Bronhoscopia reprezinta o interventie medicala prin care medicul foloseste un tub pentru a examina plamanii si caile aeriene ale pacientului, inclusiv laringele, corzile vocale, traheea si arborele bronsic. Bronhoscopia este facuta de obicei de catre un medic pneumoftiziolog sau de catre un chirurg. Desi un bronhoscop nu permite vizionarea si inspectia directa a tesutului pulmonar in sine, mostre de tesut pot fi recoltate cu ajutorul acestuia si apoi biopsiate.
Exista doua tipuri de bronhoscop, flexibil si rigid. Incepand cu anii `60, bronhoscopul flexibil a inceput sa-l inlocuiasca, treptat, pe cel rigid datorita usurintei in utilizare, intrucat in cazul folosirii acestuia nu este necesara anestezia generala.
In timpul examenului bronhoscopic, medicul poate
vedea tesutul examinat fie direct sau prin intermediul unui monitor.
Medicul va fi cel care decide tipul de bronhoscop care va fi folosit pentru examinare. De exemplu, daca un pacient expectoreaza cantitati mari de sange, se recomanda folosirea bronhoscopului rigid datorita capacitatii de a aspira cantitatile mari de sange. In marea majoritate a cazurilor,se foloseste bronhoscopul flexibil datorita invazivitatii reduse si a cantitatii mici de anestezic utilizate.
Bronhoscopia poate fi folosita in scopuri terapeutice sau de diagnostic.
Aceasta interventie poate ajuta in diagnosticare urmatoarelor afectiuni:
Bronhoscopia poate fi folosita in scop terapeutic in urmatoarele situatii:
Pacientii carora urmeaza sa li se faca o bronhoscopie nu trebuie sa manance nimic in noaptea dinaintea efectuarii interventiei. Este permisa administrarea de medicamente cu exceptia celor care maresc riscul sangerarii. Dintre medicamentele care nu trebuie luate se numara: aspirina, anticoagulante precum warfarina sau medicamentele antiflamatorii nesteoridiene (AINS) precum ibuprofen. Medicul va intreba pacientul in legatura cu posibile alergii la medicamente pe care acesta le-a avut in trecut.
Pacientului i se va prinde o linie venoasa pentru administrarea de medicamente si fluide in timpul interventiei care il vor ajuta sa se relaxeze si ii vor da o stare de
somnolenta. Apoi pacientului i se vor monitoriza ritmul cardiac, tensiunea arteriala si nivelul de oxigen din sange. Daca este nevoie, i se va administra oxigen suplimentar printr-o canula introdusa intr-una din nari sau cu ajutorul unei masti.
Pacientul va fi pozitionat in decubit dorsal. Inainte de introducerea bronhoscopului flexibil, i se va face o anestezie locala a nazo- si bucofaringelui. Bronhoscopul flexibil poate fi introdus prin nara sau cavitatea bucala. In cazul unor pacienti se va folosi un tub special numit tub de intubatie endotrahiala care va fi introdus prin cavitatea bucala, dincolo de laringe pana in trahee pentru a proteja caile aeriene superioare. In momentul in care bronhoscopul este introdus, se va face o alta anestezie locala pentru a reduce disconfortul si crizele de
tuse. Bronhoscopul rigid este introdus doar prin cavitatea bucala in timp ce pacientul este sub anestezie generala.
Bronhoscopia realizata cu bronhoscopul flexibil cauzeaza foarte rar disconfort sau
durere. Pacientii pot simti o nevoie imperioasa de a tusi, cauzata de prezenta unui obiect strain in arborele bronsic insa aceasta senzatie poate fi redusa cu ajutorul medicatiei relaxante si a anesteziei locale. Interventia dureaza intre 15 si 60 de minute.
In cazul in care o zona anume necesita o evaluare mai atenta sau o anormalitate este descoperita, mostre pot fi colectate prin urmatoarele metode:
Complicatiile bronhoscopiei sunt rare si de cele mai multe ori minore. Este important pentru pacienti sa stie ca toate interventiile, chiar si cele minore, implica un risc, existand posibilitatea aparitiei complicatiilor cauzate de modul diferit de reactie la medicamente.
In timpul efectuarii unei bronhoscopii pot aparea urmatoarele complicatii:
Bronhoscopia este un examen al cailor respiratorii superioare si al arborelui bronsic prin care medicul vizualizeaza aceste structuri anatomice cu ajutorul unui instrument subtire denumit bronhoscop. Medicul poate discuta rezultatele cu pacientul dupa interventie dar rezultatele de laborator sunt disponibile in cateva zile.
Rezultatele investigatiei pot fi influentate de o afectiune care nu permite pacientului sa fie pozitionat corect sau nu ii permite extensia gatului pentru a fi intubat. De asemenea, exista riscul ca mostra de tesut sa nu fie suficient de mare pentru a putea fi analizata sau in cazul cancerului pulmonar sa nu contina celule canceroase.
Dupa efectuarea bronhoscopiei, pacientii sunt tinuti sub obsevatie maxim doua ore, timp in care efectele anesteziei dispar si pacientul poate inghiti in siguranta. Pacientul trebuie sa aiba un insotitor care sa-l duca in siguranta acasa deoarece acesta nu are voie sa conduca autoturisme. Este posibil ca dupa interventie unii pacienti sa expectoreze sange inchis la culoare pe parcursul urmatoarelor doua zile. Acesta este un lucru normal si nu trebuie sa se alarmeze. In cazul in care aceasta tuse cu expectoratie inchisa la culoare persista, pacientul trebuie sa consulte medicul.
Comentarii
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 13:34
Re: Bronhoscopia
Tatal meu a facut o bronhoscopie la "Marius Nasta". I s-a spus ca nu are nimic i s-au prescris totusi niste antibiotice. Totusi de atunci are o tuse persistenta cu expectoratii care de vreo cateva zile sunt si cu putin sange.Imi puteti explica? Dati-mi va rog un sfat.
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 13:34
Re: Bronhoscopia
Buna ziua,
Tatal meu a fost diagnosticat in tara in urma unei tomografii pulmonare cu cancer pulmonar ultimul stadiu.Am plecat in Turcia si aici in urma bronhoscopiei, rezultatul a fost normal, adica nu indica nici o celula anormala. I-au recomandat sa faca si o biopsie cu ac. Ce probabilitate exista ca in urma biopsiei sa nu avem un raspuns tot atat de bun?
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 13:34
Re: Bronhoscopia
Buna ziua,
Imi puteti recomanda unde se poate efectua o bronhoscopie in Bucuresti (de preferat cabinet/clinica particulara)? Este necesar un consult prealabil? Daca da, la ce specialitate?
Exista contraindicatii pe timpul sarcinii (saptamana a 9-a)?
Multumesc
Trimis de camy la Mie, 08/27/2014 - 13:34
Re: Bronhoscopia
Clinica de Diagnostic „Gral Medical” din Bucuresti face bronhoscopii. Este bine sa va adresati unui medic pneumolog. Medicul va recomanda si un set de analize inaintea bronhoscopiei cum ar fi: hemoleucograma, coagulograma, gazele arteriale, teste functionale respiratorii. Sarcina nu este o contraindicatie a bronhoscopiei. Multa sanatate!