Termen cautat

Autoexaminarea sanilor


DESCRIERE TEST

Autoexaminarea sanilor consta in verificarea glandelor mamare cu scopul depistarii oricaror modificari de aspect sau de consistenta a glandelor mamare. Majoritatea afectiunilor glandelor mamare sunt descoperite de paciente, in general, accidental. Chisturile mamare pot fi beningne sau de natura necanceroasa sau maligna ori canceroasa. Persoanele de sex feminin de orice varste pot sa fie afectate de cancer mamar, desi incidenta acestei patologii este mai crescuta la persoanele cu varste mai mari de cincizeci de ani.

Medicii dezbat inca problematica frecventei autoexaminarilor glandelo mamare. Unul dintre studiile recent efectuate a demonstrat ca autoexaminarea glandelor mamare a determinat mai multe paciente sa se adreseze unui medic specialist, insa patologia nu a fost depistata anterior in cadrul examinarilor regulate efectuate de catre personalul medical. 

Autoexaminarea sanilor implica verificarea glandelor mamare cu scopul verificarii aparitiei de modificari structurale sau de noduli. Autoexaminarea sanilor se efectueaza in pozitie verticala sau in pozitie orizontala si se poate realiza cu ajutorul unei oglinzi. Dupa familiarizarea cu forma si cu consistenta caracteristica glandelor mamare, orice pacienta poate sa sesizeze si cea mai mica modificare aparuta.

Autoexaminarea mamara nu trebuie sa reprezinte o alternativa a vizitelor regulate la medicul specilist si la efectuarea unei mamografii. Acest fapt este obligatoriu pentru femeile cu varste mai mari de patruzeci de ani. Implanturile mamare nu scad riscul de dezvoltare a cancerului mamar.

DE CE SE FACE TESTUL?

Autoexaminarea mamara este efectuata cu scopul detectarii oricarei modificari aparute la nivelul glandelor mamare precum aparitia unei tumefactii sau chiar a unei schimbari de infatisare ce poate indica prezenta unei afectiuni canceroase sau a altor afectiuni mamare ce necesita examinarea medicala.
 

PREGATIRE PACIENT

Pentru efectuarea autoexaminarii glandelor mamare nu sunt necesare pregatiri premergatoare speciale.

CUM SE FACE TESTUL?

Cu scopul familiarizarii cu aspectul sanatos si consistenta normala a glandelor mamare, autoexaminarea trebuie realizata lunar. Este important ca examinarea sa se realizeze in ultima zi de menstruatie, atunci cand glandele mamare sunt mai putin sensibile la palpare si sunt mai putin tumefiati. In cazul instalarii unei sarcini sau a menopauzei, se poate alege o zi intamplatoare spre exemplu prima zi a lunii, in care se va realiza examinarea.

Se realizeaza inspectia vizuala a glandelor mamare in fata unei oglinzi cu bratele lasate de-a lungul corpului si se insista asupra aspectelor neobisnuite precum zonele proeminente, retractiile pielii, cresterea in volum a glandelor mamare, aparitia escoriatiilor sau orice modificari aparute in aspectul nervilor. Se va verifica existenta scurgerilor mamelonare, a modificarilor de pozitie si de aspect ale mamelonului.

Femeile trebuie sa se autoexamineze cu mainile ridicate deasupra nicelului capului, timp in care se initiaza examinarea glandelor mamare. In oglinda, acordand atentie acelorasi obiective ca si la primul pas se vor prinde palmele si se preseaza urmarindu-se identificarea acelorasi modificari.

Cu mainile asezate la nivelul soldurilor, se va apasa cu putere si se vor inspecta glandele mamare. Corpul se inclina usor catre oglinda in timp ce coastele si umerii inspecteaza pentru identificarea oricaror proeminente sau depresiuni formate la nivelul pielii.

