Termen cautat
Tip stire
E.g., 03/02/2015
Data stire

Stiri medicale


Ziua mondială a bolilor rare este marcată în ultima zi a lunii februarie, în 2015 are loc la 28 februarie.

Obiectivul principal al acestei zile este de a informa factorii de decizie despre bolile rare şi despre impactul lor asupra vieţii pacienţilor şi totodată de a facilita accesul la tratamente al persoanelor suferinde de boli rare şi de a asigura consiliere pentru familiile acestora.

Sub coordonarea EURORDIS (o alianţă internaţională a organizaţiilor neguvernamentale de pacienţi) atât în această zi cât şi în preajma ei, sute de organizaţii ale pacienţilor de pe tot mapamondul au planificate acţiuni pentru creşterea gradului de informare, tema

27-02-2015
Tip stire
Stiri externe

Câteva sute de persoane au participat vineri la cea de-a opta ediţie a Marşului de solidaritate cu suferinzii de boli rare, cei mai numeroşi fiind studenţii medicinişti, medici, voluntari, care li s-au alăturat familiilor ce au copii afectaţi de astfel de maladii.

"Este un marş devenit tradiţie, prin care vrem să sensibilizăm populaţia, autorităţile din Timişoara, dar şi pe cele de la Bucureşti, că această patologie nu este destul de asigurată din punct de vedere medical şi logistic, iar nevoile pacienţilor sunt foarte mari", a afirmat dr. Maria Puiu, preşedinte al Consiliul Naţional pentru Bolile Rare.

Potrivit acesteia, bolile rare sunt afecţiuni

27-02-2015
Tip stire
Stiri interne

Primul medicament aprobat în Europa pentru prevenirea unei recidive la persoanele care au suferit un infarct de miocard şi care cumulează efectele a trei produse farmaceutice, a fost prezentat vineri, la Madrid, şi va putea fi deja folosit de pacienţi din Spania, Argentina şi Mexic, scrie ziarul 'El Pais'.

Noul medicament, elaborat în Spania, are efect anticoagulant, contra colesterolului şi a creşterii tensiunii arteriale şi se administrează pentru a preveni problemele cardiace. Costul noului tratament este de zece euro pe lună pentru fiecare pacient.

Produs de Centrul Naţional pentru Cercetări Cardiovasculare din Spania în colaborare cu firma Ferrer, pe baza unui parteneriat

27-02-2015
Tip stire
Stiri externe

Oboseala cronică este o maladie biologică şi nu psihologică cum s-a crezut până acum, putând fi identificată prin markeri ai sângelui, conform unui studiu publicat în revista Science Advances care dă speranţe pentru crearea unui tratament mai bun, informează AFP.

Aceasta descoperire este "prima dovadă fizică solidă" că acest sindrom este o maladie biologică şi nu o tulburare psihologică, având etape distincte în evoluţia sa, susţin autorii acestui studiu de la Mailman School of Public Health din cadrul Universităţii Columbia (SUA).

Fără cauze şi tratament cunoscute, sindromul oboselii cronice cunoscut sub numele de encefalomielită, a nedumerit mult timp oamenii de ştiinţă.

Aceasta poate

28-02-2015
Tip stire
Stiri externe

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Baia Mare, Sorina Pintea, a afimat vineri, la târgul "MaraMedica", la o întâlnire a specialiştilor din domeniul medical, că SJU tratează, în medie, 12.000 de pacienţi lunar, fiind tranzitat zilnic de aproximativ 5.000 de persoane, bolnavi şi aparţinători.

