Termen cautat
Tip stire
E.g., 12/21/2014
Data stire

Stiri medicale

Tineri din 15 ţări europene participă sâmbătă la Youth Cancer Europe "Open Space Summit", un eveniment creat pentru a reuni supravieţuitorii diferitelor tipuri de cancer şi de a prezenta nevoile pe care aceştia le au, informează Asociaţia Little People România, într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.

Evenimentul va fi urmat duminică de Gala de Crăciun Temerarii, la care vor participa 240 de tineri supravieţuitori ai cancerului. Gala are loc la Hotel Hilton din Capitală.

La Youth Cancer Europe "Open Space Summit" au confirmat prezenţa tineri supravieţuitori din 15 ţări europene (Marea Britanie, Bulgaria, Cehia, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Polonia, Republica Moldova, România, Serbia,

19-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, i-a înmânat "Cheia oraşului Bucureşti" medicului personal oficial al premierului israelian Benjamin Netanyahu, doctorul Zvi Herman Bercovici, în cadrul unei ceremonii desfăşurate joi, la sediul Municipalităţii.

"La înmânarea cheilor Bucureştiului dr. Zvi Herman Bercovici îmi revine plăcerea de a-i mulţumi pentru contribuţia îndelungată la întărirea relaţiilor dintre autorităţile locale israeliene şi române, care a avut drept rezultat şi facilitarea unei mai bune colaborări între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăria Ierusalimului. Datorită serviciilor aduse şi bunelor relaţii pe care le-a menţinut cu toate mediile politice şi profesionale el va fi numit în curând consul al României

19-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Un milion de persoane au fost rănite în timpul războiului civil din Siria şi bolile se răspândesc în condiţiile în care livrările de medicamente nu ajung la pacienţi, a declarat reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în Siria Elizabeth Hoff, informează Reuters.

O scădere a ratei de vaccinare de la 90% înainte de război la 52% în acest an şi apa contaminată au contribuit la aceste probleme, permiţând creşterea numărului de îmbolnăviri cu febră tifoidă şi hepatită, a mai spus oficialul OMS într-un interviu acordat joi seara.

Mai mult de 6.500 de cazuri de febră tifoidă au fost raportate în acest an

19-12-2014
Tip stire
Stiri externe

La Secţia de neurochirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţe (SJU) Baia Mare s-a dat în folosinţă, vineri, o nouă sală de operaţii la standarde moderne, realizată din fonduri proprii ale SJU şi donaţii.

"Sala de operaţie are un senzor care deschide uşa la apropierea palmei, o premieră naţională care există în acest moment doar în spitalul din Baia Mare, urmând ca, din 2015, sistemul să fie implementat şi la alte unităţi spitaliceşti din ţară. Sala de operaţie a Secţiei de Neurochirurgie reprezintă o investiţie demarată cu trei ani în urmă, unde un sponsor inimos ne-a ajutat, pe parcursul anilor 2012 -

19-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Deputatul PSD Tulcea Neviser Zaharcu cere detalii despre strategia Ministerului Sănătăţii privind investiţiile şi inovarea în sănătate

ÎNTREBARE

Adresată: Domnului Ministru Nicolae Bănicioiu, Ministerul Sănătăţii.

De către: Deputat PSD de Tulcea, Neviser Zaharcu.

Obiectul întrebării: Strategia Ministerului Sănătăţii privind investiţiile şi inovarea în sănătate.

Stimate domnule ministru,

Reuniunea Consiliului miniştrilor sănătăţii din Uniunea Europeană, EPSCO Sănătate, care a avut loc recent la Bruxelles, a hotărât revizuirea Strategiei Europa 2020-Capitolul Sănătate, în sensul păstrării setului de obiective stabilite iniţial, dar cu corectarea mecanismelor de aplicare a documentului.

Strategia respectivă a fost lansată în anul 2010, fiind un act extrem de important la nivel european, emis pentru ca ţările

19-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Patru echipamente speciale destinate protejării personalului medical de Ebola au ajuns la Spitalul TBC din Galaţi, a anunţat vineri reprezentatul unităţii medicale, Emil Popa.

Potrivit acestuia, spitalele au fost dotate cu echipamente speciale de protecţie în urma hotărârilor Comitetului Naţional Ebola şi ale Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. La spitalul TBC a avut loc şi un instructaj în cadrul căruia personalul medical a fost instruit cu privire la modul de acţiune în cazul în care la "Urgenţe" vine un pacient suspect de Ebola. Cadrele medicale au fost învăţate şi cum se foloseşte echipamentul special de protecţie.

"Este absolut necesar ca

19-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Misiunea sondei europene Rosetta, precum şi progresele înregistrate în domeniul inteligenţei artificiale şi luptei împotriva Ebola şi cancerului se numără printre primele zece succese ştiinţifice cele mai remarcabile ale anului 2014, conform unui clasament realizat de revista de ştiinţă britanică 'Nature'.

