Termen cautat

Colangiografia intravenoasa


Autor: george

DESCRIERE TEST

Colangiografia intravenoasa este o procedura radiologica pe baza de raze X, folosita pentru evaluarea ductelor biliare cu scopul diagnosticarii calculilor biliiari. Medicul specialist poate dispune efectuarea colangiografiei intravenoase si pentru identificarea altor cauze ale obstructionarii cursului biliar, precum formarea stricturilor sau dezvoltarea unei forme de cancer.

DE CE SE FACE TESTUL?

De obicei medicul dumneavoastra specialist poate dispune efectuarea colangiografiei intravenoase cu scopul diagnosticarii calculilor biliare sau a altor motive care duc la obstructionarea cursului normal al bilei (stricturi sau dezvolatrea unor forme de cancer).

PREGATIRE PACIENT

Efectuarea colangiografiei intravenoase nu presupune pregatiri speciale din partea pacientului. Este bine sa discutati cu medicul dumneavoastra in legatura cu orice nelamurire pe care o aveti despre procedura urmata de test  si riscurile implicate de acesta.
Avand in vedere ca substanta de contrast administrata intravenos este un compus pe baza de iod, cel mai important lucru este sa ii precizati medicului dumneavoastra daca sunteti alergici la iod. Astfel medicul specialist poate decide in cunostinta de cauza daca testul va fi efectuat sau se va recurge la o varianta alternativa.

CUM SE FACE TESTUL?

Pentru efectuarea acestui test vi se va injecta intravenos o substanta de contrast pe baza de iod. Odata ajunsa in organism substanta de contrast este procesata de ficat si eliminata la nivelul bilei. Abia aici substanta de contrast este destul de concentrata pentru a evidentia ductele biliare impreuna cu calculii biliare, acolo unde este cazul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Colangiografia intravenoasa nu presupune durere sau disconfort fizic major. Este posibil ca in momentul introducerii acului pentru perfuzie sa resimtiti o usoara usturime, care va disparea insa in cateva secunde.

RISCURI

In mod normal colangiografia intravenoasa nu presupune riscuri majore sau efecte secundare, asta cu atat mai mult cu cat s-a stabilit daca organismul dumneavoastra dezvolta reactii alergice la iod. Daca totusi aceste reactii alergice apar, ele vor fi tratate imediat, pentru a fi evitate complicatiile ulterioare.

REZULTATE

Daca colangiografia intravenoasa va releva prezenta calculilor biliari, a stricturilor, si chiar a unor forme de cancer medicul dumneavoastra specialist va dispune imediat efectuarea unor teste complementare, precum si administrarea unui tratament in consecinta.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Exista situatii cand substanta de contrast poate trece de la nivelul ficatului direct in intestinul subtire, caz in care in momentul examenului radiologic vezica biliara nu va fi evidentiata. Este posibil ca datorita acestui fapt medicul specialist sa va reprogrameze pentru repetarea testului.

ALTE INFORMATII

Intrebuintarea colangiografiei intravenoase a fost intotdeauna limitata, in momentul in care in organismul pacientului testat se dezvoltase o forma de icter, conditie ce putea afecta imaginea redata pe filmul radiologic. In prezent colangiografia intravenoasa este tot mai des inlocuita de alte proceduri de diagnosticare precum colangiopancreatografia endoscopica retrograda (ERCP), endoscopia cu ultrasunete si colangiografia RMN.