Termen cautat

Alanin aminotransferaza (ALT)


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testul pentru alanin aminotransferaza (ALT) masoara cantitatea acestei enzime din sange. Alanin aminotransferaza se gaseste in cea mai mare parte in ficat, dar poate fi gasita in cantitati mai mici si in rinichi, inima, muschi si pancreas. ALT mai poate fi identificata si cu numele de transaminaza glutampiruvica (TGP).

ALT este masurata pentru a vedea daca ficatul are leziuni sau este bolnav. Nivele mici de ALT se gasesc in mod normal in sange, dar cand ficatul este bolnav, acesta elibereaza ALT in sange ceea ce face ca nivelele sa creasca. Majoritatea cresterilor de ALT din sange sunt cauzate de leziuni ale ficatului.

Testul pentru ALT este efectuat concomitent cu alte teste care verifica daca ficatul este bolnav, si anume: aspartat aminotransferaza (AST), fosfataza alcalina, lactat dehidrogenaza (LDH), si bilirubina.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul pentru alanin amintranferaza este efectuat pentru a despista daca ficatul este bolnav. Astfel se pot identifica boli ca ciroza sau hepatita, cauzate de alcool, virusi sau droguri. Tot in acest cadru, testul pentru ALT se efectueaza pentru a verifica starea de sanatate a ficatului, pentru a vedea daca icterul este un rezultat al unei afectiuni a ficatului, dar si pentru a urmari efectul asupra ficatului al medicamentelor pentru scaderea colesterolului.

PREGATIRE PACIENT

Pacientul trebuie sa evite efortul fizic intens inainte de a efectua testul pentru ALT. De asemenea, pacientul trebuie sa informeze medicul daca:

  • se afla sub tratament medicamentos, deoarece unele medicamente pot influenta rezultatele testului. Medicul va poate sfatui sa opriti tratamentul cu un anumit medicament cu cateva zile inainte de test. Testul mai poate fi influentat si de unele plante si produse naturale cum ar fi valeriana sau echinaceea.
  • sunteti alergic la anumite medicamente;
  • daca sunteti insarcinata.

CUM SE FACE TESTUL?

Pentru a lua o proba de sange in scopul efectuarii testului pentru alanin aminotransferaza (ALT), asistenta va lega un garou in jurul bratului pentru a opri circulatia sangelui. Scopul este ca vena de sub garou sa devina mai mare pentru a face mai usoara insertia acului de seringa. Asistenta va sterge locul unde va fi introdus actual cu o solutie antiseptica pentru a evita infectiile. Se introduce apoi acul in vena si se extrage sangele. Odata ce s-a colectat suficient sange, asistenta va dezlega garoul si va bandaja locul in care a fost facuta injectia.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Proba de sange este recoltata din vena bratului. Un garou este legat in jurul bratului. S-ar putea sa va stranga. Atunci cand acul este introdus in vena, de obicei unii oameni simt doar un mic disconfort, o intepatura. Altii simt o durere acuta.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impidica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Valorile normale variaza in functie de laborator. Valoarea normala pentru nivelul de alanin aminotransferaza este de 4-36 unitati pe litru.

Valorile mari de ALT din sange pot fi cauzate de:

  • afectiuni usoare sau grave ale ficatului, cum ar fi hepatita virala;
  • intoxicare cu plumb;
  • o reactie la droguri;
  • expunere la tetraclorid de carbon;
  • necroza;
  • soc.

Valorile moderat de mari ale nivelului de ALT din sange pot fi cauzate de:

  • mononucleoza;
  • hepatita (nivelul de ALT la o persoana care sufera de hepatita este de 20 ori mai mare decat valoarea normala);
  • consumul excesiv de alcool (persoanele care beau alcool in cantitati foarte mari pot avea niveluri foarte mari de ALT in sange).

Valorile relativ mici de ALT din sange pot fi cauzate de:

  • depozite de grasime in ficat;
  • medicamente: antibiotice, chimioterapie, aspirina, droguri, barbiturice;
  • boli cronice ale ficatului, cum ar fi ciroza.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Factorii care va pot impiedica sa efectuati testul ALT sau sa nu ofere rezultate corecte sunt urmatorii:

  • medicamentele, de aceea trebuie sa va consultati medicul, sa-l informati ce medicamente luati. Doctorul va poate cere sa nu mai luati un anumit medicament cu cateva zile inainte de efectuarea testului.
  • consumul de plante sau produsele naturale cum ar fi echinaceea sau valeriana.
  • efortul fizic intens, leziunea unui muschi sau injectii intr-un muschi.
  • interventie chirurgicala recenta.

ALTE INFORMATII

Rezultatele din testul ALT sunt adesea comparate cu cele ale testului pentru aspartat aminotranferazei pentru a determina daca ficatul este afectat de consumul excesiv de alcool.

La copiii care sufera de leucemie limfocitica acuta, nivelurile mari de ALT indica faptul ca boala progreseaza rapid.

Cantitatea mare de ALT din sange poate fi cauzata si de alte afectiuni, de aceea este nevoie si de alte teste pentru a le interpreta in mod corect.

Comentarii

mi-am facut un set de analize,in urma carora am gasit niste valori neconforme cu intervalul de referinta ,va rog sa-mi spuneti ce inseamna faptul ca Alaninaminotransferaza (GPT/ALAT/ALT) a iesit 69,iar intervalul de referinta este mai mic de 50 ? este ceva grav?

In urma rezultatelor de la analize valoarea normala era intre 5 si 55 iar valoarea actuala era de 136.

Am vorbit cu un medic si mi-a recomandat urmatoarea medicamentatie: Antigen b si antigen c...

Mi-a fost frica sa incep acest tratament.Va rog sa-mi spune-ti ce ar fi bine sa fac...Va multumesc anticipat

In urma efectuarii analizelor de sange: la aminotransferaza rezultatul de referinta este 31 si rezultatul obtinut este 522. Ce inseamna? Si ce se poate face ca sa revina la normal?

ALT este peste limita considerata normala. Cresterile cele mai mari ale valorilor ALT (de 20 - 100 ori valoarea normala) au fost decelate in cazul hepatitelor acute virale si toxice (medicamente: tetraclorura de carbon, acetaminofen); valori peste 500 U/L sugereaza acest diagnostic. Multa sanatate!