Biopsia hepatica reprezinta procedura prin care se extrage un mic fragment de ficat pentru a fi examinat la microscop. Aceasta procedura mai poate fi gasita si sub numele de
punctie hepatica sau punctie a ficatului.
Biopsia ficatului este esentiala in foarte multe situatii jucand un rol important in indicarea unui diagnostic corect si in stabilirea unui tratament eficient.
Biopsia hepatica este esentiala in urmatoarele situatii:
Nu este necesara nici o pregatire speciala pentru efectuarea acestui test.
Prima etapa in efectuarea unei biopsii hepatice este reprezenata de administrarea unui anestezic local in locul unde va fi introdus acul de biopsie. Apoi, medicul efectueaza o incizie de mici dimensiuni prin care se introduce acul de biopsie cu ajutorul caruia se extrage un fragment de ficat.
Procedura se poate efectua prin aspiratie, manual (biopsia efectuata astfel are mai putine accidente si permite un diagnostic mai exact), sau cu ajutorul unui pistol de biopsie. Ambele proceduri prezinta avantaje si dezavantaje.
Deoarece acest test se efectueaza sub anestezie locala, pacientul nu simte nici un disconfort.
Ca in cazul oricarei manevre medicale, exista riscuri, insa in cazul biopsiei hepatice acestea sunt foarte rare si includ:
In urma examinarii microscopice a tesutului hepatic scos prin biopsie, se poate stabili:
Pentru a interpreta corect rezultatele, pacientul trebuie sa apeleze la medicul specialist.
Biopsia este folositoare in confirmarea diagnosticului la peste 90% dintre pacientii care se prezinta la medicul specialist cu teste hepatice anormale dar cu rezultate neconcludente la alte teste screening pentru afectiuni hepatice. Biopsia poate fi folosita si pentru stadializarea afectiunilor hepatice permitand medicului sa depisteze evolutia afectiunii spre ciroza si sa ofere pacientilor un tratament medicamentos eficient.