Misiunea sondei Rosetta de lansare a modulul robotizat Philae, care a asolizat în premieră, la 12 noiembrie, pe nucleul cometei 67/P Ciuriumov-Gherasimenko, i-a asigurat cel mai important loc din top directorului de zbor, italianul Andrea Accomazzo. Acesta a pregătit timp de aproape două decenii zborul sondei Rosetta, care aparţine Agenţiei Spaţiale Europene (ESA). "A fost ca o ascensiune pe un

19-12-2014
Tip stire
Stiri externe

Speranţa de viaţă a populaţiei lumii a crescut cu o medie de şase ani din 1990, susţine un amplu studiu statistic publicat joi în revista medicală britanică The Lancet şi preluat de AFP.

Speranţa medie de viaţă a crescut de la 65,3 ani în 1990 la 71,5 ani în 2013, explică analiza care include date statistice furnizate de 188 de ţări.

Pentru bărbaţi, speranţa de viaţă a crescut în medie cu 5,8 ani între 1990 şi 2013, în timp ce pentru femei, creşterea medie este de 6,6 ani.

"Progresele realizate în faţa unui număr mare de boli şi afecţiuni sunt bune, ba chiar

18-12-2014
Tip stire
Stiri externe

O echipă de medici din cadrul Clinicii de Chirurgie Plastică a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, coordonată de dr. Senin Negovan, a efectuat joi o reconstrucţie mamară bilaterală în cadrul Subprogramului naţional de reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare.

"Intervenţia, care a durat aproximativ două ore, a fost realizată unei paciente de 55 de ani din judeţul Mureş, care a fost operată de cancer mamar cu amputaţie de ambii sâni, operaţii efectuate în 2010, respectiv 2013, având o evoluţie postoperatorie şi post-tratament oncologic favorabilă. Pentru ca o pacientă să beneficieze de reconstrucţie mamară în cadrul

18-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Ministerul Sănătăţii va asigura, începând din 2015, testarea audiometrică în toate maternităţile şi pentru toţi copiii nou-născuţi, a declarat joi ministrul de resort, Nicolae Bănicioiu.

"Pentru dezvoltarea copilului este deosebit de important ca surditatea să fie depistată cât mai devreme pentru a asigura în timp util tratamentul adecvat. Screeningul auzului la nou-născuţi este singura metodă prin care se poate depista activ hipoacuzia chiar din prima lună de viaţă. Din această cauză am hotărât ca, începând cu anul 2015, să asigurăm procedurile de screening în toate maternităţile şi pentru toţi copiii nou-născuţi. Instruirea personalului medical, dar şi dotarea tuturor celor 150 de

19-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Medicul Lucian Burlea, managerul Institutului de Psihiatrie Socola, singura instituţie de profil din ţară, intenţionează să înfiinţeze un muzeu după ce a descoperit că în cadrul unităţii medicale sunt foarte multe echipamente medicale, funcţionale încă, unele dintre acestea fabricate în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Lucian Burlea a declarat pentru AGERPRES că intenţia înfiinţării unui muzeu a apărut după ce a constatat că fosta sală de operaţie de la secţia exterioară Bârnova este foarte bine conservată. Deşi aparatura este depăşită, iar operaţiile au devenit o amintire a celor cu state vechi de plată, susţine medicul, aceasta este încă funcţională.

Fostul Sanatoriu

18-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc a fost amendată de Garda de Mediu Harghita cu suma de 30.000 lei pentru că nu a respectat legea în timpul procedurii de dezafectare a unor rezervoare cu combustibil lichid.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Demeter Ferenc, a declarat pentru AGERPRES că procedura de dezafectare a fost efectuată de o firmă specializată, cu acordul Consiliului Judeţean, dar 's-a uitat solicitarea unui acord de mediu', lucru pe care îl consideră o 'chichiţă birocratică'.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă recunoaşte că a încălcat legea 'în litera, dar nu şi în spiritul ei',

19-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj a distribuit unităţilor spitaliceşti din judeţ ultima tranşă de bani din acest an pentru finanţarea tuturor serviciilor de profil, a declarat directorul instituţiei, Daniel Bondoc.

Potrivit acestuia, cei mai mulţi bani au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, urmând Spitalul Orăşenesc Târgu-Cărbuneşti şi Spitalul de Pneumoftiziologie Runcu.

"Este vorba de ultima rectificare din acest an, practic se finanţează luna decembrie astfel încât bugetul anului 2015 să nu fie afectat prin facturarea în luna ianuarie a anului viitor, cum se făcea până acum. Suma repartizată pentru luna decembrie este mai mare decât media finanţării

18-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Un număr de 2.616 femei din judeţul Galaţi au fost testate pentru depistarea cancerului de col uterin, în cadrul programului de screening, de la începutul anului, au anunţat joi reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

Potrivit acestora, dintre cele peste 2.600 de gălăţence testate, la 75 dintre ele rezultatele testării Papanicolau au ieşit pozitive, ceea ce a însemnat existenţa unor leziuni precanceroase sau canceroase.