"Suntem într-o permanentă luptă cu sistemul, însă ar trebui să încercăm să îl schimbăm din interior. Obiectivul general al fiecărui spital este grija pacientului, iar Spitalul Judeţean Baia Mare tratează, în medie, 12.000 de pacienţi lunar. Zilnic, spitalul este tranzitat de aproximativ 5.000 de pacienţi şi aparţinători. Atât eu, cât şi colegul meu, dr. Vasile Pop (directorul

27-02-2015
Tip stire
Stiri interne

Direcţia Farmaceutică din Ministerul Sănătăţii a realizat o simulare privind preţurile medicamentelor, la solicitarea ministrului Nicolae Bănicioiu, în urma căreia s-a constatat că acestea s-ar putea ieftini în unele cazuri cu mai mult de 20% în cazul aplicării ordinului de ministru, au declarat pentru AGERPRES oficiali din MS.

Simularea a fost realizată pentru prima dată în ultimii şase ani pentru a se vedea cu cât s-ar reduce preţul medicamentelor în cazul aplicării ordinului de ministru 75/2009.

Direcţia Farmaceutică a realizat simularea în urma unui control al preţurilor la medicamente cerut de ministrul Nicolae Bănicioiu la începutul acestui an.

Totodată, în urma controlului ministrul

01-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Vă informăm că pe site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale s-a postat următorul anunţ:

'În atenţia persoanelor interesate:

Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) îşi manifesta preocuparea că populaţia să aibă acces, în orice moment, la medicamentele autorizate pentru piaţa farmaceutică.

În ultima perioadă, au apărut semnale, mai ales, din partea asociaţiilor de pacienţi, că unele medicamente nu sunt disponibile.

ANMDM face apel la toate părţile interesate: profesionişti din sănătate, pacienţi, publicul larg şi mass-media să informeze Agenţia cu privire la lipsa unor medicamente.

ANMDM va transmite mesajele primite Ministerului Sănătăţii pentru a se lua măsurile necesare.

Informaţiile privind lipsa unor

27-02-2015
Tip stire
Comunicat de presa

Co-preşedintele Organizaţiei Femeilor Liberale (OFL) din România, Lucia Varga, a declarat sâmbătă, la Braşov, la şedinţa Biroului Politic al organizaţiei, că OFL are în pregătire o lege a prevenţiei în sănătate, care ar putea fi dezbătută în Parlament, în luna septembrie.

"Am finalizat iniţiativa legislativă 'Legea prevenţiei în sănătate'. Am avut deja o primă dezbatere internă la Buziaş, în luna martie vom avea o altă dezbatere la Sinaia pe această lege, după care vom începe dezbateri publice în fiecare judeţ şi strângere de semnături, astfel încât în luna septembrie să mergem cu ea în Parlament, după ce avem o consultare largă

28-02-2015
Tip stire
Stiri interne

Populaţia trebuie să aibă acces, în orice moment, la medicamentele autorizate pentru piaţa farmaceutică, susţine Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) într-un comunicat remis presei.

Potrivit sursei citate, în ultima perioadă au apărut semnale, mai ales din partea asociaţiilor de pacienţi, că unele medicamente nu sunt disponibile.

"ANMDM face apel la toate părţile interesate: profesionişti din sănătate, pacienţi, publicul larg şi mass-media să informeze Agenţia cu privire la lipsa unor medicamente. ANMDM va transmite mesajele primite Ministerului Sănătăţii pentru a se lua măsurile necesare", se arată în comunicat.

Informaţiile privind lipsa unor medicamente se pot trimite la adresa lipsamedicament@anm.ro.

27-02-2015
Tip stire
Stiri interne

Doctoriţele Doina Andrei şi Simona Botez, de la Secţia de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, arestate preventiv pentru luare de mită, internări fictive şi avorturi ilegale, îşi numeau pacientele care nu plăteau pentru serviciile medicale "vaci", "proaste" şi "scroafe gravide", în timp ce bebeluşii erau "draci", potrivit convorbirilor telefonice interceptate de anchetatori.

Doctoriţele vorbeau, de asemenea, la telefon despre sumele pe care urmau să le primească de la paciente, negociind cu bolnavele preţurile pentru intervenţii.

