Termen cautat

Catecolaminele urinare sau metanefrinele urinare


Autor: george

DESCRIERE TEST

Scopul acestui test este de a masura cantitatea de epinefrina (cunoscuta si sub numele de adrenalina), norepinefrina (sau noradrenalina), metanefrina si dopamina din urina. Epinefrina este un hormon pe care glanda suprarenala il produce in situatii de stres sau in situatii cand experimentam o frica puternica. Epinefrina, norepinefrina si dopamina reprezinta grupul cu rol major de catecolamine produs de catre glandele suprarenale in situatii de stres puternic.
Catecolaminele au ca efect direct marirea frecventei cardiace, a presiunii sanguine, dilatarea bronhiilor si pregatirea organismului pentru o producere masiva de energie. Nivelul ridicat de catecolamine in organism confera o stare de alerta mentala ridicata, mareste puterea fizica a organismului, reduce cantitatea de sange livrata pielii si mareste fluxul sanguin indreptat spre organele majore (creier, inima, rinichi).
Catecolaminele sunt descompuse in acid vanilmandelic (VMA) si metanefrina si sunt eliminate prin urina. Se pot detecta cantitati mari de catecolamine in urina atunci cand pacientul sufera de unele tumori rare, precum feocromocitomul. Aceasta tumoare se manifesta prin tensiune ridicata, transpiratie excesiva, dureri de cap, ritm cardiac ridicat ( palpitatii), senzatii de voma, voma si chiar pierderea cunostintei.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul pentru depistarea catecolaminelor (epinefrina, norepinefrina si dopamina) in urina este facut pentru a depista o tumoare rara numita feocromocitom. Tumora aceasta afecteaza in principal tinerii adulti, de obicei nu este canceroasa, si poate cauza moartea daca nu este tratata. Daca se adevereste prezenta acestei tumori in organism, singura modalitate de a elimina tumoarea este prin o interventie chirugicala.

PREGATIRE PACIENT

Testul pentru depistarea nivelului de catecolamine din urina implica respectarea urmatorilor pasi preparatori:

 • Nu aveti voie sa consumati urmatoarele bauturi cu 2 sau 3 zile inaintea efectuarii analizei medicale: bauturi ce contin cofeina (cafea, cacao, sucuri carbiogazoase), bauturi ce contin vanilie.
 • Nu aveti voie sa consumati urmatoarele alimente: alimente ce contin cofeina (ciocolata), alimente ce contin vanilie, alimente ce contin amine (aminele sunt compusi organici ce se regasec in alimente precum banane, branza, bere, vin rosu, avocado, nuci), lemn dulce.
 • Nu aveti voie sa urmati tratament medicamentos cu aspirina, medicamente pentru tensiune arteriala, tratament pentru raceala, antihistaminice (tratament pentru alergii). De asemenea, luati legatura cu doctorul dumneavoastra si informati-l in legatura cu tratamentele medicamentoase pe care le urmati, indiferent daca medicamentul respectiv a necesitat reteta sau nu.
 • Nu aveti voie sa fumati sau sa folositi produse pe baza de tutun pe durata testului. Luati nota de faptul ca proba de urina se va colecta pe o perioada de 24 de ore.
 • Mentineti o temperatura constanta a corpului pe durata celor 24 de ore cand se recolteaza proba de urina. Daca va este frig si nu luati masuri, acest fapt va influenta acuratetea rezultatelor.

CUM SE FACE TESTUL?

Testul pentru masurarea catecolaminelor din urina se efectueaza pe o proba de urina colectata in decursul a 24 de ore. Cand urinati in prima zi de colectare, trebuie sa va goliti complet vezica - dar nu colectati aceasta urina, ci urmatoarele urinari. Notati-va ora la care ati urinat pentru a marca inceperea celor 24 de ore pentru colectare. In urmatoarele 24 de ore, colectati toata urina. Medicul va va pune la dispozitie in prealabil un recipient de volum mai mare, circa 4 litri. Recipientul contine o cantitate mica de conservant. Urinati intr-un recipient mic si curat iar apoi turnati urina in recipientul mare. Nu atingeti interiorul recipientului; pastrati recipientul la frigider in timpul celor 24 de ore. Goliti-va vezica pentru ultima data la sfarsitul perioadei de colectare si turnati si aceasta urina in recipientul de 4 litri. Este important sa nu contaminati proba de urina cu hartie igienica, par pubian, fecale, sange menstrual sau alte materii.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Nu se creeaza nici un disconfort pe intreaga perioada de colectare a urinei.