"Fiind descoperite din timp, şansele lor de vindecare sunt foarte mari. În mod normal, fără programul de screening, aceste femei ar fi aflat că sunt bolnave mult mai târziu, ceea ce ar fi însemnat şanse limitate la

18-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Peste 6.900 de persoane au murit de virusul Ebola, cele mai multe în vestul Africii, a anunţat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii la Geneva, informează AFP.

La 14 decembrie, 18.569 de persoane au contractat virusul mortal în trei dintre ţările cele mai afectate, Guineea, Liberia şi Sierra Leone, şi 6.900 au murit.

În total, 18.603 contaminări şi 6.915 decese au fost înregistrate în opt ţări de la începutul epidemiei în decembrie 2013.

18-12-2014
Tip stire
Stiri externe

FEDRA îşi măreşte capacitatea.

În următorii 2 ani, FEDRA va iniţia o Strategie naţională pentru persoanele cu autism

Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) îşi dezvoltă capacitatea organizaţională şi executivă. Patru noi asociaţii de părinţi s-au alăturat federaţiei, la începutul acestei luni, crescând numărul de membri de la 19 la 23, iar strategia Federaţiei include şi creşterea capacităţii organizaţiilor membre.

De asemenea, pentru următorii 2 ani, FEDRA şi-a propus înaintarea, către Guvernul României, a unei Strategii naţionale pentru persoanele cu TSA, care va aborda atât revizuirea cadrului normativ cât şi dezvoltarea de servicii pentru persoanele afectate

18-12-2014
Tip stire
Comunicat de presa

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CEJ) a afirmat că un organism viu care nu poate să se dezvolte pentru a deveni fiinţă omenească nu este echivalent cu un embrion, prin urmare, se pot breveta metode de folosire a respectivului organism (ovul) în scopuri industriale sau comerciale, relatează joi AFP şi Reuters, adăugând că în acest fel s-a deschis calea brevetării de tehnologii referitoare la celulele stem.

CEJ s-a pronunţat în legătură cu o sesizare a firmei americane International Stem Cell (ISCO) care a încercat fără succes să breveteze în Marea Britanie, la oficiul pentru proprietate intelectuală, o tehnologie

18-12-2014
Tip stire
Stiri externe

Laura Vizireanu, medicul SMURD care a murit în urma accidentului aviatic de luni de la Lacul Siutghiol, judeţul Constanţa, a fost înmormântată joi, la Brăila, cu onoruri militare şi a primit drapelul de luptă al SMURD.

Decizia ca Laura Vizireanu să fie înmormântată cu onoruri militare, deşi nu era cadru MApN sau MAI, a venit ca urmare a faptului că medicul SMURD şi-a pierdut viaţa într-o misiune de salvare de vieţi omeneşti.

Ceremonia funerară a fost oficiată de un sobor de preoţi la Catedrala "Naşterea Domnului" din Brăila, iar sicriul cu trupul Laurei Vizireanu a fost purtat pe umeri, până la mormânt,

18-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Sezonul rece este momentul în care ne pregatim pentru venirea sarbatorilor, dar din pacate este si semnalul pentru instalarea unor afectiuni de sanatate.

“În aceasta perioada Centrul ProVita - Diagnostic si tratament înregistreaza o crestere a numarului de pacienti de 40% comparativ cu restul anului. Echipa noastra de medici ramâne, la fel ca întotdeauna, în slujba pacientilor si depunem toate eforturile pentru a gasi solutia ideala pentru toate problemele acestora” a declarat Ovidiu Nicolae Palea, Directorul General al Centrului Medical ProVita.

În ceea ce priveste problemele de sanatate care duc la acest procent alarmant exista diferite situatii. Pe de o parte sunt

17-12-2014
Tip stire
Comunicat de presa

325 de pacienţi cu tuberculoză din mai multe judeţe ale ţării sunt ajutaţi de medici, asistenţi sociali şi psihologi să treacă mai uşor prin perioada de spitalizare şi de administrare a tratamentului.

Dintre aceştia, 301 primesc şi sprijin financiar lunar care acoperă costul transportului la spital sau dispensar şi medicamentele pentru efecte adverse şi îi motivează ca, în ciuda tuturor suferinţelor, să nu renunţe la tratament şi să se vindece.

Din luna octombrie 2014, pacienţii interesaţi primesc gratuit inclusiv consiliere şi reorientare profesională, precum şi cursuri de calificare/recalificare. Cursurile sunt selectate în funcţie de nevoile, aptitudinile şi preferinţele pacienţilor şi asigură o

16-12-2014
Tip stire
Comunicat de presa

Pagini

Subscribe to Stiri medicale