Termen cautat
Tip stire
E.g., 10/09/2015
Data stire

Stiri medicale


În 2015, Ziua mondială a vederii se marchează pe 8 octombrie, având drept scop sensibilizarea opiniei publice asupra problemelor cu care se confruntă pacienţi care suferă din cauza lipsei totale sau parţiale a vederii.

Pentru acest an, Agenţia Internaţională pentru Prevenirea Orbirii (AIPO) recomandă ca acţiunile desfăşurate la nivel global să se concentreze pe necesitatea accesului tuturor persoanelor la serviciile medicale pentru îngrijirea ochilor.

AIPO îşi concentrează toate eforturile în cadrul ediţiei pe promovarea hashtag Eyecareforall. Acesta va fi folosit pentru lansare concursului de fotografi pe tema zilei "îngrijirea sănătăţii ochilor pentru toţi" şi pentru a face cunoscute mesajele primite de pe

07-10-2015
Tip stire
Stiri externe

Un nou test sanguin ultrasensibil ar putea permite în viitor trimiterea acasă a două treimi dintre pacienţii cu risc foarte scăzut de infarct miocardic, care se prezintă la serviciile de urgenţă din cauza durerilor în piept, potrivit unui studiu publicat joi în revista medicală britanică 'The Lancet', informează agenţia France Presse.

'Până acum, nu exista nici o modalitate rapidă de a exclude un atac de cord la serviciile de urgenţă", a subliniat dr.Anoop Shah, de la Universitatea din Edinburgh, autorul principal al studiului.

Pentru identificarea persoanelor cu risc foarte scăzut, autorii studiului au folosit un nou test ultrasensibil pentru măsurarea troponinei la

08-10-2015
Tip stire
Stiri externe

Alegerile alimentare şi activitatea fizică nu sunt singurii factori implicaţi în procesul de pierdere a greutăţii. Un nou studiu evidenţiază efectele negative ale diferitelor moduri de viaţă, care s-au schimbat în mod drastic în ultimii 40 de ani, scrie metronews.fr.

Potrivit studiului realizat de o echipă de cercetători canadieni, momentul naşterii ar influenţa capacitatea de a slăbi mai mult sau mai puţin.

Astfel, cei născuţi după cel de-al Doilea Război Mondial (aşa-zişii "baby-boomers") şi tinerii generaţiei Y (cu vârste cuprinse între 15 şi 35 de ani) nu se comportă la fel în privinţa regimurilor alimentare. Primii ar avea tendinţa să ia mai

07-10-2015
Tip stire
Stiri externe

Persoanele obeze care au suferit o intervenţie chirurgicală bariatrică pentru a pierde din greutate prezintă un risc cu 50% mai mare de a avea tentativă de suicid decât înainte de intervenţie, conform unui studiu publicat miercuri în revista medicală americană 'JAMA Surgery', informează agenţia France Presse.

Oamenii de ştiinţă au cercetat minuţios dosarele medicale a 8.815 persoane din provincia canadiana Ontario, care au suferit o intervenţie chirurgicală bariatrică între 2006 şi 2011. Aceşti pacienţi au fost urmăriţi timp de şase ani, şi anume cu trei ani înainte şi trei ani după intervenţia chirurgicală.

Din acest grup, 111 persoane au ajuns la spital

08-10-2015
Tip stire
Stiri externe

Este important de ştiut că ceea ce mâncăm influenţează în mare măsură capacitatea noastră de concentrare, dar şi, în general, starea noastră emoţională, existând o serie de alimente care pot îmbunătăţi, prin consumarea lor, funcţiile creierului, susţine nutriţionistul Lygia Alexandrescu.

Potrivit acesteia, peştele este unul dintre cele mai sănătoase alimente, care poate înlocui cu succes orice fel de altă carne, atuurile acestuia fiind proteinele de calitate şi grăsimile cu valoare biologică ridicată - renumiţii acizi graşi omega 3, capabili să ţină la distanţă numeroase boli.

