Termen cautat

Clearance-ul creatininei


Autor: george

DESCRIERE TEST

Termenul de clearance a fost introdus in terminonologia medicala de catre de Slyke si exprima cantitatea de plasma epurata de rinichi intr-o unitate de timp. Clearance-ul creatininei este efectuat pentru a putea compara nivelul de creatinina din urina cu cel din sange, si ca metoda foloseste recoltarea probei de 24 de ore de urina si prelevarea mostrei de sange la finalul celor 24 de ore.

Deoarece creatinina nu este reabsorbita in organism, ci eliminata direct prin rinichi, clearance-ul creatininei este folosit si pentru determinarea ratei filtrarii glomerurale.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general testul pentru clearance-ul creatininei este efectuat pentru stabilirea ratei filtrarii glomerurale, ceea ce reprezinta volumul de lichid/min. filtrat de rinichi. Acest lucru se realizeaza prin determinarea nivelului de creatinina din urina si sange si prin masurarea cantitatii de urina pe parcursul a 24 de ore.

PREGATIRE PACIENT

Pentru proba de urina:
Cu 24 de ore inainte de prelevarea probei de urina, este indicat sa nu consumati alcool, iar in dimineata analizei este bine sa nu mancati si sa nu beti decat apa. In plus, este recomandat consumul cat mai multor lichide pentru a evita deshidratarea.

Pentru proba de sange:
Procedura pentru stabilirea nivelului clearance-ului creatininei in organism urmeaza pasii unei analize simple a sangelui, si prin urmare nu necesita pregatiri speciale. Este foarte important insa sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta presupune sau nu prescrierea unei retete.

CUM SE FACE TESTUL?

Urina:

Pentru analiza clearance-ului creatininei din urina este recomandata recoltarea probei de 24 ore. Prin urmare, pacientul va urina la ora 8, fara a retine o proba din aceasta urina. Apoi, pe un interal de 24 ore se va retine intr-un recipient special cate o proba de la fiecare emisiune de urina pana a doua zi dimineata.

Sange:

Proba pentru stabilirea nivelului clearance-ului creatininei in organism este asemanatoare oricarei alte analize a sangelui. In consecinta, asistenta va va lega

un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Urina:
Testul pentru stabilirea nivelului clearance-ului creatininei din urina nu prezinta nici un fel de risc, si nici nu implica durere. Este posibil sa vi se para putin incomod sa colectati de fiecare data cate o mostra de urina prin metoda pe care am descris-o deja.

Sange:
Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

RISCURI

Urina:
Asa cum am mentionat aceasta metoda nu implica riscuri si nici durere. Singurul inconvenient este riscul de a nu fi atent in momentul strangerii probelor de urina, si acest lucru sa nu se petreaca intr-un mod cat mai igienic posibil.

Sange:
Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Valorile normale ale clearance-ului creatininei au fost stabilite dupa cum urmeaza:

  • Barbat: 97-137 ml/min.;
  • Femei: 88-128 ml/min.

Daca rezultatele testelor indica valori mai mici decat parametrii normali acest lucru se poate datora unor boli si afectiuni precum: necroza tubulara acuta, boli cardiace congestive, deshidratare, glomerulonefrita, ischemie renala, uropatie acuta obstructiva, sindrom nefritic acut, insuficienta renala acuta, insuficienta renala cronica, ultimul stadiu in evolutia bolilor renale cronice, glomerulonefrita rapid progresiva, si tumoarea Wilms.

Daca valorile testului sunt mai mari decat limita superioara a valorii normale acest lucru poate fi cauzat de boli si afectiuni precum diabet, ciroza, sindroame hiperkinetice, arsuri, intoxicatie cu monoxid de carbon sau edeme.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Unele medicamente precum cimetidina, trimetoprim,sau medicamentele nefrotoxice pot influenta rezultatele testului. Tocmai de aceea este indicat sa informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete.

ALTE INFORMATII

Epuizarea musculara si obezitatea sunt factori care influenteaza la randul lor rezultatele testelor, si din acest motiv este bine ca inainte de a se stabili metoda de analiza a clearance-ului creatininei sa discutati cu medicul specialist.