Dupa ridicarea bratului stang si asezarea mainii stangi la nivelul cefei se va examina glanda mamara stanga cu ajutorul mainii drepte. Cu ajutorul degetelor intinse incepand de la extremitatea externa se preseaza cu fermitate in cercuri mici, miscandu-se mana care efectueaza palpatia in jurul glandei mamare in cercuri din ce in ce mai mici pana la atingerea mamelonului.

Se va stoarce usor mamelonul pentru a se observa daca apare o scurgere de la acest nivel. O atentie sporita trebuie acordata zonei dintre glanda mamara si axila precum si zona axilara. Este important sa fie examinata fiecare regiune a glandei mamare. Procedura se va repeta pentru glanda mamara dreapta.

Din pozitia de culcat, cu ajutorul bratului stang asezat sub cap si asezand un prosop sau o perna sub nivelul umarului stang, se procedeaza la examinarea sanului stang cu ajutorul mainii drepte efectuand aceeasi miscare circulara descrisa anterior. Procedura se inverseaza ulterior, folosindu-se mana stanga pentru autoexaminarea glandei mamare drepte.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Autoexaminarea glandelor mamare nu implica nici un fel de senzatie de disconfort pentru femei.

RISCURI

Riscul realizarii autoexaminarii glandelor mamare este consituit de starea de stres la care sunt expuse femeile in momentul in care depisteaza schimbari, sunt supuse biopsiei mamare si se demonstreaza ca acestea nu sufera de neoplasme.

REZULTATE

Modificarile anormale identificate in cursul autoexaminarii glandelor mamare sunt cele neobisnuite pentru fiecare persoana. Sensibilitatea glandelor mamare sau a culorii glandelor mamae ori a mamalonului sunt modificari ce pot fi constatate. Modificarile depistate pot fi de asemenea ridarea sau ingrosarea pielii, indreptarea unui mamelon care era orientat initial in afara, spre interior, aparitia unei ulceratii sau a scurgerilor mamelonare verzui sau sangerii.

In cursul autoexaminarii glandelor mamare, femeile pot sa depisteze noduli in tesuturile mamare, majoritatea acestor tumefactii avand dimensiunea unor boabe de mazare. Opt din zece nodul mamari depistati sunt benigni. Tumefactiile pot fi determinate de formare unor chisturi, a fibroadenoamelor mamare sau a modificarilor de natura fibrochistica mamare, insa niciuna dintre acestea nu sunt de natura canceroasa.

In cazul in care in cursul autoexaminarii mamare sunt detectate modificari de consistenta sau de forma ale glandei mamare, pacienta trebuie sa consulte urgent un medic specialist. Pentru oferirea unui diagnostic de certitudine, medicul specialist poate sa apeleze la efectuarea une mamografii, a unei biopsii sau a aspiratiei de lichide din interiorul nodulului. Nodulii reprezinta chisturi necanceroase in cazul in care lichidul din continut nu are aspect sangeriu si in cazul in care se remite in urma aspiratiei.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Factorii ce pot influenta concludenta rezultatelor testului sunt aparitia schimbarilor de sensibilitate a glandelor mamare in cursul perioadei menstruale, examinarea glandelor mamare in afara perioadei de menstruatie si prezenta nodulilor fibrochistici.

ALTE INFORMATII

Screening-ul efectuat prin examene mamografice a scazut mortalitatea prin neoplasme mamare cu cel putin 30 % la persoanele de sex feminin cu varsta de cincizeci de ani sau mai in varsta. Cu toate acestea, interpretarea rezultatelor cu scopul scaderii mortalitatii la persoanele de sex feminin cu varste cuprinse intre patruzeci si patruzeci si noua de ani reprezinta un subiect mai controversat. In urma prelungirii perioadei de supraveghere, dovezile avantajelor pentru femeile cu varste cuprinse intre patruzeci si patruzeci si noua de ani au devenit mai apropiate de cele remarcate la femeile cu varste mai mari de cincizeci de ani.