Termen cautat
Tip stire
E.g., 02/01/2015
Data stire

Stiri medicale


Fabrica de volane Autoliv din Sfântu Gheorghe a fost evacuată vineri dimineaţă, după ce mai mulţi angajaţi s-au simţit rău, existând suspiciunea de intoxicare cu o substanţă neidentificată.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna, Marius Tolvaj, a declarat pentru AGERPRES că şapte persoane s-au simţit rău sau au leşinat, acestea fiind transportate la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe cu maşinile Serviciului de Ambulanţă şi ale SMURD.

'Deocamdată nu cunoaştem cauza (...) Toţi angajaţii fabricii aflaţi la muncă în această dimineaţă, circa 800 de oameni, au fost evacuaţi (...) Au venit specialişti de la Mediu pentru

30-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Doar patru din cele opt unităţi administrativ-teritoriale izolate din Delta Dunării au, în momentul de faţă, medici de familie, sporul de care beneficiază aceştia urmând să se dubleze în luna aprilie, dacă Ministerul Sănătăţii va aplica procentul de majorare anunţat joi de ministrul Nicolae Bănicioiu.

'Încă de acum cel puţin patru ani, am făcut demersuri pentru introducerea sporului de izolare de 100% pentru medicii de familie care deservesc populaţia din localităţile izolate din Delta Dunării. Acest spor însă este insuficient, iar medicii refuză să se stabilească în aceste localităţi, astfel încât în momentul de faţă avem medici de familie în oraşul

30-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Consilierii judeţeni liberali din Tulcea au propus vineri, în timpul şedinţei în plen a legislativului judeţului, ca şi angajaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) să beneficieze de sporul de izolare care urmează să se acorde la nivel naţional de Ministerul Sănătăţii medicilor care deservesc populaţia din localităţile izolate.

'O soluţie pentru problemele cu care se confruntă SJU de foarte multă vreme ar fi ca şi angajaţii acestei unităţi să beneficieze de sporurile care se vor acorda pentru medicii care deservesc populaţia din localităţile izolate. Suntem într-o zonă defavorizată şi cred că aceasta este soluţia pentru majorarea lefurilor angajaţilor din SJU', a

30-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Acordarea unui concediu de adaptare de şase luni pentru familiile care adoptă copii mai mari de doi ani ar stimula adopţiile din România, în opinia directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), Violeta Milaş.

"Părerea mea, şi personală şi profesională, este că pentru a stimula adopţia copilului mai mare de doi ani este absolut necesar a se introduce o prevedere legală pentru susţinerea familiei care adoptă printr-un concediu de îngrijire a copilului de măcar şase luni. Fiindcă este absurd. Ai dat în adopţie un copil mai mare de doi ani unei familii şi ei ce fac? Pot avea

30-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Spitalul European Polisano de la Sibiu, realizat printr-o investiţie de 25 de milioane de euro, atrage tot mai mulţi pacienţi din străinătate, urmând modelul clinicilor private de succes din Turcia, unde turismul medical a adus numai anul trecut, statului, venituri de trei miliarde de euro, conform avocatului Remus Borza, Preşedintele Grupului de Firme Polisano.

"Vom încerca să aducem mai multă pacientură din Republica Moldova. Spaţiul ex-sovietic oferă o foarte bună oportunitate în ceea ce priveşte Spitalul Polisano. Vom intra pe ţările din Orientul Mijlociu, urmând modelul turcesc în ceea ce priveşte serviciile medicale private - acolo vorbim de o industrie, peste

30-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Corupţia din sistemul de sănătate pare să fie foarte răspândită, practica plăţilor informale fiind foarte frecventă, în special în oraşele şi localităţile mici şi "cel mai ades pare să fie şi dificil de eradicat", se arată în raportul MCV al Comisiei Europene care remarcă însă că Ministerul Sănătăţii are progrese semnificative prin proiecte derulate cu organizaţiile societăţii civile.

"Corupţia din sistemul de sănătate pare să fie foarte răspândită. Practica plăţilor informale este foarte frecventă, în special în oraşele şi localităţile mici şi cel mai ades pare să fie şi dificil de eradicat. Ministerul Sănătăţii împreună cu Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei au

29-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Magnetul este un material sau un obiect ce produce un câmp magnetic. Câmpul magnetic este invizibil, dar este responsabil pentru cea mai importantă proprietate a unui magnet şi anume forţa de a atrage alte materiale feromagnetice precum fierul şi de a atrage sau respinge alţi magneţi.

În Antichitate, oamenii au descoperit rocile magnetice, bucăţi de minereu de fier magnetizate natural, mai exact, magneţi creaţi natural ce atrag fierul.

