Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/27/2015
Data stire

Stiri medicale


Fostul manager al Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iaşi Ştefan-Lucian Burlea a fost trimis în judecată de procurorii DNA Iaşi, fiind acuzat de abuz în serviciu.

De asemenea, DNA Iaşi i-a trimis în judecată pe Iulian Sebastian Popa, la data faptelor şef Serviciu Achiziţii în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iaşi, Adriana Medvichi, la data faptelor jurist la aceeaşi unitate medicală, şi Gina Grecianu, consilier juridic, informează un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) remis marţi AGERPRES.

Iulian Popa este în arest la domiciliu, în sarcina sa procurorii reţinând săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru

26-05-2015
Tip stire
Stiri interne

În 2015, la 27 mai, este marcată Ziua internaţională a sclerozei multiple. De la marcarea sa pentru prima dată în 2009 s-a ajuns, în prezent, la organizarea de evenimente în peste 78 de ţări pentru a informa populaţia şi a face cunoscută această boală, care afectează tot mai multe persoane.

Potrivit Federaţiei Internaţionale pentru Scleroză Multiplă, aproximativ 2,3 milioane de oameni din întreaga lume sunt diagnosticaţi cu scleroză multiplă (SM), însă numărul celor care suferă se estimează a fi mai mare, o mare parte rămânând nediagnosticaţi, potrivit site-ului dedicat zilei www.worldmsday.org.

În Europa numărul persoanelor afectate de SM este estimat la 700

26-05-2015
Tip stire
Stiri externe

Zece clinici vor derula în acest an Programul gratuit de fertilizare in vitro şi embriotransfer al Ministerului Sănătăţii, care va beneficia de un buget de 1.857.000 lei.

Ministerul Sănătăţii estimează că 300 de cupluri vor putea beneficia în acest an de program iar în funcţie de adresabilitate, dar şi de fondurile alocate Sănătăţii, suma poate fi majorată în urma rectificărilor bugetare.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii remis marţi AGERPRES, comisia de specialişti desemnată prin Ordin de ministru a încheiat procesul de selecţie a unităţilor sanitare care au îndeplinit criteriile de eligibilitate stabilite prin Ordinul 386/ 2015 privind aprobarea Normelor

26-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Peste 1.600 de cetăţeni din comuna vasluiană Viişoara au rămas de trei luni fără medic de familie, după ce acesta a reziliat contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) şi a părăsit ţara, plecând în Uruguay.

Potrivit primarului comunei Viişoara, Liviu Pârciu, niciun medic din judeţul Vaslui nu s-a arătat dispus să preia pacienţii.

"Cel mai greu este pentru bolnavii cronici, care au nevoie lunar de reţete. Unii cetăţeni merg la medicul de familie din comuna vecină Dodeşti, dar majoritatea nu au unde să se ducă. Am făcut demersurile necesare, am solicitat sprijin la instituţiile abilitate, dar, din păcate niciun

26-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Taxa clawback va scădea odată şi proporţional cu scăderea preţurilor la medicamente, a declarat marţi preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, Vasile Ciurchea, la cea de a şasea ediţie a Forumului Industriei Farmaceutice.

"Odată cu scăderea preţurilor cu siguranţă taxa clawback va scădea şi va scădea proporţional cu scăderea preţurilor. Probabil că va ajunge undeva pe la 5%, nu cred că mai mult. Vom vedea. Atât timp cât preţurile scad, scade şi taxa clawback. (...) Sperăm ca lucrurile să fie aşa cum le previzionăm noi", a afirmat Ciurchea.

Pe de altă parte, Vasile Ciurchea a opinat că dispariţia de pe piaţă

26-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Un număr de 6.200.000 de carduri de sănătate au fost activate, în prezent 70% din serviciile medicale fiind acordate pe baza acestora, a declarat, marţi, la Palatul Parlamentului, după o întâlnire cu senatorii PSD, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea.

Potrivit acestuia, sistemul cardului naţional de sănătate funcţionează peste aşteptări, luni la prânz fiind acordate 110.000 de servicii medicale fără card şi 260.000 cu card.

"Funcţionează, funcţionează mai bine decât ne aşteptam. La acest moment, aproximativ 70% din serviciile acordate sunt asigurate pe bază de card. Luni la prânz, erau aproximativ 110.000 servicii medicale fără card la nivel naţional

26-05-2015
Tip stire
Stiri interne

UniCredit Leasing Corporation IFN SA a finanţat bunuri în valoare de 69,8 milioane de euro, în trimestrul unu 2015, în creştere cu 31% faţă de perioada similară din 2014, au anunţat, marţi, reprezentanţi ai companiei.

Compania şi-a menţinut cota de piaţă la 18,3%, menţinând poziţia de lider al companiilor de profil.

După anul 2014, în care ponderea autovehiculelor comerciale şi utilitare în portofoliu a urcat cu 13 puncte procentuale, la 40%, în primele trei luni din 2015 creşterea a continuat, până la un nivel de 46%.

