Termen cautat
Tip stire
E.g., 12/02/2015
Data stire

Stiri medicale


Virusul Imunodeficienţei Umane (Human Immunodeficiency Virus - HIV) şi boala provocată de acesta, Sindromul Imunodeficienţei Dobândite (SIDA - de la acronimul din limba franceză, Syndrome d'Immuno-Deficience Acquis), păreau să fi apărut din senin atunci când au fost depistate de medici, dar genetica a lămurit, între timp, când şi unde a ajuns virusul prima dată la oameni.

Este uşor de înţeles de ce SIDA părea atât de misterioasă şi înfricoşătoare atunci când medicii americani au depistat-o prima dată acum 35 de ani. Această boală le fura oamenilor tineri şi sănătoşi sistemul imunitar puternic, lăsându-i slabi şi vulnerabili. Şi părea că a venit

01-12-2015
Tip stire
Stiri externe

Familia Regală a României a adus un omagiu victimelor de la club Colectiv, sâmbătă, când Principesa Margareta a depus în faţa clădirii clubului o icoană ce a aparţinut mamei sale, Regina Ana.

De asemenea, Principesa Margareta, Principele Radu şi Principesa Maria au depus flori şi au aprins câte o lumânare în memoria victimelor.

Vizibil emoţionată, Principesa Margareta a mulţumit celor prezenţi. "E foarte frumos că aţi venit şi că nu uitaţi. Să ne rugăm împreună pentru cei dispăruţi, pentru sufletele lor şi pentru familiile care sunt în suferinţă şi pentru victimele care încă se luptă în spitale", a declarat Principesa Margareta.

Principesa a

28-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS) Dorel Săndesc a mulţumit, printr-o scrisoare adresată Ambasadei Republicii Populare Chineze în România, pentru o donaţie a comunităţii de chinezi, în valoare de 85.350 de lei, care va fi folosită pentru susţinerea tratamentului cu laserterapie al pacienţilor care au suferit arsuri în tragedia de la Clubul Colectiv.

'Donaţia comunităţii de chinezi din România, în sumă de 85.350 ron, a intrat în conturile Societăţii Române de Anestezie Terapie Intensivă (S.R.A.T.I.) în data de 18 noiembrie. Donaţia va fi utilizată, în primă instanţă, pentru susţinerea tratamentului cu laserterapie al pacienţilor care au suferit arsuri, propus de

30-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Experţii şi medicii avertizează că schimbările climatice au efecte directe şi indirecte asupra sănătăţii, relatează AFP, care prezintă în acest sens câteva date oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Între 2030 şi 2050, schimbările climatice ar putea antrena anual aproape 250.000 de decese în plus, dintre care circa 38.000 cauzate de expunerea la căldură a persoanelor în vârstă, 48.000 provocate de diaree, 60.000 ca urmare a paludismului şi 95.000 din cauza subnutriţiei copiilor, potrivit OMS.

Costul efectelor negative directe asupra sănătăţii se situează între două şi patru miliarde de dolari pe an până în 2030, conform aceleiaşi organizaţii.

În perioada de caniculă

29-11-2015
Tip stire
Stiri externe

Starea de sănătate a fostului preşedinte brazilian al FIFA, Joao Havelange, în vârstă de 99 de ani, spitalizat la Rio de Janeiro pentru probleme respiratorii, "evoluează pozitiv", au anunţat vineri surse medicale, citate de AFP.

'Incepând de joi, starea sa este stabilă, dar continuă să evolueze pozitiv", a anunţat biroul de presă al spitalului Samaritano, fără totuşi să ofere mai multe detalii despre afecţiunea fostului preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Fotbal.

Havelange a condus destinele fotbalului mondial între 1974 şi 1998, înainte de a fi înlocuit de elveţianul Joseph Blatter.

Joao Havelange a mai fost internat în iunie 2014, timp de şase zile,

30-11-2015
Tip stire
Stiri externe

Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA ("World AIDS Day") se marchează anual, la 1 decembrie, fiind inaugurată în 1988, în cadrul Conferinţei mondiale privind SIDA de la Londra.

În 2015 sloganul Zilei de luptă împotriva HIV/SIDA este "Spre o cale rapidă de a pune capăt HIV/SIDA".

Abordarea optimistă din acest an porneşte de la faptul că 15 milioane de persoane au în prezent acces la tratament contra sindromului şi că noile infecţii legate de acest virus s-au redus cu 35% începând cu 2000, în timp ce numărul deceselor cauzate de SIDA s-au diminuat cu 42% din 2004.

Sloganul din acest an este de

30-11-2015
Tip stire
Stiri externe

În primele nouă luni ale acestui an au fost luate în evidenţă la nivelul judeţului Vaslui şapte cazuri noi de persoane infectate cu HIV. Potrivit conducerii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, la această dată sunt în evidenţa medicilor specialişti vasluieni 77 de persoane seropozitive.

