Termen cautat

Antigenul Giardia


Autor: george

DESCRIERE TEST

Giardia lamblia este un parazit care reprezinta agentul declansator al bolii numite giardioza. Aceasta afectiune se manifesta prin diaree, crampe abdominale, flatulenta, iar la copii, deficienta de crestere si luare in greutate.

Giardia se prezinta sub forma vegetativa si chistica si se localizeaza in intestinul subtire, la nivelul duodenului. Forma chistica este echivalenta cu forma de inmultire si stadiul infectant. Formele vegetative sunt impinse care zonele terminale ale intestinului si sunt apoi eliminate odata cu materiile fecale.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul pentru identificarea antigenului giardia se efectueaza pentru diagnosticarea giardiozei. Acest test mai poate fi efectuat si pentru a verifica daca tratamentul impotriva giardiozei a functionat. Un test pentru antigen mai poate fi folosit si pentru a depistta persoanele care sunt predispuse sa sufere de giardioza.

PREGATIRE PACIENT

Inainte de recoltarea materiei fecale, pacientul trebuie sa evite administrarea de laxative si efectuarea unui examen radiologic gastrointestinal baritat. Cu o saptamana inainte de recoltare, pacientul mai trebuie sa evite sau sa intrerupa administrarea de medicamente ca Tetraciclina, bismut, Metamucil, antidiaretice, antiacide, antiamoebiene si uleiuri minerale.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba de materii fecale poate fi recoltata acasa, iar daca sunteti intr-un spital, va poate ajuta o asistenta.

Pentru recoltare:

  • puteti folosi material fecal din orice moment al zilei;
  • se recolteaza putina materie fecala (fie scaun format, fie scaun lichid) cat o aluna din trei locuri diferite ale bolului fecal;
  • proba se pune intr-un recipient de unica folosinta care nu contine conservant si se inchide bine capacul;
  • trebuie sa aveti grija sa nu contaminati proba cu urina sau hartie igienica;
  • lipiti o eticheta pe recipient si scrieti-va numele, numele doctorului si data la care a fost recoltata proba;
  • spalati-va foarte bine pe maini dupa recoltare pentru a nu raspandi infectia;
  • duceti recipientul cat mai repede doctorului dumneavoastra sau direct la un laborator.

Proba fecala mai poate fi recoltata si de medic prin introducerea in rect a unui tampon cu vata.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Recoltarea unei probe de materii fecale nu cauzeaza, in mod normal, disconfort. Totusi, daca medicul este cel care recolteaza proba rectala, s-ar putea sa simtiti putin disconfort in momentul introducerii tamponului de vata.

RISCURI

Nu exista riscuri sau complicatii in cazul unei probe de scaun. Totusi, daca nu va spalati pe maine foarte bine dupa colectarea probei, puteti raspandi infectia.

REZULTATE

Un test care identifica antigenul Giardia (un rezultat pozitiv) indica faptul ca persoana are giardioza. Daca pacientul nu prezinta simptome ale infectiei, el sau ea poate fi un purtator sau poate prezenta o infectie cronica.

Aceste teste se efectueaza in mod special pentru identificarea Giardei lamblia si nu pentru diagnosticarea altor infectii intestinale care manifesta aceleasi simptome. O persoana poate fi infectata cu alte organisme care provoaca aceleasi simptome daca el sau ea au calatorit in tari in care se gasesc aceste organisme.

Daca testul nu identifica antigeni (rezultatul este negativ), acesta ar trebui repetat pentru a elimina din ecuatie giardioza.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Daca proba obtinuta contine uleiuri minerale, bismut, compusi de magneziu sau daca recipientul este murdar pe exterior iar specimentul este contaminat cu urina, acea proba nu poate fi folosita pentru test.

ALTE INFORMATII

Infectia se realizeaza pe cale digestiva prin intermediul mainilor murdare, a alimentelor si apei contaminate.

Comentarii

Cu riscul de a ma abate de la subiect, vreau sa va felicit pentru nota de la sfarsitul articolului. Citim zi de zi articole, ziare pline de greseli de ortografie, ascultam emisiuni cu moderatori agramati, oameni cu studii superioare care fac dezacord intre subiect si predicat incat ar fi necesara o astfel de nota in absolut orice mesaj indiferent de natura lui (scris sau verbal). Felicitari!