Termen cautat

Cancer Antigen 19-9 (CA 19-9)


Autor: george

DESCRIERE TEST

Ca 19-9 este o analiza de sange inclusa in categoria markerilor tumorali, antigenul 19-9 fiind descoperit pentru prima data in anul 1981 la pacientii diagnosticati cu cancer de colon si cancer pancreatic.

Ca 19-9 nu este destul de specific pentru a putea fi inclus in categoria screening testelor petru cancer si de asemenea nu are capacitatea de a distinge intre un anumit tip de cancer. In consecinta medicii specialisti il utilizeaza ca marker tumoral in urmatoarele situatii:

  • pentru a face diferenta intre cancerul pancreatic si alte conditii medicale benigne precum pancreatita;
  • pentru a monitoriza actiunea tratamentului pentru cancer pancreatic precum si modul de evolutie al bolii;
  • pentru a depista episoadele de recurenta a cancerului pancreatic.

DE CE SE FACE TESTUL?

Ca 19-9 este recomandat de medicii specialisti impreuna cu alte teste precum antigenul carcinoembrionic (CEA), bilirubina si/sau teste pentru ficat in cazul pacientilor care prezinta simptome specifice cancerului pancreatic. Dintre aceste simptome fac parte durerile abdominale, stare de voma, scadere in greutate si icter.

Daca valorile antigenului Ca19-9 depasesc valorile normale in cazul diagnosticului de cancer pancreatic, medicul specialist poate dispune repetarea acestuia pentru a monitoriza raspunsul organismului la tratament sau pentru a depista recurenta acestei boli.

Ca19-9 este recomandat si pentru suspiciunea de cancer hepatobiliar si/sau obstructii ale ductelor biliare. Cauzele non-canceroase ale producerii obstructiei ductelor biliare duc la cresterea valorilor de Ca 19-9, urmand ca imediat ce aceasta problema este tratata acestea sa revina la normal. In aceasta situatie, este indicat sa asteptati, totusi, 1-2 saptamani pana la repetarea testului.

PREGATIRE PACIENT

Testul pentru CA 19-9 nu necesita pregatiri speciale, dar ar fi indicat sa consultati medicul pentru mai multe informatii.

CUM SE FACE TESTUL?

Acest test este asemanator oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile pe care le prezinta aceasta analiza sunt minime. Trebuie sa luam totusi in cosiderare faptul ca unii pacienti pot fi mai sensibili decat altii si prin urmare, in momentul introducerii acului in vena pot lesina sau pot resimti stari de voma si ameteala. De asemenea se pot produce sangerari mai abundente care sa aiba drept rezultat formarea unui hematom. Este foarte important ca cei care sufera de anumite boli care impiedica procesul de coagulare a sangelui sa informeze doctorul inainte de efectuarea acestei analize.

REZULTATE

Cantitati scazute ale CA 19-9 pot fi detectate in cazul unui anumit procentaj de persoane sanatoase, iar multe afectiuni care afecteaza ficatul sau pancreasul pot cauza cresteri temporare.

Niveluri moderate sau crescute pot aparea la pacientii care sufera de cancer pancreatic sau alte boli si afectiuni. Cele mai ridicate niveluri ale CA 19-9 se intalnesc in cazul cancerului pancreatic excretor ductal-cancer localizat in tesutul pancreatic care produce enzime pentru digerarea alimentelor si in canalele ce poarta aceste enzime catre intestinul subtire. In aceste tesuturi se regaseste cancerul pancreatic in proportie de 95 %.

Masurari repetate ale CA 19-9 pot fi folositoare in timpul si dupa tratament deoarece niveluri crescute sau scazute pot da informatii cu privire la eficacitatea tratamentului. Pot arata daca tot cancerul a fost extirpat in timpul operatiei sau daca acesta recidiveaza.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Medicul va fi cel care, impreuna cu dumneavoastra, va interpreta in mod corect rezultatele.

ALTE INFORMATII

Din pacate, in stadiul incipient, cancerul pancreatic este mai greu de depistat. Astfel ca, la momentul aparitiei simptomelor sau a nivelurilor ridicate ale CA 19-9, cancerul deja se afla intr-un stadiu avansat.

Comentarii

Buna ziua,

As dori cateva precizari despre markerul C19-9, ACE.

Tata are hepatita alcoolica recent am fost la doctor , ficat marit, pancreas- ecostructura relativ neomogena si a facut analizele iar la C19-9 A IESIT 3,61u/ml si la ACE A IESIT 3,3ONG/ML asa ca idee rezultatele sunt bune? Multumesc

am internat-o pe mama mea cu un diagnostic de icter mecanic.in urma analizelor a fost depistata cu o valoare ca 19-9 de 8927.la ce ar trebui sa ma astept si unde ar trebui sa ma duc.medicii mi-au recomandat clinica gastro din cluj.

Buna ziua!

Mama mea sufera de hepatita virusul C, iar analiza CA19-9 are o valoare de 116.11! As vrea sa stiu ce presupune acest lucru, deoarece medicii spun ca este datorita hepatitei si nu este o valoare foarte mare, considerata periculoasa!

 Va multumesc anticipat si astept raspunsul dumneavoastra!

Buna ziua,

As dori cateva precizari despre markerul C19-9.

Mamei mele i s-a depistat o valoare de 36,5 U/ml al antigenulul C19-9. Problema este ca laboratorul de analize a precizat ca interval de valori normale 0-27 U/ml, in timp ce cele mai multe dintre sursele pe care le-am gasit pe internet precizeaza un interval de valori normale 0 - 37 U/ml.

Care interval de valori (normale) este cel corect?

Ce interval de valori corespund cu un cancer pancreatic sau cu o tumoare?

Precizez de asemenea ca cele mai multe dintre analizele medicale pe care mama mea le-a efectuat sunt aproximativ normale (amilaza, lipaza, electroforeza, anemie etc)

Multumec anticipat,

Anca SCURI

Valori crescute de CA 19-9 sunt intalnite in cazurile de neoplasm pancreatic, gastric, tumorile hepatobiliare, tumorile colorectale, precum si la unii pacienti cu neoplasm mamar, ovarian, prostatic, pulmonar. Va recomand sa respectati indicatiile medicului. Multa sanatate!

Valoarea CA 19-9 este peste limitele considerate normale. Valori crescute se intalnesc in hepatite. Va recomand sa respectati indicatiile medicului. Multa sanatate!

Trebuie sa raportati valoare la valorile normale ale laboratorului, deci valoarea in cazul dvs este crescuta. Antigenul CA 19-9 este utilizat in depistarea cancerului pancreatic dar este si un marker al distrugerii tesutului pancreatic, distrugere care poate fi cauzata si de diabet. Va recomand sa va adresati medicului curant pentru interpretarea corecta a analizelor. Multa sanatate!