Termen cautat

Acidul 5-hidroxi-indolacetic (5-HIAA)


Autor: george

DESCRIERE TEST

5-HIAA este un test de urina care masoara cantitatea de acid 5-hidroxi-indolacetic din urina. Tumorile carcinoide sunt tumori dezvoltate in apendice, intestin, plamani. Tumorile contin celule care secreta serotonina sau alte tipuri de neurohormoni. Serotonina este metabolizata de ficat si excretata prin urina ca 5-HIAA, deci5-HIAA este un produs al serotoninei.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul 5-HIAA poate fi cerut de un medic impreuna cu un test al nivelului de serotonina din sange, sau de sine statator pentru a diagnostica tumorile carcinoide. Testul 5-HIAA poate fi folosit pentru depistarea tumorilor endocrine. De asemenea, acest test poate fi efectuat pentru a evalua eficienta tratamentului persoanelor care au fost diagnosticate si tratate pentru o tumoare carcinoida secretoare de serotonina.

PREGATIRE PACIENT

Pentru a va pregati pentru test, medicul va va sfatui sa intrerupeti tratamentul cu medicamente care pot influenta testul. Substantele care pot da o crestere a nivelului de 5-HIAA in urina includ acetaminofenul, cisplatinul, efedrina, fenacetina, fluorouracilul, melfalanul, naproxenul si rezerpina. Substantele care pot rezulta intr-o falsa scadere a nivelului de 5-HIAA din sange sunt acidul acetilsalicilic, antidepresivele triciclice, clorpromazina, corticotropina, etanolul, fenotiazinele, heparina, imipramina, levodopa, metenamina si metildopa. De asemenea, inainte de efectuarea testului vi se va interzice sa consumati anumite alimente cu 3 zile inainte de test. Alimentele care pot influenta rezultatele sunt: prune, ananas, banane, vinete, rosii, avocado si nuci.

CUM SE FACE TESTUL?

Pentru efectuarea testului este nevoie de o proba de urina veche de 24 de ore. Procedeul se desfasoara astfel: in prima zi urinati intr-o toaleta cand va treziti dimneata; colectati apoi urina intr-un recipient special si puneti-o la pastrare 24 ore intr-un frigider sau un loc racoros; a doua zi, urinati in recipient cand va treziti dimineata. Etichetati recipientul, scriind numele, data, ora la care ati terminat colectarea. Duceti recipientul la borator.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Deoarece testul 5-HIAA implica doar procesul de urinare, nu apare nici un disconfort.

RISCURI

Nu exista nici un risc in efectuarea acestui test.

REZULTATE

Valorile normale ale 5-HIAA se gasesc intre 3 si 5 miligrame pe 24 de ore. Aceste valori difera in functie de laborator. Pentru a interpreta corect rezultatele trebuie sa consultati un medic. Valorile anormale indica faptul ca suferiti de tumori ale sistemului endocrin sau ale tractului digestiv. Pentru persoanele care se sunt tratate pentru o tumoare carcinoida, un nivel scazut de 5-HIAA in urina inseamna ca tratamentul functioneaza.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Testul 5-HIAA poate fi influentat de unele alimente sau medicamente pe care le luati. Pe langa alimentele deja expuse mai sus, trebuie sa evitati si produsele care contin cofeina, si nu trebuie sa fumati. Este interzis consumul tuturor fructele care contin serotonina (ananas, banane, rosii) inainte de efectuarea testului 5-HIAA.

ALTE INFORMATII

Valorile mari de 5-HIAA intr-o proba de urina de 24 de ore poat fi un semn al unei tumori carcinoide, dar nu inseamna neaparat ca aveti aceasta tumoare. Pentru a diagnostica tumoarea, aceasta trebuie localizata si efectuata o biopse. O persoana care prezinta simptomele unei tumori carcinoide poate avea o tumoare chiar daca nivelul de 5-HIAA din urina este in limitele normale.