Termen cautat

Acidul uric din sange


Autor: george

DESCRIERE TEST

Acidul uric este un rezultat normal al descompunerii alimentelor, precum si din descompunerea naturala a celulelor corpului. Marea parte a acidului uric rezultat din aceste doua procese este eliminat prin urina, o cantitate mica este eliminata prin materia fecala. In conditiile in care o cantitate prea mare de acid uric este produsa de organism sau in conditiile in care rinichii nu pot procesa acidul uric din sange in scopul de a il elimina prin urina, atunci nivelul de acid uric din sange creste. Efectele asupra organismului nostru sunt negative: prea mult acid uric in sange duce la aparitia gutei, la insuficienta renala sau la aparitia pietrelor la rinichi.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul se efectueaza pentru a depista nivelul de acid uric din sange. In functie de rezultate, se pot diagnostica urmatoarele:

 • Prezenta unor formatiuni cristaline solide la nivelul articulatiilor, care duc la aparitia gutei.
 • Se poate afla daca aparitia pietrelor la rinichi se datoreaza nivelului ridicat de acid uric din sange.
 • Se poate analiza eficienta tratamentului medicamentos menit sa reduca nivelul de acid uric din sange,
 • Persoanele care lupta impotriva cancerului prin chimioterapie sau terapie prin radiatii pot prezenta niveluri ridicate de acid uric in sange. Acest fapt se datoreaza faptului ca terapia distruge celulele canceroase.

PREGATIRE PACIENT

Trebuie sa discutati cu doctorul dumneavoastra. Acesta este singurul si cel mai important pas in pregatirea pentru test. Doctorul va va intreaba daca urmati anumite tratamente, si va dispune incetarea acestora daca exista riscul sa influenteze rezultatele testului. Doctorul ar trebui de asemenea sa va explice riscurile implicate, cum se va desfasura, si ce indica rezultatele testului.

CUM SE FACE TESTUL?

Va trebui sa furnizati o mostra de sange. Persoana care va efectua aceasta operatiune trebuie sa respecte urmatorii pasi:

 • Pentru a opri circulatia sangelui, un garou va fi infasurat in jurul partii superioare a bratului. Venele se vor mari, facand introducerea unui ac in vena un proces mult mai sigur.
 • Zona unde se va introduce acul trebuie curatata cu alcool.
 • Un ac va fi introdus in vena (mai multe intepaturi pot fi necesare in aceasta etapa).
 • Sangele va fi colectat intr-un recipient special.
 • Cand destul sange a fost colectat, se scoate acul, se indeparteaza garoul, si se acopera zona intepata de ac cu tifon. Mentineti presiune asupra intepaturii pentru a opri sangerarea.
 • Se bandajeaza dupa caz.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Pacientul poate simti un usor disconfort de la garou. De asemenea, puteti simti o usoara durere in momentul cand acul este introdus in vena. In functie de persoana si in functie de cantitatea de sange prelevata, puteti simti o usoara senzatie de ameteala.

RISCURI

Testul pentru depistarea nivelului de acid uric din sange necesita prelevarea unei mostre de sange, procedura care prezinta un risc foarte scazut pentru pacient. Puteti prezenta urmatoarele simptome dupa ce vi se ia o mostra de sange:

 • O mica vanataie in zona unde a fost introdus acul. Dupa ce medicul extrage acul, trebuie sa mentineti presiune asupra zonei respective. Acest lucru reduce riscul aparitiei unei vanatai.
 • Daca vena se umfla, aplicati o compresa calda de mai multe ori pe zi, dupa caz.
 • Informati-va doctorul daca suferiti de o conditie medicala care previne coagularea sangelui sau daca luati medicamente anticoagulante.

REZULTATE

Rezultate normale

 • pentru barbati: 3.4-7 mg/dL (miligrame pe decilitru);
 • pentru femei: 2.4-6.0 mg/dL;
 • pentru copii: 2.5-5.5 mg/dL.

In cazul barbatilor, pot aparea formatiuni cristaline solide la nivelul articulatiilor chiar daca nivelul de acid uric in sange este sub 7 mg/dL. Chiar daca nivelul de acid uric in sange este in parametrii normali, aceste formatiuni cristaline pot duce la aparitia gutei.

Daca rezultatul testului dumneavoasta indica niveluri ridicate de acid uric in sange, explicatia poate fi data de urmatoarele:

 • Fiecare individ produce si elimina acidul uric conform metabolismului sau.
 • Afectiuni renale.
 • Cancer sau tratament impotriva cancerului.
 • Dependenta de alcool, obezitate, psoriasis, afectiuni alle glandei tiroide, afectiuni hepatice.
 • Malnutirite, subnutritie.
 • Intoxicatie cu plumb.
 • Medicamente care influenteaza nivelul de acid uric in organism (diuretice, vitamina C, aspirina, medicamente pentru leucemie, limfom sau tuberculoza).
 • Alimente bogate in purina (ficat, creier), carne rosie (vita, miel), vanat (caprioara), peste (sardine, hering).

