Termen cautat

Catecolaminele din urina


Autor: george

DESCRIERE TEST

Catecolaminele reprezinta un grup de substante cu rol major in raspunsul la stres al organismului nostru. Cele mai importante catecolamine sunt adrenalina (epinefrina), noradrenalina (norepinefrina) si dopamina. Catecolaminele sunt produse de tesutul nervos, de creier, si de glandele suprarenale. Ele ajuta organismul sa se adapteze la diferite situatii din mediul ambiant ca: ritm de activitate zi-noapte, efortul fizic, variatiile termice si au un rol important in reglarea inimii si a rinichilor. Produsii de descompunere a catecoliminelor sunt metanefrinele si acidul vanil mandelic (VMA) care se elimina prin urina.

Testul pentru catecolamine in urina masoara cantitatea de hormoni din sange. Anumite tumori pot duce la cresterea nivelului de catecolamine din sange si rezulta in hipertensiune, palpitatii cardiace, frisoane, dureri de cap.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul pentru catecolamine se efectueaza pentru eventuala depistare a unei tumori in glandele renale, numita feocromocitom.

PREGATIRE PACIENT

Pentru a va pregati pentru testul de masurare a nivelului de catecolamine din urina, medicul va poate ruga sa evitati urmatoarele lichide si alimente cu 2-3 zile inainte de test: cofeina, ceai, cacao, ciocolata, banane, nuci, avocado, branza, bere, vin rosu, orice aliment sau bautura care contine vanilie, aspirina, lemn dulce. De asemenea, nu trebuie sa fumati pe tot parcursul perioadei de colectare a urinei (24 ore). Nu trebuie sa va expuneti la temperaturi mici deoarece frigul duce la cresterea nivelului de catecolamine. Trebuie sa beti multe lichide in perioada de 24 de ore de colectare a urinei pentru a preveni deshidratarea.

Unele medicamente pot influenta rezultatele testului de aceea trebuie sa informati medicul cu privire la medicamentele pe care le luati. Medicul va poate ruga sa nu mai luati medicamente pentru tensiune inainte de test. Acelasi lucru este valabil si pentru medicamente pentru alergii, aspirina sau pastile pentru slabit. Tratamentul cu aceste substante trebuie oprit cu 2 saptamani inainte de test.

CUM SE FACE TESTUL?

Testul pentru masurarea catecolaminelor din urina se efectueaza pe o proba de urina colectata in decursul a 24 de ore. Cand urinati in prima zi de colectare, trebuie sa va goliti complet vezica - dar nu colectati aceasta urina, ci urmatoarele urinari.. Notati-va ora la care ati urinat pentru a marca inceperea celor 24 de ore pentru colectare.

In urmatoarele 24 de ore, colectati toata urina. Medicul va va pune la dispozitie in prealabil un recipient de volum mai mare, circa 4 litri. Recipientul contine o cantitate mica de conservant. Urinati intr-un recipient mic si curat iar apoi turnati urina in recipientul mare. Nu atingeti interiorul recipientului. Pastrati recipientul la frigider timp de 24 de ore. Goliti-va vezica pentru ultima data la sfarsitul perioadei de colectare. Turnati si aceasta urina in recipientul de 4 litri. Este important sa nu contaminati proba de urina cu hartie igienica, par pubian, fecale, sange menstrual sau alte materii.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Nu se creeaza nici un disconfort pe intreaga perioada de colectare a urinei.

RISCURI

Colectarea de urina pe o perioada de 24 de ore nu va expune la nici un risc.

REZULTATE

Testul pentru catecolamine se efectueaza pentru a masura cantitatea de epinefrina, norepinefrina si dopaina din urina. Valorile variaza in functie de laborator.

Cantitatile normale:

Catecolamine libere: mai putin de 100 micrograme µg sau mai putin de 590 nanomoli (nmol);
Epinefrina : mai putin 20 µg sau mai putin de 109 nmol
Norepinefrina : mai putin de 100 µg sau mai putin de 590 nmol
Dopamina : 65-400 µg sau 384-2360 nmol
Acid Vanil Mandelic (VMA) : mai putin de 6.8 miligrame (mg) sau mai putin de 35 micromoli (µmol)
Metanefrine : mai putin de 1.3 mg sau mai putin de 6.7 µmol
Normetanefrine : 15-80 µg sau 89-473 nmol.

Valorile crescute de catecolamine, acid vanil mandelic sau metanefrine indica prezenta unei tumori la nivelul glandelor suprarenale. Asemenea nivele crescute pot fi inregistrate si in caz de stres intens, infectie a organismului, interventie chirurgicala.

Valorile scazute de catecolamine indica prezenta diabetului sau probleme ale sistemului nervos.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Motivele pentru care nu ati putea efectua testul sau rezultatele testului nu ar putea fi de ajutor includ:

  • efortul fizic intens, conditii de stres emotional, rani, interventii chirurgicale, medicamente ca aspirina, nitroglicerina, tetraciclina, medicamente pentru reglarea tensiunii, antidepresive, consumul de nicotina, alcool sau cocaina, consum de cofeina, medicamente pentru tratarea racelii sau pentru sinuzita.

ALTE INFORMATII

Testul pentru masurarea nivelelor de catecolemine efectuat pe o proba de urina ofera rezultate mai precise decat cel efectuat pe o proba de sange.