'Faţă de anul trecut, când la nivelul judeţului Vaslui s-au înregistrat cinci cazuri noi de HIV, anul acesta avem până acum şapte cazuri noi luate în evidenţă. Prin Compartimentul de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii, organizăm în mod frecvent acţiuni de conştientizare a populaţiei cu privire la riscurile infecţiei cu virusul HIV. Foarte important este ca

27-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Toate cele 14 spitale de stat şi private din judeţ au asigurată finanţarea până la sfârşitul acestui an, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, directorul CAS Suceava, Cristian Bleorţu.

Bugetul alocat spitalelor a ajuns la 168,6 milioane lei, după recenta rectificare pozitivă de 27,6 milioane lei. Suplimentarea fondurilor pentru spitale a avut ca destinaţie decontarea serviciilor medicale în valoare de 22 milioane lei şi acordarea majorărilor salariale de 25% din sistemul medical, în valoare de 5,6 milioane lei.

Directorul CAS Suceava a precizat că bugetul total alocat iniţial pentru acordarea serviciilor medicale, medicamente şi dispozitive medicale în 2015, în valoare de

27-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Toţi cei patru pacienţi răniţi în Colectiv care se află internaţi la Spitalul Militar Central sunt în stare generală bună, cu evoluţie locală favorabilă, conştienţi, cooperanţi, orientaţi temporo-spaţial, echilibraţi respirator şi hemodinamic.

Pacienţii internaţi în această unitate medicală beneficiază de tratament chirurgical, în Blocul Operator al Secţiei de Chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, pentru realizarea toaletei chirurgicale a leziunilor de arsură şi a  plăgilor, precum şi pentru monitorizarea stadiului de reepitelizare a tegumentelor, ulterior realizării procedurilor de grefare, a informat un comunicat de presă al Spitalului Militar, remis vineri AGERPRES.

Totodată, le sunt schimbate pansamentele, sunt monitorizate funcţiile vitale, beneficiază de reechilibrare

27-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost operat la Institutul "Marius Nasta" din Bucureşti, au declarat vineri pentru AGERPRES surse medicale.

Potrivit aceloraşi surse, Oprescu s-a internat joi la Institutul de Pneumoftiziologie ''Marius Nasta'' în vederea unei intervenţii chirurgicale.

Curtea de Apel Bucureşti a admis definitiv miercuri cererea primarului suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, prin care acesta a solicitat permisiunea de a se interna şapte zile în spital, în vederea efectuării unei intervenţii chirurgicale.

Oprescu primise o decizie favorabilă şi de la Tribunalul Bucureşti, însă DNA a făcut contestaţie, respinsă miercuri de Curtea de Apel Bucureşti.

Sorin Oprescu a fost arestat preventiv pe

27-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Campania de strângere de fonduri "Un gest pentru o viaţă", pentru dotarea cu echipamente performante a maternităţilor din România, este continuată de Organizaţia Salvaţi Copiii vineri şi sâmbătă, cu o serie de momente artistice ce vor fi organizate în zona fântânii din Băneasa Shopping City, informează un comunicat remis AGERPRES.

La evenimentul, care va avea loc între orele 11,00 - 20,00, participă artişti şi cântăreţi precum Alina Eremia, Nicole Cherry, Amna, Robert Toma, magicianul Verdini, Brighi, Sorana, Alexandra Stan, What's Up şi Daniel Iordăchioaie, Trupa Moty Dance, Andrei Leonte, Angelo, Nicoleta Nuca, Alexia Saviana Rusu, Andra şi Răzvan Gogan, Fargolino şi

27-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Preşedintele grupului de lucru pentru boli profesionale de piele al Academiei Europene de Dermatologie şi Venerologie (EADV), profesor Swen Malte John, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că Organizaţia Internaţională a Muncii a recomandat includerea radiaţiilor ultraviolete solare pe lista noxelor profesionale cauzatoare de cancer cutanat, iar în paralel se depun eforturi pentru includerea acestora şi în Directiva Europeană privind radiaţiile ultraviolete.

'Există o directivă europeană care se referă la expunerea la radiaţii ultraviolete, dar se referă la expunerea la radiaţiile artificiale, nu la expunerea la lumina naturală, solară. Depunem eforturi ca această Directivă Europeană să

27-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Laptele distribuit în şcolile din Prahova este corespunzător pentru consumul uman, arată rezultatele analizelor efectuate pe probele prelevate de la unitatea de procesare, în continuare fiind în lucru analizele probelor recoltate de la depozitul distribuitorului şi din şcoli după ce aproape 60 de elevi au prezentat simptome de toxiinfecţie alimentară, având nevoie de îngrijiri medicale.

Potrivit unui comunicat de presă emis, vineri, de Prefectura Prahova, probele prelevate luni de la unitatea de procesare care livrează lapte în şcolile din judeţ în cadrul programului guvernamental 'Lapte şi corn' au fost verificate pentru mai mulţi parametri, constatându-se că produsul este corespunzător pentru consumul

27-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Laptele pe care l-au băut elevii de la două şcoli din municipiul Ploieşti care au prezentat suspiciuni de toxiinfecţie alimentară era contaminat cu bacterii, au arătat analizele de laborator.

