Termen cautat
Categorie

Candidoza bucala


Autor: bcristina

Candidoza bucala este o infectie cauzata de fungul denumit Candida albicans. Acest fung nu afecteaza doar cavitatea bucala ci, dimpotriva, este prezent in diverse zone ale organismului cauzand iritatii de scutec la sugari si candidoza vaginala la femei. Desi detine o incidenta mai mare in randul nou-nascutilor, copiilor, persoanelor adulte si a persoanelor cu sistemul imunitar slabit, candidoza poate afecta pe oricine.

Cauzele candidozei bucale

In mod normal, Candida albicans este prezenta in cantitati mici la nivelul cavitatii bucale, a tractului digestiv si a pielii. Chiar si asa acest fung este tinut sub control cu ajutorul altor bacterii si microorganisme. In cazul in care, dorita anumitor boli, a stresului si a unor tratamente medicamentoase, acest echilibru este afectat, Candida albincans va incepe sa se se dezvolte mai mult decat in mod normal, cauzand candidoza bucala.

Cu alte cuvinte, factorii de risc pentru candida bucala sunt:

 • anumite tratamente medicamentoase ca antibiotice, anticonceptionale si corticosteroizi;
 • anumite boli precum diabet necontrolat, cancer, xerostomie (uscarea gurii) sau sarcina;
 • fumat;
 • proteze dentare.

Simptomele candidozei bucale

De obicei, candida bucala apare subit, insa, exista situatii cand poate deveni cronica, avand o durata mai mare de manifestare. Unul dintre principalele simptome aleste acestei conditii medicale este prezenta unor leziuni albe, cremoase si dureroase, ce sangereaza in timpul periajului, la nivelul limbii, zonei interioare a obrajilor, gingiilor si a amigdalelor. In cazuri severe leziunile se pot extinde si pe esofag, ducand la urmatoarele manifestari:

 • durere;
 • dificultati de inghitire;
 • senzatia ca mancarea ramane blocata la jumatatea distantei spre stomac sau dimpotriva in gat;
 • febra, caz in care infectia se va raspandi dincolo de esofag.

Datorita gradului mare de contagiozitate, candida bucala poate fi transmisa si altor parti ale organismului precum plamani, ficat sau piele. De cele mai multe ori, insa, acest lucru se petrece in cazul persoanelor diagnosticate cu HIV, cancer sau sistem imunitar deprimat.

Diagnosticarea candidozei bucale

Medicul stomatolog poate diagnostica aceasta conditie medicala efectuand un examen medical la nivelul cavitatii bucale. Astfel, daca pe limba, partea interioara a obrajilor sau alte zone ale cavitatii bucale sunt prezente leziuni de culoare alba, sau daca dupa periaj acestea raman rosii si sangereaza usor, cel mai probabil diagnosticul stabilit va fi de candidoza bucala.
In cazul in care candida bucala se extinde la nivelul esofagului, este necesara efectuarea unor teste mai specializate precum exsudat (prelevarea unei mostre de lichid de la nivelul gatului) sau endoscopie pentru vizualizarea suprafetei esofagului, stomacului sau a intestinului subtire.

Tratament pentru candidoza bucala

Daca in cazul persoanelor sanatoase candidoza bucala poate fi tratata fara probleme, simptomele acestei conditii medicale pot fi mult mai severe si dificil de combatut in cazul celor al caror sistem imunitar este slabit. Astfel, tratamentul candidozei bucale presupune administrarea timp de 10-14 zile a unor medicamente antifungice, disponibile sub forma de tablete, capsule sau lichide. Ceea ce trebuie sa intelegeti insa, este faptul ca forma de tratament recomandata de medicul stomatolog se va plia pe nevoile fiecarui pacient. Mai mult decat atat, tinand cont de faptul ca in anumite situatii candidoza bucala este un simptom al altor boli si afectiuni mai severe, medicul stomatolog va poate recomanda efectuarea unor teste mai amanuntite, precum si vizita la alti medici de specialitate.

Prevenirea candidozei bucale

Pentru a preveni candida bucala trebuie sa respectati acesti pasi:

 1. Mentineti o igiena riguroasa a cavitatii bucale, periind dintii de cel putin 2 ori pe zi fi folosind ata dentara in fiecare zi.
 2. Evitati apa de gura sau spray-ul de gura.
 3. Mergeti in mod regulat la stomatolog.
 4. Limitati cantitatea de zahar si drojdie extrasa din alimentatie. Pentru aceasta trebuie sa evitati alimente precum paine, bere sau vin.
 5. Renuntati la fumat.
Bibliografie

http://www.webmd.com/oral-health/guide/dental-health-thrush?page=2