Termen cautat

Biopsia nodulilor limfatici santinela


Autor: george

DESCRIERE TEST

Biopsia unui nodul limfatic santinela reprezinta o tehnica noua care a aparut ca o alternativa la biopsia clasica a ganglionilor limfatici. Un nodul limfatic santinela reprezinta primul nodul limfatic care primeste lichid limfatic de la o tumoare. Vasele limfatice insotesc vasele sanguine si dreneaza limfa conducand-o catre ganglioni asezati in grupuri. Lichidul limfatic are textura si culoarea laptelui.

DE CE SE FACE TESTUL?

Biopsia nodulilor limfatici santinela se efectueaza pentru a identifica ganglionii limfatici acaparati de melanom.
Tumorile se raspandesc in organism in urmatoarele moduri:

  • prin invadarea tesuturilor vecine;
  • prin sange;
  • prin sistemul limfatic.

PREGATIRE PACIENT

Nu este necesara nici o pregatire speciala pentru efectuarea acestui test.

CUM SE FACE TESTUL?

Inainte de efectuarea biopsiei nodulului santinela, se foloseste o tehnica de scanare nucleara numita limfoscintigrafie prin care se realizeaza „harti” de drenaj a retelei limfatice de la locul unde melanomul a fost descoperit. Se injecteaza o substanta radioactiva in pielea din jurul melanomului iar cu un aparat special se fotografiaza nodulii limfatici. Primii ganglioni din sistemul limfatic care absorb substanta radioactiva poarta numele de noduli santinela. In cazul prezentei unei tumori in organism, acestia ar fi primii care ar prezenta celule canceroase. In cazul in care se descopera celule canceroase la nivelul nodulilor santinela, se realizeaza o procedura de indepartare a cat mai multi ganglioni limfatici pentru a opri raspandirea in organism a cancerului. Aceasta procedura poarta numele de limfadenectomie.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Desi aceasta procedura este nedureroasa, pacientul poate simti putin disconfort.

RISCURI

In cadrul efectuarii unei biopsii a nodululilor limfatici santinela complicatiile apar foarte rar.

REZULTATE

Biopsia nodulilor limfatici santinela arata daca exista sau nu metastaze limfatice (celule canceroase care au strabatut organismul de la tumora primara pana in sistemul limfatic).

CE POATE AFECTA TESTUL?

Pentru a interpreta corect rezultatele, pacientul trebuie sa apeleze la medicul specialist.

ALTE INFORMATII

Biopsia nodulilor limfatici santinela este o procedura obisnuita, devenita tehnica standard in evaluarea starii nodulilor (stadializarea cancerului) la pacientii care sufera de melanom malign.

Comentarii

as dori sa stiu daca o biopsie a unui ganglion dupa o astefel de interventie poate dauna intr-un mod negativ, sau ar trebui scos ganglionul in cazul in care analiza cere asta