Termen cautat

Analiza lichidului de ascita


Autor: george

DESCRIERE TEST

Paracenteza este un procedeu medical prin care se dreneaza fluidul din cavitatea abdominala (fluid peritoneal). Aceasta acumulare de fluid in zona abdominala poarta denumirea medicala de ascita si are drept cauza infectii, inflamatii, leziuni sau alte conditii precum ciroze sau cancer. Acest test mai poate fi efectuat si pentru colectarea fluidului cu scopul de a se elibera presiunea de la nivelul abdomenului sau durerea, in cazul pacientilor bolnavi de cancer sau ciroza.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general acest test este efectuat pentru:

 • stabilirea cauzelor acumularii de fluid la nivel abdominal;
 • diagnosticarea anumitor boli la nivelul lichidului peritoneal;
 • diagnosticarea anumitor tipuri de cancer (cel mai adesea cancer al ficatului);
 • colectarea unei cantitati mari de fluid care cauzeaza dureri sau dificultati respiratorii, sau care impiedica functionarea normala a rinichilor sau a intestinelor;
 • determinarea eventualelor leziuni la nivel abdominal.

PREGATIRE PACIENT

Este bine sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, cu precadere cele pe baza de anticoagulanti, aspirina, medicamente antiinflamatorii nesteroidiene sau warfarina. Este posibil ca inaintea efectuarii propriu-zise a testului doctorul sa dispuna efectuarea unui set complementar de analize pentru stabilirea unei eventuale reactii alergice la anestezic.

CUM SE FACE TESTUL?

Paracenteza este un test ce poate fi efectuat in cabinetul medicului dumneavoastra specialist, la camera de garda, in sala de radiologie, sau chiar in salonul in care sunteti internat.

Locul in care doctorul va introduce acul va fi curatat in prealabil cu un sapun special si sters cu prosoape sterile. In functie de cantitatea de lichid care urmeaza sa fie extrasa pozitia corpului dumneavoastra poate sa fie culcata pe spate tinand doar capul ridicat (daca este vorba de o cantitate mai mare de lichid) sau verticala (daca este vorba doar de o cantitate mica de fluid).

Dupa ce locul a fost sterilizat cu atentie, doctorul va aplica un anestezic. Odata ce locul a fost amortit, doctorul va introduce acul pentru paracenteza in zona unde este posibil sa se fi localizat fluidul peritoneal. Daca paracenteza este executata in camera de radiologie se poate folosi testul cu ultrasunete pentru mai multa precizie. De asemenea, daca se va extrage o cantitate mai mare de fluid, este posibil ca la capatul acului sa fie atasat un recipient pentru colectarea acestuia (in aceasta situatie medicul va dispune hidratarea corpului prin administrarea intravenoasa de lichide). Este foarte important ca in timpul drenajului sa stati nemiscat, cu exceptia momentelor in care doctorul va va cere sa va schimbati pozitia corpului.

Dupa ce o cantitate suficienta de fluid a fost drenata, doctorul va scoate cu grija acul si va bandaja locul. Timp de o ora de la efectuarea paracentezei o asistenta va va lua constant temperatura, tensiunea si va verifica presiunea sangelui. De asemenea, este posibil ca dupa drenarea fluidului peritoneal sa fiti cantarit si sa vi se masoare zona taliei.

In mod normal cantitatea de fluid colectat poate sa ajunga pana la 4L, iar durata testului este de 20-30 de minute. Dupa efectuarea testului va puteti relua linistiti activitatile normale, cu exceptia situatiilor hotarate de medicul dumneavoastra specialist.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Este posibil ca in momentul in care anestezicul incepe sa actioneze asupra organismului, sau atunci cand acul este introdus in cavitatea abdominala, sa resimtiti o usoara durere sau presiune.

In timpul drenarii fluidului peritoneal se poate sa simtiti o usoara senzatie de ameteala. Este bine sa vorbiti cu medicul dumneavoastra, daca in timpul testului vi se face rau. Dupa prelevarea fluidului peritoneal este posibil ca timp de o zi sau doua locul unde a fost introdus acul sa mai supureze (acest lucru este cu atat mai probabil cu cat cantitatea de fluid este mai mare).

RISCURI

Exista sanse foarte mici ca in timpul introducerii acului sa fie atinse vezica urinara, intestinele sau vreun vas de sange din zona abdominala. De asemenea, sanse la fel de mici exista si ca celulele canceroase din fluidul peritoneal sa se raspandeasca in cavitatea abdominala (asta in cazul in care in fluid s-au dezvoltat asemenea celule).

Daca o cantitate mai mare de fluid este drenata, exista riscul ca presiunea sangelui sa scada brusc, acest lucru ducand la resimtirea unui soc la nivelul organismului. In acest caz vi se vor administra lichide intravenoase pentru rehidratarea organismului.

Este foarte important ca dupa efectuarea testului sa luati legatura cu medicul specialist in cazul in care prezentati una dintre simptomele:

 • febra mai mare de 38 grade Celsius;
 • dureri abdominale puternice;
 • pete rosii si sensibilitate in zona abdominala;
 • sange in urina;
 • supurare excesiva sau sangerarea locului in care a fost introdus acul.

REZULTATE

Pentru ca rezultatele testului sa fie favorabile este necesar ca fluidul peritoneal sa nu prezinte urme ale infectiilor, cancerului sau alte afectiuni. Pe fluidul drenat se vor efectua o serie de teste:

Testul pentru numarul de celule
Daca testul releva un numar mare de celule albe, acest lucru se poate datora unor inflamatii, infectii (peritonita), sau cancer. Daca numarul leucocitelor depaseste 250 de celule per milimetru cub (aceste celule poarta denumirea de leucocite polimorfonucleare), la nivelul abdomenului este posibil sa se fi dezvoltat un tip de infectie numit peritonita bacteriana spontana.

Testul gradient albumina ser/ ascita
Cu ajutorul acestui test sunt comparate nivelul de proteina din fluidul peritoneal si nivelul de proteina din sange. Daca nivelul de proteine din fluid este mare, acest lucru se poate datora unor boli si afectiuni precum cancer, tuberculoza, sindrom nefrotic sau pancreatita. Daca dimpotriva nivelul proteinei din fluid este mic, acest lucru poate fi cauzat de ciroza sau formarea cheagurilor de sange in venele de la nivelul ficatului.

Cultura
Acest test este realizat pentru a se depista prezenta unor bacterii sau organisme infectioase.

Dehidrogenaza lactata (LDH)
Daca in urma acestui test este depistat un nivel ridicat al enzimei LDH, acest lucru indica dezvoltare in organism a unei infectii sau a unei forme de cancer.

Testul citologic
Daca in urma acestui test sunt descoperite celule anormale, acest lucru se datoreaza dezvoltarii unei forme de cancer.

Amilaza si glucoza
Daca nivelul amilazei este ridicat, acest lucru se datoreaza pancreatitei sau a unei perforatii la nivelul intestinelor. Daca dimpotriva nivelul glucozei este sub media normala, acest lucru se datoreaza unei infectii.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi influentate de:

 • tratamente cu anticoagulanti, sau aspirina (acest lucru sporeste riscul unei sangerari severe);
 • prezenta in mostra de fluid a sangelui, bilei, urinei sau a fecalelor;
 • incapacitatea pacientului de a sta nemiscat in timpul prelevarii mostrei de fluid;
 • obezitatea;
 • prezenta altor cicatrici rezultate in urma altor interventii chirurgicale din trecut.

ALTE INFORMATII

In general paracenteza nu este efectuata si in cazul femeilor insarcinate, pentru a se evita riscul de a afecta sarcina.