Termen cautat
Tip stire
E.g., 07/29/2015
Data stire

Stiri medicale


Agenţia americană pentru medicamente (FDA) a dat undă verde introducerii pe piaţă a Praluent (Alirocumab), o nouă clasă de medicamente destinate scăderii colesterolului, produsă de laboratoarele franceze Sanofi împreună cu partenerul său american Regeneron, informează AFP.

Aprobarea FDA, care era de aşteptat după recomandările favorabile din partea unui comitet consultativ de experţi făcute publice pe 9 iunie, se referă la doar două categorii de pacienţi. Este vorba despre cei cu hipercolesterolemie care rezulta din predispoziţii genetice moştenite şi la pacienţii cu boli cardiovasculare care nu reuşesc să reducă suficient colesterol lor rău (LDL) cu ajutorul statinelor, a declarat agenţia într-un comunicat.

"Praluent

25-07-2015
Tip stire
Stiri externe

Localnicii din comuna vâlceană Berislăveşti au reuşit să capteze un izvor cu apă sulfuroasă printr-o conductă lungă de aproximativ 1 km şi au adus apa în curtea bisericii, a declarat vineri, pentru AGERPRES, primarul localităţii Ion Buşagă.

"Apele minerale medicale din Berislăveşti sunt cunoscute pentru proprietăţile lor terapeutice. Aici, de sute de ani, bătrânii spun că produc adevărate mircaole. Nu mai puţin de trei astfel de izvoare medicale există pe teritoriul comunei, însă cel mai mare ca debit dintre acestea a fost captat la iniţiativa localnicilor şi adus până în curtea bisericii, unde enoriaşii mai în vârstă care nu pot ajunge

24-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Satu Mare ar mai avea nevoie de 20 de angajaţi pentru a-şi desfăşura activitatea în condiţii optime, în perioade cu solicitări multe, cum ar fi cele cu caniculă.

"Se vor debloca 200 de posturi la nivel de ţară. Noi avem lipsă cam 20 de posturi, au fost luate în urmă cu trei ani când s-a trecut din nou la Ministerul Sănătăţii. Dacă am primi înapoi cele 20, ca să le împărţim noi, pe categorii profesionale - asistenţi ambulanţieri, doi-trei medici măcar, atunci ar fi altfel activitatea noastră. Dar în aceste condiţii - pe caniculă a trebuit

24-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Fostul preşedinte al Colegiului Medicilor Dentişti Prahova, Marius Andrei Dinu, este noul manager al Spitalului de Obstetrică - Ginecologie (SOG) Ploieşti, unitate sanitară la care a asigurat conducerea interimară după ce o femeie care fusese consultată aici a născut într-un taxi, copilul fiind declarat mort.

Administratorul public al judeţului, Fabioara Ionescu, a declarat vineri că Dinu a fost singurul candidat care s-a înscris la concursul organizat pentru postul de manager al acestei unităţi sanitare, contractul urmând să fie semnat luni, el având o valabilitate de trei ani.

Marius Dinu a ocupat postul de manager interimar al SOG Ploieşti începând din luna noiembrie

24-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Cercetătorii americani au dezvoltat un nou medicament care poate fi administrat direct în ochi printr-un picurător destinat micşorării şi dizolvării cataractei, principala cauză de orbire la fiinţele umane, potrivit unui studiu publicat în revista 'Nature', informează sciencealert.com.

Cu toate că efectele acestui medicament nu au fost încă testate pe oameni, echipa de la University of California din San Diego speră să obţină şi în studiile clinice aceleaşi rezultate obţinute în timpul testărilor pe cobai şi să ofere o alternativă la singurul tratament disponibil în prezent pentru pacienţii cu cataractă: chirurgia dureroasă şi deseori prohibitivă datorită costurilor.

Afectând zeci de milioane de oameni

24-07-2015
Tip stire
Stiri externe

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a verificat vineri activitatea Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti (CTSB) şi a făcut un apel către cetăţeni pentru donarea voluntară.

"Cererea zilnică a unităţilor sanitare din Bucureşti este de 1.500 pungi, iar centrul de donare poate asigura în această perioadă maxim 500 pungi pe zi. Facem apel la populaţie să vină la centrele de donare şi să doneze benevol, o pungă de sânge poate face diferenţa în lupta medicilor pentru viaţă', a declarat Bănicioiu.

Potrivit acestuia, în lunile de vară, pe perioada concediilor şi a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de

24-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Un tribunal indian i-a refuzat unei adolescente de 14 ani însărcinate în peste cinci luni dreptul la avort după ce a fost violată de către un medic în statul Gujarat, a anunţat vineri avocatul victimei, citat de AFP.

Înalta instanţă din Gujarat a respins joi cererea înaintată de tatăl adolescentei, legislaţia indiană interzicând avortul după 20 de luni de sarcină, respectiv cinci luni.

'Tatăl victimei este un zilier şi nu are suficiente resurse pentru a se ocupa de copilul care se va naşte. Părinţii nu au decis încă dacă vor face apel', a spus avocatul adolescentei, Pradip Bhate.

