Biopsia cutanata reprezinta o procedura care consta in prelevarea unui probe de piele pentru a fi supusa unui examen microscopic. Biopsia cutanata este cel mai precis mod de diagnosticare dermatologica.
Biopsia cutanata se efectueaza pentru:
Inaintea efectuarii unei biopsii cutanate, pacientul trebuie sa-si informeze medicul daca:
In functie de situatie, pentru prelevarea unei probe de piele se pot folosi 3 metode:
Biopsia prin punctie (punch biopsy): se indeparteaza un mic fragment cilindric de piele din zona de interes. Poate fi folosita pentru a indeparta leziuni de mica intindere precum si a diagnostica iritatiile sau alte afectiuni.
Pacientul poate simti o mica intepatura in momentul in care se administreaza anestezicul. Pacientul nu simte nici o durere in momentul in care se recolteaza proba de tesut.
Exista riscul dezvoltarii unei infectii sau sangerari in locul unde a fost excizat tesutul. Aceste complicatii au loc foarte rar.
Rezultat normal: analiza probei de tesut nu releva anormalitati tisulare sau celulare.
Rezultat anormal:
Rezultatele testului pot fi influentate de medicamentele inflamatorii, antimicotice sau creme care contin corticosteroizi.
Daca biopsia trebuie efectuata pe fata, este recomandat ca pacientul sa se adreseze unui medic specializat in technici chirurgicale care pot diminua formarea de cicatrici, precum un chirurg sau dermatolog.