Potrivit unui comunicat emis, vineri, de Prefectura Prahova, rezultatele analizelor efectuate pe probele prelevate de la şcolile 'Elena Doamna' şi 'Sfântul Vasile' din Ploieşti, dar şi de la depozitul unui distribuitor al produselor din programul guvernamental 'Lapte şi corn' arată că laptele este necorespunzător din punct de vedere microbiologic la unul dintre parametrii testaţi.

'Toate probele, în urma examenului microbiologic, s-au găsit necorespunzătore la parametrul Enterobacteriacee, ceilaţi parametri (Salmonella spp, Stafilococ Coagulazo-Pozitiv şi

27-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Parlamentul European (PE) a cerut joi o 'anchetă independentă' cu privire la raidul efectuat pe 3 octombrie de forţele americane asupra unui spital al organizaţiei umanitare 'Medici fără Frontiere' (MfF) în oraşul afgan Kunduz şi soldat cu 30 de morţi, incident pus de Washington pe seama unei 'erori umane', informează AFP.

Într-o rezoluţie nonlegislativă, eurodeputaţii reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg au susţinut opinia mai multor organizaţii neguvernamentale care au solicitat o investigaţie independentă. MfF a estimat deja că SUA au 'încălcat regulile războiului'.

Membrii PE au mai cerut ca 'neutralitatea spitalelor şi a clădirilor medicale să fie respectată'.

De asemenea, ei au

26-11-2015
Tip stire
Stiri externe

Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina va fi acreditat cu aproximativ 90% dintre criterii îndeplinite, potrivit managerului unităţii sanitare Andrei Iordache, care a menţionat că unele secţii au îndeplinit toate criteriile de acreditare.

Andrei Iordache a spus că evaluarea în vederea acreditării unităţii spitaliceşti a fost făcută în această săptămână, iar echipa de evaluatori a comunicat un raport preliminar conform căruia circa 90% dintre criterii au fost îndeplinite şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina va fi acreditat pentru o perioadă de cinci ani.

'De aproape trei ani ne pregătim pentru acest moment al acreditării. Astăzi am fost informaţi neoficial de către echipa de

27-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Numărul adolescenţilor care au murit de SIDA s-a triplat în ultimii 15 de ani, în cele mai multe cazuri boala fiind contractată în copilărie, indică un raport UNICEF publicat vineri şi citat de AFP.

'Dintre persoanele infectate cu virusul SIDA (HIV), adolescenţii sunt singurul grup pentru care cifrele privind mortalitatea nu sunt în scădere", susţine raportul, care aminteşte că SIDA este principala cauză de deces în rândul adolescenţilor (cu vârsta cuprinsă între 10 şi 19 de ani) din Africa şi a doua în rândul adolescenţilor din întreaga lume.

'Cei mai mulţi adolescenţi care mor de boli legate de SIDA au contractat virusul

27-11-2015
Tip stire
Stiri externe

Un număr record de infecţii cu virusul SIDA (HIV) a fost înregistrat în Europa şi în Asia Centrală în 2014, dintre care aproape o treime au afectat imigranţii, au indicat joi Uniunea Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cu puţin înaintea Zilei mondiale de de luptă împotriva SIDA, marcată la 1 decembrie.

Potrivit AFP şi DPA, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC, cu baza la Stockholm) şi biroul pentru Europa al OMS au raportat 142.000 de cazuri noi - cel mai mare număr înregistrat de la debutul bolii pe continent în anii '80.

În ceea ce priveşte repartiţia pe

27-11-2015
Tip stire
Stiri externe

Centrul naţional de pregătire şi formare de urgenţă de la sediul SMURD Târgu Mureş găzduieşte, începând de vineri, un curs de specializare pentru medici de urgenţă şi anestezişti, susţinut de lectori din România şi Germania, în tehnici medicale de ultimă generaţie pentru intubarea pacienţilor.

Doctorul Puiu Popescu, medic primar medicină de urgenţă, UPU SMURD Târgu Mureş, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că la cursul ce se va desfăşura pe parcursul a 18 ore iau parte 34 de medici, care vor beneficia de echipamente de simulare puse la dispoziţie de firma germana Karl Storz Endoskope.

'În cadrul Centrului naţional de pregătire

27-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Miniştrii Sănătăţii, Transporturilor şi Apărării l-au informat vineri pe premierul Dacian Cioloş, la comandamentul de iarnă convocat la sediul MAI, că ministerele pe care le conduc sunt pregătite pentru a sprijini populaţia în nevoie, în cazul în care acest lucru se va impune.

"În această perioadă suntem atenţi. Inundaţiile nu sunt specifice, dar pot să apară, şi aici avem atributele noastre în ceea ce priveşte gradul de conştientizare a comunităţii, măsurile de informare, precum şi cele de intervenţie, controlul apei de băut, asanarea şi dezinfecţia fântânilor în zonele afectate, dacă va fi cazul, acordarea de asistenţă medicală persoanelor afectate, asigurarea transportului

27-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Pagini

Subscribe to Stiri medicale