'Ne-am propus să ne menţinem cota de piaţă, să ne îmbunătăţim calitatea serviciilor acordate clienţilor noştri şi

26-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Ofiţeri de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog Timişoara şi cei de la Serviciul de Acţiuni speciale al Poliţiei Timiş desfăşoară, marţi dimineaţa, o amplă operaţiune în forţă pentru anihilarea unei grupări de traficanţi de droguri de risc şi mare risc care vindeau stupefiantele elevilor din oraş.

Unul dintre suspecţi nu le-a deschis uşa trupelor speciale, aruncând de pe balcon o pereche de pantaloni în care poliţiştii au descoperit mii de lei, euro şi lire sterline, iar oamenii legii au fost nevoiţi să spargă uşa pentru a pătrunde în locuinţa bărbatului, unde au găsit câteva grame de cannabis.

Împreună

26-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Specialiştii din conducerile instituţiilor medicale publice şi private pot participa, pe 9 iunie, la seminarul "Data Analytics în Healthcare" care îi învaţă să îmbunătăţească serviciile oferite pacienţilor, să acorde o importanţă mai mare siguranţei acestora şi să-şi eficientizeze operaţiunile zilnice.

"Prin intermediul seminarului 'Data Analytics în Healthcare' , Predicta îşi propune să ajute specialiştii din poziţii de conducere ale instituţiilor medicale publice şi private să proceseze într-un timp scurt un volum mare de date în rapoarte relevante pentru luarea celor mai bune decizii. Seminarul 'Data Analytics în Healthcare' ajută companiile care activează în domeniile farma şi sănătate să îmbunătăţească serviciile oferite

26-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Color designerul Jean-Gabriel Causse militează pentru revenirea tuturor culorilor în viaţa de zi cu zi, în contextul în care griul şi negrul câştigă tot mai mult teren în case şi în îmbrăcăminte. În cartea sa intitulată 'L'Etonnant pouvoir des couleurs' (Uimitoarea putere a culorilor), el prezintă virtuţile şi efectele binefăcătoare ale fiecărei culori, relatează madame.lefigaro.fr.

'S-a dovedit ştiinţific faptul că albastrul calmează, iar rozul permite perceperea mai pozitivă a lucrurilor. În cadrul unui experiment, un birou al unui centru de depozitare a maşinilor ridicate a fost zugrăvit în roz. S-a constatat că oamenii care veneau să îşi recupereze maşinile plecau mai

26-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Administraţia Prezidenţială precizează că managerul Spitalului "Grigore Alexandrescu", Dan Mircea Enescu, a propus decorarea de către preşedintele Klaus Iohannis a medicului Florin Dumitru Cătălin Rusu.

Precizarea Departamentului de comunicare al Administraţiei Prezidenţiale vine ca urmare a informaţiilor publicate în mass-media referitoare la decorarea doctorului Florin Dumitru Cătălin Rusu, şef Secţie clinică anestezie şi terapie intensivă de la Spitalul clinic de urgenţă pentru copii "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti.

Potrivit sursei citate, Spitalul "Grigore Alexandrescu" a fost premiat de curând la Londra drept cel mai bun spital regional iar managerul spitalului, acad. prof. dr. Dan Mircea Enescu, a primit distincţia de manager al anului

26-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Alimentaţia sănătoasă începe cu micul dejun, care ajută la controlul apetitului şi al glicemiei, atât la adulţi, cât şi la copii, potrivit prof. univ. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

"Omiterea micului dejun se asociază cu creşterea ponderală. Micul dejun sănătos scade riscul de diabet zaharat tip 2", a declarat prof. univ. dr. Maria Moţa.

Pentru un mic dejun sănătos trebuie să alegem apă sau cafea/ceai neîndulcite, în locul sucurilor de fructe sau băuturilor îndulcite.

Putem reduce riscul de diabet mâncând cel puţin trei porţii de legume pe zi, inclusiv legume cu frunze verzi (spanac, salată verde,

26-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Adunarea Mondială a Sănătăţii (AMS), cel mai mare organ de decizie în domeniul politicii medicale, a adoptat un plan de acţiune pentru a lupta în mod ferm şi unilateral împotriva rezistenţei antimicrobiene, inclusiv a rezistenţei la antibiotice.

Adunarea, care s-a încheiat marţi după opt zile de deliberări, a decis să acţioneze tranşant împotriva unei probleme care ia amploare, relatează EFE.

Chiar înainte de începerea dezbaterilor Adunării, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a prezentat un studiu care a relevat că infecţiile care în ultimele decenii s-au putut trata datorită antibioticelor ar putea deveni din nou letale ca urmare a creşterii rezistenţei bacteriilor la aceste

26-05-2015
Tip stire
Stiri externe

Compania de biotehnologie NIPD Genetics (Non-Invasive Prenatal Diagnistics) a anunţat că din 25 mai începe distribuirea testului Veracity din Cipru în toate ţările din lume, informează site-ul pulsul-afroditei.com.

