Termen cautat

Artrocenteza (punctia articulara)


DESCRIERE TEST

Artrocenteza reprezinta acel procedeu medical prin intermediul caruia se preleveaza o mostra de lichid situat la nivelul articulatiilor.

DE CE SE FACE TESTUL?

Dupa ce s-a obtinut mostra de lichid din zona articulatiilor, aceasta se va trimite catre un laborator de specialitate, loc in care va urma a fi analizata in vederea determinarii cauzelor si a factorilor declansatori de artrita. Artrita presupune inflamarea articulatiilor, iar printre cauzele acesteaia amintim guta, infectiile si boala reumatoida.

Se va testa, totodata, si lichidul sinovial pentru a se putea stabili prezenta celulelor albe, a proteinelor sau a glucozei, a cristalelor, si pentru a se putea utiliza culturi pentru unele infectii.

Artrocenteza mai este extrem de eficienta si in ceea ce priveste ameliorarea durerilor si a inflamatiilor care sunt localizate la nivelul articulatiilor. Faptul ca lichidul sinovial inflamat este indepartat va avea drept efect si o indepartare a celulelor albe care sunt, practic, sursele enzimelor care au efecte distructive asupra articulatiilor. Ocazional, procedura medicala va fi folosita in vederea injectarii de cortizon cu scopul reducerii rapide a inflamatiilor si, totodata, a simptomelor asociate acestora.

PREGATIRE PACIENT

Pacientii nu necesita vreo pregatire speciala, in prealabil, inaintea operatiei.

CUM SE FACE TESTUL?

Pentru inceput, se va dezinfecta pielea care acopera articulatiile dupa care se va injecta un anestezic local. In articulatie, va fi introdus un ac cu seringa pentru ca lichidul sa poate fi aspirat in seringa. In cazul unor boli, medicul specialist ar putea utiliza aceeasi tehnica cu scopul de a injecta anumite medicatii, dupa ce lichidul a fost aspirat. Acul va fi extras, iar, apoi, se va aplica un bandaj. 

CUM SE SIMTE TESTUL?

Pacientii nu vor simti vreun disconfort la nivel fizic, avand in vedere faptul ca operatiunea se efectueaza sub anestezie locala.

RISCURI

In urma efectuarii unei artrocenteze, de regula, nu exista riscuri prea mari de aparitie a unor complicatii, insa, in anumite cazuri, pot aparea tumefieri, sangerari ale articulatiilor sau zona de piele in care a fost introdus acul s-ar putea depigmenta. Mai exista o cimplicatie de o severitate mai crescuta, insa mult mai rara, si anume infectia la nivelul articulatiei. 

REZULTATE

Dupa ce rezultatele au fost citite de catre medicul specialist, acesta va diagnostica pacientul intr-un mod corect, informandu-l despre tot ce trebuie sa stie.

CE POATE AFECTA TESTUL?

In vederea unei interpretari corecte a rezultatelor, medicul specialist va trebui consultat in aceasta privinta.

ALTE INFORMATII

In cazul in care, dupa ce lichidul a fost aspirat, se vor injecta medicamente cum ar fi, de pilda, cortizonul, este posibila aparitia unor alte complicatii precum: depigmentarea, inflamarea articulatiei, cresterea nivelului de glucoza din organism, agravarea unei infectii deja existente a organismului.