Termen cautat

Aglutinarea la rece


Autor: george

DESCRIERE TEST

Aglutininele sunt anticorpi produsi de sitemul imunitar in momentul in care in organism apare riscul manifestarii unor boli infectioase. Aglutinarea reprezinta un proces de alipire a microbilor si a altor substantele straine corpului uman sub actiunea unor produsi ai sistemului imunitar, numiti anticorpi. Exista totusi cazuri cand sistemul imunitar nu poate distinge intre microorganismele straine si hematii, si in consecinta, aglutinele actioneaza si asupra globulelor rosii. Procesul de aglutinare favorizeaza conglomerarea hematiilor la temperaturi atat mai mici, cat si mai mari decat temperatura obisnuita a corpului. In cazul unui om sanatos, gradul de prezenta a hematiilor aglutinate la rece este foarte mic. Cu toate acestea, in momentul in care in organism se instaureaza anumite boli infectioase precum pneumonia cu mycoplasma pneumoniae, infectiile virale sau limfoanele, nivelul de aglutinare la rece creste simtitor.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul pentru stabilirea gradului de aglutinare la rece este efectuat pentru a se verifica daca exista riscul ca nivelul ridicat de aglutinare la rece sa provoace aparitia anemiei hemolitice autoimune. Acest test este recomandat si pentru depistarea pneumoniei cauzate de mycoplasma pneumoniae. Studiile statistice au demonstrat faptul ca mai bine de jumatate dintre pacientii care dezvolta aceasta forma de pneumonie, dezvolta la un interval de maxim o saptamana si cresterea gradului de aglutinare a hematiilor.

PREGATIRE PACIENT

Pregatirea pentru testul de stabilire a gradului de aglutinare la rece nu necesita pregatiri speciale. Acest test urmeaza tiparul unei analize normale cu recoltare a unei mostre de sange.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru testul de determinare a gradului de aglutinare este asemanator oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus actul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de discomfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Acest test este efectuat pentru a stabili cauzele pentru care organismul a crescut productia de anticorpi, dar si gradul de aglutinare al hematiilor la rece. Cel mai adesea rezultatele acestui test sunt stabilite in titruri. UUn titru reprezinta cantitatea de substanta, masurata in grame, care se dizolva intr-un mililitru de substanta salina. De exemplu, un titru de 1 la 8 (1:8) semnifica faptul ca aglutinarea la rece are loc atunci cand o parte a mostrei de sange este dizolvata in 8 parti de solutie salina. Cu cat a doua cifra a acestui rezultat este mai mare, cu atat gradul de aglutinare a hematiilor la rece creste (de ex., un titru de 1 la 128, este mult mai mare decat un titru de 1 la 32).

Parametrii normali ai nivelului de aglutinare la rece din sange au fost stabiliti intre intervalul 1:40 titruri. Valorile crescute de aglutinare la rece pot fi cauza unor boli infectioase sau afectiuni virale precum pneumonia cu mycoplasma pneumoniae, mononucleoze infectioase, malarie, sau citomegalovirus. Citomegalovirusul (CMV) este un un agent patogen inrudit cu virusul herpetic, transmisibil de la mama la fat, putand conduce chiar la aparitia unui sindrom malformativ grav.

Alte boli care pot conduce la cresterea aglutinarii la rece sunt hepatita C, ciroza, disfunctii ale sistemului imunitar, anemia hemolitica, mieloma multipla, artrita reumatoida, sau scleroderma.

In cazul in care rezultatul este mai mare de 1:1000 titruri, exista ricul ca organismul sa fi dezvoltat o afectiune numita limfom.

Simptomele aglutinarii hematiilor la rece se pot manifesta in momentul expunerii organismului la temperaturi scazute. Aceste simptome au manifestari precum senzatii de amorteala, arsura, sau durere si o culoare palida a buricelor degetelor, calcailor, urechilor si nasului.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Trebuie sa stiti ca exista cateva tipuri de antibiotice din familia penicilinei care pot influenta rezultatele acestui test. Tocmai de aceea este necesar sa informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati. Deasemena, cateva boli ca pojarul, pneumonia, mononucleoza infectioasa, malaria, bolile arteriale periferice, sifilisul congenital, ciroza, anemia si mieloma multipla pot duce la un rezultat fals-pozitiv al analizei.

ALTE INFORMATII

Este important sa stiti ca valorile foarte mari ale testului pot conduce la aparitia cheagurilor de sange, si in consecinta la formarea trombozelor. De aceea este bine ca in momentul in care descoperiti in organismul dumneavaoastra valori ale aglutinarii hematiilor la rece care depasesc media normala sa consultati imediat medicul specialist in vederea inceperii unui tratament.