'Ei sunt capabili să îmbunătăţească activitatea intelectuală, mai exact stimulează buna funcţionare a creierului. Peştele are de

08-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Sute de posturi vor fi scoase la concurs în ultima parte a anului 2015, nu numai în unităţile de primiri urgenţe, ci şi în alte secţii, în funcţie de solicitările primite de la spitale, a anunţat, joi, la Târgovişte, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Întrebat de jurnalişti ce măsuri ia ministerul pentru reducerea timpilor de aşteptare la unităţile de primiri urgenţe, ministrul Nicolae Bănicioiu a spus că un prim pas este deblocarea unor posturi pentru medici.

'Dădeam exemple, în alte discuţii, de timpii de aşteptare de unităţi de primiri urgenţe din Franţa, de exemplu. Şi care sunt similari cu ce se întâmplă în

08-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Campania de vaccinare antigripală va începe la timp, pe 15 octombrie, dozele de vaccin au fost achiziţionate şi se distribuie în teritoriu, a declarat, joi, la Târgovişte, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Întrebat de jurnalişti când va începe campania de vaccinare antigripală, în condiţiile în care dozele de vaccin nu au ajuns până acum, de exemplu, la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dâmboviţa, ministrul Sănătăţii a spus că nu vor fi întârzieri.

''Ca şi anul trecut, 15 octombrie. Începe la timp (campania de vaccinare, n.r.) şi sunt achiziţionate dozele. Sute de mii de doze au şi ajuns şi se distribuie'', a afirmat ministrul

08-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat joi, la Târgovişte, că nu încurajează pacienţii să apeleze la metode alternative, aceştia trebuind să se adreseze doctorului, sistemului medical, dacă au probleme de sănătate.

Ministrul a fost întrebat de jurnalişti despre măsuri de combatere luate în cazul falşilor tămăduitori care promit, în unele cazuri, vindecarea unor boli grave cu diverse tincturi.

'Depinde la care vă referiţi, că sunt terapeuţi, sunt şi tămăduitori, dar noi îi sfătuim, şi aici e o strategie continuă a sistemului sanitar în general, noi îi sfătuim pe toţi oamenii care au o dificultate din punct de vedere medical să se adreseze

08-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a participat, joi, la Spitalul Judeţean Târgovişte, la inaugurarea proiectului european ''Dezvoltarea serviciilor publice electronice la unităţi sanitare în judeţul Dâmboviţa''.

Proiectul, în valoare de 5,9 milioane de lei, a fost derulat în cadrul Programului Operaţional Sectorial 'Creşterea competitivităţii economice 2007 - 2013'.

Proiectul s-a implementat, în termen de 24 de luni, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte, Spitalul Moreni şi Spitalul Găeşti.

Proiectul a avut două componente: hardware (s-au achiziţionat echipamente de comunicaţii, calculatoare, imprimante etc) şi software (s-a realizat şi implementat programul electronic şi s-a realizat un site, sanatatedambovita.ro).

În urma realizării acestui proiect, pacienţii vor avea fişe

08-10-2015
Tip stire
Stiri interne

În cadrul campaniei Zâmbeşte România 2015, peste 1.500 de medici dentişti din 41 de judeţe oferă gratuit consultaţii sau detartraje

Peste 1.500 de medici dentişti s-au alăturat din lună martie până astăzi campaniei de educare cu privire la igiena orală Zâmbeşte România, desfăşurată de GSK Consumer Healthcare şi susţinută de brandurile sale AquafreshŽ, SensodyneŽ, ParodontaxŽ şi CoregaŽ.

Aceştia oferă consultaţii gratuite în cabinetele lor şi, în unele cazuri, detartraje gratuite. Programul acoperă deja 41 de judeţe, cu 10 mai mult faţă de campania de anul trecut, iar numărul medicilor va mai creşte până în decembrie, când se finalizează campania.

