Termen cautat

Acidul Delta-Aminolevulinic (ALA)


Autor: george

DESCRIERE TEST

Acidul Delta-Aminolevulinic este o proteina produsa de catre ficat. Scopul testului este de a determina cantitatea exacta de acid delta-aminovulinic (ALA) din urina.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul se efectueaza pentru a descoperi niveluri ridicate ale proteinei in urina pacientului. Un nivel ridicat de acid delta-aminovulinic poate indica prezenta porfiriei. Porfiria este o boala caracterizata prin acumularea unor substante intermediare in tesuturi datorita faptului ca sinteza hemului este tulburata. Porfiria este o boala rara, dar ereditara.

PREGATIRE PACIENT

Trebuie sa consultati in prealabil un doctor, iar acesta va va recomanda sa incetati administrarea oricaror medicamente care ar putea influenta rezultatele testului. Medicamentele care influenteaza rezultatele testului pentru depistarea nivelului de acid delta-aminovulinic (ALA) din urina sunt: penicilina, anticonceptionale, fungicide, barbiturice.

CUM SE FACE TESTUL?

Primul pas va fi initiat de catre doctorul dumneavaostra; acest pas consta in intreruperea oricarui tratament medicamentos care ar putea influenta rezultatele testului. Va trebui sa colectati mostre de urina in felul urmator:

  • In prima zi a testului, cand va treziti dimineta, urinati in mod normal.
  • In urmatoarele 24 de ore, de cate ori veti urina, trebuie sa colectati acea urina in recipientul furnizat de catre medic.
  • In ziua a doua a testului, cand va treziti dimineata, urinati in recipient, ca si in ziua precedenta.
  • Fixati cu grija capacul recipientului pe durata testului. Mentineti recipientul la o temperatura joasa (fie in frigider, fie in alt loc racoros) si ferit de lumina. Puneti o eticheta pe recipient, care sa specifice numele, data, ora cand ati urinat ultima data. Returnati recipientul doctorului dumneavoastra.

In cazul copiilor, trebuie sa urmati pasii descrisi mai jos cand efectuati testul pentru a depista nivelul de acid delta-aminovulinic (ALA) din urina:

  • Spalati si clatiti bine zona inghinala a copilului dumneavoastra.
  • Luati punga colectoare de urina si atasati-o copilului dumneavoastra, conform instructiunilor de folosire.
  • Puneti un scutec deasupra pungii colectoare de urina.
  • Verificati scutecul in mod regulat si schimbati punga colectoare atunci cand copilul a urinat.
  • Scurgeti continutul pungii in recipientul furnizat de catre medicul dumneavoastra.
  • Fixati cu grija capacul recipientului pe durata testului. Mentineti recipientul la o temperatura joasa (fie in frigider, fie in alt loc racoros) si ferit de lumina. Puneti o eticheta pe recipient, care sa specifice numele, data, ora cand ati urinat ultima data. Returnati recipientul doctorului dumneavoastra.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Testul pentru depistarea nivelului de acid delta-aminovulinic (ALA) din urina nu produce disconfort deoarece nu trebuie decat sa urinati in mod normal si sa colectati urina in recipiente speciale.

RISCURI

Pacientul nu se expune nici unui risc atunci cand se efectueaza testul pentru depistarea nivelului de acid delta-aminovulinic (ALA) din urina.

REZULTATE

Rezultatele normale indica intre 1 si 7 miligrame de acid delta-aminovulinic (ALA) in urina, pe o perioada de 24 de ore.

In cazul in care rezultatele nu sunt normale, in cazul in care nivelul de acid delta-aminovulinic (ALA) din urina este mai mare decat cel indicat mai sus, pacientul poate suferi de intoxicatie cu plumb sau porfirie. Niveluri scazute de acid delta-aminovulinic (ALA) indica probleme cronice ale ficatului.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Daca urmati un anumit tratament medicamentos, acesta poate influenta rezultatele testului. Penicilina, anticonceptionalele, fungicidele si barbiturice sunt cateva exemple de medicamente care influenteaza negativ testul pentru depistarea nivelului de acid delta-aminovulinic (ALA) din urina.

Nerespectarea indicatiilor in privinta depozitarii mostrelor de urina poate de asemenea sa aiba un impact negativ asupra testului. Recipientul cu urina trebuie ferit de lumina si trebuie tinut intr-un mediu racoros (preferabil in frigider). In cazul copiilor activi, acestia pot influenta testul prin indepartarea pungii colectoare de urina.

ALTE INFORMATII

Urmati indicatiile doctorului dumneavoastra pentru ca testul sa decurga fara probleme.