Biopsia miocardiaca sau biopsia cardiaca, reprezinta o procedura medicala care consta in folosirea unui bioptom (cateter special prevazut cu un mecanism de prindere la capat) pentru prelevarea de fragmente de muschi cardiac cu scopul a fi studiate la microscop.
Biopsia miocardica este folosita pentru:
Pregatirea pentru efectuarea acestui test include urmatorii pasi:
In ajunul efectuarii procedurii, pacientul este spitalizat in sectia de cardiologie. Dupa ce se schimba intr-un halat oferit de spital, asistenta medicala ii va atasa o perfuzie pentru a se administra medicamentele si fluidele in timpul procedurii. Pacientul va fi asezat pe o masa speciala deasupra sa fiind situata o camera de filmat mare si cateva monitoare. Pacientul va fi treaz si constient pe parcursul efectuarii procedurii. Medicul va folosi medicamente pentru a anestezia zona gatului, dupa care va introduce printr-o vena a gatului un cateter (tub de plastic) dotat cu o pensa pentru biopsie. Bioptomul va fi ghidat pana la inima cu ajutorul unui ecran de control. Odata ce cateterul a ajuns la peretele intern al cavitatii cardiace, medicul va preleva un fragment de miocard. Procedura poate dura intre 1 ora si 30 minute.
Deoarece procedura se efectueaza sub anestezie locala, pacientul nu simte nici un disconfort pe parcursul biopsiei miocardice.
Complicatiile sunt foarte rare, insa uneori poate aparea un hematom in locul in care a fost introdus cateterul.
Medicul va fi acela care il va informa pe pacient cu privire la rezultatele biopsiei miocardice, iar daca va fi nevoie ii va prescrie acestui un tratament in consecinta.
Medicul sau asistenta medicala va instrui pacientul cu privire la alimentele sau lichidele care nu pot fi consumate inainte de efectuarea procedurii si care ar putea influenta rezultatele testului.
Pentru efectuarea biopsiei miocardice, medicul poate introduce cateterul si in artera femurala insa este o alegere riscanta din cauza posibilitatii aparitiei unei hemoragii locale. Pentru a evita orice complicatie, pacientul trebuie sa ramana intins timp de 24 de ore dupa efectuarea procedurii.