Termen cautat

Biopsia endometriala


Autor: george

DESCRIERE TEST

Biopsia endrometriala este o tehnica medicala de prelevare a unei mostre de tesut de la nivelul suprafetei interioare a uterului pentru a fi analizata microscopic de catre un medic patolog (medic specializat in diagnosticarea bolilor pe baza analizei facute tesuturilor).

DE CE SE FACE TESTUL?

In general biopsia endrometriala este efectuata pentru:

  • determinarea cauzelor hemoragiilor uterine anormale;
  • evaluarea cauzelor infertilitatii;
  • diagnosticarea unor infectii la nivel uterin;
  • raspunsul organismului la un anumit tip de tratament.

PREGATIRE PACIENT

In mod normal biopsia endometriala nu necesita pregatiri prealabile. Este indicat insa sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete. De asemenea este bine sa vorbiti cu medicul dumneavoastra specialist despre procedura efectuarii biopsiei endometriale si despre riscurile implicate de aceasta.

CUM SE FACE TESTUL?

Pentru efectuarea biopsiei endometriale este nevoie sa va dezgoliti de la bust in jos si sa va asezati pe masa de consultatii cu picioarele ridicate si departate pentru a permite medicului sa va examineze. Medicul specialist va analiza zona canalului vaginal si a cervixului. Dupa aceasta examinare de rutina medicul va folosi un tub subtire de plastic sau un dispozitiv metalic, tubular pe care il va introduce in cervix pana la nivelul uterului pentru a extrage o mostra de tesut.
De obicei, biopsia endometriala nu necesita efectuarea unei anestezii prealabile, fiind suficienta administrarea unor medicamente antiinflamatorii nesteroidiene cu 30-60 de minute inainte de prelevarea mostrei de tesut. Exista insa situatii cand medicul specialist va efectua o anestezie locala pe baza de lidocaina pentru a diminua senzatia de disconfort fizic.

CUM SE SIMTE TESTUL?

In general biopsia endometrica nu implica dureri sau alte senzatii de disconfort fizic majore. Pentru orice eventualitate medicul dumneavoatra va dispune administarea unor medicamente nesteroidiene cu 30 pana la 60 de minute inainte de prelevarea mostrei de tesut, sau in cazuri rare efectuarea unei anestezii pe baza de lidocaina.

RISCURI

Biopsia endometrica nu presupune riscuri majore, sau efecte secundare de durata. In unele cazuri este posibil sa resimtiti o usoara senzatie de disconfort sau crampe, dar acestea vor disparea la scurt timp dupa terminarea testului. Si mai rare sunt insa cazurile cand biopsia endometriala a avut drept efecte secundare stari de ameteala sau lesin, infectii, hemoragii sau perforarea uterului. Daca aceste semne totusi apar este bine sa va informati medicul specialist pentru a interveni cat mai prompt. Biopsia endometriala nu este recomandata in cazul persoanelor insarcinate, sau a celor diagnosticate cu afectiuni precum cancerul cervical.

REZULTATE

Dupa prelevarea mostrei de tesut medicul dumneavoastra specialist va va informa cu privire la data aporximativa cand rezultatele vor fi disponibile si cel mai probabil, va stabili o intalnire cu dumneavoastra in vederea prescrierii unui tratament.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Inante de efectuarea biopsiei endometriale este recomandat sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, precum si cu privire la orice boala sau afectiune inscrisa in istoricul dumneavoastra medical.

ALTE INFORMATII

Biopsia endometriala este o tehnica mult mai performanta decat cele mai vechi, ce presupun dilatare si chiuretare, si in consecinta si mult mai sigura si lipsita de dureri. Tehnicile de dilatare si chiuretare cer folosirea unor instrumente speciale pentru a mari deschiderea cervicala cu scopul de a permite accesul pana la suprafata interioara a uterului.

Comentarii

BUNA ZIUA ,AM FACUT O BIOPSIE ENDOMETRIALA ,SI REZULTATUL ESTE URMATORUL ,LAME 1 COLORATIE HE,DIAMETRU 0,5=2CM ,MI SA SPUS CA TREBUIE SA FAC HITERECTOMIE TOTALA ,VREAU DOAR SA STIU DACA ESTE CANCER SAU NU ,MULTUMESC