Judecătorul Abhilasha Kumari a recunoscut

24-07-2015
Tip stire
Stiri externe

Zece elevi care provin din familii fără posibilităţi financiare au reuşit să devină studenţi la Medicină cu sprijinul a doi profesori de biologie care i-au meditat gratuit.

Soţii Niţa şi Micea Nedea, ambii profesori de biologie la Colegiul Costache Negruzzi, unul dintre cele mai renumite licee din ţară, meditează de patru ani elevi fără posibilităţi financiare care doresc să intre la Facultatea de Medicină.

Anul acesta, zece dintre cei 15 elevi meditaţi au trecut cu succes examenul de admitere, iar din toamnă vor fi studenţi în primul an la Medicină.

'Este un proiect de mare, mare bucurie pentru sufletul copiilor şi părinţilor acestora.

24-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Cinci persoane au leşinat în ultimele zile din cauza căldurii, medicii de pe ambulanţă acordându-le primul ajutor, a declarat vineri directorul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Gorj, Marinică Niculescu.

Potrivit acestuia, toate ambulanţele sunt echipate şi dotate cu aer condiţionat pentru a veni în ajutorul celor care au probleme de sănătate din cauza temperaturilor ridicate.

"De când a venit canicula, am înregistrat cinci lipotimii. Noi, la Gorj, stăm destul de bine în raport cu alte judeţe, care au zeci de cazuri. Se pare că gorjenii au învăţat că trebuie să se ferească de căldură", a precizat Marinică Niculescu.

Medicii recomandă populaţiei să evite

24-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Un băiat de 11 ani din Bârlad, victimă a unui accident rutier, a fost transportat cu elicopterul SMURD la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Galaţi, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi, comisar Ştefan Gohoreanu.

Potrivit acestuia, un bărbat de 33 ani, din municipiul Botoşani, în timp ce conducea autoturismul pe raza localităţii Cosmeşti din judeţul Galaţi, a surprins şi accidentat un minor de 11 ani din Bârlad, care s-a angajat în traversarea drumului prin loc nepermis şi fără să se asigure. Copilul a fost transportat cu elicopterul SMURD la spitalul judeţean din Galaţi, pentru

24-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Acreditarea Centrelor de Expertiză pentru Pacienţii cu Boli Rare reprezintă un obiectiv major pentru acest an prevăzut în Strategia Naţională de Sănătate, în acest fel România putând să devină membră în Reţeaua Europeană de Expertiză şi să beneficieze de o serie de avantaje, a afirmat vineri Dorica Dan, preşedintele Alianţei Naţionale pentru Boli Rare din România (ANBRaRo).

Alianţa Naţională pentru Boli Rare România a organizat un eveniment în cadrul proiectului "Colaborare pentru managementul bolilor rare - ColaboRARE", printre temele discutate aflându-se implementarea Planului Naţional de Boli Rare şi a Strategiei Naţionale de Sănătate 2014 - 2020.

"În România avem un Plan Naţional

24-07-2015
Tip stire
Stiri interne

În ultimele trei zile, în judeţul Dolj, 17 persoane au căzut în stradă din cauza problemelor de sănătate amplificate de efectele caniculei.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, în această perioadă numărul persoanelor cu probleme de sănătate din cauza caniculei care au solicitat serviciile de ambulanţă/SMURD a fost în medie de 250 în 24 de ore.

La nivelul judeţului Dolj există 148 de puncte de prim-ajutor din care 139 sunt fixe, iar nouă sunt temporare. La solicitarea prefectului judeţului Dolj, Sorin Răducan, medicii din judeţ au informat cetăţenii asupra locului în care sunt amenajate punctele de prim-ajutor la nivelul fiecărei localităţi.

Pentru

24-07-2015
Tip stire
Stiri interne

SÂMBĂTĂ, 25 IULIE

- Deschiderea oficială a ediţiei a XI-a a Festivalului ''Văii Mureşului'', organizată de Consiliul Judeţean Mureş, Instituţia Prefectului - judeţul Mureş şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ''Valea Mureşului''. (Răstoliţa, platoul ''La Alei'' - satul alegoric, ora 13.00)
- Campionatul European de Karate Kyokushinkai 2014, ediţia a 5-a, de Kata şi Kumite pentru copii, juniori, tineret şi seniori. (Sala Polivalentă Transilvania din Sibiu, ora 9.00)
- Concursul de alergare montană şi mountain bike, Imprezzio Global Trail Running & MTB Marathon 2015, eveniment organizat de C. S. Clujul Pedalează. (Staţiunea Muntele Băişorii din judeţul Cluj, 25-26)
- Competiţia de vâslit

24-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Bistriţa-Năsăud va marca, sâmbătă, împlinirea a 20 de ani de la înfiinţare printr-un program dedicat atât actualilor şi foştilor angajaţi, cât şi publicului larg, la sediul unităţii urmând să fie organizată o zi a porţilor deschise, potrivit unei informări remise AGERPRES.