RISCURI

Colectarea de urina pe o perioada de 24 de ore nu va expune la nici un risc. Singurul risc este acela de a contamina proba de urina, rezultatele testului fiind astfel compromise.

REZULTATE

Valorile normale ale analizei medicale pot varia in functie de laborator. Nivel normal de catecolamine in proba de urina colectata pe parcursul a 24 de ore:

 • Catecolamine libere: <100 micrograme (mcg) sau <590 nanomoli (nmol)
 • Epinefrina: <200 mcg sau <109nmol
 • Norepionefrina: <100 mcg sau <590 nmol
 • Dopamina: 64-400 mcg sau 384-2360 nmol
 • Normetanefrina: 15-80 mcg sau 89-473 nmol
 • Metanefrina: <1.3 mg sau <6.7 mcmol
 • VMA urinar (acidul vanilmandelic in urina): <6.8 mg (miligrame) su <35 mcmol

Legenda:

 • mcg = micrograme
 • mg = miligrame
 • nmol = nanomoli
 • mcmol = micromoli

Un nivel ridicat de catecolamine in urina poate indica:

 • O tumoare a glandei suprarenale daca se observa un nivel ridicat de catecolamine libere, acid vanilmandelic (VMA), sau metanefrina.
 • Corpul a fost supus unui stres puternic: arsuri, infectie generalizata, chirugie, trauma.
 • Pacientul nu a intrerupt tratamentul medicamentos pentru tensiune arteriala. Un nivel scazut de catecolamine in sange poate indica faptul ca pacientul sufera de diabet sau are probleme cu sistemul nervos.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Testul pentru detectarea nivelului de catecolamine din sange poate fi afectat de urmatorii factori:

 • Daca faceti exercitii fizice pe durata celor 24 de ore cand este recoltata proba de urina.
 • Daca sunteti supusi unui stres emotional puternic.
 • Daca ati suferit o interventie chirurgicala sau daca sunteti suferinzi de o anumita leziune sau boala.
 • Ati consumat urmatoareale bauturi cu 2 sau 3 zile inaintea efectuarii analizei medicale: bauturi ce contin cofeina (cafea, cacao, sucuri carbiogazoase), bauturi ce contin vanilie
 • Ati consumat urmatoarele alimente: alimente ce contin cofeina (ciocolata), alimente ce contin vanilie, alimente ce contin amine (aminele sunt compusi organici ce se regasec in alimente precum banane, branza, bere, vin rosu, avocado, nuci), lemn dulce.
 • Ati urmat tratament tratament medicamentos cu aspirina, medicamente pentru tensiune arteriala, tratament pentru raceala, antihistaminice (tratament pentru alergii). Numeroase medicamente pot influenta rezultatele testului, deci trebuie sa luati legatura cu doctorul dumneavoastra si sa il informati in legatura cu tratamentele medicamentoase pe care le urmati, indiferent daca medicamentul respectiv a necesitat reteta sau nu.
 • Ati fumat pe parcursul recoltarii probei de urina.
 • V-a fost frig pe parcursul recoltarii.

ALTE INFORMATII

Nivelul de catecolamine din organism este mai usor si mai fidel detectat prin recoltarea unei mostre de urina pe parcursul a 24 de ore decat prin recoltarea si analiza unei mostre de sange.

Comentarii

Imi este rau  cam de vreo 10 luni si am simptome care le-am vazut la feocromocitom sper sa nu fie asta .Am mers la diversi medici ,cardiolog,neurolog si de curand am fost trimisa si la un endocrinolog care m-a consultat mi-a facut echografie la glanda tiroida si este ok. In schimb mi_a dat sa fac aceasta analiza metanefrine urinare care dureaza destul de mult pana vine rezultatul ,daca citeste cineva comentariul meu si stie mai multe sau poate cineva care a avut asa ceva asi vrea sa stiu mai multe dar nu de pe google ci din experiente multumesc anticipat si sanatate la toata lumea