Testul a fost realizat în 2011 de grupul de cercetare al profesorului Philippos Patsalis (actualul ministru al Sănătăţii din Cipru) la Institutul de Neurologie şi Genetică din Nicosia, care a creat filiala companiei de biotehnologie NIPD Genetics pentru a putea beneficia de rezultatele cercetării prin distribuirea pe piaţa mondială a testului neinvaziv pentru depistarea sindromului Down şi a altor tipuri de sindrom.

Această realizare deschide perspective promiţătoare şi pune Ciprul pe harta mondială a

25-05-2015
Tip stire
Stiri externe

Mâncarea sănătoasă favorizează o respiraţie bună, altfel spus alimentele sănătoase protejează împotriva bronho-pneumopatiei cronice obstructive (BPCO), scrie luni passionsante.be.

Fără îndoială că fumatul constituie factorul major de risc în BPCO, obstrucţie lentă şi progresivă a căilor aeriene şi plămânilor.

Această afecţiune este una din principalele cauze de mortalitate în lume. Într-o treime din cazuri, boala afectează însă nefumători, arată dr Boris Hansel în Journal international de medecine. 'A fost pomenit rolul alimentaţiei, însă nu s-a insistat asupra lui', afirmă el.

Cercetători americani au analizat dosarele medicale aferente unui număr de 100.000 de persoane observate timp de aproximativ 20 de ani. Niciuna nu avea

25-05-2015
Tip stire
Stiri externe

Lentilele de contact bionice ar putea să ne facă să uităm definitiv de ochelari. Inventate de un optometrist din Canada, aceste lentile denumite Ocumetics Bionic Lens (OBL) promit să îmbunătăţească performanţele vederii până la un standard de trei ori mai ridicat decât 20/20, standardul universal pentru evaluarea vederii normale, conform unui material publicat de site-ul sciencealert.com.

Diferenţa faţă de lentilele de contact deja existente pe piaţă este că acestea sunt pentru purtare permanentă, fiind inserate în ochi printr-o procedură deloc invazivă, fără durere, care durează aproximativ 10 minute şi este asemănătoare operaţiei împotriva cataractei, conform inventatorului lor, Gareth Webb. În plus,

26-05-2015
Tip stire
Stiri externe

Policlinica Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu înregistrează, lunar, venituri de aproximativ 100.000 lei din contravaloarea serviciilor oferite pacienţilor, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Vasile Stănculete.

Potrivit acestuia, recordul de încasări zilnice a fost atins săptămâna trecută când, în urma serviciilor oferite de medicii care activează în cadrul Policlinicii, au fost achitaţi de către bolnavi circa 12.000 lei. Suma reprezintă bani plătiţi numerar de către pacienţi, fără a lua în calcul decontările efectuate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj.

"Din punct de vedere financiar, Policlinica aduce venituri foarte bune, recordul a fost atins acum câteva zile

26-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Peste 2.400 de doze de vaccin diftero-tetanic au fost distribuite medicilor de familie din judeţ pentru a relua imunizarea copiilor până într-un an, după ce campania a fost suspendată timp de două luni din cauza lipsei serului respectiv, a declarat marţi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, Elena Piţian.

Potrivit acesteia, dozele necesare de vaccin au ajuns în stocul DSP Gorj în cursul săptămânii trecute, iar distribuirea lor către medicii de familie s-a făcut cât mai repede pentru a putea fi reluată imunizarea copiilor de 2,4 şi 11 luni, conform calendarului obligatoriu de vaccinare valabil

26-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Bacteriologul Heinrich Hermann Robert Koch, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină sau Fiziologie, în 1905,
s-a născut la 11 decembrie 1843.

A fost unul dintre întemeietorii bacteriologiei moderne. A introdus în bacteriologie tehnica mediilor solide şi coloraţiei bacteriilor.

A elaborat modalităţi generale de cercetare bacteriologică şi a dezvoltat metodele de dezinfecţie. A evidenţiat rolul sporilor microbieni ca formă de rezistenţă a microorganismelor.

În 1876, a demonstrat că antraxul (dalacul) se transmite prin bacterii, însămânţând pe medii sterile produse patologice de la animale bolnave.

A izolat şi a obţinut pentru prima oară o cultură pură a bacilului antraxului. Una dintre cele mai importante descoperiri- bacilul

26-05-2015
Tip stire
Stiri externe

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi s-a autosesizat şi a declanşat o anchetă la Spitalul Judeţean de Urgenţă în urma decesului unei persoane operate în unitatea sanitară de unde ar fi contactat o infecţie intraspitalicească.

''Direcţia de Sănătate Publică va trimite echipe de control pentru prelevarea de probe din sectoarele vulnerabile pentru stabilirea încărcăturii microbiene. În urma aflării rezultatelor se vor lua măsurile legale'', a declarat marţi purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi, Valentin Boldea.

Reprezentanţii Colegiului Medicilor Galaţi au precizat că aceste infecţii intraspitaliceşti nu reprezintă din păcate o noutate, important fiind modul în care sunt gestionate.

''Aceste infecţii de spital sunt

26-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Pagini

Subscribe to Stiri medicale