Termen cautat
Tip stire
E.g., 04/23/2018
Data stire

UPDATE: Decizia Curtii Constitutionale referitoare la pensii se va aplica in cel mult 45 de zile


Autor: elena

Termenul maxim pentru punerea de acord a legislatiei fiscale cu decizia Curtii Constitutionale conform careia contributia de asigurari de sanatate de 5,5% se aplica numai pensiilor care depasesc 740 de lei este de 45 de zile, a declarat, vineri, intr-un briefing de presa, ministrul Muncii, Claudia Boghicevici.

"In 45 de zile, legislatia fiscala va fi pusa in acord cu deciziile Curtii Constitutionale. Pentru aceasta am constituit un grup de lucru din specialisti ai Ministerului Muncii, Ministerului Finantelor Publice si Ministerului de Justitie", a spus ministrul Muncii, aratand ca "legislatia fiscala reglementeaza modul de calcul si plata contributiei de sanatate".

Claudia Boghicevici a subliniat ca grupul de lucru urmareste ca sa finalizeze armonizarea legislatiei "chiar mai repede de 45 de zile".

Potrivit estimarilor Casei Nationale de Pensii, beneficiari ai deciziilor Curtii Constitutionale sunt 2,1 milioane de persoane iar Fondul national Unic de Asigurari de Sanatate va fi afectat in conditiile in care o suma de aproximativ un miliard de lei nu ii va mai fi transferata de catre Casa Nationala de Pensii Publice.

La randul sau si ministrul muncii a aratat ca "este vorba de peste un miliard lei de care sistemul asigurarilor de sanatate nu va mai beneficia".

Atat ministrul Muncii cat si presedintele Casei Nationale de Pensii au subliniat ca deciziile Curtii Constitutionale vor fi aplicate automat nefiind necesara depunerea de catre pensionari a unor cereri in acest sens.

"Dorim ca prin efectul legii pensionarii sa-si primeasca drepturile fara a mai depune cereri (...) Pensiile mai mici de 740 lei nu sufera modificari. Nici pana acum acestea nu erau afectate de retinerea contributiilor de sanatate care erau si sunt in continuare platite de la bugetul de stat", a precizat ministrul muncii.

Potrivit estimarilor Doinei Parcalabu, pana in acest moment, circa 100.000 de cereri au fost depuse de catre pensionari la toate casele teritoriale.
La randul sau, ministrul Muncii a aratat ca apelul la instanta este un drept care poate fi exercitat in deplina libertate intr-un stat democratic.

"Vreau ca fiecare pensionar sa stie ca-i respectam dreptul de acces in justitie. Este dreptul fiecarui cetatean din Romania sa apeleze la actul de justitie iar acesta este un pilon al statului de drept si nimeni nu-l ingradeste", a spus Claudia Boghicevici.

Ea a mai precizat ca, la nivel national, numarul citarilor in instanta primite de minister este nesemnificativ, o situatie deosebita fiind cea din Arges, unde Curtea de Apel a emis un numar mare de decizii definitive in favoarea pensionarilor.

In data de 13 martie, Curtea Constitutionala s-a pronuntat prin doua decizii in privinta retinerii contributiei de asigurari de sanatate de 5,5% din veniturile din pensii.
Curtea a constatat ca 'dispozitiile art. 259 alin(2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii sunt constitutionale in masura in care se interpreteaza in sensul ca procentul de 5,5 se aplica numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei'.

Potrivit CCR, deciziile sale produc efecte numai pentru viitor, iar cele stabilite prin prezenta decizie urmeaza a se aplica de catre Casa Nationala de Pensii Publice, prin casele judetene de pensii, si casele sectoriale de pensii, de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

20-04-2012
Tip
Stiri interne
Sursa