Termen cautat
Tip stire
E.g., 03/04/2015
Data stire

Stiri medicale


Ziua mondială privind protecţia sănătăţii urechii şi auzului se marchează, anual, la 3 martie şi urmăreşte creşterea gradul de conştientizare cu privire la importanţa auzului şi prevenirea diagnosticării târzie a deficienţelor de auz.

Tema din 2015 atrage atenţia asupra modului în care percepem sunetele, informaţia, subliniind tendinţa de creştere a zgomotelor ca factor important în pierderea auzului - "Să ascultăm în siguranţă".

Ea este axată în mod special asupra segmentului tânăr al populaţiei, îndreptând atenţia către milioane de adolescenţi şi tineri, care sunt expuşi riscului de pierdere al auzului din cauza utilizării nesigure a dispozitivelor audio personale şi expunerea la niveluri nocive

02-03-2015
Tip stire
Stiri externe

Directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui, neurologul Lelia Croitoru, a demisionat luni din funcţie.

Anunţul a fost făcut într-o şedinţă cu medicii din spital, la care au participat preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, şi vicepreşedintele instituţiei, Corneliu Bichineţ.

Mai mulţi medici din spitalul vasluian au afirmat în ultimele zile că lucrează în tensiune, după ce la începutul lunii februarie două doctoriţe de la Secţia Obstetrică Ginecologie a unităţii sanitare au fost reţinute şi apoi arestate preventiv pentru luare de mită, avorturi ilegale şi internări fictive, documentele medicale din mai multe secţii ale spitalului fiind ridicate de anchetatori.

"Onoarea mi

02-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Medicul Şerban Brădişteanu a fost condamnat definitiv luni de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la un an de închisoare cu suspendare pentru favorizarea fostului premier Adrian Năstase.

Iniţial, Şerban Brădişteanu fusese achitat pe 4 martie 2014 pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a infractorului, însă un complet de cinci judecători de la Curtea supremă a admis luni apelul DNA şi a decis condamnarea medicului la un an închisoare cu suspendare.

Trebuie precizat că din cei cinci membri ai completului, magistraţii Lucia Macavei şi Săndel Macavei au votat pentru achitare, însă opinia lor nu a fost împărtăşită şi de ceilalţi

02-03-2015
Tip stire
Stiri interne

O femeie de 61 de ani a decedat luni, în secţia ATI a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Sibiu, fiind cel de al doilea pacient decedat din cauza gripei, în acest an, conform unui comunicat remis AGERPRES.

"În data de 21 februarie, o femeie de 61 de ani a fost adusă de la domiciliu cu Serviciul de Ambulanţă Sibiu la Unitatea de Primiri Urgenţe, în stare gravă, cu insuficienţă respiratorie acută. A fost diagnosticată cu bronhopneumonie, hitertensiune arterială şi obezitate de gradul II. Femeia a fost internată în cadrul Secţiei Clinice ATI pentru tratament de specialitate şi a fost

02-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS) Alin Ţucmeanu şi-a manifestat, luni, speranţa ca în "maxim" două săptămâni comisiile de specialitate ale ministerului să fie funcţionale, pentru ca să poată fi prescrise toate cele 23 de molecule care au fost introduse în lista de compensate şi gratuite prin Hotărâre de Guvern, în luna noiembrie.

"Niciun pacient nu a rămas fără medicamente. Avem problema cu comisiile, pe care sperăm să o rezolvăm în două săptămâni maxim, să putem să avem protocoale pentru a putea avea toate prescrierile. Protocoalele nu pot fi elaborate de societăţile medicale pentru că legea spune foarte clar: comisiile

02-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Două spitale private din Zalău sunt cercetate penal de către procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj în dosare privind presupuse fraude comise în dauna Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, respectiv suspiciuni de internări fictive.

"Se efectuează acte de urmărire penală ce vizează fraude comise în dauna Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Sălaj în derularea raporturilor contractuale cu Centrul de recuperare, tratament şi îngrijire "Acasă", respectiv Policlinica Salvosan Ciobanca", se arată într-un comunicat al Parchetului.

Potrivit sursei citate, în data de 27 februarie, în baza mandatelor de percheziţie emise de către judecătorul de drepturi şi libertăţi de la

02-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Un bărbat cu afecţiuni cronice, care a decedat în urmă cu o săptămână la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, avea virusul gripal, potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt, Manuela Ştefan.

Aceasta a precizat că bărbatul în cauză suferea de o afecţiune renală cronică, diabet, prezenta sepsis precum şi afecţiuni ale căilor respiratorii şi, în urma probelor prelevate după deces, rezultatele testelor au confirmat şi un virus gripal de tip B.

Primele trei cazuri de gripă sezonieră au fost confirmate în judeţul Olt în urmă cu trei săptămâni şi alte trei cazuri au fost confirmate şi în urmă

02-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Copacii de pe mai multe hectare de teren situate în vecinătatea Sanatoriului de pneumoftiziologie din municipiul Brad au început să fie tăiaţi de firmele de exploatarea a lemnului, situaţie ce a nemulţumit atât conducerea unităţii medicale, cât şi pe cea a Consiliului Judeţean Hunedoara, care a cerut luni stoparea operaţiunilor.