Cele mai timpurii descrieri despre magneţi şi proprietăţile lor sunt din Grecia, India şi China şi datează de aproximativ 2500 de ani. Proprietăţile rocilor magnetice au fost scrise în lucrarea lui Plinius cel Bătrân,

30-01-2015
Tip stire
Stiri externe

Consumul de nuci îmbunătăţeşte concentrarea şi capacitatea de a prelucra informaţiile, susţin oamenii de ştiinţă americani de la University of California, Los Angeles (UCLA), preluaţi de Daily Mail.

Acestea sunt concluziile unui studiu condus de Lenore Arab de la Şcoala de Medicină "David Geffen", UCLA, care a constatat că funcţiile cognitive sunt în mod constant mai bune la participanţii care au consumat nuci, indiferent de vârstă, sex sau etnie.

Acest studiu, publicat recent, reprezintă prima analiză de mari dimensiuni dedicată legăturii dintre consumul de nuci şi funcţiile cognitive şi totodată singura cercetare care a inclus toate datele cognitive disponibile din multiple National

30-01-2015
Tip stire
Stiri externe

Casa de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii a publicat cele mai recente modificări aduse Codului Muncii - Legea 53/2003.

Principalele modificări aduse de Legea 12/2015 se referă la salarizarea salariatului temporar, precum şi la modul de stabilire şi efectuare a concediului de odihnă.

1. Modificări privind salarizarea salariatului temporar

Prin modificările aduse de Legea nr. 12/2015 se stabileşte în mod clar că salariatul temporar va primi, pentru fiecare misiune, un salariu cel puţin egal cu al salariatului propriu al utilizatorului, care prestează aceeaşi muncă sau una similară cu cea prestată de către salariatul temporar.

Chiar dacă şi anterior Legii nr. 12/2015 s-ar fi putut

30-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Ministerul Sănătăţii va organiza luni, la sediul Institutului Naţional de Sănătate Publică, o dezbatere publică având ca temă delistarea unor medicamente aflate pe lista de compensate şi gratuite.

Un număr de 21 de medicamente vor fi delistate şi alte 12 vor fi mutate pe o sublistă cu procent de compensare de 20%, prevede proiectul de hotărâre de guvern, aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Potrivit proiectului, acest lucru va permite introducerea unor terapii de ultimă generaţie pentru patologii cu impact major din punct de vedere social.

"În acest mod se creează spaţiu bugetar pentru încheierea de contracte cost-volum şi cost-volum-rezultat pentru

29-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au ridicat mai multe documente şi harduri de calculatoare de la sediile APIA Mehedinţi, primăriile din oraşul Baia de Aramă şi comuna Obârşia Cloşani în urma perchiziţiilor efectuate joi.

Surse judiciare au declarat pentru AGERPRES că anchetatorii au verificat documentaţiile prin care consiliile locale Baia de Aramă şi Obârşia Cloşani au intrat în posesia unor subvenţii pentru păşunile situate în zona defavorizată a părţii de nord a judeţului Mehedinţi.

De asemenea, au fost verificate şi dosarele justificative prin care două persoane fizice au beneficiat în perioada 2011-2014 de subvenţii pentru aproximativ 3.000 de capete de animale, de

30-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Robertino Stan, liderul reţelei din dosarul medicamentelor contrafăcute, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, au decis magistraţii de la Tribunalul Bucureşti.

Alte trei persoane, Ştefan-Florin Clinciu, Pavel-Marian Usturoi şi Gheorghe-Aurelian Anghel, vor sta în arest la domiciliu, iar Mariana Stan (soţia lui Robertino Stan), Luminiţa Costin (contabilă) şi Alexandru-Robert Oprea vor fi cercetaţi sub control judiciar.

Pentru Gheorghe Clinciu a fost respinsă ca neîntemiată cererea procurorilor de arestare preventivă.

Decizia instanţei nu este definitivă.

Soţii Robertino şi Mariana Stan, administratori ai firmelor Cross Pharm, Benedict Pharma şi Farmacia Vitaplus Cernica, sunt acuzaţi de procurorii Parchetului General că, în calitate de administratori de

30-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, a cerut sprijinul Consiliului Judeţean pentru realizarea Centrului de coordonare şi conducere a intervenţiilor în situaţii de urgenţă, astfel încât timpul de reacţie să scadă iar acţiunile să fie conduse unitar.

Prefectul Harghitei a declarat vineri pentru AGERPRES că, după primirea apelului de urgenţă, din acest centru se va dispune, în mod unitar, ce forţe pornesc spre intervenţie, iar coordonarea acţiunii se va face de o singură persoană, respectiv şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Adrian Jean Andrei a spus că deja există un spaţiu destinat acestui centru, la sediul ISU Harghita, dar este nevoie de fonduri

30-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Conducerea Spitalului Orăşenesc Turceni nu poate înfiinţa în incinta unităţii compartimentul de primiri urgenţe din cauza lipsei personalului medical de specialitate, cu toate că Ministerul Sănătăţii a aprobat crearea respectivului centru.

