Termen cautat

Amniocenteza


Autor: george

DESCRIERE TEST

Amniocenteza reprezinta o procedura care consta in prelevarea unei probe de lichid amniotic pentru analiza. Lichidul amniotic cuprinde celulele fetusului, proteine si urina fetusului.

DE CE SE FACE TESTUL?

Medicul poate recomanda femeii insarcinate sa efectueaze acest test in urmatoarele situatii:

 • daca mama are o varsta inanintata, deoarece femeile prezinta un risc din ce in ce mai mare odata cu inaintarea in varsta de a naste un copil cu sindromul Down;
 • daca mama face parte dintr-o familie in care figureaza bolnavi cu sindroame cormozomiale (indiferent de varsta mamei);
 • depistarea ecografica a unei anomalii cum ar fi un defect de tub neural, spina bifida;
 • prezenta unei infectii la fetus.

PREGATIRE PACIENT

Nu este necesara nici o pregatire speciala pentru efectuarea acestui test.

CUM SE FACE TESTUL?

Pentru efectuarea acestui test, medicul specialist va preleva o mostra din lichidul amniotic prin introducerea unui ac lung si subtire prin peretii abdominali pana la nivelul sacului amniotic. Desi incidenta acestor situatii este rara, exista posibilitatea ca inainte de inceperea propriu-zisa a testului pacienta sa primeasca un anestezic local.
Introducerea acului pentru efectuarea amniocentezei este ghidata de imaginile oferite de testul cu ultrasunete (ecografie), efectuata fie inainte, fie in timpul amniocentezei. Odata ce acul a fost pozitionat in sacul amniotic, medicul va folosi o seringa pentru extragerea unei mostre de lichid amniotic.
Lichidul amniotic este trimis la un laborator unde vor fi evaluate urmatoarele aspecte:

 • maturitatea pulmonara a fatului;
 • evaluarea genetica;
 • prezenta spinei bifida (malformatie congenitala a tubului neuronal, format din coloana vertebrala si creier);
 • prezenta unei infectii;
 • analiza cromozomiala. Cromozomii sunt structurile care contin toate informatiile genetice ale unui organism. Lichidul amniotic regaseste in compozitia sa numeroase celule fetale, care in mediul de laborator se multiplica si ajung la un anumit numar, astfel incat cromozomii sa fie extrasi si analizati. Durata acestei forme de analiza este de 2 saptamani.
 • analizarea nivelului de proteine, minerale si alte substante continute de lichidul amniotic.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Amniocenteza este o procedura relativ sigura si nedureroasa care poate oferi multe informatii valoroase.

RISCURI

Eventualele probleme care pot interveni in timpul procedurii includ:

 • pierderea sarcinii este riscul cel mai grav insa se produce in 0,5% din cazuri;
 • sangerarea sau pierderea de lichid prin vagin apare la 1% din femeile care au efectuat o amniocenteza si nu duce la pierdera sarcinii;
 • infectia este foarte rara in cadrul amniocentezei;
 • ranirea fetusului se produce foarte rar deoarece medicul specialist se ghideaza dupa ecografie in introducerea acului
 • repetarea testarii in cazul in care nu s-a extras suficient lichid sau daca laboratoarele nu au oferit rezultate concludente.

REZULTATE

In cele mai multe cazuri, rezultatele acestui test sunt negative. Insa aceste rezultate nu garanteaza ca fatul se va naste sanatos.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Este recomandata consultarea medicului specialist pentru interpretarea corecta a rezultatelor.

ALTE INFORMATII

Desi amniocenteza a fost inclusa in randul analizelor prenatale de rutina la inceputul anilor '70, doar persoanele trecute de varsta de 35 de ani pot detine certitudinea ca vor naste un copil sanatos in cazul in care rezultatele pentru sindrom Down au fost negative.

Comentarii

Biopsia de vilozitati coriale se deconteaza la gravide în trimestrul I de sarcina, iar amniocenteza la gravide în trimestrul II de sarcina, numai de catre medicii de specialitate obstetrica ginecologie cu supraspecializare în medicina fetala.Norme 2010-02.04.2010 anexa 16 urmariti linkul: http://www.cnas.ro/norme-contract-cadru/norme