Termen cautat

Clisma baritata


Autor: george

DESCRIERE TEST

Clisma baritata reprezinta un procedeu de investigare a intestinului gros si consta in introducerea unei substante de contrast (bariu) in rect si efectuarea unei radiografii. Clisma baritata este folosita pentru definirea anatomiei colonului fie el sanatos sau prezentand afectiuni.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul se efectueaza pentru detectarea polipilor, diverticulilor, ulcerelor, fistulelor, si proceselor inflamatorii. Testul mai poate fi folosit pentru diagnosticarea si altor afectiuni cum ar fi: apendicita, cancerul de colon, boala Crohn, colita ulceroasa si altele.

PREGATIRE PACIENT

Pentru claritatea radiografiilor, este important ca intestinul gros si rectul sa fie bine curatate de orice materii fecale. Inainte de efectuarea clismei cu bariu se efectueaza o clisma normala, dar pot fi folosite si unele medicamete pentru a evacua complet intestinul gros.

CUM SE FACE TESTUL?

O clisma cu bariu implica umplerea colonului cu o substanta de contrast lichida (bariul) folosing un cateter care este introdus in rect prin anus. Se realizeaza apoi mai multe radiografii cu partile diferite ale intestinului gros.
Acesta procedura poate dura de la 15 minute pana la o ora in functie de afectiunea studiata sau anatomia colonului pacientului.

CUM SE SIMTE TESTUL?

O clisma cu bariu implica umplerea colonului cu o substanta de contrast lichida (bariul) folosing un cateter care este introdus in rect prin anus. Se realizeaza apoi mai multe radiografii cu partile diferite ale intestinului gros. Aceasta procedura poate dura de la 15 minute pana la o ora in functie de afectiunea studiata sau anatomia colonului pacientului.

RISCURI

Riscurile efectuarii unei clisme cu bariu includ:

  • perforarea colonului ceea ce face ca substanta de contrast sa se reverse in abdomen;
  • colonul se poate ingusta ostructionand astfel intrarea cateterului;
  • crampe dupa efectuarea testului.

REZULTATE

Radiografiile sunt trimise spre interpretare radiologului care interpreteaza structura corpului vizualizata pe radiografie. Interpretarea si rezultatul clismei cu bariu sunt trimise apoi medicului specialist pentru interpretare.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Este recomandata consultarea medicului pentru interpretarea corecta a radiografiilor.

ALTE INFORMATII

In cazul in care, desi s-au luat toate masurile de pregatire a pacientului, la introducerea substantei de contrast se constata inca reziduuri, trebuie sa se renunte la investigatie si sa se reinceapa pregatirea corecta a pacientului. Se considera ca numarul si valoarea clismelor evacuatorii depinde de modalitatea lor de executare: inalte, executate cu rabdare, fara introduceri brutale de lichid.