Anul acesta s-au înregistrat

08-10-2015
Tip stire
Stiri interne

'Despre fumat: De la teorie la public"

Legislaţia anti-fumat, soluţia necesară într-o ţară în care creşte rata infarctului la tineri

Societatea Română de Pneumologie a adus la aceeaşi masă de discuţii lideri de opinie importanţi din domeniul pneumologiei şi cardiologiei, profesionişti în sănătate publică, autorităţi, reprezentanţi ai vieţii sociale din România şi jurnalişti, în vederea conturării unui obiectiv comun: o redare corectă şi cât mai eficientă a subiectelor referitoare la problematica fumatului în România.

Cel mai important element al strategiei anti-fumat al Societăţii Române de Pneumologie, potrivit prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, este adoptarea unei legi de interzicere totală

08-10-2015
Tip stire
Comunicat de presa

Peste 1.500 de medici dentişti din 40 de judeţe şi din Bucureşti oferă gratuit până în decembrie consultaţii sau detartraje în cadrul campaniei "Zâmbeşte România", informează un comunicat de presă remis, joi, AGERPRES de organizatori.

Programul acoperă cu 10 judeţe mai mult faţă de anul trecut, iar numărul medicilor va mai creşte până în decembrie când se finalizează campania.

'Bucureştiul devine lider naţional cu 287 medici înscrişi. Pe locul doi este judeţul Cluj, cu 217 medici înscrişi, apoi Dolj cu 127 medici. În top 5 au intrat şi judeţele Bihor cu 110 medici şi Braşov cu 101 medici. Clasamentul judeţelor în care

08-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Asociaţia Naţională de Îngrijiri Paliative (ANIP) şi Fundaţia HOSPICE Casa Speranţei organizează, începând de joi, la Târgu Mureş, a XVI-a Conferinţă Naţională de Îngrijiri Paliative sub genericul 'Îngrijirea paliativă: dialog şi conexiune'.

Potrivit organizatorilor, la eveniment participă anual peste 150 de participanţi din toată ţara, medici, asistenţi medicali, psihologi, asistenţi sociali şi specialişti terapeuţi.

Medicii care şi-au anunţat participarea la Conferinţa Naţională de Îngrijiri Paliative de la Târgu Mureş provin din 16 specialităţi - cei mai numeroşi fiind medicii de familie şi medicii oncologi - iar acestora li se alătură peste patruzeci de lectori din ţară şi din străinătate.

Lectorii vor prezenta, pe

08-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Celula este unitatea structurală şi funcţională a tuturor organismelor vii. Este de două tipuri - procariotă sau eucariotă. Celula procariotă este formată din perete celular, membrană celulară, citoplasmă, nucleotid.

Peretele celular este în partea exterioară, rigid şi dă forma celulei. Membrana celulară este alcătuită din proteine şi lipide, are rol de protecţie, permeabilitate selectivă, schimb de substanţe şi energie cu mediul de viaţă, conform manualului de biologie de clasa a IX-a.

Citoplasma ocupă aproape tot spaţiul celular. Nucleotidul este asemănător nucleului, dar este lipsit de membrană şi conţine o moleculă de ADN şi uneori material genetic accesoriu.

Celula eucariotă prezintă componente comune celulei

07-10-2015
Tip stire
Stiri externe

Tomas Lindahl, Paul Modrich şi Aziz Sancar au câştigat miercuri Premiul Nobel pentru Chimie 2015 pentru studii privind mecanismele de reparare a ADN-ului.

Cercetătorul britanic Tomas Lindahl, de la Institutul Francis Crick şi de la Laboratorul Clare Hall, din Hertfordshire, Marea Britanie, alături de americanul Paul Modrich, de la Şcoala de Medicină a Universităţii Duke şi de la Institutul Medical Howard Hughes, şi de Aziz Sancar, de la Universitatea Carolina de Nord, SUA, au cartografiat, la model molecular, modul în care celulele repară fragmentele distruse de ADN şi cum păstrează informaţia genetică.

