Termen cautat

Biopsia tiroidiana aspirativa cu ac fin


Autor: george

DESCRIERE TEST

Biopsia tiroidiana aspirativa cu ac fin este o procedura ce consta in recoltarea de celule tiroidiene pentru examinare microscopica. Glanda tiroida este situata in zona gatului, sub marul lui Adam si este responsabila pentru producerea hormonului tiroid, hormon esential pentru reglarea metabolismului. Intre 4% si 7% din populatia Americii prezinta noduli la nivelul glandei tiroide care pot fi identificati prin palpare. Nodulii tiroidieni se inmultesc odata cu inaintarea in varsta a persoanei si pot fi identificati in investigatii de rutina. Nodulii apar mai des la femei decat la barbati. Orice nodul nou aparut trebuie luat in considere indiferent unde este pozitionat pe corp deoarece acel nodul ar putea fi canceros (malign). Din fericire, numai 10% din nodulii tiroidieni sunt cancerosi, restul fiind excrescente benigne (adenomi). Medicul insa va lua toate precautiile necesare atunci cand identifica un nou nodul tiroidian. Persoanele care se prezinta la medic ingrijorate de aparitia unui nodul tiroidian sunt supuse unui examen fizic si li se face anamneza.


Factorii de risc care ar putea intari suscipiunea de cancer:

 • varsta: pacientii cu varsta sub 30 de ani si peste 60 prezinta un risc mai marea de a dezvolta cancer tiroidian;
 • simptome precum dificultatea de a inghiti;
 • expunerea la radiatii o zonei capului sau gatului in cadrul efectuarii altor teste medicale;
 • un nodul solid, fix, dureros la palpare;
 • ganglioni limfatici mariti;
 • alte cazuri de cancer tiroidian in familie.

DE CE SE FACE TESTUL?

Efectuarea unei biopsii pentru obtinerea de celule si examinarea acestora reprezinta cea mai sigura cale de a confirma sau infirma prezenta cancerului. Aceasta procedura mai poate fi efectuata si pentru tratarea chisturilor tiroidiene. Un chist tiroidian este un nodul plin cu lichid situat pe glanda tiroidiana. Aspiratia lichidului cu ajutorul acului fin poate diminua umflatura iar lichidul obtinut poate fi testat pentru prezenta cancerului.

Un medic poate recomanda efectuarea unei biopsii tiroidiene aspirative cu ac fin pentru:

 • diagnosticarea unui nodul tiroidian;
 • alegerea unui tratament pentru un nodul tiroidian;
 • drenarea lichidului dintr-un chist dureros;
 • administrarea unui medicament pentru diminuarea unui chist recidivant.

PREGATIRE PACIENT

Pacientul trebuie sa-si informeze medicul daca:

 • are alergii la medicamente;
 • este insarcinata;
 • are probleme de coagulare a sangelui.

De asemenea, pacientul trebuie sa ofere medicului o lista cu toate medicamentele administrate incluzandu-le si pe cele naturiste si de larg consum.

CUM SE FACE TESTUL?

Acest test este relativ simplu si poate fi efectuat in cabinetul medicului sau in spital. Unii doctori efectueaza o anestezie locala, insa datorita faptului ca acul folosit este foarte fin, procedura se efectueaza de obicei fara anestezie. Pentru aceasta se introduce un ac  foarte fin (mai mic in diametru decat cele folosite pentru recoltarea de sange) in nodul. Pacientul trebuie sa isi tina respiratia in timp ce acul este miscat usor pentru a obtine o proba cat mai generoasa de tesut. Acul este apoi scos si se aplica presiune pentru oprirea sangerarii. Procedura se poate efectua de cel mult 6 ori pentru ca medicul sa se asigure ca a obtinut suficient testut pentru examinare.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Pacientul poate simti o intepatura in momentul in care este introdus acul.

RISCURI

Principalul risc in efectuarea acestei biopsii il reprezinta sangerarea din si in jurul glandei tiroide, insa aceasta complicatie este foarte rara, iar personalul care efectueaza analiza are pregatirea necesara pentru a interveni cu promptitudine.

REZULTATE

Desi clasificarile variaza in functie de patolog, tesutul este catalogat ca fiind:

 • benign;
 • malign;
 • suspicios;
 • nedeterminat.

Rezultat normal: tesutul tiroidian prezinta o structura normala iar celulele sunt necanceroase.

Rezultat anormal:

 • boala tiroidiana;
 • tumora necanceroasa;
 • cancer tiroidian.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele nu sunt concludente in cazul in care pacientul nu a respectat interdictiile medicamentoase stabilite de medic.

ALTE INFORMATII

Exista anumite situatii in care medicul poate opta sa nu efectueze o biopsie pentru un anumit nodul. De exemplu, un pacient care sufera de hipertiroidism are sanse mult mai mici sa dezvolte cancer tirodian in special daca alte teste au aratat ca acel nodul produce hormon tiroidian (nodul „cald”).

Comentarii

 Buna ziua,

 

 Am tot cautat pe internet despre chisturile tiroidiene, dar rezultatele au neconcludente. Chistul meu are marimea descrisa in titlu si mi s-a recomandat ca tratament operatia (in prealabil mi s-au facut o ecografie si teste de sange) si as dori sa stiu daca e cel mai bun tratament?? Imi cer scuze ca intrebarea mea nu prea  are legatura cu biopsia aspirativa, dar am nevoie de un raspuns clar.

 

Multumesc anticipat.

Larisa.

buna..daca vrei,te pot tine eu cat de cat la curent..adica nu situ cand ai postat aici si cat de utile vor fi informatiile mele..ideea e ca,de aproape un an am observat o umflatura la gat,dar mi-a fost oarecum frica sa merg la doctor.acu de curand mi-am luat inima in dinti si am mers,iar rezultatul a fost ca am 2 noduli pe partea stanga si unul mic pe partea dreapta..mi-am facut un ecograf,si analize de sange...la analize e totul bine,adica cancerul nu pare a fi prezent.de asemenea am facut si biopsia,care e neaparat sa o faci pana sa te operezi.in functie de ce iti zice acolo vei vedea si daca e vb de operatie sau poti tine totul sub control cu tratament.nu doare biopsia,e doar o senzatie incomoda in gat...cel mai important,dupa ce ai facut acesti 3 pasi,sa mai verifici un specialist..nu repeti analizele,ci doar dai rezultatul si la alt doctor.multa sanatate iti doresc...

In absenta tulburarilor caracteristice bolii tiroidiene si in cazul in care nivelul hormonilor tiroidieni in sange este normal nu este o urgenta efectuarea interventiei chirurgicale,dar este foarte important sa aveti rezultatul biopsiei aspirative pentru un raspuns concludent.Multa sanatate!