Daca rezultatul testului dumneavoasta indica niveluri scazute de acid uric in sange, explicatia poate fi data de urmatoarele:

 • Afectiuni grave ale ficatului (cancer, boala Wilson).
 • Sindromul secretiei inadecvate de hormon antidiuretic
 • Alimentatie saracacioasa in proteine.
 • Tratament medicamentos care influenteaza nivelul acidului uric in organism.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Anumite tratamente medicamentoase pot avea un impact negativ asupra rezultatelor testului pentru depistarea nivelului de acid uric in sange. Unele medicamente pot creste nivelul de acid uric, pe cand altele pot duce la scaderea acestuia. Ambele situatii nu sunt favorabile pentru pacient – trebuie sa va informati doctorul, inainte de a efectua testul, de orice tratament medicamentos pe care il urmati.

Doze mari de vitamina C, niacina, cofeina, precum si teobromina (gasita in ceai si ciocolata) au ca efect cresterea nivelului de acid uric din sange - rezultatul testului va fi compromis. Consumul excesiv de alcool, infometarea, dieta foarte boagta in proteine, precum si exercitiile fizice intense au acelasi efect (crestere considerabila a nivelului de acid uric).

ALTE INFORMATII

Cereti doctorului dumneavoastra sa interpreteze rezultatele testului. Chiar daca testul indica un nivel ridicat sau scazut de acid uric in sange, acest fapt nu inseamna ca sunteti in mod automat bolnav. Acesta va decide daca sunt necesare teste aditionale in depistarea vreunei conditii medicale de care sunteti suspect.

Comentarii

De ce intrebarile persoanelor nu au fost verificate si nu s.su dat raspunsuri pana acum???? Sunt intrebari din 2014 iar acum suntem in 2015....642783739 le ha llamado a las 20:09 el 18feb

Val.normale:3.00-5.70;Rezultatul analizei este:7.83 Cit de îngrijorător este acest rezultat si ce sfaturi sunt de urmat? Va mulțumesc!

am bàut multe ceaiuri ,pentru rinichi,,mai mànìnc ciocolatà,chiar si carne..trbuie sà am valorile 4,,si am 6,48..e un grav pericol,,,multumesc.

Buna seara!
Va rog sa-mi interpretati urmatoarele analize:
acid uric seric 1,7
uree 14
creatinina serica 0,5
calciu total 7,5
glicemie 67
Mentionez ca restul analizelor sunt in limite normale. Multumesc!

Buna ziua,

Deoarece sunt insarcinata am facut o serie de analize printre care si analiza la sange pentru acidul uric.

Rezultatul acestei analize este:2.4 intervalul de referinta /um:2.6-6/mg/dl.

Am rugamintea sa-mi spuneti cat este de ingrijorator acest rezultata,si care ar putea fi cauzele?

Multumesc,

Narcisa.

Buna ziua ! Am fost de curand si mi-am facut analizele pentru admitere la Scoala Militara De Jandarmi ,iar cei de la cabinetul medical unde iti aproba fisa medicala mi-au spus ca sunt la limita cu acidul uric .Uneori am intepaturi in zona inimii este posibil sa fie din cauza asta ? Si daca da ,ce as putea face in privinta asta ?

Ce medicamente trebuie sa iau ca sa imi scada acidul uric din sange deoarece am 6,648

Ionescu Camelia din Ploiesti

Va Multumesc!

Daca am valoarea de 11.8 mg/dl inseamna ca daca ma si doare rau incheietura de la degetul mare de la picior, am guta?

 

ACID URIC SERIC  =   11.8 mg/dL 

ser, metoda fotometrica

ALANINAMINOTRANSFERAZA (GPT/ALT)  =   112.5 U/L [5 - 41]

ser, metoda fotometrica,

ASPARTATAMINOTRANSFERAZA (GOT/AST)  =   40.4 U/L [5 - 38]

ser, metoda fotometrica, 

COLESTEROL TOTAL  =   331.7 [120 - 200]

 Optim : < 200 mg/dL

Acestea sunt ultimile analize 

am avut o cura pentru colesterol de 8 luni din care 4 si cu medicamentatie

Ce trebuie sa fac?

trebuie sa tin toata viata regim?

 

Buna ziua!

Mi-am facut analizele in urma cu o saptamana si mi-a iesit acidul uric 6,1 si glicemia 102.

Dr de familie mi-a spus ca acidul uric este mare si ca nu este ,va rog sa-mi dati un sfat.

Multumesc!

Buna ziua!am o valoare de 8.25 mg/dl acid uric in sange!ce ar trebui sa fac?va trebui sa urmez tratamentul cu milurit,asa cum mi,a prescris doctorul?

ps:nu prea sunt adeptul medicamentatiei..

va multumesc!

Pagini