Vicepreşedintele CJ Hunedoara, Dorin Gligor, a catalogat tăierile de copaci ca pe "un gest inacceptabil", având în vedere că pacienţii bolnavi de TBC sau de alte afecţiuni ale plămânilor au nevoie de oxigen suplimentar asigurat de copacii din pădurea care înconjoară sanatoriul.

El a apreciat că Direcţia Silvică ar fi trebuit să

02-03-2015
Tip stire
Stiri interne

O singură genă proprie fiinţelor umane pare că a netezit calea spre dezvoltarea inteligenţei umane, prin sporirea remarcabilă a numărului de celule aflate într-o zonă cheie a creierului, sunt de părere cercetătorii germani de la Institutul Max Planck din Dresda, care au studiat evoluţia creierului uman din punct de vedere genetic, relatează scientificamerican.com.

Această genă se regăseşte la oamenii actuali, la omul din Neardenthal şi la o altă ramură dispărută a speciei umane (denisovanii), dar nu şi la cimpanzei. Prin faptul că permite zonei din creier numită neocortex să conţină mult mai mulţi neuroni, acest mic segment de ADN s-ar părea

02-03-2015
Tip stire
Stiri externe

Numărul necesar al orelor de somn de care are nevoie omul în diferitele etape ale vieţii sale este cuprins într-un îndrumar publicat recent în Sleep Health, revista oficială a National Sleep Foundation din SUA, informează publichealthwatch.wordpress.com.

Recomandările extind marja orelor de somn pentru copiii în vârsta cuprinsă între 4 luni şi 17 ani.

Totuşi, pentru noii născuţi marja s-a îngustat exprimându-se punctul de vedere că nou născuţii de până la 3 luni trebuie să doarmă 14-17 de ore pe zi, spre deosebire de recomandarea anterioară de 12-18 ore.

Recomandările pentru adulţii de toate vârstele, de la 18 ani la peste 65 de ani,

02-03-2015
Tip stire
Stiri externe

MARŢI, 3 MARTIE

- Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, condusă de către preşedintele României, Klaus Iohannis. (Palatul Cotroceni, ora 15.00)

- Gala Foreign Policy Romania - Top 100 oameni şi idei care mişcă România, în cadrul căreia FP Romania lansează Top FPR 100 oameni şi idei care mişcă România în direcţii bune. (Biavati Events, ora 18.30)

- Ambasada Franţei în România organizează evenimentul special ''Un Mărţişor ecologic - Paris Climat 2015 - împotriva schimbărilor climatice'', care marchează debutul unei serii de acţiuni dedicate mediului. (reşedinţa Ambasadei Franţei, ora 12.00)

- Eveniment intercultural, organizat sub egida preşedinţiei slovace a Grupului de la Vişegrad,

02-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Un al doilea bolnav infectat cu virusul AH1N1 a decedat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Arad, duminică seară, după ce s-a aflat internat timp de o săptămână într-o rezervă a secţiei Anestezie, Terapie Intensivă a spitalului, informează dr Adrian Wiener, purtător de cuvânt al SCJU Arad.

Potrivit lui Wiener, bolnavul care a decedat era un bărbat în vârstă de 38 de ani, care fusese internat în spital la începutul săptămânii trecute, infectarea cu virusul AH1N1 fiind confirmată de Institutul 'Cantacuzino' din Bucureşti.

'Decesul bărbatului a fost cauzat de faptul că organele vitale ale acestuia au cedat pe rând, datorită gripei

02-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Deşi cafeina este un element excitant care dă ceva palpitaţii, nu este deloc dăunătoare sănătăţii cardiace, ci dimpotrivă. Cafeaua este băutura pe care o consumă cel mai mult francezii, după apă, cu o medie de două ceşti şi jumătate zilnic, potrivit cifrelor furnizate de Federaţia Naţională a Băuturilor, preluată de metronews.fr.

În raportul său din 2015, Consiliul consultativ asupra recomandărilor alimentare arată că un consum moderat de cafea, de trei-patru ceşti pe zi, nu produce probleme de sănătate, ci chiar duce la o scădere a riscului de diabet şi de boli cardiovasculare.

"Este un lucru stabilit în numeroase studii de observaţie. Se

01-03-2015
Tip stire
Stiri externe

Consumul zilnic de alimente care conţin cereale complete reduce riscul de deces prematur în urma unei boli cardiovasculare - este concluzia la care au ajuns cercetători de la Universitatea Harvard.

Studiul s-a desfăşurat pe aproape 120.000 de adulţi - bărbaţi şi femei -, timp de circa 15 ani , luându-se în considerare factori ca vârsta, indicele de masă corporală sau fumatul, relatează passionsante.be.