Potrivit directorului unităţii spitaliceşti, Dragoş Haţeganu, după obţinerea aprobării de înfiinţare a purtat discuţii cu mai mulţi medici care ar putea să lucreze la compartimentul de primiri urgenţe, majoritatea punând problema navetei pe care ar trebui să o facă de la cele mai apropiate oraşe.

Momentan, urgenţele din oraş sau din comunele învecinate arondate sunt primite la camera de gardă, fiind trimise ulterior către alte spitale mai mari.

"Ne-am poticnit în ultimul

30-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Două persoane au fost reţinute, iar alte 12 sunt cercetate în stare de libertate, în urma percheziţiilor domiciliare derulate joi pe raza judeţelor Galaţi, Brăila şi Tulcea pentru destructurarea unei grupări specializate în infracţiuni de trafic de droguri.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Galaţi, în urma audierii celor aproximativ 90 de persoane aduse la sediu, două au fost reţinute vineri, pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore, fiind acuzate de deţinere şi trafic de droguri de risc şi mare risc, urmând să fie prezentate instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar alte 12

30-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Două noi cazuri de gripă sezonieră au fost confirmate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, a anunţat, vineri, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Liliana Iordăchescu.

Potrivit acesteia, DSP Galaţi a fost notificată de Institutul Cantacuzino Bucureşti despre faptul că probele biologice trimise de la Galaţi pentru analiză, aparţinând unor femei, au ieşit pozitive. Într-un caz este vorba de gripă cu virusul gripal AH3 şi în celălalt cu virusul gripal AH1.

'Ni s-au confirmat încă două noi cazuri de gripă. În primul caz, este vorba de o tânără în vârstă de 24 ani, care este însărcinată în 20 de săptămâni. Are gripă

30-01-2015
Tip stire
Stiri interne

O serie de studii ale universităţilor canadiene, americane şi britanice, publicate din 1997 până azi, au relevat declinul concentraţiei de nutrienţi din alimentele zilelor noastre.

Lucrările, rezumate în studiul "Still No Free Lunch" de Brian Halweil, cercetător la Worldwatch Institute, confirmă dezvoltarea "caloriei vide": grasă şi dulce, dar inutilă pentru sănătate, se arată într-un articol publicat online de ziarul Le Soir.

În timp ce în ţările dezvoltate aportul de calorii creşte, majoritatea alimentelor nemodificate pe care le consumăm - fructe, legume şi cereale - devin nişte cochilii goale pe plan nutriţional.

Chiar şi în alimentele considerate sănătoase, vitaminele A şi C, proteinele, fosforul,

30-01-2015
Tip stire
Stiri externe

Oamenii de ştiinţă americani şi publicul larg au opinii foarte diferite cu privire la probleme ştiinţifice cheie între care şi rolul jucat de omenire în provocarea schimbărilor climatice, siguranţa alimentelor modificate genetic şi teoria evoluţiei, arată un sondaj publicat în revista Science, citat de Reuters şi AFP.

Un procent de 87% dintre oamenii de ştiinţă interogaţi de Pew Research Center consideră că activitatea umană a fost cauza principală a schimbărilor climatice globale, comparativ cu 50% din publicul larg care crede acelaşi lucru.

Mai mult decât atât, 25% din public consideră că nu există nici o dovadă a încălzirii globale, în creştere de

30-01-2015
Tip stire
Stiri externe

Eurodeputata PSD, Daciana Sârbu, cere sprijinul autorităţilor medicale britanice pentru "apărarea medicilor români de atacurile extremiştilor din Regatul Unit".

Potrivit unui comunicat de presă, remis vineri AGERPRES, Daciana Sârbu a adresat o scrisoare forurilor medicale britanice şi ministrului sănătăţii din Regatul Unit, în care, subliniind faptul că atacurile extremiştilor la adresa medicilor români sunt "incorecte şi nemeritate", le solicită acestora "să i se alăture în demersul de condamnare publică a acestor atacuri şi să ia apărarea personalului medical imigrant, printre care se numără şi foarte mulţi români".

"Ca membră a Parlamentului European, dar şi în calitate de cetăţean român, sunt mândră de

30-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Premierul Victor Ponta consideră că singura soluţie sustenabilă pe termen lung pentru un sistem social puternic este creşterea numărului de contribuabili şi susţine că un grad de fiscalitate scăzut, cum are România, presupune servicii sociale mai mici.

"Întrebarea e cum putem cu 16% să avem şi şcoli şi spitale ca în Germania, unde plătesc 48%. Discuţia corectă este: un grad foarte scăzut de fiscalitate, şi România are un grad scăzut de fiscalitate, presupune servicii sociale mai mici. N-a găsit nimeni soluţia magică, atât timp cât nu avem petrolul din Golf şi alte resurse, nu a găsit nimeni într-o societate europeană soluţia

30-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Pagini

Subscribe to Stiri medicale