Între orele 12,00 - 14,30, sediul SAJ din Bistriţa va putea fi vizitat de către cei care doresc să vadă de aproape cum funcţionează acest serviciu, tot în acest interval orar urmând să fie organizat un simpozion de către membrii Ordinului Asistenţilor Medicali.

Între orele 15,00 - 17,00, va avea loc o întâlnire cu foştii angajaţi,

24-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat vineri că salariile medicilor vor fi mărite încă de anul acesta, în baza graficului legii salarizării unitare.

"Am foarte multe întâlniri cu cei de la Sanitas. Nu întâlnirile sunt importante, ci rezultatul întâlnirilor. Ne vom ţine de cuvânt. Aţi văzut un grafic al legii salarizării unitare care, practic, îndreaptă toate inechităţile sociale din legea nedreaptă în 2010. Şi da, în Sănătate începem chiar de anul acesta", a precizat Bănicioiu, la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti, răspunzând unei întrebări pe această temă.

Cât priveşte lipsa medicamentelor, el a spus că toate spitalele, mai ales cele de oncologie,

24-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Se întâmplă rar ca cineva să doarmă toată noaptea în aceeaşi poziţie. Totuşi, în majoritatea cazurilor predomină poziţia pe spate care are mai multe avantaje, dar şi un principal incovenient, după cum relatează site-ul passionsante.be.

Această poziţie reduce apariţia ridurilor pe faţă, care nu se sprijină de pernă, şi nu accentuează durerile de ceafă şi spate. În plus, scade refluxul gastric şi calmează tusea, mai ales dacă se adaugă o pernă suplimentară. În cazul femeilor, sânii nu sunt striviţi de saltea, ca la dormitul pe burtă sau pe o parte. La persoanele care suferă de insuficienţă venoasă, poziţia pe spate este

24-07-2015
Tip stire
Stiri externe

Două produse medicamentoase ieftine sub formă generică s-au dovedit a fi relativ eficiente în limitarea riscului de reapariţie a cancerului de sân la femeile aflate la menopauză, relevă două studii britanice publicate vineri în revista 'The Lancet', informează AFP.

Aceste studii "sugerează că două clase diferite de medicamente, inhibitorii de aromatază şi bifosfonaţii pot îmbunătăţi fiecare perspectivele de supravieţuire pentru femei aflate în postmenopauză care au cancer de sân în stadii incipiente", notează revista medicală britanică.

Inhibitorii de aromatază corespund unui nou tip de terapie cu hormoni care are ca scop oprirea efectului stimulator al hormonilor feminini asupra celulelor canceroase.

Aceste tratamente se

24-07-2015
Tip stire
Stiri externe

Constantin Anastasatu, membru titular al Academiei Române (22 ian. 1990), s-a născut la 2 septembrie 1917, la Corabia, judeţul Olt. A urmat Facultatea de Medicină la Bucureşti şi Cluj, în 1943 luându-şi doctoratul în medicină şi chirurgie.

În 1962 a obţinut titlul de doctor în medicină, iar în 1964, titlul de doctor docent în ştiinţe. A avut o bogată activitate didactică, fiind preparator, asistent universitar şi şef de lucrări la Clinica de Ftiziologie din Cluj (1943-1956), conferenţiar la cea din Timişoara (1956-1962), profesor la Clinica de Ftiziologie din cadrul Institutului de Medicină şi Farmacie din Bucureşti (1962-1967), profesor - şef al

24-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Pacienţii care au început utilizarea timpurie a medicamentului experimental Solanezumab împotriva maladiei Alzheimer au dovedit beneficii în testele de memorie şi gândire spre deosebire de cei care au primit tratamentul cu întârziere, a declarat miercuri compania americană de medicamente Eli Lilly la conferinţa Asociaţiei Internaţionale Alzheimer care se desfăşoară la Washington, informează agenţia DPA.

Solanezumab este unul dintre cele câteva medicamente aflate în prezent în stadiul de testare în căutarea unui remediu pentru prevenirea sau cel puţin pentru întârzierea bolii care provoacă declin cognitiv şi de memorie în special la grupele de vârstă mai mari.

"Suntem deosebit de încântaţi de aceste date,

23-07-2015
Tip stire
Stiri externe

O victimă a atentatului sinucigaş de luni din Turcia, fotografiată întinsă pe jos şi ţinându-se de mână cu o prietenă imediat după explozie, a supravieţuit deşi a fost grav rănită şi se află internată într-un spital din Istanbul, scrie miercuri cotidianul Hürriyet, relatează AFP.

Imaginea celor două femei a făcut înconjurul lumii şi a fost mult distribuită pe reţelele sociale. În fotografie, una dintre tinere pare fără suflare, cealaltă îşi ridică capul şi pare că strânge mâna prietenei sale. Ele sunt acoperite de sânge şi de dărâmături.

Potrivit Hürriyet, Cagla Seven (în vârstă de 27 de ani), medic pediatru, cea care în

22-07-2015
Tip stire
Stiri externe

Pagini

Subscribe to Stiri medicale