Consumul zilnic de cereale complete exercită un efect protector împotriva tulburărilor cardiovasculare şi a deceselor survenite din cauza acestora, arată rezultatul cercetării. Faţă de persoanele care nu mănâncă deloc cereale complete, scăderea riscului poate merge până la 15% în

01-03-2015
Tip stire
Stiri externe

Ziua mondială a bolilor rare este marcată în ultima zi a lunii februarie, în 2015 are loc la 28 februarie.

Obiectivul principal al acestei zile este de a informa factorii de decizie despre bolile rare şi despre impactul lor asupra vieţii pacienţilor şi totodată de a facilita accesul la tratamente al persoanelor suferinde de boli rare şi de a asigura consiliere pentru familiile acestora.

Sub coordonarea EURORDIS (o alianţă internaţională a organizaţiilor neguvernamentale de pacienţi) atât în această zi cât şi în preajma ei, sute de organizaţii ale pacienţilor de pe tot mapamondul au planificate acţiuni pentru creşterea gradului de informare, tema

27-02-2015
Tip stire
Stiri externe

Câteva sute de persoane au participat vineri la cea de-a opta ediţie a Marşului de solidaritate cu suferinzii de boli rare, cei mai numeroşi fiind studenţii medicinişti, medici, voluntari, care li s-au alăturat familiilor ce au copii afectaţi de astfel de maladii.

"Este un marş devenit tradiţie, prin care vrem să sensibilizăm populaţia, autorităţile din Timişoara, dar şi pe cele de la Bucureşti, că această patologie nu este destul de asigurată din punct de vedere medical şi logistic, iar nevoile pacienţilor sunt foarte mari", a afirmat dr. Maria Puiu, preşedinte al Consiliul Naţional pentru Bolile Rare.

Potrivit acesteia, bolile rare sunt afecţiuni

27-02-2015
Tip stire
Stiri interne

Primul medicament aprobat în Europa pentru prevenirea unei recidive la persoanele care au suferit un infarct de miocard şi care cumulează efectele a trei produse farmaceutice, a fost prezentat vineri, la Madrid, şi va putea fi deja folosit de pacienţi din Spania, Argentina şi Mexic, scrie ziarul 'El Pais'.

Noul medicament, elaborat în Spania, are efect anticoagulant, contra colesterolului şi a creşterii tensiunii arteriale şi se administrează pentru a preveni problemele cardiace. Costul noului tratament este de zece euro pe lună pentru fiecare pacient.

Produs de Centrul Naţional pentru Cercetări Cardiovasculare din Spania în colaborare cu firma Ferrer, pe baza unui parteneriat

27-02-2015
Tip stire
Stiri externe

Oboseala cronică este o maladie biologică şi nu psihologică cum s-a crezut până acum, putând fi identificată prin markeri ai sângelui, conform unui studiu publicat în revista Science Advances care dă speranţe pentru crearea unui tratament mai bun, informează AFP.

Aceasta descoperire este "prima dovadă fizică solidă" că acest sindrom este o maladie biologică şi nu o tulburare psihologică, având etape distincte în evoluţia sa, susţin autorii acestui studiu de la Mailman School of Public Health din cadrul Universităţii Columbia (SUA).

Fără cauze şi tratament cunoscute, sindromul oboselii cronice cunoscut sub numele de encefalomielită, a nedumerit mult timp oamenii de ştiinţă.

Aceasta poate

28-02-2015
Tip stire
Stiri externe

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Baia Mare, Sorina Pintea, a afimat vineri, la târgul "MaraMedica", la o întâlnire a specialiştilor din domeniul medical, că SJU tratează, în medie, 12.000 de pacienţi lunar, fiind tranzitat zilnic de aproximativ 5.000 de persoane, bolnavi şi aparţinători.

"Suntem într-o permanentă luptă cu sistemul, însă ar trebui să încercăm să îl schimbăm din interior. Obiectivul general al fiecărui spital este grija pacientului, iar Spitalul Judeţean Baia Mare tratează, în medie, 12.000 de pacienţi lunar. Zilnic, spitalul este tranzitat de aproximativ 5.000 de pacienţi şi aparţinători. Atât eu, cât şi colegul meu, dr. Vasile Pop (directorul

27-02-2015
Tip stire
Stiri interne

Direcţia Farmaceutică din Ministerul Sănătăţii a realizat o simulare privind preţurile medicamentelor, la solicitarea ministrului Nicolae Bănicioiu, în urma căreia s-a constatat că acestea s-ar putea ieftini în unele cazuri cu mai mult de 20% în cazul aplicării ordinului de ministru, au declarat pentru AGERPRES oficiali din MS.

Simularea a fost realizată pentru prima dată în ultimii şase ani pentru a se vedea cu cât s-ar reduce preţul medicamentelor în cazul aplicării ordinului de ministru 75/2009.

Direcţia Farmaceutică a realizat simularea în urma unui control al preţurilor la medicamente cerut de ministrul Nicolae Bănicioiu la începutul acestui an.

Totodată, în urma controlului ministrul

01-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Pagini

Subscribe to Stiri medicale