Termen cautat

Antigen specific prostatic (PSA) si free-PSA (fPSA)


Autor: george

DESCRIERE TEST

Acest test masoara cantitatea de antigen specific prostatic din sange. PSA este eliberat in organismul unui barbat de glanda prostatica. Barbatii sanatosi prezinta in sange o cantitate mica de PSA. Cantitatea de antigen din sange creste insa odata cu marirea prostatei ca urmare a inaintarii in varsta. Insa nivelul de PSA mai poate creste si ca rezultat al unei traume, unui tuseu rectal, activitatii sexuale, inflamarii a prostatei, a cancerului de prostata.

Cancerul de prostata se dezvolta foarte incet fara sa prezinte simptoame majore. Detectarea timpurie a cancerului este esentiala in prevenirea altor probleme de sanatate si reducerea riscului de mortalitate ca urmare a cancerului. Totusi, tratamentul impotriva cancerului de prostata poate cauza alte probleme cum ar fi incontinenta sau disfunctii erectile.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul se efectueaza pentru:

 • evaluarea si monitorizarea tratamentului impotriva cancerului de prostata. Cresterea nivelului de PSA indica raspandirea cancerului;
 • detectarea cancerului de prostata in cazul in care acesta este supectat in urma unui tuseu rectal. Un test pentru masurarea nivelului de PSA nu poate fi folosit pentru diagnosticarea cancerului dar poate fi folosit in acest scop impreuna cu alte teste;
 • detectarea cancerului de prostata.

PREGATIRE PACIENT

Inainte de efectuarea acestui test, pacientul trebuie sa-si informeze medicul daca:

 • a fost supus unei cistoscopii in ultimele saptamani;
 • a fost supus unei biopsii pentru prostata;
 • sufera de infectie a prostatei sau infectie urinara persistenta;
 • foloseste un cateter pentru drenarea urinei.

CUM SE FACE TESTUL?

Acesta este asemanator oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus actul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoriatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile pe care le prezinta aceasta analiza sunt minime. Trebuie sa luam totusi in cosiderare faptul ca unii pacienti pot fi mai sensibili decat altii, si prin urmare, in momentul introducerii acului in vena pot lesina sau pot resimti stari de voma si ameteala. De asemenea se pot produce sangerari mai abundente care sa aiba drept rezultat formarea unui hematom. Este foarte important ca cei care sufera de anumite boli care impiedica procesul de coagulare a sangelui sa informeze doctorul inainte de efectuarea acestei analize.

REZULTATE

Valorile normale stabilite in functie de varsta

Barbati sub 40 de ani: mai putin de 2.5 ng/mL
Barbati intre 40 si 50 ani: 0-2.5 ng/mL
Barbati intre 51 si 60 de ani: 0-3.5 ng/mL
Barbati intre 61 si 70 de ani: 0-4.5 ng/mL
Barbati peste 70 ani: 0-6.5 ng/mL

Nivelul ridicat de PSA din sange

Nivel PSA intre 4 si 10 ng/mL: aproximativ 20% sau 30% barbati care se incadreaza in aceasta grupa ar putea suferi de cancer de prostata;
Nivel PSA pest 10 ng/mL: 40%-60% din barbatii care se incadreaza in aceasta grupa ar putea avea cancer de prostata.
Un nivel ridicat de PSA in sange nu indica intotdeauna prezenta camcerului de prostata.

Un test aditional numit free-PSA poate fi folosit pentru a evalua necesitatea efectuarii unei biopsii. Barbatii care au un procentaj mic de free-PSA au sanse mai mari de a dezvolta cancer de prostata.

 • free-PSA mai mare de 25% - probabilitatea de cancer: 8%
 • free-PSA intre 20%-25% - probabilitatea de cancer: 16%
 • free-PSA intre 15%-20% - probabilitatea de cancer: 20%
 • free-PSA intre 10%-15% - probabilitatea de cancer: 28%
 • free-PSA intre 0-10% - probabilitatea de cancer: 56%

CE POATE AFECTA TESTUL?

Factorii care pot influenta acuratetea rezultatelor includ:

 • activitate sexuala recenta (ejaculare);
 • folosirea unui cateter;
 • infectie a tractului urinar.

ALTE INFORMATII

Daca este combinat cu un tuseu rectal, testul pentru masurarea cantitatii de PSA din sange creste sansele detectarii cancerului de prostata. Un nivel PSA normal nu garanteaza faptul ca un pacient nu sufera de cancer de prostata.

Comentarii

Tatal meu are 68 de ani, am facut analizele si rezultateld au fost: psa 4,75 (< sau= cu 4,1), iar free psa 28%( >23) ! Trebuie sa mi fac probleme? Multumesc!

Am 62 ani, PSA 5,2 ng/ml si free-PSA 17,11 %. Am o vita sexuala foarte activa. Analizele au fost efectuate in ianuarie 2015 la Synevo. Cum comentati ?

valori psa 3,37 ,si free psa 21,48 va rog o parere .Va multumesc.

PSA total 12,89ng/ml PSA liber 1,2396 PSAliber/PSAtotal 01--Ce ne sfatuiti? Cit de grav este? Va multumim.

am 47 ani
PSA = 1.73
FREE PSA= 0.471
exista vreo problema? Multumesc

Am 59 ani si 6 luni iar rezultatul PSA este 0,699 iar Free PSA 0,17 iar in dreapta rezultatului scrie  Valori in afara limetelor admise pt varsta. Va multumesc!

 

Buna

Am 49 de ani si am facut anbalizele de sange ptr prostata

PSA 2.06  ng/ml si Fr SPA...0,31 ng/ml  Index 15.06 %    

 

Va rog sa.mi spuneti care sunt riscurile unui cancer de prostata

Buna seara, 

Ieri am facut analiza de prostata la Medas- in Pitesti si am PSA   4,8   deci mult mai mare ca 3,5 pentru varsta mea de 59 ani . Nu se precizeaza in analiza nimic despre free-PSA

Ce ma sfatuiti sa fac in continuare?

Va multumesc.

Pagini