"Din analiza convorbirilor interceptate, coroborate cu restul mijloacelor de probă administrate în cauză rezultă, dincolo de orice dubiu faptul că inculpatele în cauză s-au îndepărtat

27-02-2015
Tip stire
Stiri interne

Creşterea salariului medicilor, externalizarea unor servicii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Tulcea şi integrarea medicilor rezidenţi în sistemul de sănătate tulcean constituie posibilele soluţii ale liderilor PNL la problemele cu care se confruntă de mai mult timp unitatea spitalicească.

"Ministerul Sănătăţii trebuie să regândească o nouă lege a salarizării pentru medici şi personalul din unităţile spitaliceşti. Altfel, soluţiile prezentate şi în timpul discuţiilor cu sindicatele din sănătatea tulceană sunt doar nişte paleative. Cred că trebuie analizată posibilitatea de a creşte finanţarea alocată SJU de Consiliul Judeţean, pe bugetul actual, iar Primăria municipiului ar putea prelua de la Consiliu anumite obiective,

27-02-2015
Tip stire
Stiri interne

Tichetele de masă au fost principalul subiect pentru care vineri, în timpul şedinţei Comisiei de Dialog Social din cadrul Instituţiei Prefectului-Judeţul Teleorman, reprezentanţii Federaţiei Sanitas au purtat discuţii la aceeaşi masă cu autorităţile judeţene, directorii unităţilor spitaliceşti şi reprezentanţii instituţiilor direct implicate în această problemă.

Potrivit prim-vicepreşedintelui Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, sistemul sanitar are nevoie de atenţie deosebită, iar cadrele care în prezent nu îşi primesc tichetele trebuie să îşi primească drepturile obligatorii, impuse prin lege. El susţine că managerii ar trebui să facă mai multe demersuri şi eforturi pentru asigurarea celor 20 de tichete.

"Suntem profesionişti şi vrem să ne facem

27-02-2015
Tip stire
Stiri interne

Alianţa ''Bucovina Ortodoxă'' organizează, duminică, în municipiul Suceava, un marş pentru susţinerea predării cursurilor de religie în şcoli.

Punctul de întâlnire a elevilor şi părinţilor interesaţi de educaţia complexă, completă şi de calitate a copiilor, inclusiv cea religioasă, şi care vor să participe la marş este Biserica ''Sf. Dumitru'' situată în centrul municipiului Suceava.

De aici, participanţii vor pleca în marş pe traseul Casa de Cultură, Biserica ''Sfânta Înviere'', Biblioteca Judeţeană ''I.G. Sbiera'', Palatul de Justiţie, parcul Universităţii ''Ştefan cel Mare'', Spitalul Judeţean şi retur, pe acelaşi traseu, până la Biserica ''Sf. Dumitru''.

Motto-ul evenimentului de duminică este ''Viitorul neamului este în mâinile

27-02-2015
Tip stire
Stiri interne

O autospecială a Serviciului de Intervenţie Rapidă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, care se întorcea dintr-o misiune desfăşurată vineri în zona localităţii Vatra Moldoviţei, a fost avariată, după ce a intrat în coliziune cu un autoturism, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, Ionuţ Epureanu.

Accidentul rutier s-a produs pe o arteră principală a municipiului Suceava, la intersecţia între bulevardul 1 Mai şi Calea Obcinilor.

Potrivit sursei citate, autospeciala a intrat în intersecţie, dinspre Calea Obcinilor, cu semnalele acustice şi luminoase în funcţiune, moment în care a fost lovită violent din lateral de un autoturism Opel, care se deplasa

27-02-2015
Tip stire
Stiri interne

Cel puţin 18 persoane au fost ucise vineri în raiduri aeriene şi într-un atentat cu maşină capcană în două localităţi la nord-est de Damasc, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informează AFP.

Astfel, 11 persoane au murit după ce o maşină capcană a explodat lângă o moschee la Dmeir, la 40 de kilometri nord-est de Damasc, în timp ce alte şapte persoane, între care o femeie şi un copil, au fost ucise în opt raiduri aeriene ale armatei, care au vizat Merhej, la circa zece kilometri de capitala siriană.

