producătorul de medicamente Terapia din Cluj continuă să fie lider în industria locală farmaceutică, în 2014, într-un clasament realizat de RisCo.ro, privind activitatea primelor 10 companii locale, care se ocupă cu fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice.

Terapia din Cluj a avut aceeaşi poziţie în clasament şi în 2013.

De asemenea, există şi mici modificări în clasament faţă de anul 2013, o companie nou intrată în clasament, Europharm din Braşov, în timp ce Rompharm părăseşte clasamentul, au precizat analiştii RisCo.ro.

Europharm revine în top pe locul 2, deşi acţionarii GSK nu au găsit un cumpărător pentru fabrica din Braşov şi

30-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Principalele linii de acţiune în cazul Institutului "Cantacuzino", redefinit ca instituţie de interes strategic naţional, vor fi stabilite miercuri, în şedinţa de Guvern, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, într-o conferinţă de presă.

"Au fost mai multe soluţii. De fiecare dată ne-am lovit de ceea ce înseamnă legile concurenţei, de ceea ce înseamnă ajutorul de stat şi am încercat să găsim cea mai bună soluţie astfel încât să nu perturbăm piaţa concurenţială, pe de o parte, şi pe de altă parte să încercăm ca acest ajutor pe care îl acordăm să nu fie considerat ca şi ajutor de stat şi atunci

30-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina încheie de aproape două luni, săptămânal, câte unul sau două noi contracte de voluntariat cu persoane care au absolvit şcoli de asistenţi medicali şi doresc să acumuleze experienţă în această unitate sanitară, potrivit directorului medical al SJU Slatina, medicul Cătălin Pătru.

"Este utilă prezenţa voluntarilor în spital, ei ajută efectiv, mai ales că se înregistrează încă deficit de cadre medii în spital. Voluntarii sunt repartizaţi acolo unde este nevoie de personal suplimentar, în funcţie de pregătirea fiecăruia. Sunt voluntari care au venit încă de luna trecută dar în medie, săptămânal, încheiem unul sau două contracte

30-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Universitatea '1 Decembrie 1918' Alba Iulia va avea din toamna acestui an, în cadrul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Sociale, o nouă specializare, Kinetoterapie şi motricitate specială, derulată în parteneriat cu Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia şi Complexul Socio-Medical "Maria Beatrice".

'Nu înfiinţăm în universitate specializări doar de dragul de a le înfiinţa. Mergem către specializări care, în primul rând, să ajute la dezvoltarea universităţii şi, nu în ultimul rând, să fie specializări care să aibă trecere, căutare pe piaţa muncii, specializări care să fie benefice comunităţii', a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, rectorul Universităţii '1 Decembrie 1918'

30-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Un număr de 838 de persoane au solicitat carduri europene de sănătate în luna iunie, numărul de cereri urmând să crească în următoarele două luni, a anunţat marţi, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi, Elena Vrabie.

'În lunile de vară, numărul persoanelor care pleacă în ţările Uniunii Europene (UE) este mai mare, de aceea creşte şi numărul de solicitări de eliberare a cardurilor europene de sănătate', a explicat Vrabie.

Potrivit acesteia, cardul european de sănătate este solicitat de gălăţeni datorită avantajelor pe care le oferă, numai în prima jumătate anului fiind tipărite aproape 3.400 de documente în judeţul Galaţi.

'Asiguratul

30-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Pagini

Subscribe to Stiri medicale