Conform Comitetului Nobel, activitatea lor a oferit informaţii fundamentale despre

07-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Tomas Lindahl, Paul Modrich şi Aziz Sancar au câştigat miercuri Premiul Nobel pentru Chimie 2015 pentru studii privind mecanismele de reparare a ADN-ului.

Cercetătorul suedez Tomas Lindahl (77 de ani), de la Institutul Francis Crick şi de la Laboratorul Clare Hall, din Hertfordshire, Marea Britanie, alături de biochimistul american Paul Modrich (69 de ani), de la Şcoala de Medicină a Universităţii Duke şi de la Institutul Medical Howard Hughes, şi de omul de ştiinţă turc Aziz Sancar (69 de ani), de la Universitatea Carolina de Nord, SUA, au cartografiat, la model molecular, modul în care celulele repară fragmentele distruse de ADN

07-10-2015
Tip stire
Stiri externe

Peste 300 de specialişti din domeniul sanitar şi farmaceutic din România, Bulgaria, Ungaria şi Republica Moldova şi-au anunţat participarea la cea de-a doua ediţie a Conferinţei Naţionale de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS), care va avea loc la Târgu Mureş, în perioada 14-17 octombrie.
 
Conferinţa este dedicată în special managerilor de unităţi spitaliceşti şi clinici medicale, cadrelor universitare din cadrul UMF-urilor, reprezentanţilor instituţiilor implicate în elaborarea politicilor publice, companiilor producătoare şi distribuitoare de medicamente şi dispozitive medicale.

La evenimentul de la Târgu Mureş sunt invitaţi ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, preşedintele CNAS, Nicolae Ciurchea, directori din unităţi spitaliceşti şi clinici medicale,

06-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Guvernul va aloca Ministerului Sănătăţii la următoarea rectificare bugetară suma necesară plăţii despăgubirilor stabilite de instanţă în cazul tragediei din urmă cu cinci ani de la Maternitatea Giuleşti, a anunţat, miercuri, premierul Victor Ponta.

'Vom aloca la rectificarea bugetară banii necesari pentru Ministerul Sănătăţii pentru a plăti despăgubirile stabilite de instanţă pentru tragedia din 2010 (de la Maternitatea Giuleşti - n.r.). Din păcate, nu cred că există nicio sumă de bani pe lume care să poată să compenseze în vreun fel pierderile de atunci, copiii, familiile care au avut de suferit. Îmi pare foarte rău", a spus prim-ministrul, la începutul şedinţei

07-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Compania de servicii medicale private MedLife a raportat la nivelul primelor nouă luni din acest an o cifră de afaceri cumulată în valoare de 67,8 milioane euro, în creştere cu 16% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

La nivelul trimestrului III din 2015, compania a anunţat o creştere de 25% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Rezultatele obţinute sunt în linie cu obiectivele de business anunţate, ritmul de creştere al companiei fiind în continuare dublu faţă de media pieţei.

Potrivit reprezentanţilor MedLife, aceste rezultate se datorează şi unui aflux important de pacienţi care se observă pe toate segmentele de activitate -

07-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Fumatul este principalul factor de risc pentru infarctul de miocard la populaţia tânără din România, au atenţionat specialiştii în cadrul dezbaterii "Despre fumat: de la teorie la public", organizată de Societatea Română de Pneumologie.

'60-65% dintre români mor din cauza bolilor cardiovasculare. Acest procent nu s-a schimbat în ultimii 15 - 20 de ani. Media Comunităţii Europene este de 48%. Vârsta medie a românilor care fac infarct de miocard, care este principala boală care omoară din punct de vedere cardiovascular pacienţii, este 58-59 de ani la bărbaţi şi 65-67 de ani la femei. Fumatul este principalul factor de risc pentru infarctul

07-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Pagini

Subscribe to Stiri medicale