Aceste violenţe au avut loc în regiunea Ghouta Orientală, principalul sector rebel

27-02-2015
Tip stire
Stiri externe

Preşedintele organizaţiei judeţene a PSD Giurgiu, senatorul Niculae Bădălău, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că reforma fiscală lasă o gură de aer oamenilor de afaceri şi îi ajută pe aceştia în crearea de noi locuri de muncă.

'Reforma fiscală lasă o gură de aer oamenilor de afaceri şi e o relansare care îi ajută în vederea creării de locuri de muncă şi dezvoltării lor. Liberalii au dreptate, undeva la 60% dintre măsuri sunt liberale, în ideea că ajută foarte mult oamenii de afaceri. Încercăm într-o lună să venim şi cu o măsură de mărire de salarii, dar

27-02-2015
Tip stire
Stiri interne

Spitalul orăşenesc Baraolt se află în impas financiar, fiind în imposibilitatea de a plăti utilităţile şi tichetele de masă pentru angajaţi, a declarat vineri, liderul Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici.

El a explicat, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social de pe lângă Prefectura Covasna, că Spitalul Baraolt a ajuns în această situaţie deoarece în luna ianuarie a trebuit să majoreze cu câte 100 de lei salariile angajaţilor, conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului, iar bugetul lunar alocat instituţiei abia acoperă plata salariilor şi contribuţiile la bugetul de stat.

'În luna ianuarie, din cei 240.000 de lei cât reprezintă bugetul lunar

27-02-2015
Tip stire
Stiri interne

Extinderea, reabilitarea şi dotarea ambulatoriului de specialitate din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, respectiv dotarea cu aparatură medicală a celei mai mari unităţi spitaliceşti din Sălaj sunt două dintre proiectele aprobate vineri de consilierii judeţeni, valoarea totală a investiţiilor prognozate a fi realizate atât din fonduri proprii, cât şi fonduri europene ridicându-se la peste 60 de milioane de lei.

Consilierii judeţeni au aprobat devizul general în faza de studiu de fezabilitate pentru obiectivul de investiţii "Extindere, reabilitare şi dotare Ambulatoriu integrat de specialitate din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău", având valoarea totală de 27.913.620 de lei, inclusiv TVA.

Potrivit referatului

27-02-2015
Tip stire
Stiri interne

Reducerile la medicamente în urma aplicării Ordinului de ministru nr. 75/2009 vor fi, în unele cazuri, mai mari de 20 la sută, au declarat vineri pentru AGERPRES surse medicale.

Astfel, în cazul unui medicament folosit pentru cancere de colon, de ficat şi pulmonar, preţul nou ar fi de 4.227,65 de lei pe cutie, faţă de preţul vechi de 5.216,59 de lei pe cutie. Totodată, la un medicament pentru boală cronică de rinichi şi pentru anemie, preţul nou ar fi de 759,94 de lei pe cutie faţă de 1.043,53 de lei pe cutie.

Alte preţuri care se vor reduce vor fi: pentru un

27-02-2015
Tip stire
Stiri interne

Primarul municipiului Brăila, Aurel Simionescu, a anunţat joi, în conferinţă de presă, că anul acesta sunt şanse mari să înceapă lucrările la locuinţele ANL pentru medicii rezidenţi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila.

Pentru realizarea acestui proiect, Consiliul Judeţean Brăila a aprobat, anul trecut, transmiterea temporară, în folosinţă gratuită, către Agenţia Naţională pentru Locuinţe, a unui imobil din municipiul Brăila, în care urmează să fie amenajate 24 de apartamente destinate medicilor.

Clădirea, care se află vizavi de Spitalul Judeţean, este o fostă şcoală de băieţi, are trei etaje şi este amplasată pe un teren de 3.325 mp, aici urmând să fie

26-02-2015
Tip stire
Stiri interne

Pagini

Subscribe to Stiri medicale